Facebook - konwersja
Czytaj fragment
Pobierz fragment

Bezcukrowe słodkości - ebook

Wydawnictwo:
Data wydania:
13 października 2023
Format ebooka:
EPUB
Format EPUB
czytaj
na czytniku
czytaj
na tablecie
czytaj
na smartfonie
Jeden z najpopularniejszych formatów e-booków na świecie. Niezwykle wygodny i przyjazny czytelnikom - w przeciwieństwie do formatu PDF umożliwia skalowanie czcionki, dzięki czemu możliwe jest dopasowanie jej wielkości do kroju i rozmiarów ekranu. Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Multiformat
E-booki w Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu. Oznacza to, że po dokonaniu zakupu, e-book pojawi się na Twoim koncie we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu.
, MOBI
Format MOBI
czytaj
na czytniku
czytaj
na tablecie
czytaj
na smartfonie
Jeden z najczęściej wybieranych formatów wśród czytelników e-booków. Możesz go odczytać na czytniku Kindle oraz na smartfonach i tabletach po zainstalowaniu specjalnej aplikacji. Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Multiformat
E-booki w Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu. Oznacza to, że po dokonaniu zakupu, e-book pojawi się na Twoim koncie we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu.
(2w1)
Multiformat
E-booki sprzedawane w księgarni Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu - kupujesz treść, nie format. Po dodaniu e-booka do koszyka i dokonaniu płatności, e-book pojawi się na Twoim koncie w Mojej Bibliotece we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu przy okładce. Uwaga: audiobooki nie są objęte opcją multiformatu.
czytaj
na tablecie
Aby odczytywać e-booki na swoim tablecie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. Bluefire dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na czytniku
Czytanie na e-czytniku z ekranem e-ink jest bardzo wygodne i nie męczy wzroku. Pliki przystosowane do odczytywania na czytnikach to przede wszystkim EPUB (ten format możesz odczytać m.in. na czytnikach PocketBook) i MOBI (ten fromat możesz odczytać m.in. na czytnikach Kindle).
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na smartfonie
Aby odczytywać e-booki na swoim smartfonie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. iBooks dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Czytaj fragment
Pobierz fragment
59,99

Bezcukrowe słodkości - ebook

Przekonaj się, że bez cukru też może być słodko!

Chcesz jeść zdrowo? Nie musisz rezygnować z deserów!

Z tej książki dowiesz się, jak je przygotować bez cukru.

 

Wypróbuj kopiec kreta, keto rogaliki, malinową chmurkę czy ciasto serowo-jogurtowe. Skuś się na mrożone batoniki z wiśniami, migdałowe ciasto z truskawkami czy puszyste muffiny z jabłkami. A może uwielbiasz desery na zimno? Spędź letnie, gorące popołudnie w ogrodzie, delektując się koktajlem arbuzowym. Fani czekolady również będą zadowoleni – w książce znajdą obłędnie smaczne przepisy m.in. na czekoladowe babeczki z serem i malinami, kakaowe pączki z dziurką czy brownie z bakaliami.

 

120 unikatowych przepisów na bezcukrowe słodkości w zdrowszej wersji!

Kategoria: Kuchnia
Zabezpieczenie: Watermark
Watermark
Watermarkowanie polega na znakowaniu plików wewnątrz treści, dzięki czemu możliwe jest rozpoznanie unikatowej licencji transakcyjnej Użytkownika. E-książki zabezpieczone watermarkiem można odczytywać na wszystkich urządzeniach odtwarzających wybrany format (czytniki, tablety, smartfony). Nie ma również ograniczeń liczby licencji oraz istnieje możliwość swobodnego przenoszenia plików między urządzeniami. Pliki z watermarkiem są kompatybilne z popularnymi programami do odczytywania ebooków, jak np. Calibre oraz aplikacjami na urządzenia mobilne na takie platformy jak iOS oraz Android.
ISBN: 9788383172293
Rozmiar pliku: 9,6 MB

FRAGMENT KSIĄŻKI

WSTĘP

Trzy­masz w dło­ni ksi­ążkę, któ­ra jest owo­cem pa­sji i mi­ło­ści. Mi­ło­ści do sło­dy­czy i pa­sji do ich two­rze­nia. Ko­cham słod­ko­ści, ale one prze­sta­ły ko­chać mnie! Ocza­ro­wa­ły mnie swą sło­dy­czą, za któ­rą stał cu­kier, tony cu­kru! To do­pro­wa­dzi­ło do mo­ich pro­ble­mów zdro­wot­nych i po­gar­sza­jące­go się sa­mo­po­czu­cia. Zmia­na try­bu ży­cia była więc nie­unik­nio­na i wca­le ła­two mi nie przy­szła. Od­sta­wia­łam cu­kier stop­nio­wo, po­cząw­szy od za­prze­sta­nia sło­dze­nia kawy czy her­ba­ty, po­przez re­zy­gna­cję ze skle­po­wych ba­to­ni­ków, aż po si­ęga­nie po bez­cu­kro­we wy­pie­ki. I choć z no­wym sma­kiem po­go­dzi­łam się, o dzi­wo, bar­dzo szyb­ko, to wil­czy ape­tyt na sło­dy­cze do­pa­dał mnie znie­nac­ka i za­wsze z dużą siłą. Z cza­sem brak cu­kru sta­wał się co­raz mniej do­kucz­li­wy, a ka­żdy ko­lej­ny dzień w stro­nę zdro­wia był dla mnie po­wo­dem do dumy i ogrom­ną mo­ty­wa­cją do dal­sze­go trwa­nia w po­sta­no­wie­niu. Po­moc­ne oka­za­ło się rów­nież pu­bli­ko­wa­nie bez­cu­kro­wych prze­pi­sów w me­diach spo­łecz­no­ścio­wych, gdzie bar­dzo szyb­ko zro­zu­mia­łam, że #UMIEMBEZCUKRU, i że osób jak ja jest cała rzesza. Moje zdrowe przepisy zostały ogromnie ciepło przyjęte, a każda kolejna wiadomość, komentarz czy opinia mobilizowały mnie jeszcze bardziej. Niezwykle cenię sobie kontakt z ludźmi, którzy zaufali moim przepisom na zdrowe przysmaki, i jestem szczęśliwa, wiedząc, że z nich korzystają. Z niebywałą przyjemnością je tworzyłam, aż w końcu narodził się pomysł _Bez­Cu­kro­wych słod­ko­ści_.

Efekt mo­jej 18-mie­si­ęcz­nej pra­cy to 120 PRZEPISÓW w zdrowszej, bezcukrowej wersji. Mają rozpisaną kaloryczność i poziom wartości odżywczych. Są na desery niskowęglowodanowe, których wykonanie nie jest skomplikowane i w większości przypadków nie wymaga poświęcania dużej ilości czasu. By korzystać z zawartych w tej książce przepisów, nie musisz się martwić o trudno dostępne składniki, ponieważ znajdziesz je w większości sklepów ogólnospożywczych. Postawiłam na minimum składników i maksimum smaku.

Przepisy zostały pogrupowane w sześciu rozdziałach:

•CZEKOLADOWA ROZKOSZ – przepisy z czekoladą i kakao w roli głównej.

•OWOCOWY ZAWRÓT GŁOWY – inspiracje przepełnione owocami.

•MAŁE JEST PIĘKNE – propozycje uroczych babeczek, ciasteczek i batoników.

•NIE MA TO JAK SERNIK I MAKOWIEC! – ser­ni­ki i ma­kow­ce w roz­ma­itych od­sło­nach.

•PO PROSTU PYSZNE – kompozycja różnorodnych, sprawdzonych przepisów.

•MAŁE CO NIECO NA ORZEŹWIENIE – lody, koktajle i zimne desery.

Poza prostymi przepisami opatrzonymi apetycznymi fotografiami znajdziesz tutaj:

•po­moc­ne in­for­ma­cje, któ­re po­zwo­lą ci wy­god­nie ko­rzy­stać z tej ksi­ążki,

•mnó­stwo przy­dat­nych wska­zó­wek, dzi­ęki któ­rym unik­niesz roz­cza­ro­wa­nia pod­czas przy­go­to­wy­wa­nia słod­ko­ści (rów­nież pod­czas ko­rzy­sta­nia z prze­pi­sów spo­za tej ksi­ążki),

•kody QR do play­list z mu­zy­ką ide­al­ną do wszel­kich prac w kuch­ni,

•sze­reg opo­wie­ści, któ­re umi­lą ci lek­tu­rę i po­zwo­lą bli­żej po­znać za­rów­no au­tor­kę, jak i pro­ces po­wsta­wa­nia tej ksi­ążki.

Informacje zawarte przy każdym z przepisów:

•licz­ba por­cji,

•czas po­trzeb­ny na przy­go­to­wa­nie prze­pi­su,

•czas pie­cze­nia,

•ka­lo­rycz­no­ść por­cji,

•po­ziom war­to­ści odżyw­czych,

•in­for­ma­cje, czy prze­pis jest prze­zna­czo­ny dla osób eli­mi­nu­jących ze swo­jej die­ty: glu­ten, lak­to­zę, jaj­ka, orze­chy, pro­duk­ty po­cho­dze­nia zwie­rzęce­go,

•czy prze­pis może być sto­so­wa­ny przez dia­be­ty­ków, oso­by cier­pi­ące na in­su­li­no­opor­no­ść,

•li­sta za­mien­ni­ków.Przewodnik po książce,
czy­li jak z niej ko­rzy­stać

Za­nim przy­stąpisz do ko­rzy­sta­nia z tej ksi­ążki i te­sto­wa­nia prze­pi­sów, prze­czy­taj przy­go­to­wa­ne prze­ze mnie rady i wska­zów­ki. Dzi­ęki temu unik­niesz wąt­pli­wo­ści pod­czas prac w kuch­ni, mam na­dzie­ję przy­jem­nych, a tym sa­mym uchro­nisz się przed ewen­tu­al­nym roz­cza­ro­wa­niem.

CO ZROBIĆ, BY AKTYWNIE KORZYSTAĆ Z KSIĄŻKI

Czy zda­rzy­ło ci się, że ku­pi­łaś ksi­ążkę ku­li­nar­ną i pierw­sze­go dnia za­chwy­ca­łaś się ogrom­ną liczb prze­pi­sów na ape­tycz­ne da­nia oraz pla­no­wa­łaś wy­ko­na­nie ko­lej­no ich wszyst­kich, po czym odło­ży­łaś po­zy­cję na pó­łkę na dłu­gie mie­si­ące? Albo prze­te­sto­wa­łaś tyl­ko je­den lub dwa prze­pi­sy i za­po­mnia­łaś o ksi­ążce? Po­wo­dem ta­kich sy­tu­acji bywa zbyt duża ilo­ść bo­dźców, zbyt dużo in­for­ma­cji i pro­po­zy­cji na sma­ko­ły­ki, a na­stęp­nie brak po­trzeb­nych skład­ni­ków w da­nym mo­men­cie lub oka­zji na wy­ko­na­nie przy­sma­ku z wy­bra­ne­go prze­pi­su. Pod­po­wiem ci, co zro­bić, by z tej ksi­ążki ko­rzy­stać ak­tyw­nie i z przy­jem­no­ścią.

•ZANIM ZACZNIESZ KORZYSTAĆ Z PRZEPISÓW, PRZECZYTAJ ROZDZIAŁY ZNAJDUJĄCE SIĘ NA POCZĄTKU KSIĄŻKI. Dowiedz się, jak przepisy zostały skonstruowane, i jak je odczytywać, co oznaczają poszczególne ikonki na stronach z przepisami, jak zamieniać składniki, jak ustawiać swój piekarnik itd. Daj sobie czas na zgromadzenie składników, których aktualnie nie masz, a które są niezbędne do wykonania danego przysmaku. Dzięki temu unikniesz ewentualnego rozczarowania z powodu nieudanego wypieku.

•PRZYGOTUJ SOBIE NP. KOLOROWE KARTECZKI I PRZEJDŹ DO UWAŻNEGO PRZEGLĄDANIA PRZEPISÓW. W zależności od czasu, jakim dysponujesz, możesz przejrzeć jednorazowo wszystkie przepisy lub tylko jeden dział. Jeśli jakiś przepis uznasz za na tyle ciekawy, by go przetestować w najbliższej przyszłości, zaznacz stronę kolorową karteczką. Jeśli stwierdzisz, że z innego przepisu skorzystasz w bliżej nieokreślonym terminie, nie zaznaczaj go. W ten sposób z każdego działu możesz wybrać np. 5 przepisów, które chciałabyś przetestować w pierwszej kolejności.

•PRZEPISY ZOSTAŁY POGRUPOWANE NA ROZDZIAŁY WEDŁUG SMAKÓW. Jeśli masz ochotę na owocowy wypiek lub deser, zajrzyj do rozdziału _Owo­co­wy za­wrót gło­wy_. Pa­mi­ętaj, by w pierw­szej ko­lej­no­ści spoj­rzeć na stro­ny ozna­czo­ne wcze­śniej kar­tecz­ka­mi. Je­śli jed­nak ma­rzy ci się ser­ni­czek, otwórz roz­dział _Nie ma to jak ser­nik i ma­ko­wiec_, a z pew­no­ścią znaj­dziesz w nim coś dla sie­bie. Po­stępuj po­dob­nie, je­śli naj­dzie cię ocho­ta na coś orze­źwia­jące­go, cze­ko­la­do­we­go, ma­łe­go lub po pro­stu pysz­ne­go. Pa­mi­ętaj, że wraz z wi­ęk­szą ilo­ścią pro­po­zy­cji, trud­niej do­ko­nać wy­bo­ru.

•POLUB SIĘ Z TĄ KSIĄŻKĄ. Wcale nie musisz brać jej do ręki tylko w momencie korzystania z przepisów. Jak to zrobić, wyjaśniam w dalszej części tego rozdziału.

DIETY I ALERGENY

By uła­twić ci ko­rzy­sta­nie z prze­pi­sów, przy ka­żdym z nich umie­ści­łam na­stępu­jące ikon­ki:

bez pie­cze­nia

bez ja­jek

bez lak­to­zy

bez glu­te­nu

dla dia­be­ty­ków

we­ga­ńskie

bez orze­chów

dla osób na die­cie ke­to­ge­nicz­nej (keto)

Zamienniki

Zwra­caj szcze­gól­ną uwa­gę na pro­po­zy­cje za­mien­ni­ków, po­nie­waż prze­pi­sy za­war­te w tej ksi­ążce mo­żna swo­bod­nie mo­dy­fi­ko­wać. Nie znie­chęcaj się, spo­gląda­jąc wy­łącz­nie na pod­sta­wo­wą li­stę skład­ni­ków. W wi­ęk­szo­ści prze­pi­sów ist­nie­je mo­żli­wo­ść wy­ko­na­nia de­se­rów w ró­żnych wer­sjach, np. we­ga­ńskiej czy bez­na­bia­ło­wej.

PRZYKŁAD 1:

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- --- ----------------------------------------------------
W skład­ni­kach wid­nie­je mąka mig­da­ło­wa, a ty masz aler­gię na orze­chy lub nie sto­su­jesz die­ty albo ta­kiej mąki nie po­sia­dasz → Wy­bierz inny ro­dzaj mąki z li­sty za­mien­ni­ków
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- --- ----------------------------------------------------

PRZYKŁAD 2:

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------- --- ---------------------------
W skład­ni­kach wid­nie­je mle­ko ro­ślin­ne, a ty wo­lisz zwy­kłe mle­ko lub ta­kie­go mle­ka nie po­sia­dasz → Wy­bierz do­wol­ne mle­ko
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------- --- ---------------------------

PRZYKŁAD 3:

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- --- ---------------------------------------
W skład­ni­kach wid­nie­je ery­try­tol, a ty wo­lisz sło­dzić inną sub­stan­cją lub nie po­sia­dasz ery­try­to­lu → Wy­bierz do­wol­ny za­mien­nik cu­kru
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- --- ---------------------------------------

Pa­mi­ętaj, że po­mi­ni­ęcie lub za­stąpie­nie wi­ęk­szej ilo­ści skład­ni­ków wpły­nie zna­cząco na efekt fi­nal­ny. Po­sta­raj się za­mie­niać mo­żli­wie naj­mniej­szą licz­bę skład­ni­ków, za­cho­wu­jąc za­le­ca­ne pro­por­cje.

Uwa­ga!

Przy prze­pi­sach na wy­pie­ki w li­ście za­mien­ni­ków znaj­dziesz mąkę pszen­ną. NIE UŻYWAJ JEJ, JEŚLI JESTEŚ NA DIECIE BEZGLUTENOWEJ! Umie­ści­łam ją wśród za­mien­ni­ków tyl­ko dla­te­go, by czy­tel­ni­cy, któ­rzy nie są na ści­słej die­cie, mie­li pew­no­ść , że w da­nym prze­pi­sie mogą użyć tra­dy­cyj­nej mąki pszen­nej. Nie jest to rów­nież mąka za­le­ca­na w die­cie ni­sko­węglo­wo­da­no­wej.

SKŁADNIKI

Wszyst­kie skład­ni­ki po­da­wa­ne w prze­pi­sach są w do­my­śle bez­glu­te­no­we i bez do­dat­ku cu­kru. Je­śli sto­su­jesz ści­słą die­tę eli­mi­nu­jącą glu­ten, pa­mi­ętaj o wy­bo­rze od­po­wied­nich pro­duk­tów, np. bez­glu­te­no­we­go prosz­ku do pie­cze­nia czy bez­glu­te­no­wej mąki mig­da­ło­wej. Je­śli nie je­steś na die­cie bez­glu­te­no­wej, wy­bierz ulu­bio­ne, spraw­dzo­ne pro­duk­ty, np. do­wol­ny pro­szek do pie­cze­nia lub spraw­dzo­ną mąkę mig­da­ło­wą do­wol­ne­go pro­du­cen­ta.

Naj­częściej po­ja­wia­jące się skład­ni­ki:

gorz­ka cze­ko­la­da,
CZEKOLADA BEZ CUKRU,
ERYTRYTOL LUB INNY SUBSTYTUT CUKRU,
eks­trakt wa­ni­lio­wy,
mle­ko ro­ślin­ne,
bu­dyń wa­ni­lio­wy bez cu­kru,
pro­szek do pie­cze­nia,
mąka mig­da­ło­wa,
mąka ko­ko­so­wa,
mąka owsia­na,
skro­bia ku­ku­ry­dzia­na.

INFORMACJA DLA CZYTELNIKÓW, KTÓRZY NIE SĄ NA DIECIE

Je­śli nie sto­su­jesz żad­nej z diet, a chcesz ko­rzy­stać z mo­ich prze­pi­sów, po­si­łkuj się li­stą za­mien­ni­ków. A je­śli na­dal masz wąt­pli­wo­ści, na­pisz do mnie w me­diach spo­łecz­no­ścio­wych, a chęt­nie po­mo­gę.

PORCJE I WARTOŚCI ODŻYWCZE

Czym jest por­cja? To z po­zo­ru bła­he py­ta­nie za­da­je nie­jed­na oso­ba skru­pu­lat­nie li­czącą ka­lo­rie w zja­da­nych po­si­łkach, ta­kże mnie w me­diach spo­łecz­no­ścio­wych. Często spo­ty­kam się z wąt­pli­wo­ścia­mi: jak duża jest por­cja, czy jed­na por­cja to jed­no ciast­ko, czy dwa. W mo­ich prze­pi­sach por­cją jest je­den ka­wa­łek cia­sta, je­den ba­to­nik, jed­no ciast­ko.

W ze­sta­wie­niu znaj­dziesz rów­nież kil­ka prze­pi­sów, przy któ­rych trud­no było mi usta­lić kon­kret­ną licz­bę por­cji, np. masy ma­ko­wej czy sosu cze­ko­la­do­we­go. W tych przy­pad­kach po­da­łam ca­łko­wi­tą ka­lo­rycz­no­ść da­ne­go przy­sma­ku. Je­śli za­tem uży­jesz po­ło­wy masy ma­ko­wej do ma­kow­ca na kru­chym spo­dzie, po­dziel ca­łko­wi­tą licz­bę ka­lo­rii masy przez dwa, a uzy­ska­ny wy­nik do­daj do ka­lo­rii za­war­tych w cie­ście. Z ko­lei przy nie­któ­rych prze­pi­sach po­da­łam za­rów­no war­to­ści odżyw­cze dla ca­ło­ści przy­sma­ku, jak i ka­lo­rie za­war­te w jed­nej por­cji, by w ła­twy spo­sób dało się ob­li­czyć ka­lo­rie w przy­pad­ku ewen­tu­al­nej zmia­ny wiel­ko­ści por­cji.

Ka­lo­rie i war­to­ści odżyw­cze z po­dzia­łem na węglo­wo­da­ny, bia­łka i tłusz­cze ob­li­czy­łam na pod­sta­wie uży­tych prze­ze mnie pro­duk­tów po­da­nych w li­ście skład­ni­ków. Przy ka­żdym prze­pi­sie po­da­łam war­to­ści odżyw­cze w por­cji, przy nie­któ­rych znaj­dziesz rów­nież war­to­ści odżyw­cze dla ca­ło­ści da­nia.

PRZYKŁAD 1:

---------------------------------------- --- -----------------------------
Z prze­pi­su otrzy­masz 7 ba­to­ni­ków → Por­cja to je­den ba­to­nik
---------------------------------------- --- -----------------------------

PRZYKŁAD 2:

-------------------------------------------------------- --- -----------------------------------------------------------------------------------
Z prze­pi­su otrzy­masz 250 ml sosu cze­ko­la­do­we­go → Po­da­łam war­to­ści odżyw­cze w 250 ml oraz war­to­ści odżyw­cze w por­cji 50 ml
-------------------------------------------------------- --- -----------------------------------------------------------------------------------

Bar­dzo mo­żli­we, że uży­jesz pro­duk­tów in­ne­go pro­du­cen­ta niż ja lub skład­ni­ków z li­sty za­mien­ni­ków, wów­czas war­to­ści odżyw­cze ule­gną mniej­szej lub wi­ęk­szej zmia­nie. Zwróć na to uwa­gę, je­śli two­ja die­ta wy­ma­ga skru­pu­lat­ne­go ob­li­cza­nia ka­lo­rii.

USTAWIENIA PIEKARNIKA

Czy włączyć ter­mo­obieg? A może grza­nie dol­ne i gór­ne? Na któ­rej pó­łce umie­ścić for­mę z cia­stem? Ja usta­wiam pie­kar­nik na grza­nie z ter­mo­obie­giem i poza nie­licz­ny­mi wy­jąt­ka­mi nie wy­obra­żam so­bie by było ina­czej. A for­my z cia­stem czy cia­stecz­ka­mi umiesz­czam na środ­ko­wej pó­łce pie­kar­ni­ka. Je­śli więc ja­kiś przy­smak z wy­mie­nio­nych w tej ksi­ążce wy­ma­ga pie­cze­nia, to na­le­ży to zro­bić z włączo­nym ter­mo­obie­giem, chy­ba że w da­nym prze­pi­sie za­zna­czy­łam ina­czej. Co zro­bić, je­śli twój pie­kar­nik nie po­sia­da ta­kiej funk­cji, do­wiesz się z roz­dzia­łu _Z tymi wska­zów­ka­mi już za­wsze ci się upie­cze_.

MUZYKA I OPOWIEŚCI

Od po­cząt­ku prac nad ksi­ążką ma­rzy­łam, by sta­ła się ona dla cie­bie czy­mś wi­ęcej niż jed­ną z wie­lu po­zy­cji z prze­pi­sa­mi. Pra­gnęłam, by zo­sta­ła two­ją pa­pie­ro­wą przy­ja­ció­łką, któ­ra będzie ci wszędzie to­wa­rzy­szyć, któ­ra cię za­in­spi­ru­je i pod­po­wie ci, czym za­sko­czyć go­ści, któ­ra cza­sa­mi cię roz­ba­wi, a in­nym ra­zem za­chęci do re­flek­sji. Ma­rzy­łam, by oso­by, któ­re zna­ją mnie od lat (po­nie­waż śle­dzą moje po­czy­na­nia w me­diach spo­łecz­no­ścio­wych), mo­gły po­czuć moją obec­no­ść w ka­żdym frag­men­cie tej ksi­ążki. Dla­te­go wła­śnie wplo­tłam w _Bez­Cu­kro­we Słod­ko­ści_ opo­wie­ści ze swo­je­go ży­cia. Po­znasz kil­ka cie­ka­wych, cza­sem za­baw­nych hi­sto­rii, a przy oka­zji do­wiesz się, ja­kie trud­no­ści i pro­ble­my to­wa­rzy­szy­ły mi w trak­cie pra­cy nad tym ty­tu­łem. Mogą ci one to­wa­rzy­szyć w pod­ró­ży, przy po­po­łu­dnio­wej her­ba­cie, w po­cze­kal­ni czy tuż przed snem. Będzie mi bar­dzo miło i mam na­dzie­ję, że to­bie rów­nież.

Ale to nie wszyst­ko! By uprzy­jem­nić ci na­sze po­nie­kąd wspól­ne pich­ce­nie, przy­go­to­wa­łam spe­cjal­ne play­li­sty ukry­te w ko­dach QR, któ­re znaj­dziesz na po­cząt­ku ka­żde­go roz­dzia­łu. Prze­nio­są cię do utwo­rów, z któ­ry­mi przy­jem­niej będzie ci się pra­co­wa­ło. Mie­szaj skład­ni­ki, ucie­raj masy, wsy­puj mąkę, wbi­jaj jaj­ka, for­muj cia­stecz­ka, a wszyst­ko z sze­ro­kim uśmie­chem na twa­rzy w rytm mu­zy­ki. Ru­szaj bio­dra­mi, wy­ma­chuj ście­recz­ką, śpie­waj do ły­żecz­ki i przede wszyst­kim za­proś swo­ich bli­skich do wspól­ne­go ku­cha­rze­nia: mamę, sio­strę, dzie­ci, sąsiad­kę lub przy­ja­ció­łkę. No i oczy­wi­ście ko­cha­nych pa­nów: męża, bra­ta, wuj­ka, a na­wet dziad­ka. Od­pal so­bie mu­zy­kę nie tyl­ko w kuch­ni. Niech ci umi­la pod­róż, po­rząd­ki w sza­fie, kawę na ta­ra­sie i inne chwi­le. Bio­rąc pod uwa­gę to, że gu­sta, w tym mu­zycz­ne, by­wa­ją ró­żne, wy­bra­łam bez­piecz­ną mu­zy­kę „ra­dio­wą”, czy­li utwo­ry, któ­re ka­żdy zna.

A skąd ten po­my­sł? Mu­zy­ka to­wa­rzy­szy mi od za­wsze. Pa­mi­ętam swój pierw­szy ra­dio­ma­gne­to­fon, walk­ma­na, z któ­rym ni­g­dy się nie roz­sta­wa­łam, pla­ka­ty w ca­łym po­ko­ju, pierw­sze ka­se­ty ku­po­wa­ne na po­zna­ńskich uli­cach, pierw­sze kon­cer­ty, pły­ty CD, te­le­dy­ski ido­li z mło­dzie­ńczych lat. Kie­dy po­zna­łam męża, oka­za­ło się, że i on jest mi­ło­śni­kiem mu­zy­ki – po dziś dzień słu­cha jej na­mi­ęt­nie w pra­cy, w au­cie czy w cza­sie wol­nym. Na­sze dzie­ci od uro­dze­nia też są przy­zwy­cza­jo­ne do wszech­obec­nej mu­zy­ki, śpie­wu, ta­ńca i pa­no­szących się w ca­łym domu gło­śni­ków! Śpie­wa­my w au­cie, nu­ci­my w ci­ągu dnia, usku­tecz­nia­my pląsy, kie­dy tyl­ko przyj­dzie nam na nie ocho­ta. Uzna­łam, że play­li­sty ide­al­ne do go­to­wa­nia będą nie tyl­ko cie­ka­wym uroz­ma­ice­niem tej ksi­ążki, ale i sku­tecz­nie po­mo­gą za­dbać o twój na­strój, ener­gię do dzia­ła­nia, dzi­ęki cze­mu wło­żysz wi­ęcej ser­ca w przy­go­to­wy­wa­nie przy­sma­ków. Od za­wsze po­wta­rzam, że se­kre­tem ka­żde­go prze­pi­su jest szczyp­ta mi­ło­ści do­da­na gra­tis!

Sko­ro już wiesz, jak wy­god­nie ko­rzy­stać z tej ksi­ążki, pora, byś we­szła do kuch­ni!

Z tymi wskazówkami już zawsze
ci się upie­cze!

Znaj­dziesz tu spraw­dzo­ne wska­zów­ki i po­ra­dy, któ­re uła­twią ci wy­pie­ka­nie ciast i przy­go­to­wy­wa­nie de­se­rów. Do­wiesz się nie tyl­ko, ja­kich błędów nie po­pe­łniać, lecz rów­nież, co zro­bić, by two­je wy­pie­ki ko­ńczy­ły się smacz­nym suk­ce­sem. Pa­mi­ętaj…

.

.

.

…(fragment)…

Całość dostępna w wersji pełnejOWOCOWY
ZA­WRÓT GŁO­WY

Owo­ce w wy­pie­kach i de­se­rach mo­żna wy­ko­rzy­stać na nie­zli­czo­ną ilo­ść spo­so­bów. Wzbo­ga­ca­ją smak cia­sta, za­chęca­ją prze­pi­ęk­ną tęczą ko­lo­rów, w prze­pi­sach mo­żna ich uży­wać wy­mien­nie i cie­szyć się nimi przez wszyst­kie pory roku. Za­chęcam do ko­rzy­sta­nia ze świe­żych, se­zo­no­wych, naj­le­piej lo­kal­nych owo­ców. La­tem war­to za­mro­zić za­pas, np. tru­ska­wek, ma­lin, wi­śni czy je­żyn, a ta­kże przy­go­to­wać do­mo­we kon­fi­tu­ry, np. z czar­nej i czer­wo­nej po­rzecz­ki, śli­wek, na dłu­gie,
zi­mo­we mie­si­ące.

A co z owo­ca­mi su­szo­ny­mi i w pusz­ce? Mo­żna z nich przy­go­to­wać prze­pysz­ne wy­pie­ki, ale na­le­ży pa­mi­ętać, że mają dużą za­war­to­ść węglo­wo­da­nów, a co za tym idzie, są wy­so­ko­ka­lo­rycz­ne.

W wy­pie­kach świet­nie spraw­dza­ją się owo­ce lio­fi­li­zo­wa­ne. Pod­czas ku­po­wa­nia upew­nij się, że nie za­wie­ra­ją cu­kru, glu­te­nu i szko­dli­wych sub­stan­cji bar­wi­ących lub kon­ser­wu­jących.

Biszkopt z pianką, galaretką i truskawkami

To cia­sto naj­częściej po­ja­wia­ło się w moim domu ro­dzin­nym, głów­nie w se­zo­nie tru­skaw­ko­wym. Wszy­scy zbie­ra­li­śmy owo­ce, a mama ro­bi­ła z nich pó­źniej kon­fi­tu­ry, przy­go­to­wy­wa­ła dla mnie i ro­dze­ństwa sma­ko­wi­te de­se­ry, a w week­end na sto­le po­ja­wiał się pu­szy­sty bisz­kopt z kre­mem śmie­tan­ko­wym, zwie­ńczo­ny ga­la­ret­ką i dużą ilo­ścią tru­ska­wek. To był ra­ry­tas, na któ­ry wszy­scy cze­ka­li­śmy! Po­znaj jego zdrow­szą, od­chu­dzo­ną, acz­kol­wiek rów­nie pysz­ną wer­sję. Wspa­nia­le orze­źwia. Przy­jem­ny smak tru­skaw­ko­wej ga­la­ret­ki do­sko­na­le się kom­po­nu­je z masą pian­ko­wą i pu­szy­stym bisz­kop­tem.

+--+
| |
+--+

98 kcal – 1 porcja

W: 9,5 B: 9 T: 2,7

Skład­ni­ki na bisz­kopt:

•4 jaj­ka

•60 g ery­try­to­lu lub in­nej sub­stan­cji sło­dzącej

•75 g mąki ku­ku­ry­dzia­nej

•1 ły­żka bu­dy­niu wa­ni­lio­we­go bez cu­kru

•szczyp­ta soli

Skład­ni­ki na masę pian­ko­wą:

•750 g mle­ka ro­ślin­ne­go lub in­ne­go

•3 ły­żki ery­try­to­lu lub in­nej sub­stan­cji sło­dzącej

•1 ły­żecz­ka agar agar

•50 g skro­bi ku­ku­ry­dzia­nej lub bu­dy­niu wa­ni­lio­we­go bez cu­kru

•60 g bia­łej cze­ko­la­dy bez cu­kru, może być bez lak­to­zy

Po­nad­to:

•250 g tru­ska­wek świe­żych lub mro­żo­nych

•2 opa­ko­wa­nia ga­la­ret­ki tru­skaw­ko­wej bez cu­kru (ka­żda po 75 g)

•800 ml wody

Spo­sób przy­go­to­wa­nia:

1. Od­dziel sta­ran­nie bia­łka od żó­łtek. Do bia­łek do­daj szczyp­tę soli i za­cznij je ubi­jać, zwi­ęk­sza­jąc stop­nio­wo ob­ro­ty mik­se­ra. Pod ko­niec ubi­ja­nia za­cznij do­da­wać ery­try­tol.

2. Gdy pia­na z bia­łek…

.

.

.

…(fragment)…

Całość dostępna w wersji pełnej

mniej..

BESTSELLERY

Kategorie: