Facebook - konwersja
Darmowy fragment

Bezpieczeństwo i jakość żywności - ebook

Format:
MOBI
Data wydania:
1 stycznia 2016
94,00
9400 pkt
punktów Virtualo

Bezpieczeństwo i jakość żywności - ebook

Jest to pierwsza na rynku polskim praca, która w wieloaspektowy sposób przedstawia zagadnienia związane z bezpieczeństwem i jakością żywności. Tematyka ta należy obecnie do jednego z głównych nurtów rozważań w obszarze współczesnych problemów rozwoju gospodarki światowej.

Spis treści

Wstęp

ROZDZIAŁ 1 Żywność w systemie bezpieczeństwa państwowego
Wprowadzenie
1.1. Żywność jako dobro ekonomiczne
1.2. Pojęcie i status jakości żywności
1.3. Bezpieczeństwo żywnościowe w systemie bezpieczeństwa państwa
1.4. Bezpieczeństwo żywnościowe – definiowanie problemu
1.4.1. Nurt instytucjonalny bezpieczeństwa żywnościowego
1.4.2. Nurt autorski bezpieczeństwa żywnościowego
1.5. Bezpieczeństwo żywnościowe a jego brak
1.6. Suwerenność żywnościowa
1.7. Koncepcja bezpieczeństwa żywnościowego i bezpieczeństwa żywienia

RODZIAŁ 2 Bezpieczeństwo żywności w ujęciu systemowym
2.1. Pojęcie bezpieczeństwa żywności
2.1.1. Bezpieczeństwo żywności w nurcie instytucjonalnym
2.1.1.1. Bezpieczeństwo żywności w prawie UE
2.1.1.2. Bezpieczeństwo żywności poza UE
2.1.1.3. Bezpieczeństwo żywności na szczeblu globalnym
2.1.1.4. Bezpieczeństwo żywności w prawie polskim
2.1.2. Nurt autorski bezpieczeństwa żywności
2.1.3. Bezpieczeństwo żywności – konkluzje i uwagi
2.2. Oszustwa żywnościowe – fałszowanie żywności
2.3. Obrona żywności
2.4. Modele ryzyka w obszarze bezpieczeństwa żywności
2.4.1. Model F.F. Busty i S.P. Kennedy’ego
2.4.2. Model J. Spinka, D.C. Moyera
2.4.3. Model JOOB
2.5. Współczesne podejście do bezpieczeństwa żywności
2.6. Bezpieczeństwo żywnościowe a bezpieczeństwo żywności

RODZIAŁ 3 Stan bezpieczeństwa żywności na świecie (1828–2015). Teoria „drugiej fali”
3.1. Definicja incydentu żywnościowego
3.2. Podstawowe założenia Wykazu
3.3. Zasięg czasowy badań
3.4. Dostępność informacji o incydentach według regionów i państw
3.5. Zakres merytoryczny
3.6. Analiza incydentów żywnościowych
3.6.1. Zróżnicowanie regionalne
3.6.2. Skala incydentów żywnościowych
3.7. Teoria „drugiej fali”
3.8. Konkluzje

ROZDZIAŁ 4 Bezpieczeństwo i jakość żywności w Polsce
4.1. Jakość zdrowotna żywności
4.2. Jakość ekonomiczna żywności
4.2.1. Skala zafałszowania artykułów żywnościowych – ujęcie syntetyczne
4.2.2. Jakość i bezpieczeństwo produktów według grup żywności
4.2.3. Główne nieprawidłowości w zakresie jakości i bezpieczeństwa żywności według grup produktów
4.3. Konkluzje
Aneks statystyczny

ROZDZIAŁ 5 Systemy bezpieczeństwa żywności na świecie
5.1. System bezpieczeństwa żywności – ujęcie teoretyczne
5.2. Modele krajowe
5.2.1. Model zintegrowany (skandynawski)
5.2.1.1. Dania
5.2.1.2. Szwecja
5.2.1.3. Wielka Brytania
5.2.2. Model z instytucją dominującą
5.2.2.1. USA
5.2.2.2. Francja
5.2.3. Model rozproszony
5.2.3.1. Polska
5.2.3.2. Włochy
5.2.4. Ewolucja modeli bezpieczeństwa żywności
5.2.4.1. Łotwa
5.3. Model regionalny (UE)
5.4. Konkluzje

ROZDZIAŁ 6 Inicjatywy w zakresie bezpieczeństwa żywnościowego i żywności na świecie
6.1. Uwagi wstępne: globalne problemy – globalne inicjatywy
6.2. Codex Alimentarius FAO/WHO (1963)
6.3. Committee on World Food Security (FAO, 1974)
6.3.1. Powstanie i działalność Committee on World Food Security
6.3.2. CFS a idea Global Partnership for Agriculture, Food Security and Nutrition
6.4. Rapid Alert System for Food and Feed (1979)
6.5. European Food Safety Authority (UE, 2002)
6.6. International Food Safety Authorities Network (FAO/WHO, 2004)
6.7. L’Aquila Food Security Initiative (2009)
6.8. Emergency Prevention Systems Food Safety FAO (2009)
6.9. ASEAN Integrated Food Security (ASEAN, 2009)
6.10. European Multidisciplinary Platform against Criminal Threats (UE, 2010)
6.11. „OPSON” (2011)
6.12. Food Security Information Network (FAO, 2012)
6.13. World Bank: Global Food Safety Partnership (2012)
6.14. Food Integrity Project (2014)
6.15. Konkluzje

ROZDZIAŁ 7 Co dalej z bezpieczeństwem żywności
7.1. Działania „twarde”
7.1.1. Prawo żywnościowe – standardy bezpieczeństwa żywności
7.1.2. Wzrost skuteczności instytucji kontroli żywności
7.1.3. Skracanie żywnościowego łańcucha dostaw
7.1.4. Rozwój systemów jakości żywności
7.2. Działania „miękkie”
7.2.1. Edukacja konsumentów
7.2.2. Wzmocnienie ruchów konsumenckich
7.2.3. Promocja żywności lokalnej
7.2.4. Monitorowanie łańcucha żywnościowego
7.3. Konkluzje

Zakończenie

Słownik angielsko-polski terminów użytych w pracy

Bibliografia

Załącznik

Kategoria: Raporty i Analizy
Zabezpieczenie: Watermark
Watermark
Watermarkowanie polega na znakowaniu plików wewnątrz treści, dzięki czemu możliwe jest rozpoznanie unikatowej licencji transakcyjnej Użytkownika. E-książki zabezpieczone watermarkiem można odczytywać na wszystkich urządzeniach odtwarzających wybrany format (czytniki, tablety, smartfony). Nie ma również ograniczeń liczby licencji oraz istnieje możliwość swobodnego przenoszenia plików między urządzeniami. Pliki z watermarkiem są kompatybilne z popularnymi programami do odczytywania ebooków, jak np. Calibre oraz aplikacjami na urządzenia mobilne na takie platformy jak iOS oraz Android.
ISBN: 978-83-01-18737-8
Rozmiar pliku: 5,8 MB

BESTSELLERY

Menu

Zamknij