Celiakia - ebook
Wydawnictwo:
Data wydania:
1 stycznia 2005
Format ebooka:
EPUB
Format
EPUB
czytaj
na czytniku
czytaj
na tablecie
czytaj
na smartfonie
Jeden z najpopularniejszych formatów e-booków na świecie.
Niezwykle wygodny i przyjazny czytelnikom - w przeciwieństwie do formatu
PDF umożliwia skalowanie czcionki, dzięki czemu możliwe jest dopasowanie
jej wielkości do kroju i rozmiarów ekranu. Więcej informacji znajdziesz
w dziale Pomoc.
Multiformat
E-booki w Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu.
Oznacza to, że po dokonaniu zakupu, e-book pojawi się na Twoim koncie we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu.
Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu.
Format
MOBI
czytaj
na czytniku
czytaj
na tablecie
czytaj
na smartfonie
Jeden z najczęściej wybieranych formatów wśród czytelników
e-booków. Możesz go odczytać na czytniku Kindle oraz na smartfonach i
tabletach po zainstalowaniu specjalnej aplikacji. Więcej informacji
znajdziesz w dziale Pomoc.
Multiformat
E-booki w Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu.
Oznacza to, że po dokonaniu zakupu, e-book pojawi się na Twoim koncie we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu.
Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu.
Multiformat
E-booki sprzedawane w księgarni Virtualo.pl dostępne są w opcji
multiformatu - kupujesz treść, nie format. Po dodaniu e-booka do koszyka
i dokonaniu płatności, e-book pojawi się na Twoim koncie w Mojej
Bibliotece we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego
tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na
karcie produktu przy okładce. Uwaga: audiobooki nie są objęte opcją
multiformatu.
czytaj
na tablecie
Aby odczytywać e-booki na swoim tablecie musisz zainstalować specjalną
aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego,
który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. Bluefire
dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu
w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale
Pomoc.
czytaj
na czytniku
Czytanie na e-czytniku z ekranem e-ink jest bardzo wygodne i nie męczy
wzroku. Pliki przystosowane do odczytywania na czytnikach to przede
wszystkim EPUB (ten format możesz odczytać m.in. na czytnikach
PocketBook) i MOBI (ten fromat możesz odczytać m.in. na czytnikach Kindle).
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu
w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale
Pomoc.
czytaj
na smartfonie
Aby odczytywać e-booki na swoim smartfonie musisz zainstalować specjalną
aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego,
który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. iBooks dla
EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu
w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale
Pomoc.
Czytaj fragment
Pobierz fragment
Pobierz fragment w jednym z dostępnych formatów
Celiakia - ebook
Celiakia jest chorobą wrodzoną, utrzymującą się przez całe życie. Czasami ujawnia się pod wpływem dodatkowych czynników, takich jak infekcje, stres lub ciąża, i może wystąpić w różnym wieku. W poradniku przedstawiono najważniejsze informacje o przyczynach i ryzyku wystąpienia tej choroby oraz wskazania dotyczące prawidłowej diety. Główną część książki stanowią jadłospisy.
Kategoria: | Medycyna |
Zabezpieczenie: |
Watermark
|
ISBN: | 978-83-200-5796-6 |
Rozmiar pliku: | 2,0 MB |
FRAGMENT KSIĄŻKI
Wprowadzenie Mirosław Jarosz, Jan Dzieniszewski
Celiakia (choroba trzewna) jest niedocenianym problemem zdrowotnym. Występują w niej zmiany chorobowe w jelicie cienkim (zanik kosmków jelitowych) pod wpływem glutenu zawartego w ziarnach pszenicy, owsa, żyta i jęczmienia. Choroba ta może mieć zróżnicowany przebieg kliniczny: od bardzo charakterystycznego – z biegunką jako wiodącym objawem, do bardzo nietypowego – z dyskretnymi objawami klinicznymi pod postacią niedokrwistości, osłabienia, zmęczenia, depresji, bezpłodności, czy też nawracających zakażeń aftami. U wielu chorych powoduje to często znaczne opóźnienie rozpoznania. W ostatnich latach okazało się, że choroba ta występuje częściej, niż dotychczas sądzono.
Celiakię leczy się dietą bezglutenową. Należy jednak podkreślić, że spożycie nawet minimalnej dawki glutenu może spowodować wystąpienie objawów chorobowych. Dlatego tak ważna jest znajomość środków spożywczych zawierających gluten. Należy także pamiętać, że może on znajdować się nie tylko w produktach z ziarnami zbóż, ale również w lekach, które jako substancję pomocniczą zawierają mąkę skrobiową, pszenną albo sam gluten.
Poradnik ten ma pomóc lekarzom i pacjentom w rozpoznawaniu tej niedocenianej choroby, jak również w przestrzeganiu diety bezglutenowej. Znalazło się w nim wiele praktycznych wykazów produktów spożywczych zawierających gluten oraz spis produktów bezglutenowych. Można w nim znaleźć również dużo praktycznych wskazówek, jak układać dietę w celiakii.
Celiakia (choroba trzewna) jest niedocenianym problemem zdrowotnym. Występują w niej zmiany chorobowe w jelicie cienkim (zanik kosmków jelitowych) pod wpływem glutenu zawartego w ziarnach pszenicy, owsa, żyta i jęczmienia. Choroba ta może mieć zróżnicowany przebieg kliniczny: od bardzo charakterystycznego – z biegunką jako wiodącym objawem, do bardzo nietypowego – z dyskretnymi objawami klinicznymi pod postacią niedokrwistości, osłabienia, zmęczenia, depresji, bezpłodności, czy też nawracających zakażeń aftami. U wielu chorych powoduje to często znaczne opóźnienie rozpoznania. W ostatnich latach okazało się, że choroba ta występuje częściej, niż dotychczas sądzono.
Celiakię leczy się dietą bezglutenową. Należy jednak podkreślić, że spożycie nawet minimalnej dawki glutenu może spowodować wystąpienie objawów chorobowych. Dlatego tak ważna jest znajomość środków spożywczych zawierających gluten. Należy także pamiętać, że może on znajdować się nie tylko w produktach z ziarnami zbóż, ale również w lekach, które jako substancję pomocniczą zawierają mąkę skrobiową, pszenną albo sam gluten.
Poradnik ten ma pomóc lekarzom i pacjentom w rozpoznawaniu tej niedocenianej choroby, jak również w przestrzeganiu diety bezglutenowej. Znalazło się w nim wiele praktycznych wykazów produktów spożywczych zawierających gluten oraz spis produktów bezglutenowych. Można w nim znaleźć również dużo praktycznych wskazówek, jak układać dietę w celiakii.
więcej..