Facebook - konwersja
Czytaj fragment
Pobierz fragment

Cuda z herbaty - ebook

Wydawnictwo:
Data wydania:
25 czerwca 2021
Format ebooka:
EPUB
Format EPUB
czytaj
na czytniku
czytaj
na tablecie
czytaj
na smartfonie
Jeden z najpopularniejszych formatów e-booków na świecie. Niezwykle wygodny i przyjazny czytelnikom - w przeciwieństwie do formatu PDF umożliwia skalowanie czcionki, dzięki czemu możliwe jest dopasowanie jej wielkości do kroju i rozmiarów ekranu. Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Multiformat
E-booki w Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu. Oznacza to, że po dokonaniu zakupu, e-book pojawi się na Twoim koncie we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu.
, MOBI
Format MOBI
czytaj
na czytniku
czytaj
na tablecie
czytaj
na smartfonie
Jeden z najczęściej wybieranych formatów wśród czytelników e-booków. Możesz go odczytać na czytniku Kindle oraz na smartfonach i tabletach po zainstalowaniu specjalnej aplikacji. Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Multiformat
E-booki w Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu. Oznacza to, że po dokonaniu zakupu, e-book pojawi się na Twoim koncie we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu.
(2w1)
Multiformat
E-booki sprzedawane w księgarni Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu - kupujesz treść, nie format. Po dodaniu e-booka do koszyka i dokonaniu płatności, e-book pojawi się na Twoim koncie w Mojej Bibliotece we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu przy okładce. Uwaga: audiobooki nie są objęte opcją multiformatu.
czytaj
na tablecie
Aby odczytywać e-booki na swoim tablecie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. Bluefire dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na czytniku
Czytanie na e-czytniku z ekranem e-ink jest bardzo wygodne i nie męczy wzroku. Pliki przystosowane do odczytywania na czytnikach to przede wszystkim EPUB (ten format możesz odczytać m.in. na czytnikach PocketBook) i MOBI (ten fromat możesz odczytać m.in. na czytnikach Kindle).
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na smartfonie
Aby odczytywać e-booki na swoim smartfonie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. iBooks dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Czytaj fragment
Pobierz fragment
36,00

Cuda z herbaty - ebook

Jerzy Czapla - od 35 lat realizuje się w zawodzie barmańskim, od 15 lat jest licencjonowanym kiperem herbat.
Uczestnik ogólnoświatowych szkoleń z drinków, w tym na bazie herbat (między innymi w Kolombo na Sri Lance, w Ałma Acie w Kazachstanie i w Hanoi w Wietnamie). Uczestnik kongresów herbat w Kolombo w 2005 i 2007 roku.
Wysokiej klasy praktyk z wieloma wyróżnieniami i nagrodami konkursowymi, mistrz Polski, laureat mistrzostw świata w Maladze w 1999 roku.
Praktykuje na plantacjach na Sri Lance, w Chinach, Indiach i Wietnamie. Jest cenionym trenerem w technikach barmańskich i kiperskich herbat oraz innowatorem parzenia herbat i przygotowywania koktajli na ich bazie.
Założyciel Centrum Szkolenia Barmanów (2001), barman i manager wielu lokali w Polsce.
W 2018 roku minister sportu i turystyki mianował Centrum Szkolenia Barmanów Jerzego Czapli na pierwszą w Polsce instytucję certyfikującą kwalifikację Barman-Blender.
Jest społecznikiem, sprawuje funkcję członka Sektorowej Rady do spraw Kompetencji Sektora Turystyki w Szkole Głównej Handlowej w Warszawie.

Popularnonaukowa książka „Cuda z herbaty” prezentuje znane informacje o herbatach w sposób oryginalny i twórczy. Zawarte w pozycji treści stanowią znaczące rozwinięcie, uaktualnienie i oryginalne podejście do zagadnień związanych z herbatami w stosunku do istniejących na rynku publikacji z tego zakresu. Uważam, że grono odbiorców tej wartościowej pracy będzie z pewnością szerokie, zwłaszcza że zawiera ona wiele praktycznych informacji na temat uzyskania dobrej jakości naparów herbacianych. Rekomendowany tytuł to kompendium wiedzy na temat herbat, ich rodzajów, właściwości, sposobów parzenia, a układ treści jest przemyślany i spójny. Niewątpliwie najciekawsza jest druga część książki, dotycząca praktycznego wykorzystania herbat do przygotowania drinków bezalkoholowych i alkoholowych. Z całym przekonaniem rekomenduję tę pozycję entuzjastom herbaty. - prof. dr hab. Ewa Czarniecka-Skubina, SGGW w Warszawie

Bardzo dziękuję za przesłanie ciekawego – w mojej ocenie – opracowania na temat historii herbaty i możliwości jej wykorzystywania. Zamieszczone w książce informacje – przede wszystkim przepisy dotyczące przyrządzania na bazie herbaty drinków – stanowią cenne źródło inspiracji dla osób chcących zdobyć nowe lub poszerzyć posiadane kwalifikacje z tego obszaru. Gratuluję autorowi opracowania i mam nadzieję, że nie jest to ostatnia jego książka poświęcona tej problematyce. - dr hab. Hanna Zawistowska, prof. SGH, przewodnicząca Sektorowej Rady ds. Kompetencji – Turystyka

Polacy chętnie piją herbatę zarówno do posiłków, jak i jako samodzielny napój. Lubimy przede wszystkim herbatę czarną, ale coraz częściej pijemy napar z zielonej herbaty lub sięgamy po inne rodzaje herbat. Jerzy Czapla jest osobą, która może godzinami pięknie opowiadać o historii herbaty i ceremonii jej parzenia, a także o jej właściwościach zdrowotnych. Nie ma to jak kubek dobrej herbaty, ale nie wszyscy wiemy, jak dobrać dobrą herbatę, ile czasu ją parzyć i w jakiej temperaturze, no i oczywiście jeszcze, w jaki sposób ją podawać. Wszystkie odpowiedzi znajdziecie w tej książce. - Marcin Soból, prezes Stowarzyszenia EuroToques Polska, mistrz kulinarny, doświadczony szef kuchni

Cieszę się, że powstała taka publikacja na temat herbaty. To świetny i bardzo treściwy klucz do poznania, czym naprawdę jest ten napój. Uczy nie tylko, jak wybrać prawdziwą i wysokiej jakości herbatę, ale także, co ważne, jak ją podać, żeby całe dobro w niej zawarte trafiło do nas. - Jarosław Uściński, prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, właściciel restauracji Moonsfera w Warszawie

Niesamowite, odkrywcze, świeże i rzadko spotykane spojrzenie na świat herbat. Praktyczna ściąga dla ludzi ceniących sobie wyrafinowany smak herbaty. Polecam! - Jarosław Walczyk, prezes, współzałożyciel i fundator Fundacji Klubu Szefów Kuchni, mistrz kucharski i ceniony ekspert kulinarny

Kategoria: Kuchnia
Zabezpieczenie: Watermark
Watermark
Watermarkowanie polega na znakowaniu plików wewnątrz treści, dzięki czemu możliwe jest rozpoznanie unikatowej licencji transakcyjnej Użytkownika. E-książki zabezpieczone watermarkiem można odczytywać na wszystkich urządzeniach odtwarzających wybrany format (czytniki, tablety, smartfony). Nie ma również ograniczeń liczby licencji oraz istnieje możliwość swobodnego przenoszenia plików między urządzeniami. Pliki z watermarkiem są kompatybilne z popularnymi programami do odczytywania ebooków, jak np. Calibre oraz aplikacjami na urządzenia mobilne na takie platformy jak iOS oraz Android.
ISBN: 978-83-8159-907-8
Rozmiar pliku: 4,5 MB

FRAGMENT KSIĄŻKI

OD AUTORA,
CZYLI JAKIE KORZYŚCI DAJE CZYTANIE TEJ KSIĄŻKI

„SZANOWNI PAŃSTWO! WITAM WSZYSTKICH BARDZO GORĄCO I SERDECZNIE. GORĄCO, BO NIEKTÓRE HERBATY PARZYMY ŚWIEŻO ZAGOTOWANĄ WODĄ, I SERDECZNIE, BO Z PRZYJEMNOŚCIĄ PRZEKAŻĘ PAŃSTWU WIEDZĘ NA TEMAT PRAWDZIWYCH HERBAT”.

Tymi słowami od 15 lat rozpoczynam każde szkolenie z zasad parzenia herbat oraz kompozycji drinków przygotowywanych na ich bazie. Z prawdziwą przyjemnością oddaję w Państwa ręce książkę o drinkach na bazie herbaty, również o filozofii z nią związanej, o sztuce parzenia i korzyściach płynących z jej picia. Należy bowiem pamiętać o tym, że już starożytni Chińczycy odkryli walory zdrowotne picia naparu z liści _Camellia sinensis._

Jestem zaszczycony, że zapragnęli Państwo przeczytać tę pozycję. Moja książka to kompendium wiedzy na temat korzyści zdrowotnych płynących z picia prawdziwej herbaty, będącej boskim darem przekazanym ludzkości, szczególnie cennym w czasach strasznej chemii, którą dodaje się do żywności.

W dobie zwiększonej aktywności otaczających nas wirusów herbata pita codziennie rzetelnie wzmocni nasze organizmy, uodporni nas i uchroni od wszelkiego zła tego świata. Jest skutecznym lekiem dostępnym na wyciągnięcie ręki. Musisz wiedzieć, drogi Czytelniku, że prawdziwa herbata oczyszcza organizm z toksyn tak skutecznie, że nawet pochodzącą z niej samej teinę usuwa po dwóch dobach od jej spożycia!

Tu warto dodać, że gdy zaparzymy zieloną herbatę pierwszy raz i wylejemy napar, to pozbywamy się teiny. Potwierdza to chińska maksyma, według której najzdrowszy jest drugi i kolejne napary.

Książka ta zawiera wiele prawd dotyczących herbat i może zasilić Państwa domową biblioteczkę poświęconą zdrowiu. Przelałem na papier moją wiedzę, gdyż uwielbiam pomagać ludziom, aby mogli wspomagać funkcjonowanie swoich organizmów. Jestem przekonany, że zawarte tu informacje uprzyjemnią Państwu chwile spędzone na piciu herbaty i przekonają Państwa do tego jakże cudownego napoju.

Do napisania książki skłoniły mnie dwa wydarzenia z mojego życia: pierwsze to pasja związana z herbatą zaszczepiona mi podczas pobytu na plantacjach w Sri Lance (pierwszy raz byłem tam od 15 sierpnia do 1 września 2005 roku), a druge to fakt, że urodziłem się dokładnie 100 lat po zasadzeniu pierwszego krzewu herbacianego (_Camellia sinensis_) przez Jamesa Taylora w 1867 roku na Cejlonie. Dodatkową inspiracją do jej napisania jest świadomość, że w tym roku mija dokładnie 15 lat od momentu poznania Dilhana Fernando (jednego z synów założyciela marki Dilmah, a zarazem dyrektora handlowego i właściciela MJF Exports Dilmah Tea z Colombo) i to on zaraził mnie fascynacją do herbaty i uświadomił, że jest ona czymś więcej niż tylko gorącym napojem.

Autor podczas pierwszego pobytu na Sri lance. Na zdjęciu z Dilhanem Fernando właścicielem marki Dilmah

PASJONACI ZDROWEGO TRYBU ŻYCIA – NIE JEST TO KOLEJNA KSIĄŻKA O RODZAJACH HERBAT, TYLKO PRZEDSTAWIONY W DWÓCH ODSŁONACH, W ŁATWY I PRZYJEMNY DO PRZYSWOJENIA SPOSÓB, OBRAZ HERBATY I MOŻLIWOŚCI JEJ WYKORZYSTANIA. OMAWIAM W NIEJ:

- podział herbat i sposób, jak wybrać najlepszą,

- prozdrowotne działanie herbaty znanej ludzkości od blisko 5000 lat,

- propozycje tworzenia napojów na bazie herbaty.

Książkę podzieliłem na dwa działy: teoretyczny i praktyczny z przepisami na ice tea i drinki z alkoholem. W dziale pierwszym sięgnę do starożytnych Chin i opowiem jedną z legend o pierwszym zaparzeniu filiżanki herbaty. Przybliżę też procesy uprawy, suszenia i tworzenia mieszanek herbaty i odkryję całą prawdę o pakowaniu i transporcie. Dzięki lekturze pierwszej części książki będą Państwo mogli nauczyć się rozróżniać rodzaje herbat pod względem jakości. Podział herbat według gatunków, który tu Państwo znajdą, będzie pomocny przy właściwym jej parzeniu, aby wydobyć wszystko to, co w niej najlepsze. Poruszę też temat „pobudzenia Ducha herbaty” – co to takiego i jak go pobudzamy. Druga część to propozycje drinków na bazie herbat w wersji bezalkoholowej i z wykorzystaniem różnych alkoholi.

Wszystkie przepisy zamieszczone w książce są mojego autorstwa.

Zapraszam gorąco do lektury.

mniej..

BESTSELLERY

Kategorie: