Facebook - konwersja
Czytaj fragment
Pobierz fragment

Bioanalityka. Tom II - ebook

Data wydania:
1 stycznia 2020
Format ebooka:
EPUB
Format EPUB
czytaj
na czytniku
czytaj
na tablecie
czytaj
na smartfonie
Jeden z najpopularniejszych formatów e-booków na świecie. Niezwykle wygodny i przyjazny czytelnikom - w przeciwieństwie do formatu PDF umożliwia skalowanie czcionki, dzięki czemu możliwe jest dopasowanie jej wielkości do kroju i rozmiarów ekranu. Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Multiformat
E-booki w Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu. Oznacza to, że po dokonaniu zakupu, e-book pojawi się na Twoim koncie we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu.
, MOBI
Format MOBI
czytaj
na czytniku
czytaj
na tablecie
czytaj
na smartfonie
Jeden z najczęściej wybieranych formatów wśród czytelników e-booków. Możesz go odczytać na czytniku Kindle oraz na smartfonach i tabletach po zainstalowaniu specjalnej aplikacji. Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Multiformat
E-booki w Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu. Oznacza to, że po dokonaniu zakupu, e-book pojawi się na Twoim koncie we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu.
(2w1)
Multiformat
E-booki sprzedawane w księgarni Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu - kupujesz treść, nie format. Po dodaniu e-booka do koszyka i dokonaniu płatności, e-book pojawi się na Twoim koncie w Mojej Bibliotece we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu przy okładce. Uwaga: audiobooki nie są objęte opcją multiformatu.
czytaj
na tablecie
Aby odczytywać e-booki na swoim tablecie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. Bluefire dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na czytniku
Czytanie na e-czytniku z ekranem e-ink jest bardzo wygodne i nie męczy wzroku. Pliki przystosowane do odczytywania na czytnikach to przede wszystkim EPUB (ten format możesz odczytać m.in. na czytnikach PocketBook) i MOBI (ten fromat możesz odczytać m.in. na czytnikach Kindle).
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na smartfonie
Aby odczytywać e-booki na swoim smartfonie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. iBooks dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Czytaj fragment
Pobierz fragment
119,00

Bioanalityka. Tom II - ebook

Bioanalityka, to interdyscyplinarna dziedzina wiedzy, która stanowi szybko rozwijający się obecnie dział chemii analitycznej.
Bioanaliza zaczyna odgrywać kluczową rolę w szybko rozwijających się dziedzinach współczesnej bionauki w ramach genomiki, proteomiki, metabolomiki, lipidomiki i innych. Umiejętność doboru odpowiednich metod i narzędzi, w zależności od rodzaju podejmowanego problemu, jest niezwykle ważne i często decyduje o powodzeniu zarówno kolejnych etapów jak i całości badań.
Duże zainteresowanie bioanalityką, w tym kształcenie na poziomie przedmiotów podstawowych i specjalnościowych, jak również funkcjonowanie specjalności „Bioanalityka” na wielu uczelniach, potrzeby laboratoriów klinicznych czy medycyny sądowej, czy kontroli jakości produktów spożywczych i żywności, skłoniły redaktorów naukowych do przygotowania niniejszej książki. Przedstawione w niej zagadnienia będą przydatne studentom i pracownikom naukowym, pracownikom laboratoriów badawczych również z pokrewnych dziedzin.
Książka ta jest opracowaniem zbiorowym, w którym znakomici specjaliści z różnych ośrodków naukowych i badawczych w Polsce przedstawili – potencjał, aplikacje kliniczne i środowiskowe oraz perspektywy dalszego rozwoju bioanalityki.
Drugi tom składa się z dwóch części:
CZĘŚĆ C Nowe rozwiązania metodyczne i aparaturowe w bioanalityce CZĘŚĆ D Metody analityczne w biomonitoringu „Publikacja została przygotowana przez znakomitych analityków o dużym doświadczeniu, często na podstawie przeprowadzanych własnych badań. Podręcznik uwzględnia praktycznie wszystkie aspekty bioanalityki. Prezentuje zarówno zagadnienia teoretyczne związane z interdyscyplinarnym charakterem bioanalityki (badania medyczne i farmaceutyczne, analizę produktów spożywczych i żywnościowych, analizę surowców naturalnych jako źródła substancji aktywnych biologicznych, badania środowiskowe), jak i przedstawia możliwości i potencjalne aplikacje metodologiczne. Jako chemik analityk jestem przekonany, że podręcznik będzie pomocny zarówno studentom i pracownikom naukowym uniwersytetów i politechnik oraz praktykom pracujących w różnego typu laboratoriach medycznych, farmaceutycznych czy środowiskowych. Zaletą książki jest krytyczne podejście do prezentowanego materiału, omawiane są zarówno zalety jak i ograniczenia poszczególnych metodyk analitycznych. W wielu rozdziałach przedstawione zostały tendencje rozwojowe w danej technice analitycznej, np. miniaturyzację stosowanej aparatury badawczej (lab-on-chip).”
Z recenzji prof. Waldemara Wardenckiego

Kategoria: Chemia
Zabezpieczenie: Watermark
Watermark
Watermarkowanie polega na znakowaniu plików wewnątrz treści, dzięki czemu możliwe jest rozpoznanie unikatowej licencji transakcyjnej Użytkownika. E-książki zabezpieczone watermarkiem można odczytywać na wszystkich urządzeniach odtwarzających wybrany format (czytniki, tablety, smartfony). Nie ma również ograniczeń liczby licencji oraz istnieje możliwość swobodnego przenoszenia plików między urządzeniami. Pliki z watermarkiem są kompatybilne z popularnymi programami do odczytywania ebooków, jak np. Calibre oraz aplikacjami na urządzenia mobilne na takie platformy jak iOS oraz Android.
ISBN: 978-83-01-21288-9
Rozmiar pliku: 11 MB

FRAGMENT KSIĄŻKI

Przedmowa

Chemia wśród nauk ścisłych i przyrodniczych zajmuje centralne miejsce i ma swój niepodważalny udział w postępie cywilizacyjnym. Wynika to z jej wyjątkowego wkładu w interpretację przemian i procesów, jak też zjawisk zachodzących w otaczającym nas świecie, zwłaszcza rozpatrując układy biologiczne i naturalne. Jej interdyscyplinarność umożliwia wyjaśnienie przemian i zjawisk zachodzących na poziomie molekularnym i komórkowym. Odnosi się to również do oznaczeń szerokiej gamy analitów o zróżnicowanej budowie i właściwościach – substancji biologicznie aktywnych. Zakres ten jest przedmiotem bioanalityki, związanej zarówno z analizą medyczną, farmaceutyczną, produktów spożywczych, jak i środowiskową, nie różnicując matrycy.

Rosnące potrzeby wczesnej diagnostyki schorzeń oraz skuteczniejszych, spersonalizowanych metod terapii wymagają coraz czulszych i bardziej selektywnych metodologii w obrębie analityki. Zdefiniowanie problemu jest kluczowym zagadnieniem w wyborze i opracowaniu metody analitycznej do identyfikacji biomarkerów schorzeń, w diagnostyce multiparametralnej, w badaniach w obrębie proteomiki, metabolomiki i innych „-omic”, w monitorowaniu leków w płynach ustrojowych oraz w identyfikacji metabolitów, wpisanych w zmiany biochemiczne w trakcie choroby.

Zastosowanie procedur analitycznych w odniesieniu do próbek środowiska przyrodniczego to badania aktywności biologicznych substancji roślinnych, jak również wyzwania analityczne w biomonitoringu. Wymagane są w tym zakresie działania interdyscyplinarne: analityków-chemików, lekarzy-klinicystów, farmaceutów, specjalistów z obszaru ekologii, a także tych, którzy zajmują się analityką dla potrzeb przemysłu.

Umiejętność doboru odpowiednich metod i narzędzi, w zależności od rodzaju podejmowanego problemu, jest niezwykle ważne i często decyduje o powodzeniu zarówno kolejnych etapów, jak i całości badań. Należy podkreślić, że bioanalityka, w różnych obszarach swoich działań, jest ukierunkowana na oznaczanie śladowych ilości związków biologicznie aktywnych w próbkach o wyjątkowo skomplikowanej matrycy.

Duże zainteresowanie bioanalityką, w tym kształcenie na poziomie przedmiotów podstawowych i specjalnościowych, jak również funkcjonowanie specjalności „bioanalityka” na wielu uczelniach, potrzeby laboratoriów klinicznych czy medycyny sądowej, a także konieczność kontroli jakości produktów spożywczych i żywności skłoniły redaktorów naukowych do przygotowania niniejszej książki. Spodziewamy się również, że zagadnienia przedstawione w tym opracowaniu będą przydatne studentom i pracownikom naukowym, pracownikom laboratoriów badawczych z pokrewnych dziedzin.

Publikacja ta jest opracowaniem zbiorowym, w którym znakomici specjaliści z różnych ośrodków naukowych i badawczych w Polsce przedstawili potencjał, aplikacje kliniczne i środowiskowe oraz perspektywy dalszego rozwoju bioanalityki. Redaktorzy pragną gorąco im podziękować za wielki wkład pracy, który składa się na jakość tej książki.

Wyrażamy głęboką wdzięczność Panu Profesorowi Waldemarowi Wardenckiemu, recenzentowi tej pracy, którego cenne uwagi i sugestie pomogły w ostatecznym zredagowaniu książki. Dziękujemy także Pani Sylwii Bajkacz, prof. Politechniki Śląskiej, za pomoc techniczną przy komponowaniu całości tekstu.

Irena BARANOWSKA i Bogusław BUSZEWSKIAutorzy

Aleksander ASTEL, dr hab. inż., prof. Akademii Pomorskiej w Słupsku, Instytut Biologii i Nauk o Ziemi, Zakład Chemii Środowiskowej

Karolina ASTEL, dr inż., Akademia Pomorska w Słupsku, Instytut Biologii i Nauk o Ziemi, Zakład Analiz Ekosystemowych

Sylwia BAJKACZ, dr hab. inż., prof. Politechniki Śląskiej, Wydział Chemiczny, Katedra Chemii Nieorganicznej, Analitycznej i Elektrochemii

Maria BALCERZAK, prof. dr hab. inż., Politechnika Warszawska, Wydział Chemiczny

Katarzyna BIGUS, dr, Akademia Pomorska w Słupsku, Instytut Biologii i Nauk o Ziemi, Zakład Chemii Środowiskowej

Mariola BRYCHT, dr, Uniwersytet Łódzki, Wydział Chemii, Katedra Chemii Nieorganicznej i Analitycznej

Zbigniew BRZÓZKA, prof. dr hab. inż., Politechnika Warszawska, Wydział Chemiczny, Katedra Biotechnologii Medycznej

Ewa BULSKA, prof. dr hab., Uniwersytet Warszawski, Wydział Chemii, Centrum Nauk Biologiczno­-Chemicznych

Bogusław BUSZEWSKI, prof. dr hab., czł. koresp. PAN, dr h.c. mult., Uniwersytet Mikołaja Kopernika, Wydział Chemii, Katedra Chemii Środowiska i Bioanalityki; Interdyscyplinarne Centrum Nowoczesnych Technologii

Ewelina CHAJDUK, dr, Instytut Chemii i Techniki Jądrowej w Warszawie, Laboratorium Jądrowych Technik Analitycznych

Damian DRZYZGA, dr, Uniwersytet Opolski, Wydział Chemii, Katedra Chemii Analitycznej i Ekologicznej

Agnieszka FELICZAK-GUZIK, dr hab., prof. Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza, Wydział Chemii, Zakład Chemii Stosowanej

Beata GODLEWSKA-ŻYŁKIEWICZ, prof. dr hab., Uniwersytet w Białymstoku, Wydział Chemii, Zakład Chemii Analitycznej

Ilona GRABOWSKA-JADACH, dr hab. inż., Politechnika Warszawska, Wydział Chemiczny, Katedra Biotechnologii Medycznej

Julia JACYNA, mgr, Gdański Uniwersytet Medyczny, Wydział Farmaceutyczny, Katedra Biofarmacji i Farmakodynamiki, Zakład Biofarmacji i Farmakokinetyki

Agata JAGIELSKA, mgr, Uniwersytet Warszawski, Wydział Chemii, Centrum Nauk Biologiczno­-Chemicznych

Roman KALISZAN, prof. dr hab. n. farm., czł. rzecz. PAN, czł. czynny PAU, dr h.c., Gdański Uniwersytet Medyczny, Wydział Farmaceutyczny, Katedra Biofarmacji i Farmakodynamiki, Zakład Biofarmacji i Farmakokinetyki

Justyna KAPELEWSKA, dr, Uniwersytet w Białymstoku, Wydział Chemii

Joanna KARPIŃSKA, prof. dr hab., Uniwersytet w Białymstoku, Wydział Chemii

Jolanta KOCHANA, dr hab., prof. Uniwersytetu Jagiellońskiego, Wydział Chemii, Zakład Chemii Analitycznej, Zespół Analiz Środowiskowych i Biomedycznych

Klaudia KOKOSZKA, mgr inż., Politechnika Śląska, Wydział Chemiczny, Katedra Chemii Nieorganicznej, Analitycznej i Elektrochemii

Piotr KONIECZKA, prof. dr hab. inż., Politechnika Gdańska, Wydział Chemiczny, Katedra Chemii Analitycznej

Marta KORDALEWSKA, mgr, Gdański Uniwersytet Medyczny, Wydział Farmaceutyczny, Katedra Biofarmacji i Farmakodynamiki, Zakład Biofarmacji i Farmakokinetyki

Paweł KOŚCIELNIAK, prof. dr hab., Uniwersytet Jagielloński, Wydział Chemii, Zakład Chemii Analitycznej

Urszula KOTOWSKA, dr, Uniwersytet w Białymstoku, Wydział Chemii

Agnieszka KRÓL, mgr, Uniwersytet Mikołaja Kopernika, Wydział Chemii, Katedra Chemii Środowiska i Bioanalityki; Interdyscyplinarne Centrum Nowoczesnych Technologii

Paweł KRZYCZMONIK, dr, Uniwersytet Łódzki, Wydział Chemii, Katedra Chemii Nieorganicznej i Analitycznej

Andrzej LENIART, dr, Uniwersytet Łódzki, Wydział Chemii, Katedra Chemii Nieorganicznej i Analitycznej

Jacek LIPOK, prof. dr hab., Uniwersytet Opolski, Wydział Chemii, Katedra Chemii Analitycznej i Ekologicznej

Hanna LIS, mgr, Uniwersytet Gdański, Wydział Chemii, Katedra Analizy Środowiska

Maria MADEJ, mgr, Uniwersytet Jagielloński, Wydział Chemii, Zakład Chemii Analitycznej, Zespół Analiz Środowiskowych i Biomedycznych

Julita MALEJKO, dr, Uniwersytet w Białymstoku, Wydział Chemii, Zakład Chemii Analitycznej

Kasper MARCHLEWICZ, mgr inż., Politechnika Warszawska, Wydział Chemiczny, Katedra Biotechnologii Medycznej

Michał J. MARKUSZEWSKI, prof. dr hab. n. farm., Gdański Uniwersytet Medyczny, Wydział Farmaceutyczny, Katedra Biofarmacji i Farmakodynamiki, Zakład Biofarmacji i Farmakokinetyki

Małgorzata MISZTAL-SZKUDLIŃSKA, dr, Gdański Uniwersytet Medyczny, Wydział Farmaceutyczny, Katedra i Zakład Bromatologii

Iwona NOWAK, dr, Uniwersytet im. Adama Mickiewicza, Wydział Chemii, Zakład Chemii Analitycznej

Izabela NOWAK, prof. dr hab., Uniwersytet im. Adama Mickiewicza, Wydział Chemii, Zakład Chemii Stosowanej

Paweł Mateusz NOWAK, dr, Uniwersytet Jagielloński, Wydział Chemii, Zakład Chemii Analitycznej

Magdalena PAZDA, mgr, Uniwersytet Gdański, Wydział Chemii, Katedra Analizy Środowiska

Anna POLIWODA, dr hab., prof. Uniwersytetu Opolskiego, Wydział Chemii

Halina POLKOWSKA-MOTRENKO, dr hab., Instytut Chemii i Techniki Jądrowej w Warszawie, Laboratorium Jądrowych Technik Analitycznych

Aleksandra POLLAP, dr, Uniwersytet Jagielloński, Wydział Chemii, Zakład Chemii Analitycznej, Zespół Analiz Środowiskowych i Biomedycznych

Paweł POMASTOWSKI, dr hab., Uniwersytet Mikołaja Kopernika; Interdyscyplinarne Centrum Nowoczesnych Technologii

Oleksandra PRYSHCHEPA, mgr, Uniwersytet Mikołaja Kopernika, Wydział Chemii, Katedra Chemii Środowiska i Bioanalityki; Interdyscyplinarne Centrum Nowoczesnych Technologii

Alan PUCKOWSKI, dr, Uniwersytet Gdański, Wydział Chemii, Katedra Analizy Środowiska

Hanna RADECKA, prof. dr hab., Polska Akademia Nauk, Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności w Olsztynie

Jerzy RADECKI, prof. dr hab., Polska Akademia Nauk, Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności w Olsztynie

Viorica RAILEAN-PLUGARU, dr, Uniwersytet Mikołaja Kopernika, Wydział Chemii, Katedra Chemii Środowiska i Bioanalityki; Interdyscyplinarne Centrum Nowoczesnych Technologii

Agnieszka RODZIK, mgr, Uniwersytet Mikołaja Kopernika, Wydział Chemii, Katedra Chemii Środowiska i Bioanalityki; Interdyscyplinarne Centrum Nowoczesnych Technologii

Agnieszka ROGOWSKA, mgr, Uniwersytet Mikołaja Kopernika, Wydział Chemii, Katedra Chemii Środowiska i Bioanalityki; Interdyscyplinarne Centrum Nowoczesnych Technologii

Anna RUSZCZYŃSKA, dr, Uniwersytet Warszawski, Wydział Chemii, Centrum Nauk Biologiczno­-Chemicznych

Małgorzata RUTKOWSKA, dr inż., Politechnika Gdańska, Wydział Chemiczny, Katedra Chemii Analitycznej

Iwona RYKOWSKA, dr hab., prof. Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza, Wydział Chemii, Zakład Chemii Analitycznej

Gulyaim SAGANDYKOVA, mgr, Uniwersytet Mikołaja Kopernika, Wydział Chemii, Katedra Chemii Środowiska i Bioanalityki; Interdyscyplinarne Centrum Nowoczesnych Technologii

Sławomira SKRZYPEK, prof. dr hab., Uniwersytet Łódzki, Wydział Chemii, Katedra Chemii Nieorganicznej i Analitycznej

Piotr STEPNOWSKI, prof. dr hab., Uniwersytet Gdański, Wydział Chemii, Katedra Analizy Środowiska, Zespół Chemicznych Zagrożeń Środowiska

Piotr SZEFER, prof. dr hab. n. farm., Gdański Uniwersytet Medyczny, Wydział Farmaceutyczny, Katedra i Zakład Bromatologii

Małgorzata SZULTKA-MŁYŃSKA, dr hab., prof. Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, Wydział Chemii, Katedra Chemii Środowiska i Bioanalityki

Michał SZUMSKI, dr hab., prof. Uniwersytetu Mikołaja Kopernika; Interdyscyplinarne Centrum Nowoczesnych Technologii

Barbara WAGNER, dr hab., Uniwersytet Warszawski, Wydział Chemii, Centrum Nauk Biologiczno­-Chemicznych

Wiesław WASIAK, prof. dr hab., Uniwersytet im. Adama Mickiewicza, Wydział Chemii, Zakład Chemii Analitycznej

Dorota WIECZOREK, dr, Uniwersytet Opolski, Wydział Chemii, Katedra Chemii Analitycznej i Ekologicznej

Piotr P. WIECZOREK, prof. dr hab. inż., Uniwersytet Opolski, Wydział Chemii

Michał WOŹNIAKIEWICZ, dr hab., prof. Uniwersytetu Jagiellońskiego, Wydział Chemii, Zakład Chemii Analitycznej

Robert ZIÓŁKOWSKI, dr inż., Politechnika Warszawska, Wydział Chemiczny, Katedra Biotechnologii Medycznej

Michał ZŁOCH, dr, Interdyscyplinarne Centrum Nowoczesnych TechnologiiWykaz podstawowych skrótów

---------- -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
AAS (ang. atomic absorption spectrometry) – atomowa spektrometria absorpcyjna
AFS (ang. atomic fluorescence spectrometry) – atomowa spektrometria fluorescencyjna
APCI (ang. atmospheric pressure chemical ionization) – jonizacja chemiczna pod ciśnieniem atmosferycznym
API (ang. atmospheric pressure ionization) – jonizacja pod ciśnieniem atmosferycznym
ASE (ang. accelerated solvent extraction) – przyspieszona ekstrakcja za pomocą rozpuszczalnika
CE (ang. capillary electrophoresis) – elektro­foreza kapilarna
CI (ang. chemical ionization) – jonizacja chemiczna
CL (ang. chemiluminescence detector) – detektor chemiluminescencyjny
CRM (ang. certified reference materials) – certyfikowane materiały odniesienia
CZE (ang. capillary zone electrophoresis) – elektro­foreza stref kapilarnych
DAD (ang. diode array detector) – detektor z matrycą diodową
DLLME (ang. dispersive liquid-liquid microextraction) – dyspersyjna mikroekstrakcja ciecz–ciecz
dSPE (ang. dispersive solid-phase extraction) – dyspersyjna ekstrakcja do fazy stałej
ECD (ang. electrochemical detector/electron capture detector) – detektor elektrochemiczny/detektor wychwytu elektronów
EDCs (ang. endocrine disrupting compounds) – związki endokrynnie czynne
EI (ang. electron ionization) – jonizacja elektro­nami
ESI (ang. electrospray ionization) – jonizacja typu elektrorozpylanie
FID (ang. flame ionization detector) – detektor płomieniowo-jonizacyjny
FLD (ang. fluorescence detector) – detektor fluorescencyjny
FT ICR (ang. Fourier transform ion cyclotron resonance) – analizator rezonansu cyklotronowego z transformacją Fouriera
FTIR (ang. Fourier transform infrared spectroscopy) – spektroskopia w podczerwieni z transformacją Fouriera
GC (ang. gas chromatography) – chromatografia gazowa
HILIC (ang. hydrophilic interaction liquid chromatography) – chromatografia cieczowa oddziaływań hydrofilowych
HPLC (ang. high performance liquid chromatography) – wysokosprawna chromatografia cieczowa
IC (ang. ion chromatography) – chromatografia jonowa
ICP (ang. inductively coupled plasma) – plazma wzbudzona indukcyjnie
IEC (ang. ion exchange chromatography) – chromatografia jonowymienna
IPC (ang. ion pair chromatography) – chromato­grafia par jonowych
IT (ang. ion trap) – pułapka jonowa
LA (ang. laser ablation) – ablacja laserowa
LC (ang. liquid chromatography) – chromatografia cieczowa
LIF (ang. laser-induced fluorescence) – fluorescencja wzbudzona laserowo
LLE (ang. liquid-liquid extraction) – ekstrakcja w układzie ciecz–ciecz
LOD (ang. limit of detection) – granica wykrywalności
LOQ (ang. limit of quantification) – granica oznaczalności
m/z stosunek masy do ładunku
MAE (ang. microwave-assisted extraction) – ekstrakcja wspomagana mikrofalami
MALDI (ang. matrix-assisted laser desorption/ionization) – jonizacja/desorpcja laserowa wspomagana matrycą
MIPs (ang. molecularly imprinted polymers) – polimery z odciskiem molekularnym
MS (ang. mass spectrometry) – spektrometria mas
NMR (ang. nuclear magnetic resonance) – jądrowy rezonans magnetyczny
NP/RP (ang. normal/reversed phase) – normalny/odwrócony układ faz
NPD (ang. nitrogen phosphorus detector) – detektor azotowo-fosforowy
PCA (ang. principal component analysis) – analiza głównych składowych
PCR (ang. polymerase chain reaction) – łańcuchowa reakcja polimerazy
PDA (ang. photodiode array detector) – detektor z matrycą fotodiodową
PP (ang. protein precipitation) – wytrącanie białek
QuEChERs (ang. quick, easy, cheap, effective, rugged, safe) – (metoda) szybka, prosta, tania, efektywna, elastyczna i bezpieczna
SFC (ang. supercritical fluid chromatography) – chromatografia z fazą ruchomą w stanie nadkrytycznym
SFE (ang. supercritical fluid extraction) – ekstrakcja płynem w stanie nadkrytycznym
SLE (ang. solid-liquid extraction) – ekstrakcja w układzie ciecz–ciecz
SPE (ang. solid-phase extraction) – ekstrakcja do fazy stałej
SPME (ang. solid-phase microextraction) – mikroekstrakcja do fazy stałej
TLC (ang. thin-layer chromatography) – chromato­grafia cienkowarstwowa
TOF (ang. time of flight) – analizator czasu przelotu
UAE (ang. ultrasound-assisted extraction) – ekstrakcja wspomagana ultradźwiękami
UHPLC (ang. ultra-high performance liquid chromatography) – ultrawysokosprawna chromatografia cieczowa
UV-Vis (ang. ultraviolet-visible) – zakres nadfioletu i światła widzialnego
---------- -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Przypisy

1. Quality is defined as conformance to requirements. 2. The system for causing quality is prevention, not appraisal. 3. The performance standard must be Zero Defects. 4. The measurement of quality is the Price of Nonconformance .

Warto podkreślić, iż w języku polskim istnieją odpowiedniki angielskiej nazwy QbD, takie jak „planowanie jakości” czy „jakość poprzez projektowanie”, jednak wciąż bardzo często stosuje się oryginalną nazwę oraz akronim. Należy też pamiętać, że metody planowania eksperymentów (DoE) nie są tożsame z QbD, a jedynie służą do osiągnięcia założeń QbD i jako jej element będą rozpatrywane w późniejszych akapitach.

Randomizacja (ang. randomisation, od słowa random – przypadkowy, losowy) – losowy dobór kolejności wykonywania eksperymentów objętych planem badawczym.

Replikacja (ang. replication, od słowa replicate – kopiować, powtarzać) – powtórzenie eksperymentu w celu weryfikacji wiarygodności i powtarzalności uzyskiwanych wyników.

Robustness – the quality of being strong, and healthy or unlikely to break or fail, czyli „odporność” metody analitycznej.

„Quality is not an act, it is a habit.” – Arystoteles.
mniej..

BESTSELLERY

Kategorie: