- W empik go
Domowe kiszonki, które leczą - ebook
Domowe kiszonki, które leczą - ebook
Kiszonki – leczą, odżywiają, smakują
Wraz z modą na zdrowie przyszła moda na kiszonki. I nie powinno to dziwić, ponieważ mają one wiele zalet. Po pierwsze, są bardzo zdrowe – to bogactwo witamin (zwłaszcza C, A i E), składników mineralnych i probiotyków, które korzystnie działają na nasz układ pokarmowy i odpornościowy. Po drugie, kiszonki stanowią doskonały sposób konserwowania żywności – naturalny, pozbawiony dodatków chemicznych i zachowujący wartości odżywcze produktu. Po trzecie, do przygotowania kiszonek nie trzeba wyjątkowych zdolności kulinarnych ani wyszukanych sprzętów. I po czwarte, to idealny sposób na… zamknięcie lata w słoiku.
W książce znajdziesz 80 wyjątkowych przepisów na kiszone warzywa i owoce oraz propozycje ich wykorzystania. Autorki sięgają po tradycyjne warzywa do kiszenia, jak ogórki, kapusta, papryka i buraki, ale eksperymentują też z cebulą, cukinią, dynią, fasolką szparagową, kalafiorem, marchwią, pomidorami, rzodkiewką, białą rzodkwią i selerem korzeniowym. Kiszą jabłka, śliwki i cytryny. Dzielą się radami i praktycznymi wskazówkami dotyczącymi przygotowania kiszonek. Opisują także ich nieocenione zalety zdrowotne.
Zdrowe i smaczne kiszonki na cztery pory roku.
Spis treści
Od Autorek
Fermentacja i kiszenie
Fermentacja mlekowa, czyli kiszenie
Dobroczynne właściwości kiszonek
Kiszonki – 12 zalet
Probiotyki
Prebiotyki
Synbiotyki
Mikrobiota
Nie każdy może jeść kiszonki
Kiszenie czas zacząć!
Idealna zalewa
Warunki beztlenowe
Startery i pożywki
Odpowiednie warunki otoczenia
Kiedy coś poszło nie tak…
Kiedy kiszonka jest gotowa?
Sprzęty przydatne w kuchni
PRZEPISY
Burak ćwikłowy i botwinka
Zakwas z buraków
Kiszona botwinka
Chłodnik z kiszonej botwinki z ogórkiem i koperkiem
Zupa z kiszonej botwinki
Koktajl z kiszonych buraków
Cebula
Cebulki kiszone
Czerwona kiszona cebula w plastrach
Tatar wołowy z kiszoną cebulą i ogórkiem
Cukinia
Minicukinie małosolne
Kiszona cukinia – makaron
Sałatka lunchowa z kiszonej cukinii, pomidorów i kurczaka
Zupa krem z kiszonej cukinii
Cytryna
Kiszone cytryny
Dip jogurtowo-ziołowy
Tagine z kurczakiem i kiszonymi cytrynami
Dynia
Kiszona dynia
Sałatka z kiszoną dynią
Kasza z kiszoną dynią i szpinakiem
Fasolka szparagowa i szparagi
Kiszona fasolka szparagowa
Szparagi małosolne – główki
Omlet z awokado i kiszonymi szparagami
Jabłka
Kiszone jabłka
Surówka z kiszonych jabłek
Zupa krem z kiszonych jabłek
Kalafior
Kiszony kalafior
Kiszony kalafior z buraczkami
Sałatka z kiszonego kalafiora i jajka
Kapusta
Kiszona kapusta
Kiszona kapusta z chili i ananasem
Zupa z kiszoną kapustą i ziemniakami
Kapuśniak z kiszonej i młodej kapusty
Placuszki z kiszonej kapusty
Pierogi z kiszoną kapustą i pieczarkami
Krokiety z kiszoną kapustą i suszonymi śliwkami
Smażone rollsy z kiszoną kapustą
Gołąbki z kaszą gryczaną zawijane w liście kiszonej kapusty
Koktajl ze szpinakiem i sokiem z kiszonej kapusty
Koktajl z kiszonej kapusty
Koktajl z soku z kiszonej kapusty
Koktajl z soku z kiszonej kapusty i kaszy jaglanej
Kapusta kiszona w całości
Zupa krem z kiszonej kapusty
Kapusta czerwona
Kiszona czerwona kapusta ze śliwkami
Surówka z czerwonej kiszonej kapusty
Zasmażana kiszona czerwona kapusta
Sałatka z kiszonej kapusty i buraczków
Kapusta pekińska
Kimchi – koreańska kiszonka
Zupa kimchi
Placki kimchi
Pierożki z kimchi
Sos do pierożków z kimchi
Marchew
Kiszona marchew
Marchew kiszona na słodko – wstążki
Surówka z kiszonej marchwi
Kanapki z awokado i kiszoną marchewką
Spring rollsy z kiszoną marchewką i rzodkiewką
Ogórek
Ogórki małosolne
Ogórki kiszone
Zupa ogórkowa
Wegańska zupa ogórkowa z soczewicą
Zupa krem ogórkowo-szpinakowa
Papryka
Papryka kiszona
Leczo wegańskie z kiszoną papryką
Sałatka z kaszy gryczanej i kiszonej papryki
Pomidory
Kiszone pomidory
Kiszone pomidorki koktajlowe
Krem z kiszonych pomidorów
Makaron z sosem z kiszonych pomidorów
Makaron z łososiem i kiszonymi pomidorami
Sałatka z kiszonych pomidorów
Koktajl z kiszonych pomidorów
Rzodkiewka
Rzodkiewki kiszone
Chłodnik z kiszonych rzodkiewek
Burger wołowy z kiszonkami
Sałatka z młodymi ziemniakami, kiszonymi rzodkiewkami i serem
Biała rzodkiew
Kiszona biała rzodkiew
Kolorowa miska rozmaitości
Seler korzeniowy
Kiszony seler z kurkumą
Śliwki
Kiszone śliwki
Miks kolorowych warzyw
Miks kolorowych warzyw
O Autorkach
Kategoria: | Kuchnia |
Zabezpieczenie: |
Watermark
|
ISBN: | 978-83-8151-245-9 |
Rozmiar pliku: | 9,4 MB |