Bezcukrowe słodkości - ebook
Bezcukrowe słodkości - ebook
Przekonaj się, że bez cukru też może być słodko!
Chcesz jeść zdrowo? Nie musisz rezygnować z deserów!
Z tej książki dowiesz się, jak je przygotować bez cukru.
Wypróbuj kopiec kreta, keto rogaliki, malinową chmurkę czy ciasto serowo-jogurtowe. Skuś się na mrożone batoniki z wiśniami, migdałowe ciasto z truskawkami czy puszyste muffiny z jabłkami. A może uwielbiasz desery na zimno? Spędź letnie, gorące popołudnie w ogrodzie, delektując się koktajlem arbuzowym. Fani czekolady również będą zadowoleni – w książce znajdą obłędnie smaczne przepisy m.in. na czekoladowe babeczki z serem i malinami, kakaowe pączki z dziurką czy brownie z bakaliami.
120 unikatowych przepisów na bezcukrowe słodkości w zdrowszej wersji!
Kategoria: | Kuchnia |
Zabezpieczenie: |
Watermark
|
ISBN: | 9788383172293 |
Rozmiar pliku: | 9,6 MB |
FRAGMENT KSIĄŻKI
Trzymasz w dłoni książkę, która jest owocem pasji i miłości. Miłości do słodyczy i pasji do ich tworzenia. Kocham słodkości, ale one przestały kochać mnie! Oczarowały mnie swą słodyczą, za którą stał cukier, tony cukru! To doprowadziło do moich problemów zdrowotnych i pogarszającego się samopoczucia. Zmiana trybu życia była więc nieunikniona i wcale łatwo mi nie przyszła. Odstawiałam cukier stopniowo, począwszy od zaprzestania słodzenia kawy czy herbaty, poprzez rezygnację ze sklepowych batoników, aż po sięganie po bezcukrowe wypieki. I choć z nowym smakiem pogodziłam się, o dziwo, bardzo szybko, to wilczy apetyt na słodycze dopadał mnie znienacka i zawsze z dużą siłą. Z czasem brak cukru stawał się coraz mniej dokuczliwy, a każdy kolejny dzień w stronę zdrowia był dla mnie powodem do dumy i ogromną motywacją do dalszego trwania w postanowieniu. Pomocne okazało się również publikowanie bezcukrowych przepisów w mediach społecznościowych, gdzie bardzo szybko zrozumiałam, że #UMIEMBEZCUKRU, i że osób jak ja jest cała rzesza. Moje zdrowe przepisy zostały ogromnie ciepło przyjęte, a każda kolejna wiadomość, komentarz czy opinia mobilizowały mnie jeszcze bardziej. Niezwykle cenię sobie kontakt z ludźmi, którzy zaufali moim przepisom na zdrowe przysmaki, i jestem szczęśliwa, wiedząc, że z nich korzystają. Z niebywałą przyjemnością je tworzyłam, aż w końcu narodził się pomysł _BezCukrowych słodkości_.
Efekt mojej 18-miesięcznej pracy to 120 PRZEPISÓW w zdrowszej, bezcukrowej wersji. Mają rozpisaną kaloryczność i poziom wartości odżywczych. Są na desery niskowęglowodanowe, których wykonanie nie jest skomplikowane i w większości przypadków nie wymaga poświęcania dużej ilości czasu. By korzystać z zawartych w tej książce przepisów, nie musisz się martwić o trudno dostępne składniki, ponieważ znajdziesz je w większości sklepów ogólnospożywczych. Postawiłam na minimum składników i maksimum smaku.
Przepisy zostały pogrupowane w sześciu rozdziałach:
•CZEKOLADOWA ROZKOSZ – przepisy z czekoladą i kakao w roli głównej.
•OWOCOWY ZAWRÓT GŁOWY – inspiracje przepełnione owocami.
•MAŁE JEST PIĘKNE – propozycje uroczych babeczek, ciasteczek i batoników.
•NIE MA TO JAK SERNIK I MAKOWIEC! – serniki i makowce w rozmaitych odsłonach.
•PO PROSTU PYSZNE – kompozycja różnorodnych, sprawdzonych przepisów.
•MAŁE CO NIECO NA ORZEŹWIENIE – lody, koktajle i zimne desery.
Poza prostymi przepisami opatrzonymi apetycznymi fotografiami znajdziesz tutaj:
•pomocne informacje, które pozwolą ci wygodnie korzystać z tej książki,
•mnóstwo przydatnych wskazówek, dzięki którym unikniesz rozczarowania podczas przygotowywania słodkości (również podczas korzystania z przepisów spoza tej książki),
•kody QR do playlist z muzyką idealną do wszelkich prac w kuchni,
•szereg opowieści, które umilą ci lekturę i pozwolą bliżej poznać zarówno autorkę, jak i proces powstawania tej książki.
Informacje zawarte przy każdym z przepisów:
•liczba porcji,
•czas potrzebny na przygotowanie przepisu,
•czas pieczenia,
•kaloryczność porcji,
•poziom wartości odżywczych,
•informacje, czy przepis jest przeznaczony dla osób eliminujących ze swojej diety: gluten, laktozę, jajka, orzechy, produkty pochodzenia zwierzęcego,
•czy przepis może być stosowany przez diabetyków, osoby cierpiące na insulinooporność,
•lista zamienników.Przewodnik po książce,
czyli jak z niej korzystać
Zanim przystąpisz do korzystania z tej książki i testowania przepisów, przeczytaj przygotowane przeze mnie rady i wskazówki. Dzięki temu unikniesz wątpliwości podczas prac w kuchni, mam nadzieję przyjemnych, a tym samym uchronisz się przed ewentualnym rozczarowaniem.
CO ZROBIĆ, BY AKTYWNIE KORZYSTAĆ Z KSIĄŻKI
Czy zdarzyło ci się, że kupiłaś książkę kulinarną i pierwszego dnia zachwycałaś się ogromną liczb przepisów na apetyczne dania oraz planowałaś wykonanie kolejno ich wszystkich, po czym odłożyłaś pozycję na półkę na długie miesiące? Albo przetestowałaś tylko jeden lub dwa przepisy i zapomniałaś o książce? Powodem takich sytuacji bywa zbyt duża ilość bodźców, zbyt dużo informacji i propozycji na smakołyki, a następnie brak potrzebnych składników w danym momencie lub okazji na wykonanie przysmaku z wybranego przepisu. Podpowiem ci, co zrobić, by z tej książki korzystać aktywnie i z przyjemnością.
•ZANIM ZACZNIESZ KORZYSTAĆ Z PRZEPISÓW, PRZECZYTAJ ROZDZIAŁY ZNAJDUJĄCE SIĘ NA POCZĄTKU KSIĄŻKI. Dowiedz się, jak przepisy zostały skonstruowane, i jak je odczytywać, co oznaczają poszczególne ikonki na stronach z przepisami, jak zamieniać składniki, jak ustawiać swój piekarnik itd. Daj sobie czas na zgromadzenie składników, których aktualnie nie masz, a które są niezbędne do wykonania danego przysmaku. Dzięki temu unikniesz ewentualnego rozczarowania z powodu nieudanego wypieku.
•PRZYGOTUJ SOBIE NP. KOLOROWE KARTECZKI I PRZEJDŹ DO UWAŻNEGO PRZEGLĄDANIA PRZEPISÓW. W zależności od czasu, jakim dysponujesz, możesz przejrzeć jednorazowo wszystkie przepisy lub tylko jeden dział. Jeśli jakiś przepis uznasz za na tyle ciekawy, by go przetestować w najbliższej przyszłości, zaznacz stronę kolorową karteczką. Jeśli stwierdzisz, że z innego przepisu skorzystasz w bliżej nieokreślonym terminie, nie zaznaczaj go. W ten sposób z każdego działu możesz wybrać np. 5 przepisów, które chciałabyś przetestować w pierwszej kolejności.
•PRZEPISY ZOSTAŁY POGRUPOWANE NA ROZDZIAŁY WEDŁUG SMAKÓW. Jeśli masz ochotę na owocowy wypiek lub deser, zajrzyj do rozdziału _Owocowy zawrót głowy_. Pamiętaj, by w pierwszej kolejności spojrzeć na strony oznaczone wcześniej karteczkami. Jeśli jednak marzy ci się serniczek, otwórz rozdział _Nie ma to jak sernik i makowiec_, a z pewnością znajdziesz w nim coś dla siebie. Postępuj podobnie, jeśli najdzie cię ochota na coś orzeźwiającego, czekoladowego, małego lub po prostu pysznego. Pamiętaj, że wraz z większą ilością propozycji, trudniej dokonać wyboru.
•POLUB SIĘ Z TĄ KSIĄŻKĄ. Wcale nie musisz brać jej do ręki tylko w momencie korzystania z przepisów. Jak to zrobić, wyjaśniam w dalszej części tego rozdziału.
DIETY I ALERGENY
By ułatwić ci korzystanie z przepisów, przy każdym z nich umieściłam następujące ikonki:
bez pieczenia
bez jajek
bez laktozy
bez glutenu
dla diabetyków
wegańskie
bez orzechów
dla osób na diecie ketogenicznej (keto)
Zamienniki
Zwracaj szczególną uwagę na propozycje zamienników, ponieważ przepisy zawarte w tej książce można swobodnie modyfikować. Nie zniechęcaj się, spoglądając wyłącznie na podstawową listę składników. W większości przepisów istnieje możliwość wykonania deserów w różnych wersjach, np. wegańskiej czy beznabiałowej.
PRZYKŁAD 1:
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- --- ----------------------------------------------------
W składnikach widnieje mąka migdałowa, a ty masz alergię na orzechy lub nie stosujesz diety albo takiej mąki nie posiadasz → Wybierz inny rodzaj mąki z listy zamienników
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- --- ----------------------------------------------------
PRZYKŁAD 2:
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------- --- ---------------------------
W składnikach widnieje mleko roślinne, a ty wolisz zwykłe mleko lub takiego mleka nie posiadasz → Wybierz dowolne mleko
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------- --- ---------------------------
PRZYKŁAD 3:
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- --- ---------------------------------------
W składnikach widnieje erytrytol, a ty wolisz słodzić inną substancją lub nie posiadasz erytrytolu → Wybierz dowolny zamiennik cukru
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- --- ---------------------------------------
Pamiętaj, że pominięcie lub zastąpienie większej ilości składników wpłynie znacząco na efekt finalny. Postaraj się zamieniać możliwie najmniejszą liczbę składników, zachowując zalecane proporcje.
Uwaga!
Przy przepisach na wypieki w liście zamienników znajdziesz mąkę pszenną. NIE UŻYWAJ JEJ, JEŚLI JESTEŚ NA DIECIE BEZGLUTENOWEJ! Umieściłam ją wśród zamienników tylko dlatego, by czytelnicy, którzy nie są na ścisłej diecie, mieli pewność , że w danym przepisie mogą użyć tradycyjnej mąki pszennej. Nie jest to również mąka zalecana w diecie niskowęglowodanowej.
SKŁADNIKI
Wszystkie składniki podawane w przepisach są w domyśle bezglutenowe i bez dodatku cukru. Jeśli stosujesz ścisłą dietę eliminującą gluten, pamiętaj o wyborze odpowiednich produktów, np. bezglutenowego proszku do pieczenia czy bezglutenowej mąki migdałowej. Jeśli nie jesteś na diecie bezglutenowej, wybierz ulubione, sprawdzone produkty, np. dowolny proszek do pieczenia lub sprawdzoną mąkę migdałową dowolnego producenta.
Najczęściej pojawiające się składniki:
gorzka czekolada,
CZEKOLADA BEZ CUKRU,
ERYTRYTOL LUB INNY SUBSTYTUT CUKRU,
ekstrakt waniliowy,
mleko roślinne,
budyń waniliowy bez cukru,
proszek do pieczenia,
mąka migdałowa,
mąka kokosowa,
mąka owsiana,
skrobia kukurydziana.
INFORMACJA DLA CZYTELNIKÓW, KTÓRZY NIE SĄ NA DIECIE
Jeśli nie stosujesz żadnej z diet, a chcesz korzystać z moich przepisów, posiłkuj się listą zamienników. A jeśli nadal masz wątpliwości, napisz do mnie w mediach społecznościowych, a chętnie pomogę.
PORCJE I WARTOŚCI ODŻYWCZE
Czym jest porcja? To z pozoru błahe pytanie zadaje niejedna osoba skrupulatnie liczącą kalorie w zjadanych posiłkach, także mnie w mediach społecznościowych. Często spotykam się z wątpliwościami: jak duża jest porcja, czy jedna porcja to jedno ciastko, czy dwa. W moich przepisach porcją jest jeden kawałek ciasta, jeden batonik, jedno ciastko.
W zestawieniu znajdziesz również kilka przepisów, przy których trudno było mi ustalić konkretną liczbę porcji, np. masy makowej czy sosu czekoladowego. W tych przypadkach podałam całkowitą kaloryczność danego przysmaku. Jeśli zatem użyjesz połowy masy makowej do makowca na kruchym spodzie, podziel całkowitą liczbę kalorii masy przez dwa, a uzyskany wynik dodaj do kalorii zawartych w cieście. Z kolei przy niektórych przepisach podałam zarówno wartości odżywcze dla całości przysmaku, jak i kalorie zawarte w jednej porcji, by w łatwy sposób dało się obliczyć kalorie w przypadku ewentualnej zmiany wielkości porcji.
Kalorie i wartości odżywcze z podziałem na węglowodany, białka i tłuszcze obliczyłam na podstawie użytych przeze mnie produktów podanych w liście składników. Przy każdym przepisie podałam wartości odżywcze w porcji, przy niektórych znajdziesz również wartości odżywcze dla całości dania.
PRZYKŁAD 1:
---------------------------------------- --- -----------------------------
Z przepisu otrzymasz 7 batoników → Porcja to jeden batonik
---------------------------------------- --- -----------------------------
PRZYKŁAD 2:
-------------------------------------------------------- --- -----------------------------------------------------------------------------------
Z przepisu otrzymasz 250 ml sosu czekoladowego → Podałam wartości odżywcze w 250 ml oraz wartości odżywcze w porcji 50 ml
-------------------------------------------------------- --- -----------------------------------------------------------------------------------
Bardzo możliwe, że użyjesz produktów innego producenta niż ja lub składników z listy zamienników, wówczas wartości odżywcze ulegną mniejszej lub większej zmianie. Zwróć na to uwagę, jeśli twoja dieta wymaga skrupulatnego obliczania kalorii.
USTAWIENIA PIEKARNIKA
Czy włączyć termoobieg? A może grzanie dolne i górne? Na której półce umieścić formę z ciastem? Ja ustawiam piekarnik na grzanie z termoobiegiem i poza nielicznymi wyjątkami nie wyobrażam sobie by było inaczej. A formy z ciastem czy ciasteczkami umieszczam na środkowej półce piekarnika. Jeśli więc jakiś przysmak z wymienionych w tej książce wymaga pieczenia, to należy to zrobić z włączonym termoobiegiem, chyba że w danym przepisie zaznaczyłam inaczej. Co zrobić, jeśli twój piekarnik nie posiada takiej funkcji, dowiesz się z rozdziału _Z tymi wskazówkami już zawsze ci się upiecze_.
MUZYKA I OPOWIEŚCI
Od początku prac nad książką marzyłam, by stała się ona dla ciebie czymś więcej niż jedną z wielu pozycji z przepisami. Pragnęłam, by została twoją papierową przyjaciółką, która będzie ci wszędzie towarzyszyć, która cię zainspiruje i podpowie ci, czym zaskoczyć gości, która czasami cię rozbawi, a innym razem zachęci do refleksji. Marzyłam, by osoby, które znają mnie od lat (ponieważ śledzą moje poczynania w mediach społecznościowych), mogły poczuć moją obecność w każdym fragmencie tej książki. Dlatego właśnie wplotłam w _BezCukrowe Słodkości_ opowieści ze swojego życia. Poznasz kilka ciekawych, czasem zabawnych historii, a przy okazji dowiesz się, jakie trudności i problemy towarzyszyły mi w trakcie pracy nad tym tytułem. Mogą ci one towarzyszyć w podróży, przy popołudniowej herbacie, w poczekalni czy tuż przed snem. Będzie mi bardzo miło i mam nadzieję, że tobie również.
Ale to nie wszystko! By uprzyjemnić ci nasze poniekąd wspólne pichcenie, przygotowałam specjalne playlisty ukryte w kodach QR, które znajdziesz na początku każdego rozdziału. Przeniosą cię do utworów, z którymi przyjemniej będzie ci się pracowało. Mieszaj składniki, ucieraj masy, wsypuj mąkę, wbijaj jajka, formuj ciasteczka, a wszystko z szerokim uśmiechem na twarzy w rytm muzyki. Ruszaj biodrami, wymachuj ściereczką, śpiewaj do łyżeczki i przede wszystkim zaproś swoich bliskich do wspólnego kucharzenia: mamę, siostrę, dzieci, sąsiadkę lub przyjaciółkę. No i oczywiście kochanych panów: męża, brata, wujka, a nawet dziadka. Odpal sobie muzykę nie tylko w kuchni. Niech ci umila podróż, porządki w szafie, kawę na tarasie i inne chwile. Biorąc pod uwagę to, że gusta, w tym muzyczne, bywają różne, wybrałam bezpieczną muzykę „radiową”, czyli utwory, które każdy zna.
A skąd ten pomysł? Muzyka towarzyszy mi od zawsze. Pamiętam swój pierwszy radiomagnetofon, walkmana, z którym nigdy się nie rozstawałam, plakaty w całym pokoju, pierwsze kasety kupowane na poznańskich ulicach, pierwsze koncerty, płyty CD, teledyski idoli z młodzieńczych lat. Kiedy poznałam męża, okazało się, że i on jest miłośnikiem muzyki – po dziś dzień słucha jej namiętnie w pracy, w aucie czy w czasie wolnym. Nasze dzieci od urodzenia też są przyzwyczajone do wszechobecnej muzyki, śpiewu, tańca i panoszących się w całym domu głośników! Śpiewamy w aucie, nucimy w ciągu dnia, uskuteczniamy pląsy, kiedy tylko przyjdzie nam na nie ochota. Uznałam, że playlisty idealne do gotowania będą nie tylko ciekawym urozmaiceniem tej książki, ale i skutecznie pomogą zadbać o twój nastrój, energię do działania, dzięki czemu włożysz więcej serca w przygotowywanie przysmaków. Od zawsze powtarzam, że sekretem każdego przepisu jest szczypta miłości dodana gratis!
Skoro już wiesz, jak wygodnie korzystać z tej książki, pora, byś weszła do kuchni!
Z tymi wskazówkami już zawsze
ci się upiecze!
Znajdziesz tu sprawdzone wskazówki i porady, które ułatwią ci wypiekanie ciast i przygotowywanie deserów. Dowiesz się nie tylko, jakich błędów nie popełniać, lecz również, co zrobić, by twoje wypieki kończyły się smacznym sukcesem. Pamiętaj…
.
.
.
…(fragment)…
Całość dostępna w wersji pełnejOWOCOWY
ZAWRÓT GŁOWY
Owoce w wypiekach i deserach można wykorzystać na niezliczoną ilość sposobów. Wzbogacają smak ciasta, zachęcają przepiękną tęczą kolorów, w przepisach można ich używać wymiennie i cieszyć się nimi przez wszystkie pory roku. Zachęcam do korzystania ze świeżych, sezonowych, najlepiej lokalnych owoców. Latem warto zamrozić zapas, np. truskawek, malin, wiśni czy jeżyn, a także przygotować domowe konfitury, np. z czarnej i czerwonej porzeczki, śliwek, na długie,
zimowe miesiące.
A co z owocami suszonymi i w puszce? Można z nich przygotować przepyszne wypieki, ale należy pamiętać, że mają dużą zawartość węglowodanów, a co za tym idzie, są wysokokaloryczne.
W wypiekach świetnie sprawdzają się owoce liofilizowane. Podczas kupowania upewnij się, że nie zawierają cukru, glutenu i szkodliwych substancji barwiących lub konserwujących.
Biszkopt z pianką, galaretką i truskawkami
To ciasto najczęściej pojawiało się w moim domu rodzinnym, głównie w sezonie truskawkowym. Wszyscy zbieraliśmy owoce, a mama robiła z nich później konfitury, przygotowywała dla mnie i rodzeństwa smakowite desery, a w weekend na stole pojawiał się puszysty biszkopt z kremem śmietankowym, zwieńczony galaretką i dużą ilością truskawek. To był rarytas, na który wszyscy czekaliśmy! Poznaj jego zdrowszą, odchudzoną, aczkolwiek równie pyszną wersję. Wspaniale orzeźwia. Przyjemny smak truskawkowej galaretki doskonale się komponuje z masą piankową i puszystym biszkoptem.
+--+
| |
+--+
98 kcal – 1 porcja
W: 9,5 B: 9 T: 2,7
Składniki na biszkopt:
•4 jajka
•60 g erytrytolu lub innej substancji słodzącej
•75 g mąki kukurydzianej
•1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru
•szczypta soli
Składniki na masę piankową:
•750 g mleka roślinnego lub innego
•3 łyżki erytrytolu lub innej substancji słodzącej
•1 łyżeczka agar agar
•50 g skrobi kukurydzianej lub budyniu waniliowego bez cukru
•60 g białej czekolady bez cukru, może być bez laktozy
Ponadto:
•250 g truskawek świeżych lub mrożonych
•2 opakowania galaretki truskawkowej bez cukru (każda po 75 g)
•800 ml wody
Sposób przygotowania:
1. Oddziel starannie białka od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli i zacznij je ubijać, zwiększając stopniowo obroty miksera. Pod koniec ubijania zacznij dodawać erytrytol.
2. Gdy piana z białek…
.
.
.
…(fragment)…
Całość dostępna w wersji pełnej