Facebook - konwersja
Przeczytaj fragment on-line
Darmowy fragment

Format:
EPUB
Data wydania:
1 stycznia 2005
39,00
3900 pkt
punktów Virtualo

Celiakia - ebook

Celiakia jest chorobą wrodzoną, utrzymującą się przez całe życie. Czasami ujawnia się pod wpływem dodatkowych czynników, takich jak infekcje, stres lub ciąża, i może wystąpić w różnym wieku. W poradniku przedstawiono najważniejsze informacje o przyczynach i ryzyku wystąpienia tej choroby oraz wskazania dotyczące prawidłowej diety. Główną część książki stanowią jadłospisy.

Kategoria: Medycyna
Zabezpieczenie: Watermark
Watermark
Watermarkowanie polega na znakowaniu plików wewnątrz treści, dzięki czemu możliwe jest rozpoznanie unikatowej licencji transakcyjnej Użytkownika. E-książki zabezpieczone watermarkiem można odczytywać na wszystkich urządzeniach odtwarzających wybrany format (czytniki, tablety, smartfony). Nie ma również ograniczeń liczby licencji oraz istnieje możliwość swobodnego przenoszenia plików między urządzeniami. Pliki z watermarkiem są kompatybilne z popularnymi programami do odczytywania ebooków, jak np. Calibre oraz aplikacjami na urządzenia mobilne na takie platformy jak iOS oraz Android.
ISBN: 978-83-200-5796-6
Rozmiar pliku: 2,0 MB

FRAGMENT KSIĄŻKI

Wprowadzenie Mirosław Jarosz, Jan Dzieniszewski

Celiakia (choroba trzewna) jest niedocenianym problemem zdrowotnym. Występują w niej zmiany chorobowe w jelicie cienkim (zanik kosmków jelitowych) pod wpływem glutenu zawartego w ziarnach pszenicy, owsa, żyta i jęczmienia. Choroba ta może mieć zróżnicowany przebieg kliniczny: od bardzo charakterystycznego – z biegunką jako wiodącym objawem, do bardzo nietypowego – z dyskretnymi objawami klinicznymi pod postacią niedokrwistości, osłabienia, zmęczenia, depresji, bezpłodności, czy też nawracających zakażeń aftami. U wielu chorych powoduje to często znaczne opóźnienie rozpoznania. W ostatnich latach okazało się, że choroba ta występuje częściej, niż dotychczas sądzono.

Celiakię leczy się dietą bezglutenową. Należy jednak podkreślić, że spożycie nawet minimalnej dawki glutenu może spowodować wystąpienie objawów chorobowych. Dlatego tak ważna jest znajomość środków spożywczych zawierających gluten. Należy także pamiętać, że może on znajdować się nie tylko w produktach z ziarnami zbóż, ale również w lekach, które jako substancję pomocniczą zawierają mąkę skrobiową, pszenną albo sam gluten.

Poradnik ten ma pomóc lekarzom i pacjentom w rozpoznawaniu tej niedocenianej choroby, jak również w przestrzeganiu diety bezglutenowej. Znalazło się w nim wiele praktycznych wykazów produktów spożywczych zawierających gluten oraz spis produktów bezglutenowych. Można w nim znaleźć również dużo praktycznych wskazówek, jak układać dietę w celiakii.
mniej..

BESTSELLERY

Menu

Zamknij