Cuda z herbaty - ebook
Cuda z herbaty - ebook
Jerzy Czapla - od 35 lat realizuje się w zawodzie barmańskim, od 15 lat jest licencjonowanym kiperem herbat.
Uczestnik ogólnoświatowych szkoleń z drinków, w tym na bazie herbat (między innymi w Kolombo na Sri Lance, w Ałma Acie w Kazachstanie i w Hanoi w Wietnamie). Uczestnik kongresów herbat w Kolombo w 2005 i 2007 roku.
Wysokiej klasy praktyk z wieloma wyróżnieniami i nagrodami konkursowymi, mistrz Polski, laureat mistrzostw świata w Maladze w 1999 roku.
Praktykuje na plantacjach na Sri Lance, w Chinach, Indiach i Wietnamie. Jest cenionym trenerem w technikach barmańskich i kiperskich herbat oraz innowatorem parzenia herbat i przygotowywania koktajli na ich bazie.
Założyciel Centrum Szkolenia Barmanów (2001), barman i manager wielu lokali w Polsce.
W 2018 roku minister sportu i turystyki mianował Centrum Szkolenia Barmanów Jerzego Czapli na pierwszą w Polsce instytucję certyfikującą kwalifikację Barman-Blender.
Jest społecznikiem, sprawuje funkcję członka Sektorowej Rady do spraw Kompetencji Sektora Turystyki w Szkole Głównej Handlowej w Warszawie.
Popularnonaukowa książka „Cuda z herbaty” prezentuje znane informacje o herbatach w sposób oryginalny i twórczy. Zawarte w pozycji treści stanowią znaczące rozwinięcie, uaktualnienie i oryginalne podejście do zagadnień związanych z herbatami w stosunku do istniejących na rynku publikacji z tego zakresu. Uważam, że grono odbiorców tej wartościowej pracy będzie z pewnością szerokie, zwłaszcza że zawiera ona wiele praktycznych informacji na temat uzyskania dobrej jakości naparów herbacianych. Rekomendowany tytuł to kompendium wiedzy na temat herbat, ich rodzajów, właściwości, sposobów parzenia, a układ treści jest przemyślany i spójny. Niewątpliwie najciekawsza jest druga część książki, dotycząca praktycznego wykorzystania herbat do przygotowania drinków bezalkoholowych i alkoholowych. Z całym przekonaniem rekomenduję tę pozycję entuzjastom herbaty. - prof. dr hab. Ewa Czarniecka-Skubina, SGGW w Warszawie
Bardzo dziękuję za przesłanie ciekawego – w mojej ocenie – opracowania na temat historii herbaty i możliwości jej wykorzystywania. Zamieszczone w książce informacje – przede wszystkim przepisy dotyczące przyrządzania na bazie herbaty drinków – stanowią cenne źródło inspiracji dla osób chcących zdobyć nowe lub poszerzyć posiadane kwalifikacje z tego obszaru. Gratuluję autorowi opracowania i mam nadzieję, że nie jest to ostatnia jego książka poświęcona tej problematyce. - dr hab. Hanna Zawistowska, prof. SGH, przewodnicząca Sektorowej Rady ds. Kompetencji – Turystyka
Polacy chętnie piją herbatę zarówno do posiłków, jak i jako samodzielny napój. Lubimy przede wszystkim herbatę czarną, ale coraz częściej pijemy napar z zielonej herbaty lub sięgamy po inne rodzaje herbat. Jerzy Czapla jest osobą, która może godzinami pięknie opowiadać o historii herbaty i ceremonii jej parzenia, a także o jej właściwościach zdrowotnych. Nie ma to jak kubek dobrej herbaty, ale nie wszyscy wiemy, jak dobrać dobrą herbatę, ile czasu ją parzyć i w jakiej temperaturze, no i oczywiście jeszcze, w jaki sposób ją podawać. Wszystkie odpowiedzi znajdziecie w tej książce. - Marcin Soból, prezes Stowarzyszenia EuroToques Polska, mistrz kulinarny, doświadczony szef kuchni
Cieszę się, że powstała taka publikacja na temat herbaty. To świetny i bardzo treściwy klucz do poznania, czym naprawdę jest ten napój. Uczy nie tylko, jak wybrać prawdziwą i wysokiej jakości herbatę, ale także, co ważne, jak ją podać, żeby całe dobro w niej zawarte trafiło do nas. - Jarosław Uściński, prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, właściciel restauracji Moonsfera w Warszawie
Niesamowite, odkrywcze, świeże i rzadko spotykane spojrzenie na świat herbat. Praktyczna ściąga dla ludzi ceniących sobie wyrafinowany smak herbaty. Polecam! - Jarosław Walczyk, prezes, współzałożyciel i fundator Fundacji Klubu Szefów Kuchni, mistrz kucharski i ceniony ekspert kulinarny
Kategoria: | Kuchnia |
Zabezpieczenie: |
Watermark
|
ISBN: | 978-83-8159-907-8 |
Rozmiar pliku: | 4,5 MB |
FRAGMENT KSIĄŻKI
CZYLI JAKIE KORZYŚCI DAJE CZYTANIE TEJ KSIĄŻKI
„SZANOWNI PAŃSTWO! WITAM WSZYSTKICH BARDZO GORĄCO I SERDECZNIE. GORĄCO, BO NIEKTÓRE HERBATY PARZYMY ŚWIEŻO ZAGOTOWANĄ WODĄ, I SERDECZNIE, BO Z PRZYJEMNOŚCIĄ PRZEKAŻĘ PAŃSTWU WIEDZĘ NA TEMAT PRAWDZIWYCH HERBAT”.
Tymi słowami od 15 lat rozpoczynam każde szkolenie z zasad parzenia herbat oraz kompozycji drinków przygotowywanych na ich bazie. Z prawdziwą przyjemnością oddaję w Państwa ręce książkę o drinkach na bazie herbaty, również o filozofii z nią związanej, o sztuce parzenia i korzyściach płynących z jej picia. Należy bowiem pamiętać o tym, że już starożytni Chińczycy odkryli walory zdrowotne picia naparu z liści _Camellia sinensis._
Jestem zaszczycony, że zapragnęli Państwo przeczytać tę pozycję. Moja książka to kompendium wiedzy na temat korzyści zdrowotnych płynących z picia prawdziwej herbaty, będącej boskim darem przekazanym ludzkości, szczególnie cennym w czasach strasznej chemii, którą dodaje się do żywności.
W dobie zwiększonej aktywności otaczających nas wirusów herbata pita codziennie rzetelnie wzmocni nasze organizmy, uodporni nas i uchroni od wszelkiego zła tego świata. Jest skutecznym lekiem dostępnym na wyciągnięcie ręki. Musisz wiedzieć, drogi Czytelniku, że prawdziwa herbata oczyszcza organizm z toksyn tak skutecznie, że nawet pochodzącą z niej samej teinę usuwa po dwóch dobach od jej spożycia!
Tu warto dodać, że gdy zaparzymy zieloną herbatę pierwszy raz i wylejemy napar, to pozbywamy się teiny. Potwierdza to chińska maksyma, według której najzdrowszy jest drugi i kolejne napary.
Książka ta zawiera wiele prawd dotyczących herbat i może zasilić Państwa domową biblioteczkę poświęconą zdrowiu. Przelałem na papier moją wiedzę, gdyż uwielbiam pomagać ludziom, aby mogli wspomagać funkcjonowanie swoich organizmów. Jestem przekonany, że zawarte tu informacje uprzyjemnią Państwu chwile spędzone na piciu herbaty i przekonają Państwa do tego jakże cudownego napoju.
Do napisania książki skłoniły mnie dwa wydarzenia z mojego życia: pierwsze to pasja związana z herbatą zaszczepiona mi podczas pobytu na plantacjach w Sri Lance (pierwszy raz byłem tam od 15 sierpnia do 1 września 2005 roku), a druge to fakt, że urodziłem się dokładnie 100 lat po zasadzeniu pierwszego krzewu herbacianego (_Camellia sinensis_) przez Jamesa Taylora w 1867 roku na Cejlonie. Dodatkową inspiracją do jej napisania jest świadomość, że w tym roku mija dokładnie 15 lat od momentu poznania Dilhana Fernando (jednego z synów założyciela marki Dilmah, a zarazem dyrektora handlowego i właściciela MJF Exports Dilmah Tea z Colombo) i to on zaraził mnie fascynacją do herbaty i uświadomił, że jest ona czymś więcej niż tylko gorącym napojem.
Autor podczas pierwszego pobytu na Sri lance. Na zdjęciu z Dilhanem Fernando właścicielem marki Dilmah
PASJONACI ZDROWEGO TRYBU ŻYCIA – NIE JEST TO KOLEJNA KSIĄŻKA O RODZAJACH HERBAT, TYLKO PRZEDSTAWIONY W DWÓCH ODSŁONACH, W ŁATWY I PRZYJEMNY DO PRZYSWOJENIA SPOSÓB, OBRAZ HERBATY I MOŻLIWOŚCI JEJ WYKORZYSTANIA. OMAWIAM W NIEJ:
- podział herbat i sposób, jak wybrać najlepszą,
- prozdrowotne działanie herbaty znanej ludzkości od blisko 5000 lat,
- propozycje tworzenia napojów na bazie herbaty.
Książkę podzieliłem na dwa działy: teoretyczny i praktyczny z przepisami na ice tea i drinki z alkoholem. W dziale pierwszym sięgnę do starożytnych Chin i opowiem jedną z legend o pierwszym zaparzeniu filiżanki herbaty. Przybliżę też procesy uprawy, suszenia i tworzenia mieszanek herbaty i odkryję całą prawdę o pakowaniu i transporcie. Dzięki lekturze pierwszej części książki będą Państwo mogli nauczyć się rozróżniać rodzaje herbat pod względem jakości. Podział herbat według gatunków, który tu Państwo znajdą, będzie pomocny przy właściwym jej parzeniu, aby wydobyć wszystko to, co w niej najlepsze. Poruszę też temat „pobudzenia Ducha herbaty” – co to takiego i jak go pobudzamy. Druga część to propozycje drinków na bazie herbat w wersji bezalkoholowej i z wykorzystaniem różnych alkoholi.
Wszystkie przepisy zamieszczone w książce są mojego autorstwa.
Zapraszam gorąco do lektury.