- W empik go
Choroba, a co to? Zbuduj swoją odporność. - ebook
Wydawnictwo:
Data wydania:
1 lutego 2022
Format ebooka:
EPUB
Format
EPUB
czytaj
na czytniku
czytaj
na tablecie
czytaj
na smartfonie
Jeden z najpopularniejszych formatów e-booków na świecie.
Niezwykle wygodny i przyjazny czytelnikom - w przeciwieństwie do formatu
PDF umożliwia skalowanie czcionki, dzięki czemu możliwe jest dopasowanie
jej wielkości do kroju i rozmiarów ekranu. Więcej informacji znajdziesz
w dziale Pomoc.
Multiformat
E-booki w Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu.
Oznacza to, że po dokonaniu zakupu, e-book pojawi się na Twoim koncie we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu.
Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu.
Format
MOBI
czytaj
na czytniku
czytaj
na tablecie
czytaj
na smartfonie
Jeden z najczęściej wybieranych formatów wśród czytelników
e-booków. Możesz go odczytać na czytniku Kindle oraz na smartfonach i
tabletach po zainstalowaniu specjalnej aplikacji. Więcej informacji
znajdziesz w dziale Pomoc.
Multiformat
E-booki w Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu.
Oznacza to, że po dokonaniu zakupu, e-book pojawi się na Twoim koncie we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu.
Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu.
Multiformat
E-booki sprzedawane w księgarni Virtualo.pl dostępne są w opcji
multiformatu - kupujesz treść, nie format. Po dodaniu e-booka do koszyka
i dokonaniu płatności, e-book pojawi się na Twoim koncie w Mojej
Bibliotece we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego
tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na
karcie produktu przy okładce. Uwaga: audiobooki nie są objęte opcją
multiformatu.
czytaj
na tablecie
Aby odczytywać e-booki na swoim tablecie musisz zainstalować specjalną
aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego,
który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. Bluefire
dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu
w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale
Pomoc.
czytaj
na czytniku
Czytanie na e-czytniku z ekranem e-ink jest bardzo wygodne i nie męczy
wzroku. Pliki przystosowane do odczytywania na czytnikach to przede
wszystkim EPUB (ten format możesz odczytać m.in. na czytnikach
PocketBook) i MOBI (ten fromat możesz odczytać m.in. na czytnikach Kindle).
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu
w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale
Pomoc.
czytaj
na smartfonie
Aby odczytywać e-booki na swoim smartfonie musisz zainstalować specjalną
aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego,
który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. iBooks dla
EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu
w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale
Pomoc.
Czytaj fragment
Pobierz fragment
Pobierz fragment w jednym z dostępnych formatów
Choroba, a co to? Zbuduj swoją odporność. - ebook
Książkę dedykuję wszystkim chcącym, zadbać o swoje ciało, a przede wszystkim o swojego ducha. Dla ludzi, którzy chcą zmienić swoje życie na lepsze, pełniejsze. Dedykuję ją wszystkim tym, którzy zdali sobie sprawę, że mamy tylko jedno życie i jeden organizm.
Kategoria: | Poradniki |
Zabezpieczenie: |
Watermark
|
ISBN: | 978-83-8221-881-7 |
Rozmiar pliku: | 3,4 MB |
FRAGMENT KSIĄŻKI
Wstępnie…
Witaj, miło mi Cię powitać w naszej nowej przygodzie, a przy okazji w mojej drugiej książce, ta będzie związana z Twoją odpornością, dam Ci przepisy, rady, informacje oraz ciekawostki w każdy z dni tygodnia. Powtarzalny materiał i system pomoże Ci w budowie, jak i odbudowie odporności długotrwałej, tak więc będzie to spis wysokiej jakości staranie wyselekcjonowanych przepisów, tylko mojego autorstwa jak i tych po konsultacjach z fitoterapeutami. Niestety często ludzie błędnie myślą, że wspomaganie swojego organizmu suplementami witaminowymi na początku oraz tylko podczas choroby to wystarczająca recepta na zdrowie, jak i na wyjście z choroby, oczywiście przyjmowanie witamin w każdym czasie, a szczególnie w tym podczas borykania się z osłabieniem wynikającym na przykład z przeziębienia czy grypy jest bardzo dobre, ale co potem? Co się dzieje później? Statystycznie po całym etapie czyli wyjściu z danego problemu opakowania po suplementach wraz z ich niewykorzystaną zawartością lądują w szafce lub kartonie wraz z innymi już nie potrzebnymi lekami, ponieważ czujesz się oraz twierdzisz, że już jesteś zdrowy, nic bardziej mylnego, Twój organizm w tej walce pokonał daną infekcje, a Ty w ten sam sposób zapomniałeś, że istnieje coś takiego jak odbudowa odporności oraz odbudowa flory bakteryjnej, którą skutecznie naruszył antybiotyk. Ten E-Book będzie miał za zadanie wyjaśnić Ci w mało skomplikowany sposób jak pomóc sobie naturalnymi metodami, jak i za pomocą suplementacji, tak by każdy człowiek potrafił zrealizować zawarty w nim program. Najprościej to ujmując, nie musisz być wybitnym kucharzem by zmieszać produkt A z produktem B, a cały proces przygotowania będzie zawarty w przepisie. Informacje oraz ciekawostki będą dotyczyć przede wszystkim produktów zawartych w danym dniu, sukcesywne dobieranie produktu będzie określone, jednak musisz do tego podejść indywidualnie, tak by nie marnować produktów, z drugim lub trzecim wykonaniem będziesz wiedzieć czy ilość wytworzona jest odpowiednia dla Ciebie, musisz zdać sobie sprawę, że wyrzucanie produktu, który można wykorzystać to najgorsza z możliwych rodzajów marnotrawstwa, w ten właśnie sposób uczymy się złych nawyków, o których pisałem wcześniej, czyli nie wykorzystywaniu zalecanej suplementacji tylko wrzucanie jej do półki bo” przecież już mi nic nie jest”, co przeważnie kończy się wyrzuconymi suplementami jak i produktami do kosza a w ten sam sposób częścią pieniędzy, ponieważ gdy zostanie 20—30% produktu i go degradujemy to w ten sam sposób wyrzucamy 20—30 % kwoty, który za ten produkt zapłaciliśmy, ale tu nie o tym, ekonomia innym razem.
Wzmacnianie swojej odporności to zajecie długofalowe, niestety nie działa to w ten sposób, że po jednej tabletce będziesz nagle „wyraźnie wyglądać”, pewnie wiecie, o którą reklamę mi chodzi… mamy szereg zapotrzebowań na wiele witamin, a oprócz nich również na mikro i makro elementy. Jednak żeby opisać każdą z witamin oraz makro i mikro elementy to dziesiątki stron, których i tak zapewne byś nie przeczytał. Skupmy się na konkretach, na naprawdę ważnych aspektach. Jak pisałem wcześniej, budowanie swojej odporności to nie proces jedno czy dwu dniowy, to długotrwałe dobre odżywianie, czy lato czy zima, odporność powinna być zawsze w gotowości, pamiętajmy również, że takie odżywianie nie jest potrzebne tylko do walki z infekcjami, ale również poprawia jakość snu jak szybsze i lepsze wysypianie się, więcej siły w codziennym funkcjonowaniu. Zbilansowana dieta na co dzień to kluczowy aspekt życia, pewnie nie raz słyszałeś powiedzenie” Jesteś tym co jesz” lub” W zdrowym ciele zdrowy duch” chociaż jestem z daleka od tego, iż dobre jest wpadanie ze skrajności w skrajność, zjedzenie w weekend pizzy, czy kebaba nic nie zmienia gdy w tygodniu zadbałeś o wartościowe produkty dla swojego organizmu.
Zbilansowana dieta to podstawa, ta zrównoważona, która gwarantuje dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości składników odżywczych, niezbędnych do zaspokojenia potrzeb żywieniowych. Przyzwyczailiśmy się do jedzenia surowych owoców, ale zapomnieliśmy o surowych warzywach, spora część tego co dobre ulega rozpadowi poprzez obróbkę termiczną, czyli gotowanie, smażenie, pieczenie.
Złota zasada to „jak najmniej pszenicy!”, zawiera znaczną ilość glutenu, chciałbym nadmienić, że też kiedyś się śmiałem z tych „bezglutenowców”, ale po zagłębieniu się w tej tematyce od bardzo dawna jestem nad wyraz źle nastawiony do produktów z wysoką zawartością glutenu, ponieważ nie dostarcza on naszemu organizmowi dobrych wartości, a w dużej ilości jest szkodliwy. Pragnę tylko dodać, że wiele przypraw jak i dodatków typu, keczup czy musztarda również zawiera gluten, ale tak jak pisałem wcześniej, nie warto wpadać ze skrajności w skrajność, takie ilości glutenu jakie występują w przyprawach czy w tego rodzaju sosach są niezmiernie śladowe, nie zaszkodzą naszemu organizmowi przy dobrym stylu życia, nasz organizm po prostu sobie z nimi poradzi. Co innego ma na przykład chleb, to temat bardzo burzliwy, ponieważ kto z nas nie lubi i nie da się skusić na świeży chleb lub bułki, a tym bardziej taki z piekarni, który samym zapachem przedstawia setki jak nie tysiące określeń swojego smaku, z tym problemem się borykamy, tak ciężko się powstrzymać, otóż chleb musi być żytni na zakwasie, najlepiej bez drożdży, ten rodzaju chleb niestety nie będzie przypominał mięciutkiego białego chleba z chrupiącą skórką, ale nie można odmówić mu smaku, może nawet lepszego (?) dla wielu osób (?) w tym dla mnie, ten wstęp tu tylko ułamek tego co spotka Cię w dalszych rozdziałach. Starałem się przedstawić Ci parę faktów, które może nazwiesz ciekawostkami, może podpowiedziami, jak byś nie określił tego zapraszam na…Poniedziałek
Pierwsze koty za…: )
Motto dnia: Codziennie będę lepszą wersją Siebie.!
Cześć, witaj w ten piękny poniedziałek! Możesz się przemyślenia typu „nikt nie lubi tego dnia tygodnia”, ale Ty od dziś lubisz! bo właśnie dziś zaczynasz pierwszy krok w stronę lepszych zmian, lepszej wersji siebie, chyba nie bez przyczyny, ktoś kiedyś powiedział „W zdrowym ciele, zdrowy duch”, statystycznie muszę się z nim zgodzić, chociaż znam wyjątki, ale na nich się nie skupiajmy bo szkoda czasu. Twojego i mojego cennego czasu.
Wiesz, że KURKUMA jest jednym z wielu kuchennych bogów zdrowia? I od razu muszę zaznaczyć, że niestety, kurkumina jest bardzo słabo wchłaniana, dlatego, aby odczuć pozytywne efekty stosowania preparatów opartych na kurkumie, należy ją mieszać z piperyną (pieprzem), który zwiększa wchłanianie kurkuminy do krwiobiegu aż o 2000 procent, a oto jej właściwości :
— Niszczy wolne rodniki przyśpieszające procesy starzenia komórek, chroniąc DNA przed mutacjami, przyspieszającymi powstawanie komórek rakowych.
— Bardzo silnie działa przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie, antyoksydacyjnie (porównywalne z działaniem oksydacyjnym witaminy E i C), wspomagając zapobieganie nowotworom piersi i jelita grubego.
— Poprawia pracę trzustki i wątroby, leczy kamienie żółciowe. Napar z kurkumy z dodatkiem ostropestu plamistego i mniszka lekarskiego wypijany trzy razy dziennie przez miesiąc oczyszcza wątrobę z toksyn.
— Chroni błony śluzowe układu trawiennego i jelit.
— Posiada porównywane z działaniem hydrokortyzonu czy nurofenu właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne, wykorzystywane w terapii wielu chorób np.: reumatoidalnym zapaleniu stawów, łuszczycy, zapaleniu trzustki, miażdżycy, hipercholesterolemii, nieswoistym zapaleniu jelit, a nawet nowotworu gruczołu krokowego.
— Redukuje guzy maciczne i zmniejsza bóle menstruacyjne.
— Przyspiesza proces gojenia ran — Hindusi posypują nią rany, by przyspieszyć gojenie.
— Wspomaga leczenie opryszczki — wystarczy zmieszać szczyptę kurkumy z odrobiną miodu i nałożyć na opryszczkę.
— Zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Alzhaimera.
— Łagodzi objawy depresji.
— Reguluje poziom cukru we krwi, dzięki czemu zapobiega cukrzycy.
— Sprzyja usuwaniu trójglicerydów oraz złego cholesterolu LDL poprzez blokowanie wchłaniania w jelitach i zmniejszania jego poziomu we krwi.
Jest tego trochę? Mówmy jej od dziś” Najdroższa” bo zasługuje na to miano, ewidentnie!
PRZEPIS NA ZDROWIE
Składniki:
2- 3 łyżki kurkumy w proszku (najlepiej ekologicznej!)
1/2 szklanki wody (lub trochę więcej)
2 — 3 szczypty mielonego czarnego pieprzu
2—3 szczypty suszonego imbiru (proszek)
Wykonanie:
Wodę doprowadź do wrzenia i dodaj kurkumę, pieprz oraz imbir. Gotuj mieszając, aż powstanie gęsta pasta. Wrzenie (lekkie gotowanie się) musi trwać co najmniej 7—8 minut. W razie potrzeby, jeśli pasta stanie się zbyt gęsta, dodaj więcej wody, a jeśli jest zbyt rzadka dodaj więcej kurkumy. Oczywiście musisz bacznie uważać, aby masa nie przypaliła się!
Gotowa pasta powinna być gęsta, ale nie za bardzo. Wyczuj konsystencję, aby z łatwością nadawała się do użycia. Gotową pastę przełóż do szklanego pojemnika i przechowuj w lodówce.
Pastę z kurkumy możesz dodawać do „Złotego mleka”, ale również do wszelkich innych dań, jak również koktajli!
Oto kilka zdrowotnych możliwości wykorzystania pasty z kurkumy:
Ból gardła, szczególnie śluz / flegma, która utknęła w gardle:
Weź około ½ łyżeczki gęstej pasty z kurkumy i zrób z niej małą kulkę. To będzie Twoja naturalna tabletka 🙂 Umieść ją w tylnej części gardła i połknij, popijając szklanką ciepłej wody. Jeśli pasta jest zbyt rzadka, aby zrobić z niej kulkę, po prostu nabierz ją łyżką i popij ciepłą wodą 🙂
Można to powtórzyć kilka razy dziennie, a przy ostrych infekcjach nawet kilkakrotnie co godzinę, później już rzadziej.
Problemy ze stawami, bóle, skrzypienie, sztywność stawów:
Pij co najmniej 1 szklankę Złotego Mleka codziennie przez 40 dni.
Problemy z trawieniem:
Kurkuma ma naturalne działanie przeciwgrzybiczne (idealna np. do zwalczania grzybów Candidia!). Yogi Bhajan zalecał spożywanie naturalnego jogurtu (może być również dobry kefir) z kawałkiem banana i 1 łyżeczką pasy z kurkumy.
Tak wygląda przygotowana „Pasta z kurkumy”:
Dla wzmocnienia swojej odporności, oczyszczenia organizmu oraz krwi spożywaj pastę z kurkumy co dwa dni dodając ją do jakiegoś dania lub koktajlu, po 4 tygodniach zrób 1/2 tygodnie przerwy, nie czekaj na okres jesienno-zimowy, taka pasta to świetny wspomagacz diety o każdej porze roku.
Smacznego <3Wtorek
To twój drugi krok, na zdrowie!
Motto na dziś: Mogę wszystko, bo jedynym ograniczeniem jestem ja sam!
Hejka! Wtorek? To jest ten wtorek, który daje uśmiech bo w połowie dnia czeka Cie coś najpyszniejszego na świecie.
WARZYWNA BOMBA WITAMINOWA
Właściwości zdrowotne buraków?!
Lekarze i dietetycy zgodnie twierdzą, że buraki pod każdą postacią mają lecznicze właściwości i powinny być składnikiem diety każdego, komu zależy na prawidłowym funkcjonowaniu swojego organizmu. Lekarze sugerują osobom z nadciśnieniem dietę, w której jednym ze składników są właśnie buraki. Sok z buraków znacznie podnosi poziom tlenku azotu.
— Regularne jedzenie buraków pozytywnie wpływa na poziom cholesterolu oraz kondycję naczyń krwionośnych, co przekłada się na zdrowie układu krążenia.
— Buraki są także polecane osobom cierpiącym na anemię, ze względu na swoje właściwości krwiotwórcze. Poza tym stymulują produkcję czerwonych krwinek, a także naturalnie oczyszczają krew.
— Betaina odpowiedzialna za intensywną barwę buraków jest naturalnym antyoksydantem, który doskonale chroni przed wolnymi rodnikami. Właśnie z tego powodu buraki uważane są za świetnego sprzymierzeńca w walce z rakiem. Nie tylko chronią przez namnażaniem się komórek nowotworowych, ale także wspierają cały organizm podczas chemioterapii.
— Buraki świetnie sprawdzają się także podczas odchudzania, ponieważ zawierają bardzo dużo błonnika. Dzięki temu przyspieszają przemianę materii i hamują apetyt. Dodatkowo wspomagają proces usuwania toksyn z organizmu.
— Buraki mają właściwości zasadotwórcze, co oznacza, że neutralizują kwasy pochodzące z nadmiernego spożycia mięsa, pieczywa, słodyczy, kawy i herbaty.
— Buraki likwidują zgagę oraz łagodzą… kaca. Jeśli po imprezie budzimy się z bólem głowy, nudnościami i jesteśmy osłabieni, to powinniśmy zacząć dzień od szklanki soku z buraków lub wypić barszczyk.
— Kolejnym atutem buraków jest fakt, iż doskonale wpływają na odporność organizmu. W okresie jesienno-zimowym warto profilaktycznie jeść więcej buraków albo sięgać po świeżo wyciskany sok z marchwi i buraków, by uniknąć sezonowych infekcji.
— Regularne jedzenie buraków może także pomóc złagodzić dolegliwości związane z menopauzą. Kobiety, które w swojej diecie mają dużo buraków, mówią o tym, że rzadziej cierpią na migreny i uderzenia gorąca.
Należy jednak uważać, ponieważ nadmierne spożycie buraków może działać przeczyszczająco.
Obecnie wiemy, że SELER posiada wiele właściwości takich jak:
— oczyszcza organizm z toksyn.
— pobudza przemianę materii.
— usuwa uboczne efekty przemiany materii.
— obniża ciśnienie tętnicze.
— koi system nerwowy.
— działa kojąco na obolałe stawy.
— ułatwia trawienie.
— likwiduje zaparcia.
— działa moczopędnie.
— polepsza pracę nerek.
— polepsza pracę serca.
— pomaga trawić tłuszcze.
Aby zachował swoje właściwości, seler powinien być świeży i dobrze przechowywany. Dlatego seler naciowy, umyty i owinięty w plastikową torebkę, należy trzymać w lodówce. Łodygi selera powinny być jędrne, nieuszkodzone i dające się łatwo łamać. Seler jest cudownym warzywem, które powinno znaleźć się na talerzu każdego z nas, podobnie jak wszystkie zielone warzywa.
Nie ma kuchni bez Pietruszkiiii…
Ta księżniczka daje nam w prezencie :
— działa odkażająco oraz zmniejsza napięcie mięśni gładkich jelit i dróg moczowych.
— wydzielanie śliny i soku żołądkowego, co ułatwia trawienie i przyswajanie pokarmów.
— pomaga w leczeniu przewlekłego zapalenia trzustki oraz przewlekłych chorobach wątroby.
— korzeń pietruszki zwiększa ilość wydalanego moczu, dlatego w medycynie naturalnej stosuje się go w zmniejszonym wydalaniu moczu, obrzękach i kamicy moczowej, a także w stanach zapalnych nerek i pęcherza.
— przez dużą ilość potasu pomaga w właściwym funkcjonowaniu układu nerwowego.
— a dzięki znacznej ilości potasu, który bierze udział w dotlenianiu mózgu, poprawiając zdolność myślenia i koncentracji. Poza tym bez niego mięśnie nie będą wytrzymałe.
Dodajmy do tego Marchewkę!
Która da nam jej najlepsze cechy takie jak:
— jest przede wszystkim bogatym źródłem karotenoidów (przeciwutleniaczy).
— w marchewce znajdziemy przede wszystkim mnóstwo luteiny, zeaksantyny, likopenu i beta-karotenu (prowitaminy A).
— jest także świetnym źródłem witaminy A i C. Dodatkowo znajdziemy w niej mnóstwo witamin z grupy B (tiaminy, ryboflawiny, niacyny, kwasu foliowego i pirydoksyny), a także witaminy E i K. Jest też bogata w składniki mineralne, między innymi: magnez, potas, żelazo, wapń, fosfor, sód, cynk.
— świetnie wspiera wzrok. Jest pomocna w profilaktyce zaćmy, jaskry i problemów z ostrością widzenia.
— prowitamina A dodatkowo wykazuje silne właściwości przeciwnowotworowe. Przede wszystkim aktywnie zapobiega rakowi krtani, jamy ustnej, przełyku i pęcherza moczowego. Sprawdza się także w profilaktyce raka prostaty.
— zawarte w marchewce pektyny, czyli naturalne pochodne błonnika pokarmowego, zmniejszają stężenie cholesterolu we krwi, dzięki czemu wykazują działanie przeciwmiażdżycowe.
— w marchewce zawarte są też związki o nazwie bifidus. Pobudzają one wzrost dobrych bakterii i wspierają naturalną florę w jelitach.
— marchew stosuje się także w takich schorzeniach jak:
zaburzenia trawienne u niemowląt u dzieci, niedożywienie i niedokrwistość, stany zapalne skóry, zapalenie dróg moczowych, owsiki i glisty
— przyspiesza gojenie ran i podrażnień, a także zwalcza trądzik. Poprawia koloryt skóry, a do tego przyspiesza opalanie.
Jak widać marchew to wspaniały dar natury, by Twoja odporność była na wysokim poziomie nie może zabraknąć jej w Twojej kuchni! Pamiętaj, że bardzo ważne w tym wszystkim jest to, że wiele prozdrowotnych właściwości znika podczas obróbki termicznej, co znaczy, że świeże soki z surowych warzyw to idealny prezent dla naszego organizmu.!
No i… ostatni składnik to tata KALAFIOR
A jego właściwości stawiają go w pięknym świetle :
— kalafior należy do grupy pokarmów roślinnych o najsilniejszym potencjale antynowotworowym.
— kalafior to skuteczna broń w profilaktyce raka prostaty, co ciekawe zwłaszcza w połączeniu z curry.
— posiadają silne właściwości bakteriostatyczne i niszczą Helicobacter pylori. Bakterie, które mogą się przyczynić do rozwoju wrzodów.
— mogą ochronić przed innymi schorzeniami układu pokarmowego, takimi jak zapalenie błony śluzowej żołądka, zapalenie przełyku, a nawet rak żołądka.
— zmniejsza ryzyko zachorowania na reumatoidalne zapalenie stawów.
— zawiera bogactwo substancji odżywczych o działaniu przeciwzapalnym, które pomagają utrzymać stan zapalny pod kontrolą, takich jak na przykład indol-3-karbinol lub I3C.
— jest także dobrym źródłem witaminy K, białka, tiaminy, ryboflawiny, niacyny, magnezu, fosforu, błonnika, witaminy B6, kwasu foliowego, kwasu pantotenowego, potasu i manganu.
+ — jest dobrym źródłem choliny, witaminy B odgrywającej ważną rolę w rozwoju mózgu.
— zawiera antyoksydanty, które wspierają fazę 1 detoksykacji oraz substancje zawierające siarkę, które są ważne w fazie 2 detoksykacji.
PRZEPIS NA DZIŚ
Składniki:
200 gram buraków ( jeden większy burak )
300—400 gram marchwi ( około 6 marchewek )
200 gram selera naciowego lub koszeń
150 -200 gram pietruszki ( około 3 pietruszki)
300 gram kalafiora
Polecam dodać po dwie szczypty tymianku, oregano oraz majeranku.
Wykonanie:
By wykonać pyszny, zdrowy sok będziemy potrzebować wyciskarki wolnoobrotowej, nie polecam sokowirówki, nie jest ona tak szybka w użyciu i w myciu, sok z niej jest spieniony, zwykła wyciskarka to najlepsze rozwiązanie by zadbać o Twoje zdrowie, można kombinować ze smakami i robić sok na każdą okazje. Warzywa wrzucamy do wyciskarki, po wyciśnięciu soku dodajemy ziół i gotowe!
Smacznego <3
Ps. Jeżeli masz możliwość rób sobie codziennie sok z świeżo wyciskanych owoców lub warzyw.
Kup wyciskarkę wolno-obrotową, będzie Ci bardzo potrzebna przez cały rok, to urządzenie niewiarygodnie prozdrowotne.
Witaj, miło mi Cię powitać w naszej nowej przygodzie, a przy okazji w mojej drugiej książce, ta będzie związana z Twoją odpornością, dam Ci przepisy, rady, informacje oraz ciekawostki w każdy z dni tygodnia. Powtarzalny materiał i system pomoże Ci w budowie, jak i odbudowie odporności długotrwałej, tak więc będzie to spis wysokiej jakości staranie wyselekcjonowanych przepisów, tylko mojego autorstwa jak i tych po konsultacjach z fitoterapeutami. Niestety często ludzie błędnie myślą, że wspomaganie swojego organizmu suplementami witaminowymi na początku oraz tylko podczas choroby to wystarczająca recepta na zdrowie, jak i na wyjście z choroby, oczywiście przyjmowanie witamin w każdym czasie, a szczególnie w tym podczas borykania się z osłabieniem wynikającym na przykład z przeziębienia czy grypy jest bardzo dobre, ale co potem? Co się dzieje później? Statystycznie po całym etapie czyli wyjściu z danego problemu opakowania po suplementach wraz z ich niewykorzystaną zawartością lądują w szafce lub kartonie wraz z innymi już nie potrzebnymi lekami, ponieważ czujesz się oraz twierdzisz, że już jesteś zdrowy, nic bardziej mylnego, Twój organizm w tej walce pokonał daną infekcje, a Ty w ten sam sposób zapomniałeś, że istnieje coś takiego jak odbudowa odporności oraz odbudowa flory bakteryjnej, którą skutecznie naruszył antybiotyk. Ten E-Book będzie miał za zadanie wyjaśnić Ci w mało skomplikowany sposób jak pomóc sobie naturalnymi metodami, jak i za pomocą suplementacji, tak by każdy człowiek potrafił zrealizować zawarty w nim program. Najprościej to ujmując, nie musisz być wybitnym kucharzem by zmieszać produkt A z produktem B, a cały proces przygotowania będzie zawarty w przepisie. Informacje oraz ciekawostki będą dotyczyć przede wszystkim produktów zawartych w danym dniu, sukcesywne dobieranie produktu będzie określone, jednak musisz do tego podejść indywidualnie, tak by nie marnować produktów, z drugim lub trzecim wykonaniem będziesz wiedzieć czy ilość wytworzona jest odpowiednia dla Ciebie, musisz zdać sobie sprawę, że wyrzucanie produktu, który można wykorzystać to najgorsza z możliwych rodzajów marnotrawstwa, w ten właśnie sposób uczymy się złych nawyków, o których pisałem wcześniej, czyli nie wykorzystywaniu zalecanej suplementacji tylko wrzucanie jej do półki bo” przecież już mi nic nie jest”, co przeważnie kończy się wyrzuconymi suplementami jak i produktami do kosza a w ten sam sposób częścią pieniędzy, ponieważ gdy zostanie 20—30% produktu i go degradujemy to w ten sam sposób wyrzucamy 20—30 % kwoty, który za ten produkt zapłaciliśmy, ale tu nie o tym, ekonomia innym razem.
Wzmacnianie swojej odporności to zajecie długofalowe, niestety nie działa to w ten sposób, że po jednej tabletce będziesz nagle „wyraźnie wyglądać”, pewnie wiecie, o którą reklamę mi chodzi… mamy szereg zapotrzebowań na wiele witamin, a oprócz nich również na mikro i makro elementy. Jednak żeby opisać każdą z witamin oraz makro i mikro elementy to dziesiątki stron, których i tak zapewne byś nie przeczytał. Skupmy się na konkretach, na naprawdę ważnych aspektach. Jak pisałem wcześniej, budowanie swojej odporności to nie proces jedno czy dwu dniowy, to długotrwałe dobre odżywianie, czy lato czy zima, odporność powinna być zawsze w gotowości, pamiętajmy również, że takie odżywianie nie jest potrzebne tylko do walki z infekcjami, ale również poprawia jakość snu jak szybsze i lepsze wysypianie się, więcej siły w codziennym funkcjonowaniu. Zbilansowana dieta na co dzień to kluczowy aspekt życia, pewnie nie raz słyszałeś powiedzenie” Jesteś tym co jesz” lub” W zdrowym ciele zdrowy duch” chociaż jestem z daleka od tego, iż dobre jest wpadanie ze skrajności w skrajność, zjedzenie w weekend pizzy, czy kebaba nic nie zmienia gdy w tygodniu zadbałeś o wartościowe produkty dla swojego organizmu.
Zbilansowana dieta to podstawa, ta zrównoważona, która gwarantuje dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości składników odżywczych, niezbędnych do zaspokojenia potrzeb żywieniowych. Przyzwyczailiśmy się do jedzenia surowych owoców, ale zapomnieliśmy o surowych warzywach, spora część tego co dobre ulega rozpadowi poprzez obróbkę termiczną, czyli gotowanie, smażenie, pieczenie.
Złota zasada to „jak najmniej pszenicy!”, zawiera znaczną ilość glutenu, chciałbym nadmienić, że też kiedyś się śmiałem z tych „bezglutenowców”, ale po zagłębieniu się w tej tematyce od bardzo dawna jestem nad wyraz źle nastawiony do produktów z wysoką zawartością glutenu, ponieważ nie dostarcza on naszemu organizmowi dobrych wartości, a w dużej ilości jest szkodliwy. Pragnę tylko dodać, że wiele przypraw jak i dodatków typu, keczup czy musztarda również zawiera gluten, ale tak jak pisałem wcześniej, nie warto wpadać ze skrajności w skrajność, takie ilości glutenu jakie występują w przyprawach czy w tego rodzaju sosach są niezmiernie śladowe, nie zaszkodzą naszemu organizmowi przy dobrym stylu życia, nasz organizm po prostu sobie z nimi poradzi. Co innego ma na przykład chleb, to temat bardzo burzliwy, ponieważ kto z nas nie lubi i nie da się skusić na świeży chleb lub bułki, a tym bardziej taki z piekarni, który samym zapachem przedstawia setki jak nie tysiące określeń swojego smaku, z tym problemem się borykamy, tak ciężko się powstrzymać, otóż chleb musi być żytni na zakwasie, najlepiej bez drożdży, ten rodzaju chleb niestety nie będzie przypominał mięciutkiego białego chleba z chrupiącą skórką, ale nie można odmówić mu smaku, może nawet lepszego (?) dla wielu osób (?) w tym dla mnie, ten wstęp tu tylko ułamek tego co spotka Cię w dalszych rozdziałach. Starałem się przedstawić Ci parę faktów, które może nazwiesz ciekawostkami, może podpowiedziami, jak byś nie określił tego zapraszam na…Poniedziałek
Pierwsze koty za…: )
Motto dnia: Codziennie będę lepszą wersją Siebie.!
Cześć, witaj w ten piękny poniedziałek! Możesz się przemyślenia typu „nikt nie lubi tego dnia tygodnia”, ale Ty od dziś lubisz! bo właśnie dziś zaczynasz pierwszy krok w stronę lepszych zmian, lepszej wersji siebie, chyba nie bez przyczyny, ktoś kiedyś powiedział „W zdrowym ciele, zdrowy duch”, statystycznie muszę się z nim zgodzić, chociaż znam wyjątki, ale na nich się nie skupiajmy bo szkoda czasu. Twojego i mojego cennego czasu.
Wiesz, że KURKUMA jest jednym z wielu kuchennych bogów zdrowia? I od razu muszę zaznaczyć, że niestety, kurkumina jest bardzo słabo wchłaniana, dlatego, aby odczuć pozytywne efekty stosowania preparatów opartych na kurkumie, należy ją mieszać z piperyną (pieprzem), który zwiększa wchłanianie kurkuminy do krwiobiegu aż o 2000 procent, a oto jej właściwości :
— Niszczy wolne rodniki przyśpieszające procesy starzenia komórek, chroniąc DNA przed mutacjami, przyspieszającymi powstawanie komórek rakowych.
— Bardzo silnie działa przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie, antyoksydacyjnie (porównywalne z działaniem oksydacyjnym witaminy E i C), wspomagając zapobieganie nowotworom piersi i jelita grubego.
— Poprawia pracę trzustki i wątroby, leczy kamienie żółciowe. Napar z kurkumy z dodatkiem ostropestu plamistego i mniszka lekarskiego wypijany trzy razy dziennie przez miesiąc oczyszcza wątrobę z toksyn.
— Chroni błony śluzowe układu trawiennego i jelit.
— Posiada porównywane z działaniem hydrokortyzonu czy nurofenu właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne, wykorzystywane w terapii wielu chorób np.: reumatoidalnym zapaleniu stawów, łuszczycy, zapaleniu trzustki, miażdżycy, hipercholesterolemii, nieswoistym zapaleniu jelit, a nawet nowotworu gruczołu krokowego.
— Redukuje guzy maciczne i zmniejsza bóle menstruacyjne.
— Przyspiesza proces gojenia ran — Hindusi posypują nią rany, by przyspieszyć gojenie.
— Wspomaga leczenie opryszczki — wystarczy zmieszać szczyptę kurkumy z odrobiną miodu i nałożyć na opryszczkę.
— Zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Alzhaimera.
— Łagodzi objawy depresji.
— Reguluje poziom cukru we krwi, dzięki czemu zapobiega cukrzycy.
— Sprzyja usuwaniu trójglicerydów oraz złego cholesterolu LDL poprzez blokowanie wchłaniania w jelitach i zmniejszania jego poziomu we krwi.
Jest tego trochę? Mówmy jej od dziś” Najdroższa” bo zasługuje na to miano, ewidentnie!
PRZEPIS NA ZDROWIE
Składniki:
2- 3 łyżki kurkumy w proszku (najlepiej ekologicznej!)
1/2 szklanki wody (lub trochę więcej)
2 — 3 szczypty mielonego czarnego pieprzu
2—3 szczypty suszonego imbiru (proszek)
Wykonanie:
Wodę doprowadź do wrzenia i dodaj kurkumę, pieprz oraz imbir. Gotuj mieszając, aż powstanie gęsta pasta. Wrzenie (lekkie gotowanie się) musi trwać co najmniej 7—8 minut. W razie potrzeby, jeśli pasta stanie się zbyt gęsta, dodaj więcej wody, a jeśli jest zbyt rzadka dodaj więcej kurkumy. Oczywiście musisz bacznie uważać, aby masa nie przypaliła się!
Gotowa pasta powinna być gęsta, ale nie za bardzo. Wyczuj konsystencję, aby z łatwością nadawała się do użycia. Gotową pastę przełóż do szklanego pojemnika i przechowuj w lodówce.
Pastę z kurkumy możesz dodawać do „Złotego mleka”, ale również do wszelkich innych dań, jak również koktajli!
Oto kilka zdrowotnych możliwości wykorzystania pasty z kurkumy:
Ból gardła, szczególnie śluz / flegma, która utknęła w gardle:
Weź około ½ łyżeczki gęstej pasty z kurkumy i zrób z niej małą kulkę. To będzie Twoja naturalna tabletka 🙂 Umieść ją w tylnej części gardła i połknij, popijając szklanką ciepłej wody. Jeśli pasta jest zbyt rzadka, aby zrobić z niej kulkę, po prostu nabierz ją łyżką i popij ciepłą wodą 🙂
Można to powtórzyć kilka razy dziennie, a przy ostrych infekcjach nawet kilkakrotnie co godzinę, później już rzadziej.
Problemy ze stawami, bóle, skrzypienie, sztywność stawów:
Pij co najmniej 1 szklankę Złotego Mleka codziennie przez 40 dni.
Problemy z trawieniem:
Kurkuma ma naturalne działanie przeciwgrzybiczne (idealna np. do zwalczania grzybów Candidia!). Yogi Bhajan zalecał spożywanie naturalnego jogurtu (może być również dobry kefir) z kawałkiem banana i 1 łyżeczką pasy z kurkumy.
Tak wygląda przygotowana „Pasta z kurkumy”:
Dla wzmocnienia swojej odporności, oczyszczenia organizmu oraz krwi spożywaj pastę z kurkumy co dwa dni dodając ją do jakiegoś dania lub koktajlu, po 4 tygodniach zrób 1/2 tygodnie przerwy, nie czekaj na okres jesienno-zimowy, taka pasta to świetny wspomagacz diety o każdej porze roku.
Smacznego <3Wtorek
To twój drugi krok, na zdrowie!
Motto na dziś: Mogę wszystko, bo jedynym ograniczeniem jestem ja sam!
Hejka! Wtorek? To jest ten wtorek, który daje uśmiech bo w połowie dnia czeka Cie coś najpyszniejszego na świecie.
WARZYWNA BOMBA WITAMINOWA
Właściwości zdrowotne buraków?!
Lekarze i dietetycy zgodnie twierdzą, że buraki pod każdą postacią mają lecznicze właściwości i powinny być składnikiem diety każdego, komu zależy na prawidłowym funkcjonowaniu swojego organizmu. Lekarze sugerują osobom z nadciśnieniem dietę, w której jednym ze składników są właśnie buraki. Sok z buraków znacznie podnosi poziom tlenku azotu.
— Regularne jedzenie buraków pozytywnie wpływa na poziom cholesterolu oraz kondycję naczyń krwionośnych, co przekłada się na zdrowie układu krążenia.
— Buraki są także polecane osobom cierpiącym na anemię, ze względu na swoje właściwości krwiotwórcze. Poza tym stymulują produkcję czerwonych krwinek, a także naturalnie oczyszczają krew.
— Betaina odpowiedzialna za intensywną barwę buraków jest naturalnym antyoksydantem, który doskonale chroni przed wolnymi rodnikami. Właśnie z tego powodu buraki uważane są za świetnego sprzymierzeńca w walce z rakiem. Nie tylko chronią przez namnażaniem się komórek nowotworowych, ale także wspierają cały organizm podczas chemioterapii.
— Buraki świetnie sprawdzają się także podczas odchudzania, ponieważ zawierają bardzo dużo błonnika. Dzięki temu przyspieszają przemianę materii i hamują apetyt. Dodatkowo wspomagają proces usuwania toksyn z organizmu.
— Buraki mają właściwości zasadotwórcze, co oznacza, że neutralizują kwasy pochodzące z nadmiernego spożycia mięsa, pieczywa, słodyczy, kawy i herbaty.
— Buraki likwidują zgagę oraz łagodzą… kaca. Jeśli po imprezie budzimy się z bólem głowy, nudnościami i jesteśmy osłabieni, to powinniśmy zacząć dzień od szklanki soku z buraków lub wypić barszczyk.
— Kolejnym atutem buraków jest fakt, iż doskonale wpływają na odporność organizmu. W okresie jesienno-zimowym warto profilaktycznie jeść więcej buraków albo sięgać po świeżo wyciskany sok z marchwi i buraków, by uniknąć sezonowych infekcji.
— Regularne jedzenie buraków może także pomóc złagodzić dolegliwości związane z menopauzą. Kobiety, które w swojej diecie mają dużo buraków, mówią o tym, że rzadziej cierpią na migreny i uderzenia gorąca.
Należy jednak uważać, ponieważ nadmierne spożycie buraków może działać przeczyszczająco.
Obecnie wiemy, że SELER posiada wiele właściwości takich jak:
— oczyszcza organizm z toksyn.
— pobudza przemianę materii.
— usuwa uboczne efekty przemiany materii.
— obniża ciśnienie tętnicze.
— koi system nerwowy.
— działa kojąco na obolałe stawy.
— ułatwia trawienie.
— likwiduje zaparcia.
— działa moczopędnie.
— polepsza pracę nerek.
— polepsza pracę serca.
— pomaga trawić tłuszcze.
Aby zachował swoje właściwości, seler powinien być świeży i dobrze przechowywany. Dlatego seler naciowy, umyty i owinięty w plastikową torebkę, należy trzymać w lodówce. Łodygi selera powinny być jędrne, nieuszkodzone i dające się łatwo łamać. Seler jest cudownym warzywem, które powinno znaleźć się na talerzu każdego z nas, podobnie jak wszystkie zielone warzywa.
Nie ma kuchni bez Pietruszkiiii…
Ta księżniczka daje nam w prezencie :
— działa odkażająco oraz zmniejsza napięcie mięśni gładkich jelit i dróg moczowych.
— wydzielanie śliny i soku żołądkowego, co ułatwia trawienie i przyswajanie pokarmów.
— pomaga w leczeniu przewlekłego zapalenia trzustki oraz przewlekłych chorobach wątroby.
— korzeń pietruszki zwiększa ilość wydalanego moczu, dlatego w medycynie naturalnej stosuje się go w zmniejszonym wydalaniu moczu, obrzękach i kamicy moczowej, a także w stanach zapalnych nerek i pęcherza.
— przez dużą ilość potasu pomaga w właściwym funkcjonowaniu układu nerwowego.
— a dzięki znacznej ilości potasu, który bierze udział w dotlenianiu mózgu, poprawiając zdolność myślenia i koncentracji. Poza tym bez niego mięśnie nie będą wytrzymałe.
Dodajmy do tego Marchewkę!
Która da nam jej najlepsze cechy takie jak:
— jest przede wszystkim bogatym źródłem karotenoidów (przeciwutleniaczy).
— w marchewce znajdziemy przede wszystkim mnóstwo luteiny, zeaksantyny, likopenu i beta-karotenu (prowitaminy A).
— jest także świetnym źródłem witaminy A i C. Dodatkowo znajdziemy w niej mnóstwo witamin z grupy B (tiaminy, ryboflawiny, niacyny, kwasu foliowego i pirydoksyny), a także witaminy E i K. Jest też bogata w składniki mineralne, między innymi: magnez, potas, żelazo, wapń, fosfor, sód, cynk.
— świetnie wspiera wzrok. Jest pomocna w profilaktyce zaćmy, jaskry i problemów z ostrością widzenia.
— prowitamina A dodatkowo wykazuje silne właściwości przeciwnowotworowe. Przede wszystkim aktywnie zapobiega rakowi krtani, jamy ustnej, przełyku i pęcherza moczowego. Sprawdza się także w profilaktyce raka prostaty.
— zawarte w marchewce pektyny, czyli naturalne pochodne błonnika pokarmowego, zmniejszają stężenie cholesterolu we krwi, dzięki czemu wykazują działanie przeciwmiażdżycowe.
— w marchewce zawarte są też związki o nazwie bifidus. Pobudzają one wzrost dobrych bakterii i wspierają naturalną florę w jelitach.
— marchew stosuje się także w takich schorzeniach jak:
zaburzenia trawienne u niemowląt u dzieci, niedożywienie i niedokrwistość, stany zapalne skóry, zapalenie dróg moczowych, owsiki i glisty
— przyspiesza gojenie ran i podrażnień, a także zwalcza trądzik. Poprawia koloryt skóry, a do tego przyspiesza opalanie.
Jak widać marchew to wspaniały dar natury, by Twoja odporność była na wysokim poziomie nie może zabraknąć jej w Twojej kuchni! Pamiętaj, że bardzo ważne w tym wszystkim jest to, że wiele prozdrowotnych właściwości znika podczas obróbki termicznej, co znaczy, że świeże soki z surowych warzyw to idealny prezent dla naszego organizmu.!
No i… ostatni składnik to tata KALAFIOR
A jego właściwości stawiają go w pięknym świetle :
— kalafior należy do grupy pokarmów roślinnych o najsilniejszym potencjale antynowotworowym.
— kalafior to skuteczna broń w profilaktyce raka prostaty, co ciekawe zwłaszcza w połączeniu z curry.
— posiadają silne właściwości bakteriostatyczne i niszczą Helicobacter pylori. Bakterie, które mogą się przyczynić do rozwoju wrzodów.
— mogą ochronić przed innymi schorzeniami układu pokarmowego, takimi jak zapalenie błony śluzowej żołądka, zapalenie przełyku, a nawet rak żołądka.
— zmniejsza ryzyko zachorowania na reumatoidalne zapalenie stawów.
— zawiera bogactwo substancji odżywczych o działaniu przeciwzapalnym, które pomagają utrzymać stan zapalny pod kontrolą, takich jak na przykład indol-3-karbinol lub I3C.
— jest także dobrym źródłem witaminy K, białka, tiaminy, ryboflawiny, niacyny, magnezu, fosforu, błonnika, witaminy B6, kwasu foliowego, kwasu pantotenowego, potasu i manganu.
+ — jest dobrym źródłem choliny, witaminy B odgrywającej ważną rolę w rozwoju mózgu.
— zawiera antyoksydanty, które wspierają fazę 1 detoksykacji oraz substancje zawierające siarkę, które są ważne w fazie 2 detoksykacji.
PRZEPIS NA DZIŚ
Składniki:
200 gram buraków ( jeden większy burak )
300—400 gram marchwi ( około 6 marchewek )
200 gram selera naciowego lub koszeń
150 -200 gram pietruszki ( około 3 pietruszki)
300 gram kalafiora
Polecam dodać po dwie szczypty tymianku, oregano oraz majeranku.
Wykonanie:
By wykonać pyszny, zdrowy sok będziemy potrzebować wyciskarki wolnoobrotowej, nie polecam sokowirówki, nie jest ona tak szybka w użyciu i w myciu, sok z niej jest spieniony, zwykła wyciskarka to najlepsze rozwiązanie by zadbać o Twoje zdrowie, można kombinować ze smakami i robić sok na każdą okazje. Warzywa wrzucamy do wyciskarki, po wyciśnięciu soku dodajemy ziół i gotowe!
Smacznego <3
Ps. Jeżeli masz możliwość rób sobie codziennie sok z świeżo wyciskanych owoców lub warzyw.
Kup wyciskarkę wolno-obrotową, będzie Ci bardzo potrzebna przez cały rok, to urządzenie niewiarygodnie prozdrowotne.
więcej..