Bushcraft. Co jeść, gdzie to znaleźć i jak przyrządzić? - ebook
Bushcraft. Co jeść, gdzie to znaleźć i jak przyrządzić? - ebook
Bushcraft oznacza umiejętność radzenia sobie bez większego trudu na łonie natury. Przydaje się niezależnie od tego, czy chodzi o rekreacyjny weekendowy wyjazd, czy też o sytuację awaryjną, kiedy trzeba walczyć o przetrwanie. Jedną z ważniejszych kwestii jest dostęp do pożywienia. Co prawda można wytrzymać bez posiłku dzień lub dwa, jednak lepszym pomysłem jest pożywić się jadalnymi roślinami, które można przyrządzić za pomocą kilku prostych narzędzi. Jeszcze ważniejsza jest wiedza o tym, jak pozyskać wodę, którą można bezpiecznie pić.
Oto przewodnik po sprzęcie, technikach i produktach, które są niezbędne do przygotowania pożywienia w dziczy. Opisano w nim, jak na łonie natury zapewnić sobie smaczne i pożywne posiłki i dzięki temu lepiej docenić każdą chwilę spędzoną z dala od cywilizacji. Omówiono chyba każdy aspekt tego zagadnienia: od potrzebnego ekwipunku i prowiantu, przez techniki wytwarzania potrzebnych narzędzi w dziczy i odnajdywanie pożywienia na łonie natury, po metody gotowania w sytuacjach ekstremalnych, gdy do dyspozycji pozostaje kilka przedmiotów i własna pomysłowość. Znalazły się tu również podpowiedzi, w jaki sposób gromadzić, konserwować i przechowywać znalezioną żywność. Bardzo ciekawym uzupełnieniem tych wskazówek są przepisy, które warto wypróbować podczas własnych wędrówek po dziczy!
W książce:
- jaki ekwipunek, narzędzia i prowiant warto zabrać na wyprawę
- jak zapewnić sobie wodę zdatną do picia
- jak gotować na łonie natury bez kuchenki turystycznej
- skąd brać żywność w dziczy
- które rośliny zbierać i jak przygotowywać z nich posiłki
Dzika natura. Poznaj ją, a ona Cię nakarmi!
Spis treści
CZĘŚĆ 1. PROWIANT
- Rozdział 1. CO NALEŻY ZE SOBĄ ZABRAĆ?
- Narzędzie do cięcia
- Narzędzia do rozpalania ognia
- Osłona
- Metalowy pojemnik
- Linka
- Zestaw awaryjny
- Plecak
- Potrzeby żywieniowe
- Woda
- Rozdział 2. ŻYWNOŚĆ WYMAGAJĄCA MINIMALNEJ OBRÓBKI
- Przekąski i mieszanki z orzechów i bakalii
- Żywność gotowa do podgrzania lub wstępnie przygotowana
- Żywność liofilizowana lub w proszku
- Rozdział 3. ZDROWA ŻYWNOŚĆ, KTÓRA NIE WYMAGA PRZECHOWYWANIA W WARUNKACH CHŁODNICZYCH
- Warzywa i owoce
- Peklowane mięso
- Produkty zbożowe
- Rozdział 4. DODATKOWE ARTYKUŁY SPOŻYWCZE
- Podstawowe składniki
- Przyprawy
- Miód
- Kakao, herbaty i kawa
CZĘŚĆ 2. BUSHCRAFTOWE METODY GOTOWANIA
- Rozdział 5. GOTOWANIE POŚRÓD DZICZY
- Zawartość turystycznej szafki kuchennej
- Popularne zamienniki
- Rozdział 6. PRZYGOTOWYWANIE OGNISKA
- Wybór właściwego drewna
- Rozpalanie ognia
- Sprawdzanie temperatury żaru
- Rozpalanie ognia - zagadnienia zaawansowane
- Rozdział 7. NACZYNIA I PRZYBORY KUCHENNE
- Materiały, z których może być wykonany sprzęt używany do gotowania
- Podstawowy ekwipunek
- Gotowanie w jednym garnku
- Zalety i wady dodatkowego sprzętu kuchennego
- Dbanie o naczynia
- Rozdział 8. AKCESORIA KUCHENNE PRZYGOTOWYWANE NA ŁONIE NATURY
- Deski do krojenia i pieczenia
- Przybory kuchenne
- Przygotowywanie bardziej wyszukanych akcesoriów z drewna
- Wykonywanie naczyń podczas wędrówek po łonie natury
- Rozdział 9. KONSTRUKCJE, KTÓRE MOŻESZ Z ŁATWOŚCIĄ WYKONAĆ POŚRÓD DZICZY
- Żuraw do zawieszenia garnka
- Poprzeczka i rożen
- Trójnogi
- Kuchnia obozowa Canterbury'ego
- Palenisko umieszczone na podwyższeniu
- Pojemniki i naczynia wykonywane w warunkach polowych
- Inne nietypowe naczynia
- Piec z gliny
- Przedmioty potrzebne do obróbki żywności
- Metalowe przyrządy używane podczas gotowania
- Rozdział 10. METODY OBRÓBKI ŻYWNOŚCI
- Smażenie
- Opiekanie
- Pieczenie
- Pieczenie w zamkniętej przestrzeni
- Gotowanie
- Duszenie
- Gotowanie na parze
CZĘŚĆ 3. KORZYSTANIE Z DARÓW NATURY
- Rozdział 11. ULUBIONE PRZEPISY DAVE'A
- Stare, sprawdzone rozwiązania
- Ulubione ekspresowe przepisy
- Rozdział 12. PRZYGOTOWYWANIE NIETYPOWEJ ŻYWNOŚCI
- Stworzenia, które można jeść
- Stworzenia, których nie należy jeść
- Rozdział 13. ROŚLINY JAKO ŹRÓDŁO POŻYWIENIA
- Popularne rośliny jadalne
- Zioła, które przyjdą Ci na ratunek
- Orzechy
- Owoce
- Inne jadalne części roślin
- Rozdział 14. KONSERWOWANIE ŻYWNOŚCI POZYSKANEJ NA ŁONIE NATURY
- Mąki i mączki
- Soki
- Mięso
CZĘŚĆ 4. AWARYJNE METODY GOTOWANIA
- Rozdział 15. GOTOWANIE NA SILNIKU SAMOCHODOWYM
- Przepisy na dania przyrządzane na silniku
- Rozdział 16. NIETYPOWE PALIWA I TABLETKI PALIWOWE
- Bloki z wiórów
- Tłuszcz zwierzęcy
- Żywica sosnowa
- Tabletki paliwowe i paliwa stałe
- Rozdział 17. PRZYGOTOWYWANIE KUCHENKI
- Budowanie piecyka rakietowego
- Szwedzka pochodnia
- Kuchenka z puszki
- Kuchenka z dwóch puszek
- Rozdział 18. GOTOWANIE NA SŁOŃCU
- Kuchenka z osłony na szybę samochodową
- Kuchenka słoneczna a czas gotowania potraw
Dodatek A. WARTOŚCI ODŻYWCZE ORZECHÓW
SKOROWIDZ
Kategoria: | Podróże |
Zabezpieczenie: |
Watermark
|
ISBN: | 978-83-283-8088-2 |
Rozmiar pliku: | 4,4 MB |