Dieta doktora Franka - ebook
Dieta doktora Franka - ebook
Dieta dr. Franka oparta jest na badaniach przeprowadzonych przez mój zespół badawczy i na ponad ćwierćwieczu mojego doświadczenia w leczeniu pacjentów obciążonych otyłością. Co wyróżnia tę dietę? Co sprawia, że jest skuteczna? Otóż dieta ta daje uczucie sytości. Oznacza to, że łatwiej ją przez to stosować, gdyż rzadziej odczuwasz głód. A to co czyni te dietę smaczną – to wiele łakoci, które wolno Ci jeść! Fakt, że wielu ludzi rezygnuje z jakiejś diety jest spowodowany tym, że uczucie głodu nasila się z powodu zbyt małej ilości sycących składników odżywczych. Niechaj ta książka stanie się Twą kulinarną inspiracją! Zawiera mnóstwo przepisów na przepyszne i smakowite dania oraz liczne porady, które pomogą Ci skutecznie i trwale pozbyć się zbędnych kilogramów. Pamiętaj: odchudzanie powinno być przyjemnością, wówczas osiągniesz sukces!
Kategoria: | Zdrowie i uroda |
Zabezpieczenie: |
Watermark
|
ISBN: | 978-83-88108-35-8 |
Rozmiar pliku: | 10 MB |
FRAGMENT KSIĄŻKI
Kanony szczupłej sylwetki nadal obowiązują, ale to już nie względy estetyczne, ale poważne problemy zdrowotne sprawiają, że po modowe diety coraz częściej sięgają osoby z chorobliwą nadwagą. To niewiara w skuteczność diet hipo- i superhipokalorycznych sprawiła, że porady dietetyczne w kolorowych magazynach stały się bardziej wiarygodne. Efekty stosowania tych ostatnich diet też są różne i zależą w dużej mierze od jej typu, składu, głównie jakościowego, a w mniejszym stopniu od jej wartości energetycznej.
Również nasze uwarunkowania genetyczne, jak i stopnień rozregulowania naszego metabolizmu poprzednimi dietami, w szczególności hipokalorycznymi, odgrywają tu niebagatelną rolę. Co więcej, współistniejące choroby, takie jak cukrzyca, czy niedoczynność tarczycy, z reguły utrudniają odchudzanie. Od dawna bowiem wiemy, że zażywanie niektórych leków, takich jak psychotropowe czy betablokery, zaburza kontrolę wagi, z reguły hamując chudnięcie.
Ze względu na ogrom problemu i globalne rozprzestrzenienie się otyłości wiele firm farmaceutycznych zwęszyło big bussines i zaczęło prześcigać się w wynajdowaniu coraz to nowszych cudownych tabletek „na odchudzanie”. Niestety, często środki te mają ograniczone zastosowanie ze względu na silne działania uboczne, między innymi wywołujące depresję. Tymczasem to nie ilość, ale jakość żywności oraz nawyki są główną przyczyną otyłości współczesnego społeczeństwa.
Jakie zatem możliwości mają osoby pragnące pozbyć się nadwagi? Edukacja prowadząca do zdrowych nawyków żywieniowych nie ma szansy na sukces tak długo, dopóki firmy produkujące niezdrową żywność nie dostaną zakazu ich reklam. Inną są powstające jak grzyby po deszczu instytuty odchudzania, niestety, tylko dla bogatych. Skrajną alternatywą, jest chirurgia bariatryczna z niezwykle trudnym, wręcz graniczącym z cudem, procesem uzyskania refundacji. Sama operacja zaś wiąże się ze znacznie podwyższonym ryzykiem okołooperacyjnym oraz miernymi wynikami.
Cóż więc pozostaje? Na szczęście jest jeszcze literatura popularnonaukowa, często wielokrotnie sprawdzona i reklamowana na forach przez internautów.
Jedną z takich diet stworzył mający na sercu dobro osób otyłych dr Frank van Berkum internista, specjalista chorób metabolicznych, praktykujący w miejscowości Hengelo w Holandii. Od lat prowadzi on z dużym sukcesem poradnię dla osób z nadwagą.
Priorytetem jego jest ubytek co najmniej 10% wagi ciała pacjentów. Ubytek ten zgodnie z literaturą ma olbrzymi wpływ na poziom i metabolizm cukru oraz prowadzi do szybkiej normalizacj złego cholesterolu i trójglicerydów. Tym samym również o połowę redukuje ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego oraz nowotworów1.
Doktor Frank od lat prowadził badania nad skutecznością i zdrowotnością stosowanych diet i stwierdził, że dieta białkowa bez ograniczania konsumpcji warzyw stosowana przez 10 tygodni sprostuje oczekiwaniom jego i jego pacjentów.
Białkowo-warzywna dieta dr. Franka różni się znacznie od znanych diet białkowych przede wszystkim brakiem ryzyka niedoboru witamin. Na potrzeby swojej diety opracował razem ze znanymi specjalistami w dziedzinie gastronomii zróżnicowane menu mogące spełnić oczekiwania nawet wybrednych smakoszy.
Książka, którą polecam, jest napisana językiem zrozumiałym dla każdego. Autor świadomie unika skomplikowanych terminów medycznych, nie mniej jednak książka nie traci swej treści informacyjnej. Wielokrotnie Autor motywuje nas nie tylko do podjęcia diety, ale i jej kontynuowania, a zniechęca do niezdrowego podjadania. Jak już wspominałem wcześniej i o czym autor również wielokrotnie informuje nie tylko w swojej przedmowie, dieta ta powinna być stosowana najwyżej przez 10 tygodni, po niej zalecane jest przejście na jedną z odmian diety śródziemnomorskiej, na przykład kreteńskiej, lub znaną w Polsce od kilkunastu lat dietę Montignaca, gwarantujące brak powrotu nadwagi.
Z życzeniami zdrowia i sukcesów
dr med. Tadeusz Wierzbicki
1Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) odnotowuje, że w 2008 roku na świecie żyło ponad 1,4 miliarda otyłych osób, z których 7,6 miliona zmarło w tym samym czasie z powodu raka.