- W empik go
Ciasta i desery dla diabetyków - ebook
Ciasta i desery dla diabetyków - ebook
Bycie diabetykiem nie oznacza, że musisz całkowicie zrezygnować z deserów. Odrobina słodkiej przyjemności nie zaszkodzi – pod warunkiem, że wiesz, jak przygotować deser o niskim indeksie glikemicznym, odpowiedniej ilości wymienników węglowodanowych i niezbyt kaloryczny. W to kulinarne szkolenie zabiera Cię doświadczona dietetyczka.
W książce znajdziesz:
120 przepisów na desery na ciepło i zimno, ciasta i ciasteczka, lody, koktajle, musy i placki,
wyliczoną kaloryczność każdej potrawy, a także ilość wymienników węglowodanowych, białkowo-tłuszczowych, błonnika i kwasów tłuszczowych,
praktyczne wskazówki, czym zastąpić cukier,
porady kulinarne dotyczące żywienia diabetyków,
tabele miar i wag najpopularniejszych produktów.
Agata Lewandowska – dietetyk, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego oraz SGGW. Interesuje się sportem, zdrowym stylem życia i wpływem codziennej diety na zdrowie. Autorka książki Polska kuchnia bezglutenowa. Od kilku lat pracuje w warszawskiej Poradni Dietetycznej Dietosfera
Spis treści
WSTĘP
Składniki pokarmowe w diecie diabetyka
Indeks glikemiczny produktów i potraw
Czym zastąpić cukier?
Czym zastępować cukier w przepisach?
PRZEPISY
Koktajle
Czerwony koktajl z owoców lata
Fioletowy koktajl z owoców leśnych
Koktajl z buraków i jabłek
Koktajl zielony
Koktajl żółty
Koktajl nektarynkowy
Koktajl wzmacniający
Czerwony koktajl orzeźwiający z selerem naciowym
Koktajl arbuzowy
Aksamitny koktajl jarmużowy
Zimowy koktajl z pieczonym burakiem
Energetyczny koktajl
Koktajl tropikalny
Owocowe desery na ciepło
Omlet jabłkowy
Jaglana zapiekanka jabłkowa
Placek twarogowy z owocami
Deser twarogowy z duszonymi śliwkami
Kisiel pomarańczowy
Gruszki zapiekane z orzechami
Pieczone jabłka z powidłami
Owocowe szaszłyki
Śliwki pod kruszonką
Zapiekanka z białego sera z jabłkiem
Jesienne owoce z orzechową kruszonką
Komosa z owocami
Jabłka pod chmurką
Pęczak z karmelizowanymi owocami
Ryż z sosem truskawkowym
Placek bananowy
„Tort” jaglany z malinami
Czekoladowa owsianka
Ryż z owocami
Jaglanka ze śliwkami i migdałami
Omlet jabłkowy z rodzynkami
Placuszki i naleśniki
Gryczane placuszki z malinami
Jabłkowe placuszki owsiane z piekarnika
Placki owsiane z bakaliami
Placuszki twarogowe z sosem owocowym
Naleśniki biszkoptowe
Jesienne placuszki jaglane z powidłami
Gofry z mąki pełnoziarnistej
Naleśniki pełnoziarniste z jabłkami
Placki waniliowe z białego sera
Desery na zimno
Kakaowy budyń jaglany
Jaglany mus z jagodami
Zielony sorbet
Biały krem z konfiturą
Kakaowe pucharki z truskawkami
Bananowy krem jaglany
Krem z mango
Zielony mus z pomarańczą
Lody jogurtowe
Lody truskawkowe
Jesienny serek z żółtym sosem
Aromatyczny deser truskawkowy
Krem z owocami egzotycznymi
Mus z moreli
Serek z bananem
Jogurt z owocami egzotycznymi
Deser jogurtowy z mango
Malinowo-migdałowy deser chia
Owocowy pudding z nasionami chia
Owocowy sernik na zimno
Kakaowo-bananowy krem do pieczywa
Sernik w szklance
Deser z owocami morwy białej
Zielony mus szpinakowo-jabłkowy
Sałatki owocowe
Sałatka z ananasa i bazylii
Sałatka z melona
Sałatka truskawkowa z pistacjami
Sałatka z owoców lata
Sałatka multiwitaminowa
Ciastka i ciasteczka
Ciasteczka owsiane z sezamem
Jaglane kokosanki
Bakaliowe przysmaki z czekoladą
Ciasteczka wieloziarniste
Bananowe ciasteczka z orzechami
Ciasteczka z komosy ryżowej
Błyskawiczne ciasteczka bananowo-orzechowe
Ciasta i babeczki
Babeczki marchewkowo-kokosowe
Kakaowe muffinki
Fasolowe ciasto z czekoladą
Sernik jaglany z ananasem
Ciasto z jabłkiem
Muffiny jabłkowo-orzechowe
Sernik na ciepło ze śliwkami
Czekoladowiec z kaszy
Czekoladowe babeczki z buraków
Czekoladowe kwadraty z buraków
Gryczane muffinki mocno czekoladowe
Ciasto korzenne z polewą czekoladową
Desery na specjalne okazje
Jaglane kulki kokosowe
Świąteczne babeczki
Pierniczki z mąki żytniej
Prosty sernik z malinami i orzechami
Fasolowy piernikowiec
Ciasto amarantusowo-gryczane z czekoladą
Wielkanocny torcik szpinakowy
Pascha z rodzynkami
Czekoladowe kwadraty z orzechami
Kruche pierniczki
Suflet z jabłek
Krucha tarta z jabłkami
Słone przekąski i wypieki wytrawne
Kuleczki serowe z przyprawami
Frittata
Wytrawne muffiny
Chipsy warzywne
Chipsy z jarmużu
Placki ze szpinakiem
Placuszki warzywno-jaglane
Słone paluszki
Ziołowe krakersy
Szpinakowe muffinki
Otrębowe babeczki
Placki dyniowe
Pikantne placki z cukinii
Gryczane babeczki
Frytki z selera
Tabela przybliżonych miar i wag
Bibliografia
Dietosfera
Kategoria: | Kuchnia |
Zabezpieczenie: |
Watermark
|
ISBN: | 978-83-7773-803-0 |
Rozmiar pliku: | 3,3 MB |