Facebook - konwersja
Czytaj fragment
Pobierz fragment

DNA żywienia - ebook

Wydawnictwo:
Tłumacz:
Data wydania:
3 października 2020
Format ebooka:
EPUB
Format EPUB
czytaj
na czytniku
czytaj
na tablecie
czytaj
na smartfonie
Jeden z najpopularniejszych formatów e-booków na świecie. Niezwykle wygodny i przyjazny czytelnikom - w przeciwieństwie do formatu PDF umożliwia skalowanie czcionki, dzięki czemu możliwe jest dopasowanie jej wielkości do kroju i rozmiarów ekranu. Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Multiformat
E-booki w Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu. Oznacza to, że po dokonaniu zakupu, e-book pojawi się na Twoim koncie we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu.
, MOBI
Format MOBI
czytaj
na czytniku
czytaj
na tablecie
czytaj
na smartfonie
Jeden z najczęściej wybieranych formatów wśród czytelników e-booków. Możesz go odczytać na czytniku Kindle oraz na smartfonach i tabletach po zainstalowaniu specjalnej aplikacji. Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Multiformat
E-booki w Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu. Oznacza to, że po dokonaniu zakupu, e-book pojawi się na Twoim koncie we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu.
(2w1)
Multiformat
E-booki sprzedawane w księgarni Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu - kupujesz treść, nie format. Po dodaniu e-booka do koszyka i dokonaniu płatności, e-book pojawi się na Twoim koncie w Mojej Bibliotece we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu przy okładce. Uwaga: audiobooki nie są objęte opcją multiformatu.
czytaj
na tablecie
Aby odczytywać e-booki na swoim tablecie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. Bluefire dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na czytniku
Czytanie na e-czytniku z ekranem e-ink jest bardzo wygodne i nie męczy wzroku. Pliki przystosowane do odczytywania na czytnikach to przede wszystkim EPUB (ten format możesz odczytać m.in. na czytnikach PocketBook) i MOBI (ten fromat możesz odczytać m.in. na czytnikach Kindle).
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na smartfonie
Aby odczytywać e-booki na swoim smartfonie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. iBooks dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Czytaj fragment
Pobierz fragment
79,90

DNA żywienia - ebook

Autorka przedziera się przez meandry różnorakich, niejednokrotnie sprzecznych i budzących wątpliwości teorii dotyczących odżywiania, udowadniając, że powrót do sprawdzonych praktyk naszych przodków może de facto zapewnić dłuższe, zdrowsze i pełniejsze energii życie. Lekarka i biochemiczka Catherine Shanahan przeanalizowała tradycje kulinarne społeczności słynących z dobrego zdrowia i długowieczności. Przyglądając się takim jadłospisom jak dieta śródziemnomorska, dieta mieszkańców Okinawy czy dieta charakterystyczna dla tzw. niebieskich stref, autorka wyłoniła cztery wspólne nawyki żywieniowe wykształcone na przestrzeni wieków. Te filary kuchni świata nadal zapewniają praktykującym je kulturom silne, zdrowe i inteligentne potomstwo oraz aktywną, pełną sił witalnych starszyznę, nieodmiennie pokolenie po pokoleniu. Cztery strategie – świeża żywność, kiszonki i kiełki, mięso przyrządzane z kośćmi oraz podroby – tworzą podstawy sposobu odżywiania, który doktor Shanahan nazywa naturalnym jadłospisem ludzkim.

DNA żywienia w sposób rzeczowy, praktyczny, zabawny i zajmujący analizuje i odkrywa tajniki dobrego zdrowia, które może stać się udziałem każdego z nas bez względu na to, z jakiej pozycji wyjściowej startujemy. Praca Cate Shanahan prezentuje dowody naukowe budzące realną nadzieję – nauka w służbie natury udowadnia, że nigdy nie jest za późno, by zadać o siebie i swoje dzieci.

DNA żywienia to praktyczne narzędzie, które pozwoli ci:

  • poprawić nastrój,
  • uwolnić się od pokus i zwyczaju podjadania,
  • wspomóc płodność i zwiększyć szansę na poczęcie zdrowego potomstwa,
  • poprawić pamięć i zdolności kognitywne,
  • pozbyć się alergii oraz innych chorób,
  • zbudować silniejsze kości i stawy,
  • zapewnić młody wygląd i zdrowie skóry.

Informacje zebrane podczas wywiadu dostarczają lekarzowi wiedzy na temat obciążeń genetycznych, czyli chorób, do których potencjalnie pacjent ma predyspozycje. Rodzi się jednak pytanie – czy stan naszego zdrowia to wyłącznie zasługa genów otrzymanych od rodziców? A może mamy realny wpływ na własne DNA? Jeśli tak, to zyskalibyśmy znacznie szersze możliwości profilaktyki i oddziaływania na stan swojego zdrowia. Autorzy szukają odpowiedzi na te pytania, opierając się na najnowszych doniesieniach z dziedzin medycyny, biochemii oraz żywienia. Odkrywają przed czytelnikiem fascynujący świat genów i odwołują się do – czasami bardzo odległej – historii człowieka. Z tej niezwykłej książki dowiesz się między innymi, jak decyzje żywieniowe matki wpływają na rozwijający się płód, czym różnią się dobre i złe tłuszcze oraz czy dieta niskotłuszczowa faktycznie powinna być nazywana zdrową dietą. Zyskasz także wiedzę, jak za pomocą jadłospisu poradzić sobie z problemami związanymi np. z układem immunologicznym, migrenami czy poprawić pracę mózgu.

dr n. med. Mirosława Gałęcka, Instytut Mikroekologii, autorka książki Nawracające infekcje

Wszyscy szukamy idealnej diety. Przedzierając się przez szum informacyjny i natłok wiadomości zewsząd do nas docierających, usilnie staramy się zgłębiać tajniki żywienia, które pomogłyby przez długi czas cieszyć się dobrym zdrowiem. Doktor Catherine Shanahan poświęciła temu zagadnieniu całe życie. Sprawdziła wiele teorii odżywiania, niejednokrotnie wykluczających się, by dojść do zaskakujących wniosków: świeża żywność, kiszonki i kiełki, mięso przyrządzane z kośćmi oraz podroby jako naturalny jadłospis ludzki pomogą w walce z alergiami, poprawią samopoczucie i nastrój, a także pamięć i koncentrację. DNA żywienia to lektura obowiązkowa dla wszystkich, którzy chcą poznać prawdę na temat pokarmów w rzeczywisty sposób wspierających ludzki organizm.

Daria Ładocha, dziennikarka, coach zdrowia, miłośniczka świadomego żywienia

Autorka, odwołując się do wielowiekowych tradycji kulinarnych z najróżniejszych zakątków globu, w sposób przystępny i nieskomplikowany wskazuje drogę do współczesnego, prawidłowego odżywiania. Podejście szczególnie mi bliskie w świecie, który w pogoni za nowym, często pochopnie deprecjonuje to, co sprawdzone i skuteczne. Uwaga, po tej lekturze zawartość twojego talerza zmieni się na dobre!

Aneta Łańcuchowska, gotująca dietetyczka, blogerka kulinarna oraz kucharka telewizyjna

Jeśli nie znajdziesz czasu na zmiany w sposobie żywienia, będziesz musiał znaleźć czas na leczenie. Jeżeli nie masz czasu, aby codziennie się gimnastykować, będziesz musiał znaleźć czas na rekonwalescencję po operacji ratującej życie. Te powiedzenia zawsze robiły na mnie wrażenie i faktycznie mobilizowały! Ta książka to kolejny dowód na ich prawdziwość. Autorka przeanalizowała dziesiątki badań oraz zwyczajów żywieniowych różnych kultur, aby w przystępny sposób, jak na tacy, zaprezentować nam ich wyniki. Wyniki, jak to często bywa, kontrowersyjne. Nie we wszystkim się z autorką zgadzam, ale nie o to chodzi. Wniosek jest jeden: uwolnienie się od spożywania pewnych produktów poprawia jakość życia i wydłuża je – to niezaprzeczalny fakt. Bezdyskusyjną kwestią jest także to, że zawartość twojego talerza ma znaczenie i nie zawsze chodzi o minimalizm oraz rezygnację z kolejnych ulubionych potraw. I najważniejsze: nigdy nie jest za późno na wprowadzenie zmian! Ja jeszcze w trakcie lektury postanowiłam sprawdzić kilka tez z książki i niecierpliwie czekam na efekty...

Justyna Marszałkowska-Jakubik, dietetyk

Kategoria: Poradniki
Zabezpieczenie: Watermark
Watermark
Watermarkowanie polega na znakowaniu plików wewnątrz treści, dzięki czemu możliwe jest rozpoznanie unikatowej licencji transakcyjnej Użytkownika. E-książki zabezpieczone watermarkiem można odczytywać na wszystkich urządzeniach odtwarzających wybrany format (czytniki, tablety, smartfony). Nie ma również ograniczeń liczby licencji oraz istnieje możliwość swobodnego przenoszenia plików między urządzeniami. Pliki z watermarkiem są kompatybilne z popularnymi programami do odczytywania ebooków, jak np. Calibre oraz aplikacjami na urządzenia mobilne na takie platformy jak iOS oraz Android.
ISBN: 978-83-7579-776-3
Rozmiar pliku: 4,3 MB

FRAGMENT KSIĄŻKI

PRZYPISY

Rozdział 12. Wiecznie młodzi

1 H. Sampson, Update on food allergy, „Journal of Allergy and Clinical Immunology” 5 (113), s. 805–819.

2 A.M. Branum, Food allergy among U.S. children: trends in prevalence and hospitalizations, „NCHS Data Brief” 10, 2008, M.S.S.H. Figure 4, http://www.cdc.gov/nchs/products/databriefs/db10.htm (dostęp: 14.04.2019).

3 S.J. Shultz, The relationship between lower extremity alighment charactheristics and anterior knee joint laxity, „Sports Health” 1, 2009, s. 53–100.

4 H. Sampson, Update on…, op. cit.

5 A.M. Branum, Food allergy…, op. cit.

6 G.H. Branham, Facial soft tissue reconstruction: Thomas procedures in facial plastic surgery, 30.11.2011, s. 17.

7 M. Ichihashi, Glycation stress and photo-aging in skin, „Anti-Aging Medicine” 3 (8), 2011, s. 23–29.

8 Starzenie się i zmienność strefowa w potranslacyjnej modyfikacji kolagenu w normalnej ludzkiej chrząstce stawowej: związany z wiekiem wzrost glikacji nieenzymatycznej wpływa na biomechaniczne właściwości chrząstki.

9 R.A. Bank, „Biochemical Journal”, 1 (330), 1998, s. 345–351.

10 J.-L. Wautier, Diabetes, advanced glycation endproducts and vascular disease, „Vasc Med” 2 (3), 1998, s. 131–137.

11 P. Odetti, Role of advanced glycation end products in aging collagen, „Gerontology” 4 (44), 1998, s. 187–189.

12 Patrz rozdział 9: sieciowanie w wyniku działania zaawansowanych produktów glikacji.

13 P.C. Calder, Session 3: Joint Nutrition Society and Irish Nutrition and Dietetic Institute Symposium on ‘Nutrition and auto-immune disease’ PUFA, inflammatory processes and rheumatoid arthritis, „Proc Nutr Soc” 4 (67), 2008, s. 409–418.

14 M. Chen, Facial plastic surgery, scar management: prevention and treatment strategies, „Current Opinion in Otolaryngology and Head and Neck Surgery” 4 (13), 2005, s. 242–247.

15 L. Palmieri, Metabolic fate of exogenous chondroitin sulfate in the experimental animal, „Arzneimittelforschung” 3 (40), 1990, s. 319–323.

16 J.E. Silbert, L.A. Goldsmith (red.), Proteoglycans and glycosaminoglycans, in Biochemistry and Physiology of the Skin, Oxford University Press, 1983, s. 448–461.

17 F. Ronca, Anti-inflammatory activity of chondroitin sulfate, „Osteoarthritis Cartilage”, 1998, suppl., s. 14–21.

18 C.L. Deal, Nutraceuticals as therapeutic agents in osteoarthritis: the role of glucosamine, chondroitin sulfate, and collagen hydrolysate, „Rheumatic Disease Clinics of North America”, 2 (25), 1999.

19 A. Mahmood, The effect of concentrated bone broth as a dietary supplementation on bone healing in rabbits, Aljumaily Department of Surgery, College of Medicine, University of Mosul, „Ann Coll Med Mosul” 1–2 (37), 2011, s. 42–47.

20 K. Kühn, Cell death in cartilage, „Osteoarthritis and Cartilage” 1 (12), 2004, s. 1–16.

21 P.-H. Zhou, The effect of hyaluronic acid on IL-1β-induced chondrocyte apoptosis in a rat model of osteoarthritis, „Journal of Orthopaedic Research” 12 (26), 2008, s. 1643–1648.

22 A. Rawlings, Cellulite and its treatment, „International Journal of Cosmetic Science” 28, 2006, s. 175–190.

23 M. Ottaviani, Lipid mediators in acne, „Mediators of Inflammation”, 2010, s. 6.

24 S. Briganti, Antioxidant activity, lipid peroxidation and skin diseases, what’s new, „Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology” 6 (17), 2003, s. 663–669.

25 Z. Kutlubay, Inflammatory lipid mediators in common skin diseases, „Skinmed” 1 (14), 2016, s. 23–27.

26 G.F. Webster, Inflammation in acne vulgaris, „Journal of the American Academy of Dermatology” 2 (33), 1995, s. 247–253.

27 S. Briganti, Antioxidant activity…, op. cit.

28 Z. Kutlubay, Inflammatory lipid…, op. cit.

29 A.A. Çerman, Dietary glycemic factors, insulin resistance, and adiponectin levels in acne vulgaris, „J Am Acad Dermatol” 6, 2016.

30 B.J. Berra, Glycemic index, glycemic load: new evidence for a link with acne, „Am Coll Nutr” 28, 2009, suppl., s. 450S–454S.

31 C. Zouboilis, Modern acne treatment, „Aktuelle Dermatologie” 1–2 (29), 2003, s. 49‒57.

32 V. Treloar, Diet and acne redux, „CNS Arch Dermatol” 7 (139), 2003, s. 941.

33 C. Shanahan, Flesh eating bacteria: a legacy of war and call for peace, „Pacific Journal” 1, 2007.

34 S. Katiyar, Kinetics of UV light–induced cyclobutane pyrimidine dimers in human skin in vivo: an immunohistochemical analysis of both epidermis and dermis, „Photochemistry and Photobiology”, 6 (72), s. 788–793.

35 G.J. Fisher, Ultraviolet irradiation increases matrix metalloproteinase-8 protein in human skin in vivo, „Journal of Investigative Dermatology”, 2 (117), 2001, s. 219–226.

36 M.F. Holick, Vitamin D deficiency: a worldwide problem with health consequences, „Am J Clin Nutr” 4 (87), 2008, s. 1080S–1086S.

37 M.F. Holick, The vitamin D content of fortified milk and infant formula, „NEJM” 326, 1992, s. 1178–1181.

38 P. Koutikia, Vitamin D intoxication associated with an over-the-counter supplement, „N Engl J Med” 1(345), 2001, s. 66–67.

39 M. Holick, Vitamin D: the underappreciated D-lightful hormone that is important for skeletal and cellular health, „Current Opinion in Endocrinology and Diabetes” 1 (9), 2002, s. 87–98.

40 N.G. Jablonski, G. Chaplin, The evolution of human skin coloration, „Journal of Human Evolution” 39, 2000, s. 57–106. Z wyjątkiem rdzennych mieszkańców Ameryki Północnej. Wyjątek może być powodowany faktem, iż migracja na północ w tym przypadku miała miejsce stosunkowo niedawno. Możliwe też, że rdzenni Amerykanie jedli na tyle dużo tkanki zwierzęcej bogatej w witaminę D, że ich skóra nigdy nie traciła tak wiele melatoniny, by doszło do penetracji UV wywołującej produkcję własnego barwnika.

41 M. Brenner, The protective role of melanin against UV damage in human skin, „Photochem Photobiol” 3 (84), 2008, s. 539–549.

42 Ibidem.

43 A. Viros i in., Ultraviolet radiation accelerates BRAF-driven melanomagenesis by targeting TP53, „Nature” 511 (7510), 2014, s. 478–482.

44 Y. Lei, Skin aging induced by ultraviolet exposure and tobacco smoking: evidence from epidemiological and molecular studies, „Photodermatol Photoimmunol Photomed” 17, 2001, s. 178–183.

45 G.J. Fisher, Molecular basis of sun-induced premature skin ageing and retinoid antagonism, „Nature”, 379 (6563), 1996, s. 335–339.

46 H.K. Hyeon, Eicosapentaenoic acid inhibits UV-induced MMP-1expression in human dermal fibroblasts, „Journal of Lipid Research” 46, 2005, s. 1712–1720.

47 C.R. Byron, Influence of glucosamine on matrix metalloproteinase expression and activity in lipopolysaccharide-stimulated equine chondrocytes, „American Journal of Veterinary Research” 6 (64), 2003, s. 666–671.

48 L. Debelle, A.J. Alix, The structures of elastins and their function, „Biochimie” 81, 1999, s. 981–994.

49 C. Plopper (red.), The Lung: Development, Aging and the Environment, Elsevier Publishing, 2003, s. 259.

50 K. Dongwook, Anti-oxidation and anti-wrinkling effects of jeju horse leg bone hydrolysates, „Korean J Food Sci Anim Resour” 6 (34), 2014, s. 844–851.

51 V. Zague, Collagen hydrolysate intake increases skin collagen expression and suppresses matrix metalloproteinase 2 activity, „J Med Food” 6 (14), 2011, s. 618–624.
mniej..

BESTSELLERY

Kategorie: