Facebook - konwersja

Dieta bezglutenowa - co wybrać? - ebook

Data wydania:
1 stycznia 2015
Format ebooka:
EPUB
Format EPUB
czytaj
na czytniku
czytaj
na tablecie
czytaj
na smartfonie
Jeden z najpopularniejszych formatów e-booków na świecie. Niezwykle wygodny i przyjazny czytelnikom - w przeciwieństwie do formatu PDF umożliwia skalowanie czcionki, dzięki czemu możliwe jest dopasowanie jej wielkości do kroju i rozmiarów ekranu. Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Multiformat
E-booki w Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu. Oznacza to, że po dokonaniu zakupu, e-book pojawi się na Twoim koncie we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu.
, MOBI
Format MOBI
czytaj
na czytniku
czytaj
na tablecie
czytaj
na smartfonie
Jeden z najczęściej wybieranych formatów wśród czytelników e-booków. Możesz go odczytać na czytniku Kindle oraz na smartfonach i tabletach po zainstalowaniu specjalnej aplikacji. Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Multiformat
E-booki w Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu. Oznacza to, że po dokonaniu zakupu, e-book pojawi się na Twoim koncie we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu.
(2w1)
Multiformat
E-booki sprzedawane w księgarni Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu - kupujesz treść, nie format. Po dodaniu e-booka do koszyka i dokonaniu płatności, e-book pojawi się na Twoim koncie w Mojej Bibliotece we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu przy okładce. Uwaga: audiobooki nie są objęte opcją multiformatu.
czytaj
na tablecie
Aby odczytywać e-booki na swoim tablecie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. Bluefire dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na czytniku
Czytanie na e-czytniku z ekranem e-ink jest bardzo wygodne i nie męczy wzroku. Pliki przystosowane do odczytywania na czytnikach to przede wszystkim EPUB (ten format możesz odczytać m.in. na czytnikach PocketBook) i MOBI (ten fromat możesz odczytać m.in. na czytnikach Kindle).
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na smartfonie
Aby odczytywać e-booki na swoim smartfonie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. iBooks dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
84,00

Dieta bezglutenowa - co wybrać? - ebook

Drugie wydanie książki „Dieta bezglutenowa: co wybrać?” zostało napisane przez specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia oraz Instytutu „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka”. Dostarcza wszechstronnej, aktualnej, ugruntowanej naukowo, ale podanej przystępnie wiedzy o diecie bezglutenowej. Przybliża Czytelnikowi:
- właściwości glutenu
- zasady układania diety bezglutenowej w świetle zaleceń żywieniowych
- wartość odżywczą produktów bezglutenowych
- wymagania dotyczące znakowania gotowych produktów bezglutenowych
- praktyczne zasady przygotowywania potraw bezglutenowych
- aktualne zalecenia do stosowania diety bezglutenowej
Publikację wyróżnia obszerna część tabelaryczna z danymi o wartości energetycznej i zawartości składników odżywczych w produktach naturalnie niezawierających glutenu oraz w produktach bezglutenowych wytworzonych przemysłowo.
Książka powstała z myślą o chorych na celiakię i inne choroby glutenozależne, dietetykach, a także osobach gotujących (zawodowo lub w domu).

Spis treści

Przedmowa
1. Kiedy i komu potrzebna jest dieta bezglutenowa? Choroby zależne od glutenu – Anna Rybak, Jerzy Socha
1.1. Celiakia
1.2. Alergia na pszenicę
1.3. Nieceliakalna nadwrażliwość na gluten (NCNG)
Piśmiennictwo

2. Chemiczne właściwości glutenu – Wojciech Kłys
2.1. Gliadyna i jej toksyczność
2.2. Dyskusyjne prolaminy owsa
2.3. Oznaczanie gliadyny
2.4. Podsumowanie
Piśmiennictwo

3. Zasady układania diety bezglutenowej i jej akceptacja – Anna Stolarczyk
3.1. Podstawowe zasady diety bezglutenowej
3.2. Zasady planowania jadłospisu dla osób na diecie bezglutenowej
3.3. Racjonalne żywienie w celiakii, czyli bezglutenowa piramida żywienia
3.4. Gotowe produkty bezglutenowe w diecie
3.5. Akceptacja diety i jej przestrzeganie
3.6. Ocena sposobu żywienia osób z celiakią
3.7. Rola organizacji zrzeszających pacjentów
3.8. Dieta z ograniczeniem FODMAP w leczeniu osób z nieceliakalną nadwrażliwością na gluten
3.9. Podsumowanie
Piśmiennictwo

4. Dieta bezglutenowa w świetle zaleceń żywieniowych – Anna Wojtasik, Anna Stolarczyk
4.1. Składniki o szczególnym znaczeniu dla chorych na celiakię
4.2. Inne składniki, na które należy zwracać uwagę, realizując dietę bezglutenową
Piśmiennictwo

5. Rośliny naturalnie bezglutenowe – wartość odżywcza i zastosowanie – Anna Wojtasik, Beata Przygoda, Hanna Kunachowicz
5.1. Charakterystyka roślin naturalnie bezglutenowych
5.2. Wartość odżywcza wybranych roślin bezglutenowych
5.3. Pieczywo bezglutenowe
Piśmiennictwo

6. Wymagania dla produktów bezglutenowych. Informacja dla konsumenta – Hanna Kunachowicz, Anna Wojtasik
6.1. Rys historyczny
6.2. Aktualne wymagania dla produktów bezglutenowych – przepisy prawne
6.3. Na co należy zwracać uwagę przy zakupie produktów bezglutenowych? Jak praktycznie wykorzystać informacje podawane na etykietach?
Piśmiennictwo

7. Zmiany zachodzące w żywności podczas jej wytwarzania i przechowywania – Beata Przygoda, Irena Nadolna
7.1. Jak procesy przetwarzania żywności wpływają na zawartość poszczególnych składników odżywczych?
7.2. Jak przechowywać i przygotowywać żywność, aby ograniczyć straty składników odżywczych i zapobiegać jej zepsuciu?
7.3. Jak poradzić sobie w kuchni? Praktyczne wskazówki
Piśmiennictwo

8. Praktyczne wskazówki i porady – Anna Stolarczyk
8.1. Kuchnia bezglutenowa w domu
8.2. Posiłki bezglutenowe poza domem
8.3. Dieta bezglutenowa w podróży
8.4. Zakupy żywności
8.5. Odpowiedzi na najczęstsze pytania

9. Charakterystyka wartości odżywczej produktów bezglutenowych – Beata Przygoda, Krystyna Iwanow, Irena Nadolna, Hanna Kunachowicz, Anna Wojtasik
9.1. Produkty naturalnie bezglutenowe
9.2. Produkty bezglutenowe wytwarzane przemysłowo
9.3. Omówienie sposobu przygotowania danych do tabel .
9.4. Tabele składu i wartości odżywczej produktów naturalnie bezglutenowych
9.5. Tabele składu i wartości odżywczej produktów bezglutenowych wytworzonych przemysłowo

Piśmiennictwo

10. Wykaz przybliżonych miar i wag wybranych produktów – Krystyna Iwanow

Skorowidz

Kategoria: Inne
Zabezpieczenie: Watermark
Watermark
Watermarkowanie polega na znakowaniu plików wewnątrz treści, dzięki czemu możliwe jest rozpoznanie unikatowej licencji transakcyjnej Użytkownika. E-książki zabezpieczone watermarkiem można odczytywać na wszystkich urządzeniach odtwarzających wybrany format (czytniki, tablety, smartfony). Nie ma również ograniczeń liczby licencji oraz istnieje możliwość swobodnego przenoszenia plików między urządzeniami. Pliki z watermarkiem są kompatybilne z popularnymi programami do odczytywania ebooków, jak np. Calibre oraz aplikacjami na urządzenia mobilne na takie platformy jak iOS oraz Android.
ISBN: 978-83-200-4991-6
Rozmiar pliku: 6,7 MB

BESTSELLERY

Kategorie: