Autyzm i dieta. Co jako rodzic powinieneś wiedzieć. Wydanie 2 rozszerzone - ebook
Autyzm i dieta. Co jako rodzic powinieneś wiedzieć. Wydanie 2 rozszerzone - ebook
Jedzenie na zdrowie
Wychowanie dziecka to wielkie, piękne, ale też trudne zadanie. Trudniejsze, jeśli dziecko jest specyficzne - takie, u którego stwierdzono występowanie zaburzeń ze spektrum autyzmu. Sytuację komplikuje dodatkowo fakt, że neurologicznym i psychicznym objawom autyzmu towarzyszą nierzadko problemy fizjologiczne, najczęściej gastroenterologiczne, immunologiczne i laryngologiczne. Dolegliwości zdrowotne nie pozostają bez wpływu na kondycję umysłową i zachowanie osób autystycznych. Dlatego nie powinno się ich ignorować, przeciwnie - warto w szczególny sposób dbać o fizyczny dobrostan autystyka. Jak? Niebanalne znaczenie ma tu odpowiednia dieta.
Pozytywny wpływ dostosowania diety do szczególnych potrzeb raportują kolejni rodzice dzieci w spektrum. Dostępnych jest również coraz więcej badań wskazujących dość jasno, których składników pokarmowych unikać, a po które warto sięgać. W przewodniku dla rodziców małych autystyków pisze o tym szczegółowo dr Justyna Jessa. Powołuje się przy tym na wyniki własnej pracy badawczej i odnosi do polskiej i światowej literatury poświęconej zagadnieniom powiązania stanu zdrowia i jakości życia osób autystycznych z ich dietą. Podpowiada, jakie badania warto wykonać, by mieć podstawy do dietetycznej interwencji. Wskazówki te uzupełnia poradami w formie konkretnych przepisów kulinarnych, które eliminują niekorzystne składniki na rzecz ich dobroczynnych zamienników.
Spis treści
Wprowadzenie
- Kilka słów od współzałożycielki Fundacji SYNAPSIS
- Wstęp od przedstawicielki fundacji AleKlasa
- Wstęp autorki
Rozdział 1. Dlaczego dziecko ze spektrum autyzmu nie chce jeść
Rozdział 2. Problemy z jedzeniem u dzieci z ASD z perspektywy terapeutów jedzenia - praktyczne wskazówki, jak radzić sobie z selektywnością żywieniową
- Trening jedzenia - tekst: Monika Thie
- Trening jedzenia - tekst: Anna Rejek
Rozdział 3. Problemy ze strony przewodu pokarmowego
- Zaburzenia mikrobioty jelitowej
- Alergie i nietolerancje pokarmowe
- Stany zapalne i zaburzenia trawienia
- Wpływ dolegliwości jelitowych na ogólne funkcjonowanie
Rozdział 4. Diety w ASD - prawdy i mity - czy stosować, na co uważać, jak prawidłowo bilansować
- Gluten a autyzm
- Dlaczego większość specjalistów nie zaleca wprowadzania diety
- Jak bezpiecznie wdrożyć dietę eliminacyjną
Rozdział 5. Przepisy kulinarne
- Śniadania i kolacje
- Chleb owsiano-jaglany z pestkami
- Chleb gryczany á la na zakwasie
- Chleb z marchewką
- Chleb z cukinią i miksem nasion
- Chleb z batatami o smaku pizzy
- Domowy keczup
- Domowy majonez
- Domowa musztarda
- Paprykarz wegański jaglany
- Pasztet wegański z soczewicy i warzyw
- Pasztet wegański ze słonecznika
- Pasztet z mięsa drobiowego z dodatkami
- Jaglane różowe naleśniki z konfiturą owocową
- Placki z batatów z sadzonym jajkiem przepiórczym i domowym pesto
- Placki dyniowe z cynamonem i karmelem daktylowym
- Placki z purée dyniowego
- Placuszki z jabłek na mące orzechowej z cykorią i winogronami
- Placuszki na mące kokosowej z borówkami lub jagodami
- Placuszki z truskawkami na wegańskim jogurcie
- Zupy
- Lekka zupa rybna
- Rosół drobiowy z kluseczkami
- Bezglutenowe lane kluski
- Aromatyczny bulion mięsny
- Wegański jaglany krupnik z warzywami
- Krem z brokuła z amarantusem i kiełkami
- Krem z pieczonych warzyw z olejem konopnym
- Obiady
- Kopytka z batatów z kurczakiem, sosem pieczeniowym i fasolką szparagową
- Dorsz maślany z makaronem z cukinii, blanszowanym szpinakiem i orzeszkami piniowymi
- Kotlety mielone z kalafiorem podane z komosą ryżową, pietruszką i groszkiem
- Burgery z indyka z ziołami i suszonymi pomidorami z sorgo i surówką z ogórków małosolnych
- Klopsiki wołowe z sosem pomidorowym, tymiankową kaszą gryczaną i surówką z czerwonej kiszonej kapusty
- Pulpeciki z indyka z pary na purée z dyni z mizerią z wegańską śmietaną
- Burgery z łososia z sałatką z roszponki i rzodkiewek
- Polędwiczka wieprzowa w sosie botwinkowym z sorgo, młodą marchewką i groszkiem cukrowym
- Paluszki z kurczaka z frytkami z marchewki i domowym keczupem
- Sorbety
- Sorbet wiśniowy
- Sorbet z owoców leśnych
- Sorbet jagodowy
- Sorbet z moreli
- Sorbet malinowy
- Sorbet truskawkowo-szpinakowy
- Sorbet z mango i pietruszki
- Gofry
- Gofry na mące kasztanowej
- Gofry wegańskie na bezglutenowej mące owsianej
- Wytrawne gofry z szynką i warzywami
- Gładkie gofry dyniowe
- Ciasteczka
- Ciasteczka z fasoli
- Ciasteczka z komosy ryżowej (bez pieczenia)
- Ciasteczka marchewkowo-bananowe
- Batoniki bounty
- Ptasie mleczko
- Baton twix
- Tarta bezglutenowa z orzechowo-jagodowym kremem
- Pieczone czekoladowe ciasto jaglane
- Kokosowe ciasto jaglane bez pieczenia
- Budynie
- Budyń jaglany
- Czekoladowy budyń jaglany z jagodami
- Budyń truskawkowy z malinami
- Inne przekąski
- Chipsy z pieczonych warzyw
- Frytki pieczone z marchewki, selera, pietruszki
- Frytki z cukinii lub dyni smażone w mące ciecierzycowej
- Koktajle
- Koktajl pełen antyoksydantów
- Koktajl z jabłkiem, szpinakiem, cytryną i bananem
- Koktajl tropikalny z ananasem, sałatą i brzoskwiniami
- Koktajl z ogórkiem, melonem i pokrzywą
- Koktajl z truskawkami, arbuzem, kurkumą, rozmarynem i limonką
- Koktajl owocowy z ogórkiem, natką i selerem naciowym
- Przykładowe dania odpowiadające diecie niskofermentującej
- Placek wielowarzywny
- Zapiekanka mięsno-warzywna
- Krem z soczewicy i warzyw
Piśmiennictwo naukowe
Fragmenty recenzji dr n. med. Beaty Kazek
Kategoria: | Poradniki |
Zabezpieczenie: |
Watermark
|
ISBN: | 978-83-289-1593-0 |
Rozmiar pliku: | 13 MB |