Dietetyka kliniczna - ebook
Dietetyka kliniczna - ebook
Podręcznik stanowi kompendium najnowszej wiedzy z zakresu dietetyki, leczenia żywieniowego i żywienia klinicznego. Autorami są specjaliści różnych dziedzin medycyny i nauk żywieniowych, którzy w przystępny sposób omówili zagadnienia dotyczące fizjologii przewodu pokarmowego oraz kontroli pobierania pokarmów, żywienia w różnych grupach populacyjnych i stanach fizjologicznych (żywienie niemowląt, dzieci i młodzieży, kobiet ciężarnych i karmiących, osób starszych), leczenia żywieniowego w chorobach metabolicznych (cukrzyca, otyłość, dyslipidemie), układu pokarmowego (choroby górnego odcinka przewodu pokarmowego, marskość wątroby, przewlekłe i ostre zapalenie trzustki, nieswoiste choroby zapalne jelit, SIBOS), nerek, chorobach nowotworowych, chorobach układu krążenia, alergiach i nietolerancjach pokarmowych, schorzeniach dermatologicznych oraz wybranych chorobach wieku dziecięcego (mukowiscydoza, fenyloketonuria). W książce zawiera również podstawy żywienia klinicznego. Skierowana jest do studentów dietetyki, dietetyków, lekarzy praktyków oraz wszystkich zainteresowanych racjonalizacją żywienia i leczeniem żywieniowym.
Kategoria: | Medycyna |
Zabezpieczenie: |
Watermark
|
ISBN: | 978-83-200-5679-2 |
Rozmiar pliku: | 2,6 MB |
FRAGMENT KSIĄŻKI
prof. dr hab. n. med. Zygmunt Adamski
Katedra i Klinika Dermatologii
Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
lek. Magdalena Andrzejewska
Katedra i Klinika Gastroenterologii, Dietetyki i Chorób Wewnętrznych
Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
prof. dr hab. n. med. Paweł Bogdański
Katedra i Zakład Leczenia Otyłości, Zaburzeń Metabolicznych oraz Dietetyki Klinicznej
Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
lic. Klaudia Cugini, dietetyk
Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
prof. dr hab. n. med. Barbara Cybulska
Instytut Żywności i Żywienia im. prof. dra Aleksandra Szczygła w Warszawie
mgr Agata Dutkiewicz
Klinika Psychiatrii Dzieci i Młodzieży
Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
dr n. med. Magdalena Gibas-Dorna
Katedra i Zakład Fizjologii
Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
mgr farm. Alina Górecka
apteka szpitalna
Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
Szpital Kliniczny im. H. Święcickiego w Poznaniu
prof. dr hab. n. med. Marian Grzymisławski
Katedra i Klinika Gastroenterologii, Dietetyki i Chorób Wewnętrznych
Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
Wyższa Szkoła Uni-Terra w Poznaniu
lek. Paulina Gulbicka
Katedra i Klinika Gastroenterologii, Dietetyki i Chorób Wewnętrznych
Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz
Instytut Żywności i Żywienia im. prof. dra Aleksandra Szczygła w Warszawie
Zakład Żywienia i Dietetyki z Kliniką Chorób Metabolicznych i Gastroenterologii
Pracownia Żywienia Zbiorowego Dzieci i Młodzieży
dr n. med. Alina Kanikowska
Katedra i Klinika Gastroenterologii, Dietetyki i Chorób Wewnętrznych
Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
dr n. med. Aleksandra Kapała
Dział Żywienie Kliniczne
Centrum Onkologii – Instytut im. Marii Skłodowskiej-Curie w Warszawie
lek. Michał Kloska
Lehigh Valley Hospital Department of Internal Medicine w Allentown
Katedra i Klinika Gastroenterologii, Dietetyki i Chorób Wewnętrznych
Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
prof. dr hab. n. med. Stanisław Kłęk
Szpital Wielospecjalistyczny im. Stanley Dudricka w Skawinie
prof. dr hab. n. med. Longina Kłosiewicz-Latoszek
Instytut Żywności i Żywienia im. prof. dra Aleksandra Szczygła w Warszawie
dr n. med. Emilia Korek
Katedra i Zakład Fizjologii
Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
prof. dr hab. n. med. Hanna Krauss
Katedra i Zakład Fizjologii
Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
dr n. med. Roma Krzymińska-Siemaszko
Katedra i Klinika Medycyny Paliatywnej
Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
dr n. med. Marcin A. Kucharski
Katedra i Klinika Gastroenterologii, Dietetyki i Chorób Wewnętrznych
Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
lek. Małgorzata Kupczyk
Oddział Kliniczny Nefrologii, Transplantologii i Chorób Wewnętrznych
Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
Szpital Kliniczny im. H. Święcickiego w Poznaniu
mgr Marta Lewandowicz-Umyszkiewicz
Pracownia Geriatrii
Katedra i Klinika Medycyny Paliatywnej
Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
lek. Dagmara Mahadea
Katedra i Klinika Gastroenterologii, Dietetyki i Chorób Wewnętrznych
Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
dr hab. n. med. Sylwia Małgorzewicz, prof. GUM
Katedra Żywienia Klinicznego
Zakład Żywienia Klinicznego i Dietetyki
Gdański Uniwersytet Medyczny
mgr Martyna Marciniak
Katedra i Klinika Gastroenterologii, Dietetyki i Chorób Wewnętrznych
Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
dr n. o zdrowiu Emilia Marcinkowska
Katedra i Klinika Gastroenterologii, Dietetyki i Chorób Wewnętrznych
Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
dr n. o zdrowiu Monika Mielus
Zakład Mukowiscydozy
Instytut Matki i Dziecka w Warszawie
Centrum Leczenia Mukowiscydozy
SZPZOZ im. Dzieci Warszawy w Dziekanowie Leśnym
mgr Sylwia Miętkiewicz
Zakład Pielęgniarstwa Anestezjologicznego i Intensywnej Opieki
Katedra Pielęgniarstwa
Wydział Nauk o Zdrowiu
Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
dr n. med. Małgorzata Moszak
Katedra i Klinika Gastroenterologii, Dietetyki i Chorób Wewnętrznych
Katedra i Zakład Leczenia Otyłości, Zaburzeń Metabolicznych oraz Dietetyki Klinicznej
Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
dr hab. n. med. Lucyna Ostrowska
Zakład Dietetyki i Żywienia Klinicznego
Uniwersytet Medyczny w Białymstoku
lek. Weronika Pietrenko
Katedra i Klinika Dermatologii
Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
Szpital Kliniczny im. H. Święcickiego w Poznaniu
dr hab. n. med. Agnieszka Słopień
Klinika Psychiatrii Dzieci i Młodzieży
Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
prof. dr hab. n. med. Piotr Socha
Klinika Gastroenterologii, Hepatologii, Zaburzeń Odżywiania i Pediatrii
Instytut „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka”
mgr Sylwia Stróżyk
Katedra i Klinika Chorób Wewnętrznych i Diabetologii
Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
Szpital Miejski im. Franciszka Raszei w Poznaniu
mgr Agnieszka Surwiłło
Dział Żywienie Kliniczne
Centrum Onkologii – Instytut im. Marii Skłodowskiej-Curie w Warszawie
dr n. med. Ewelina Swora-Cwynar
Katedra i Klinika Gastroenterologii, Dietetyki i Chorób Wewnętrznych
Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
prof. dr hab. n. med. Hanna Szajewska
Klinika Pediatrii
Warszawski Uniwersytet Medyczny
prof. dr hab. n. med. Wiktor Szostak
Instytut Żywności i Żywienia im. prof. dra Aleksandra Szczygła w Warszawie
dr n. med. Marta Tyszkiewicz-Nwafor
Klinika Psychiatrii Dzieci i Młodzieży
Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
dr hab. n. med. Halina Weker, prof. IMiD
Instytut Matki i Dziecka w Warszawie
prof. dr hab. n. med. Katarzyna Wieczorowska-Tobis
Pracownia Geriatrii Katedra i Klinika Medycyny Paliatywnej
Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
dr n. med. Agnieszka Zawada
Katedra i Klinika Gastroenterologii, Dietetyki i Chorób Wewnętrznych
Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w PoznaniuWprowadzenie
Prawidłowe odżywanie odgrywa istotną rolę w prewencji oraz terapii wielu zaburzeń i chorób. Jest elementem stylu życia, którego znaczenie jest coraz częściej dostrzegane przez towarzystwa naukowe, stowarzyszenia medyczne oraz instytucje prawodawcze. Problematyka optymalnego żywienia w zdrowiu i chorobie cieszy się rosnącym zainteresowaniem ogółu społeczeństwa. Stwarza to możliwości i korzystne warunki do efektywnej edukacji żywieniowej, ale jednocześnie stawia lekarzy, dietetyków i innych pracowników służby zdrowia w obliczu nowych wyzwań.
Wprowadzenie nauk żywieniowych do codzienności klinicznej wpływa w istotny sposób na ekonomiczne i kulturowe aspekty aktywności społecznej. Pragmatyczne podejście do nauk żywieniowych wynika z informacji, jakie dostarcza epidemiologia schorzeń dieto-zależnych i prowadzi do szybkich zmian w codziennej praktyce dietetyka klinicznego. Zmiany te wynikają nie tylko z postępu diagnostyki, lecz także wiedzy dotyczącej oddziaływania wielu związków farmakologicznych (leków, probiotyków itp.) oraz z konsekwencji stosowanych technik terapeutycznych (resekcje jelit, modyfikacja odpowiedzi immunologicznej układu pokarmowego w różnych sytuacjach klinicznych, wreszcie monitorowanie metabolizmu substratów energetycznych w różnych okresach życia).
W prezentowanym opracowaniu zwraca się szczególną uwagę na niekorzystny wpływ nadmiernej (w sensie ilościowym i jakościowym) podaży substratów pokarmowych, w tym na interakcje wynikające z równoczasowego stosowania modyfikacji dietetycznych, które mogą prowadzić do wysoce niepożądanych efektów zdrowotnych.
Autorom opracowania przyświecała idea praktycznej edukacji żywieniowej, obiektywizującej informacje płynące często z niekontrolowanych źródeł o charakterze ekstremalnie przeciwstawnym i osłabiające praktyczne wnioski wynikające z zaleceń ekspertów.
Podręcznik jest odzwierciedleniem zainteresowań licznego grona uznanych autorytetów w zakresie praktycznej dietetyki klinicznej i adresowany jest do lekarzy, klinicystów, dietetyków, studentów nauk żywieniowych oraz wszystkich zainteresowanych problematyką leczenia dietetycznego. W tym miejscu pragnę szczególnie podziękować za inspirację i rozbudzenie zainteresowania naukami żywieniowymi moim Nauczycielom i Przyjaciołom: Profesorowi Janowi Hasikowi i Profesorowi Lechowi Hryniewieckiemu.
Do współtworzenia podręcznika zaproszono wybitne autorytety, których wiedza z zakresu medycyny i nauk żywieniowych, a także kompetencje i doświadczenie w jej stosowaniu w praktyce klinicznej podniosły wartość merytoryczną opracowania. Zaprezentowali oni aktualne zasady leczenia żywieniowego w chorobach metabolicznych (cukrzyca, otyłość, dyslipidemie), układu pokarmowego (choroby górnego odcinka przewodu pokarmowego, marskość wątroby, przewlekłe i ostre zapalenie trzustki, nieswoiste choroby zapalne jelit, SIBO), nerek, chorobach nowotworowych, chorobach układu krążenia, alergiach i nietolerancjach pokarmowych, schorzeniach dermatologicznych oraz wybranych chorobach wieku dziecięcego (mukowiscydoza, fenyloketonuria). W podręczniku w przystępny sposób omówiono także podstawy żywienia w różnych grupach populacyjnych i stanach fizjologicznych – od żywienia niemowląt, dzieci i młodzieży poprzez dietę kobiet ciężarnych i karmiących aż do zasad postępowania dietetycznego w populacji osób starszych. Zwrócono uwagę na kliniczne implikacje niedożywienia oraz stanu przeżywienia, wskazując metody ich prewencji oraz leczenia dietetycznego. Odniesiono się do wpływu omawianych w kolejnych rozdziałach chorób i zaburzeń na stan odżywienia pacjenta oraz metodykę planowania diety. Przypomnienie zagadnień fizjologii przewodu pokarmowego oraz mechanizmu kontroli pobierania pokarmu pozwala na lepsze zrozumienie przedstawionych zagadnień. Wartość merytoryczną oraz ułatwienie dostępu do materiału źródłowych mogą stanowić odnośniki literaturowe umieszczone na końcu każdego rozdziału.
Oddając w Państwa ręce niniejszy Podręcznik pragnę wyrazić ogromną wdzięczność i uznanie dla Szanownego Grona Współautorów, którzy dzieląc się specjalistyczną wiedzą, praktyką i doświadczeniem przyczynili się do merytorycznego wzbogacenia treści Podręcznika. Wyrażamy nadzieję, że prezentowane w opracowaniu dane będą stanowić kompetentną pomoc w trudach codziennej praktyki dietetycznej. Szczególne podziękowania pragnę złożyć nie tylko P.T. Autorom, zwłaszcza Pani Doktor Małgorzacie Moszak, lecz także Redaktor Indze Markiewicz za zaangażowanie, kompetencje i życzliwą pomoc, której efektem finalnym jest prezentowana Dietetyka Kliniczna.
Prof. dr hab. n. med. Marian Grzymisławski