- nowość
- W empik go
Czarny bez. Uzdrawiająca moc - ebook
Czarny bez. Uzdrawiająca moc - ebook
Czarny bez rośnie niemalże na wyciągnięcie ręki – w twoim ogrodzie, w parku, w lesie. Nasze babcie robiły z niego soki i podawały go głównie na przeziębienie. Sok stosowano również w leczeniu grypy, w celu łagodzenia rozmaitych stanów zapalnych i objawów cukrzycy, a także jako lek moczopędny (np. przy wysokim ciśnieniu czy obrzękach). Miał on też działać wzmacniająco, poprawiać odporność i być doskonałym remedium na kaszel.
Współczesne badania naukowe potwierdzają, że właściwości lecznicze czarnego bzu to nie bajki. Wykazano bowiem, że owoce czarnego bzu mają właściwości przeciwutleniające, przeciwdrobnoustrojowe (m.in. przeciwbakteryjne) i przeciwzapalne.
W książce opisano liczne zastosowania czarnego bzu w profilaktyce i leczeniu różnych chorób. Jej autorka podpowiada też, w jaki sposób możesz wykorzystać te owoce w swojej kuchni i co możesz z nich przyrządzić, by poprawić swoje samopoczucie.
Agata Lewandowska – dietetyczka z kilkunastoletnim doświadczeniem, autorka ponad 20 poradników dietetycznych. Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, SGGW oraz podyplomowych studiów z psychodietetyki na SWPS, ukończyła też liczne kursy i szkolenia. Pisze artykuły, prowadzi warsztaty, wykłady i webinary.
Spis treści
- Białe kwiaty, czarne jagody
- Gdy nasz organizm niedomaga
- Składniki czarnego bzu
- Czy polifenole czarnego bzu naprawdę działają?
- Tradycja a nauka – właściwości lecznicze czarnego bzu
- Czy czarny bez pomoże przy cukrzycy i otyłości?
- Właściwości antyrakowe owoców
- Czy czarny bez może być prebiotykiem?
- Zdrowie układu nerwowego i mózgu
- Inne doniesienia naukowe na temat czarnego bzu
- Czy czarny bez pomaga leczyć grypę i COVID-19?
- Czarny bez w naszej kuchni
- Przepisy
- Najprostszy sok z czarnego bzu
- Dżem z czarnego bzu
- Syrop z bzu
- Dżem z czarnego bzu i jabłek
- Napój z kwiatów czarnego bzu
- Syrop z kwiatów czarnego bzu
- Kwiaty czarnego bzu w cieście
- Mleko z kwiatami czarnego bzu
- Kompot z czarnego bzu
- Mus z owoców czarnego bzu
- Kisiel z owoców czarnego bzu
- Budyń z kwiatów czarnego bzu
- Galaretka z soku z czarnego bzu
- Konfitura z czarnego bzu
- Chutney z czarnego bzu
- Wybrana bibliografia
Kategoria: | Kuchnia |
Zabezpieczenie: |
Watermark
|
ISBN: | 978-83-7147-151-3 |
Rozmiar pliku: | 393 KB |