- W empik go
Dieta keto - ebook
Dieta keto - ebook
Dieta ketogeniczna polega na ograniczeniu spożycia węglowodanów –produktów mącznych i zawierających cukier – na korzyść tłuszczów zwierzęcych i roślinnych, obecnych przede wszystkim w mięsie, serach i olejach. Pozwala na skuteczne spalanie tkanki tłuszczowej i sprawia, że organizm nie doświadcza spadków energii spowodowanych wahaniami glukozy. Umiejętnie stosowana sprzyja redukcji zbędnych kilogramów, utrzymaniu zgrabnej sylwetki i dodaje witalności.
Ewelina Podrez-Siama od 5 lat stosuje dietę ketogeniczną, dzięki czemu poskromiła insulinooporność i straciła już 17 kilogramów! Na co dzień jest przedsiębiorcą i marketerem, a prywatnie miłośniczką psów, entuzjastką domowego ogrodnictwa i fanką seriali. Od początku przygody z ketozą prezentuje swoje starannie dopracowane przepisy na blogu ms-fox.pl.
W niniejszej książce dzieli się z Czytelnikami swoim doświadczeniem i radzi, jak stawiać pierwsze kroki w ketogenicznym stylu żywienia. Podaje sprawdzone receptury na pełne warzyw i zdrowych tłuszczów potrawy, z których można ułożyć całodzienne menu.
Spis treści
Słowo od Autorki
Poznajmy się
Dieta ketogeniczna od A do Z
Krótka historia diety ketogenicznej
Na czym polega fenomen diety ketogenicznej?
Piramida żywienia w diecie ketogenicznej
Dieta ketogeniczna krok po kroku
Okres adaptacji
Ketoza
Inne warianty diety
Gotowanie czas zacząć
Czytaj etykiety!
Lista zakupów
Kilka słów o przyprawach
Zamienniki cukru – o poliolach i stewii
PRZEPISY
ŚNIADANIA
Bulletproof Coffee – kawa kuloodporna
Na słono
Omlet na słono
English breakfast
Szakszuka
Zapiekana feta z pomidorami
Grillowane halloumi z salsą pomidorową
Zapiekane parówki
Jajecznica na maśle z twarożkiem z warzywami
Jajecznica we włoskim stylu
Cloud bread
Chleb ziarnisty
Pasta jajeczna
Pasta z makreli i twarogu „Awanturka”
Pasta z tuńczyka
Zapiekane awokado
Na słodko
Omlet z owocami
Musli low carb
Naleśniki ketogeniczne
Domowa nutella bez cukru
Placuszki serowe
Pancakes kokosowe z sosem czekoladowo-cynamonowym
OBIADY I KOLACJE
Mięsa
Kieszonki schabowe z mozzarellą i suszonymi pomidorami
Stek z antrykotu
Długo pieczona karkówka
Golonka pieczona w kapuście kiszonej
Ketogeniczny kotlet schabowy
Pieczony marynowany kurczak
Pałki kurczaka w papryce i pomidorach koktajlowych
Burger wołowy
Szarpana wieprzowina
Souvlaki
Ryby
Łosoś po grecku
Łosoś pieczony ze szpinakiem
Pieczony halibut z pomidorami
Dorsz w sosie śmietanowo-cytrynowym
Zupy
Zupa ogórkowa na żeberku
Rosół kolagenowy
Kwaśnica ze skwarkami
Sosy i „makarony”
Tagliatelle à la carbonara z makaronem z cukinii
Spaghetti bolognese z makaronem z mozzarelli
Polędwiczki wieprzowe w sosie z mascarpone
Sałatki
Sałatka à la Cezar
Gyros
Sałatka caprese
Sałatka z burratą i awokado
Sałatka grecka horiatiki
Sałatka brokułowa z jajkiem, kurczakiem i pestkami dyni
Rozmaitości
Frittata z cukinią i wędzonym serem
Zapiekanka kalafiorowa z mięsem mielonym
Moussaka
Placki z cukinii z twarogiem
Smażony ser
Pizza na spodzie z kalafiora
Pizza serowa z salami
DODATKI
Sosy
Sos koktajlowy
Domowy majonez
Sos tatarski
Sos musztardowo-koperkowy
Sos czosnkowy
Sos grzybowy z mascarpone (na ciepło)
Masło z czosnkiem i koperkiem
Surówki
Tzatziki
Mizeria
Ogórki małosolne/kiszone
Coleslaw
Surówka ze świeżych warzyw
Surówka z ogórków kiszonych, pomidora i papryki
Fasolka szparagowa z zasmażką
Ryż z kalafiora
Purée z kalafiora
Gotowany kalafior z zasmażką
Makaron z dyni – spaghetti squash
Przekąski
BLT Rolls
Krakersy serowe
Koreczki
Deska serów i wędlin
Smalec z boczkiem i cebulką
Mozzarella sticks
Szparagi grillowane w boczku
DESERY I KETOSŁODYCZE
Ciasta i ciasteczka
Sernik wiedeński
Tort „Pavlova”
Tort „Wuzetka”
Brownie
Tarta z owocami
Amaretti
Ciasteczka chałwowe
Ciasteczka orzechowe
Kokosanki
Musy, kremy i lody
Krem straciatella z musem z malin
Mus czekoladowy z jeżynami
Pudding czekoladowo–kokosowy
Lody waniliowe
Sorbet truskawkowy
Często zadawane pytania
Wartościowe źródła i bibliografia
Podziękowania
Kategoria: | Poradniki |
Zabezpieczenie: |
Watermark
|
Rozmiar pliku: | 14 MB |