Dieta w chorobie Hashimoto - ebook
Dieta w chorobie Hashimoto - ebook
Dużą rolę w terapii Hashimoto odgrywa styl życia chorego, czyli dieta, aktywność fizyczna, unikanie palenia czynnego i biernego, a także redukcja stresu. To choroba, której leczenie trzeba traktować bardzo indywidualnie. Dieta każdego pacjenta powinna być dopasowana do przebiegu schorzenia i ewentualnych towarzyszących mu zaburzeń.
W książce przedstawiono przepisy na dania główne, zupy, przekąski, sałatki, pieczywa i desery. Każdy z nich opatrzono specjalną ikonką informującą o tym, czy danie jest:
bez glutenu,
bez pszenicy,
bez mleka,
bez laktozy,
z dużą zawartością szkodliwych dla tarczycy goitrogenów.
W poradniku podano najważniejsze zalecenia w chorobie Hashimoto, omówiono towarzyszące jej schorzenia i scharakteryzowano składniki pokarmowe, które mają największy wpływ na tarczycę. Dzięki temu dbanie o zdrowie staje się łatwiejsze.
Spis treści
Od Autorki
Kilka słów o chorobie Hashimoto
Leczenie choroby Hashimoto
Przyjmowanie leków
Odżywianie się i styl życia
Dieta a choroba Hashimoto
Składniki pokarmowe i ich wpływ na pracę tarczycy
Hashimoto a inne schorzenia
Celiakia
Cukrzyca
Łuszczyca
Atopowe zapalenie skóry
Zespół policystycznych jajników
Zaburzenia lipidowe i choroby sercowo-naczyniowe
Insulinooporność
Zalecenia ogólne w chorobie Hashimoto
Zalecenia w przypadku schorzeń towarzyszących Hashimoto
Zaburzenia lipidowe i choroby sercowo-naczyniowe
Zespół policystycznych jajników
Celiakia
Przepisy
Pieczywo, placki i naleśniki
Chleb żytni z siemieniem lnianym
Chlebek bez mąki
Placki z kaszy jaglanej
Placki indyjskie
Chleb z kaszy gryczanej
Chleb bezglutenowy
Placuszki z mąką jaglaną
Kakaowe pancakes bezglutenowe i bezmleczne
Zupy
Zupa krem z białych warzyw
Zupa z ciecierzycy
Zupa błyskawiczna z ryżem i fasolą
Zupa z cukinii
Zupa z soczewicy z pomidorami
Kremowa zupa z selera
Krem z zielonego groszku
Zupa z kukurydzą
Zupa z botwinki
Dania główne
Wołowina duszona z warzywami
Indyk ze śliwkami
Cielęcina z warzywami i bazylią
Wątróbka z gruszkami i cebulą
Krewetki błyskawiczne z kiełkami
Faszerowana cukinia
Mięso z fasolą na ostro
Komosa ryżowa z pieczarkami i szpinakiem
Kasza jaglana z soczewicą
Udziec z królika pieczony z jabłkami
Szpinak z jajkami i kaszą
Dorsz na parze z warzywami
Spaghetti z czosnkiem i rukolą
Gołąbki z rybą i kaszą gryczaną
Leczo z fasolą
Aromatyczny łosoś
Fasola na ciepło w sosie pomidorowym
Ryż z pastą ajvar, klopsikami i papryką
Szpinak z czosnkiem, oliwkami i serem
Ryż brązowy z sosem z groszku
Kasza gryczana z burakami
Kotlety z soczewicy
Kasza gryczana z polędwiczką wieprzową i warzywami
Makaron ryżowy z kurczakiem, selerem naciowym i kukurydzą
Makaron z pieczarkami i soczewicą
Indyk orientalny
Spaghetti w sosie paprykowym
Kotlet z mięsa wołowego
Pstrąg z koprem włoskim
Makaron z warzywami, mięsem i sosem pietruszkowym
Ryba w sosie szpinakowym
Jajka na ryżu z warzywami
Papryki faszerowane komosą i mięsem mielonym
Pulpety z kapustą pekińską
Omlet obiadowy – frittata
Grillowane warzywa z mozzarellą
Ajvar z ryżem i indykiem
Potrawka z cukinią, kurczakiem i pieczarkami
Makaron ze szparagami i mięsem mielonym
Błyskawiczny „bigos” z kapusty pekińskiej
Kotlety z amarantusem
Halibut z ziołami i kiełkami
Przekąski
Jesienna komosa ze śliwkami
Koktajl zielony z awokado
Koktajl z amarantusem
Koktajl z burakiem
Placki z cukinii
Przekąska truskawkowa z amarantusem
Omleciki bezglutenowe i bezmleczne z musem bananowym
Warzywa w galarecie
Omlet z czerwoną fasolą
Pasta pieczarkowa
Biała kasza gryczana z jabłkami
Sałatki
Sałatka z buraków i koziego sera
Sałatka curry z ciecierzycy i ryżu
Sałatka ze szpinaku i jajek
Sałatka z awokado i ogórka
Sałatka z kaszą gryczaną i warzywami
Sałatka z burakami i śledziem
Sałatka z ryżem, indykiem i selerem naciowym
Sałatka chrupiąca z kiełkami na patelnię
Sałatka włoska z bobem i parmezanem
Sałatka z krewetkami i kaszą
Sałatka ze szpinakiem i kozim serem
Sałatka z czerwoną cebulą i pomarańczą
Sałatka śledziowa
Sałatka z fasolką szparagową i serem
Letnia sałatka z komosą ryżową, mango i truskawkami
Sałatka z czerwonej fasoli i szprotek
Sałatka z grillowaną papryką i krewetkami
Sałatka z rybą i jajkiem
Sałatka z kaszą gryczaną i sosem winegret
Sałatka z malinami i migdałami
Sałatka z cykorią i halibutem
Sałatka z kalafiorem i suszonymi pomidorami
Sałatka z buraka z indykiem
Jarzynki, surówki i warzywne dodatki
Potrawka z cukinii z sosem ziołowym
Młoda kapusta na ciepło
Surówka z buraków
Surówka z pora i marchewki
Frytki z selera
Surówka jesienna z cykorii
Kapusta pekińska z imbirem
Pesto bazyliowe z orzechami brazylijskimi
Grillowane pory
Surówka z groszku
Desery
Ciastka kakaowe bez mąki
Batoniki bakaliowe
Ciastka „musli”
Jesienne ciasto orkiszowe z jabłkami
Kakaowe ciasto bez mąki
Muffinki bezglutenowe z cukinią
Placek orkiszowy z marchewką i cynamonem
Czekoladki bez cukru, glutenu i mleka
Ciasteczka amarantusowe
Czekoladowiec z czerwonej fasoli
Bibliografia
Indeks przepisów
Kategoria: | Poradniki |
Zabezpieczenie: |
Watermark
|
ISBN: | 978-83-7773-857-3 |
Rozmiar pliku: | 900 KB |