- promocja
Domowe wypieki - ebook
Domowe wypieki - ebook
Puść wodze fantazji i daj się uwieść codziennym niecodziennym smakom...
- Torty i torciki na każdą okazję, czyli jak wyczarować truskawkową kulę lub ciasto w kształcie smoka
- Serniki i inne ciasta, czyli jak zadowolić kubki smakowe wybrednych smakoszy
- Bezy, ciasteczka, desery, pralinki, czyli jak przygotować pyszne codzienne małe co nieco
Dawno, dawno temu, czyli w czasach, kiedy w każdym domu przynajmniej raz w tygodniu pojawiało się pachnące, świeże, domowe ciasto, zapewne mało kto z nas doceniał, o ile lepsze i zdrowsze jest ono od tego kupionego w cukierni. Dziś ten piękny zwyczaj powoli wraca do łask, a miłośnicy ciast, ciasteczek i deserów mogą liczyć na garść inspiracji. Prawdziwą kopalnią sprawdzonych, gotowych przepisów jest książka Joanny Niedobeckiej, prawdziwej kulinarnej czarodziejki, założycielki bardzo popularnego bloga Domowe-Wypieki.pl. Co więcej, mogą do niej sięgnąć także osoby na diecie bezglutenowej, gdyż wszystkie proponowane tu pyszności można przygotować w dwóch wersjach.
Znajdziesz tu przepisy na wszelkie słodkości, całoroczne i sezonowe: torty malinowe, karmelowe i czekoladowe, w kształcie pociągu czy ula, serniki orzechowe, kajmakowe i dyniowe, ciasta straciatella, makowce i szarlotki, florentynki, muffinki i ptysie, bezy i zapiekany deser lodowy. A jeśli jesteś wielbicielem pralinek, koniecznie przestudiuj ostatni rozdział. Piecz, smakuj i rozpływaj się z zachwytu.
Napełnij dom aromatem świeżego ciasta!
Joanna Niedobecka — pasjonatka kuchni, fanka domowych wypieków, gospodyni cenionego bloga kulinarnego Domowe-Wypieki.pl, mama trójki dzieci. Od czasu, gdy u jej średniej córki zdiagnozowano celiakię, eksperymentuje z przepisami bezglutenowymi i ma świetne osiągnięcia w tej dziedzinie. Mieszka w Niemczech, w okolicach Monachium.
Spis treści
O mnie (7)
Wstęp (8)
Podstawowe przepisy i praktyczne porady (11)
- Praktyczne porady (12)
- Biszkopt (15)
- Biszkopt jasny z 4 jaj na mące pszennej (15)
- Biszkopt ciemny z 4 jaj na mące pszennej (16)
- Biszkopt jasny z 6 jaj na mące pszennej (16)
- Biszkopt ciemny z 6 jaj na mące pszennej (16)
- Biszkopt jasny z 4 jaj na uniwersalnej mące bezglutenowej (17)
- Biszkopt ciemny z 4 jaj na uniwersalnej mące bezglutenowej (17)
- Biszkopt jasny z 6 jaj na uniwersalnej mące bezglutenowej (17)
- Biszkopt ciemny z 6 jaj na uniwersalnej mące bezglutenowej (17)
- Biszkopt jasny z 4 jaj na mące kukurydzianej (19)
- Biszkopt ciemny z 4 jaj na mące kukurydzianej (19)
- Biszkopt jasny z 6 jaj na mące kukurydzianej (19)
- Biszkopt ciemny z 6 jaj na mące kukurydzianej (19)
- Biszkopt na zmielonych migdałach/orzechach (19)
- Ciasto kruche (21)
- Ciasto kruche - przepis podstawowy (21)
- Ciasto kruche na uniwersalnej mące bezglutenowej (23)
- Ciasto kruche gryczane (23)
- Ciasto kruche jaglane (23)
- Ciasto kruche ryżowe (23)
- Ciasto parzone (25)
- Ptysie - przepis podstawowy (26)
- Jak zrobić bezy? (29)
- Bezy - przepis podstawowy (30)
- Roztapianie czekolady i temperowanie kuwertury (31)
- Roztapianie czekolady (31)
- Temperowanie kuwertury (32)
- Cukier waniliowy (35)
- Domowa masa marcepanowa (37)
- Purée z dyni (39)
- Krokant (41)
- Kokos (43)
- Sos karmelowy (47)
Torty na każdą okazję (49)
- Tort czekoladowo-chałwowy (51)
- Tort bezowy z masą krówkową (55)
- Tort migdałowy z krokantem (57)
- Torcik ptysiowy (61)
- Tort Toffifee (65)
- Torcik kokosowy (69)
- Tort ambasador (71)
- Kula truskawkowo-kokosowa (75)
- Tort śmietankowo-karmelowy (79)
- Tort malinowy z galaretką (83)
- Tort bezowo-czekoladowy z masą chałwową (87)
- Tort wiśniowy z kremem z mascarpone (91)
- Torcik z płatkami kukurydzianymi (95)
- Tort czekoladowo-jabłkowy (97)
Serniki (101)
- Sernik na orzechowo-czekoladowym cieście (103)
- Neapolitański sernik na zimno (107)
- Sernik z purée truskawkowym (111)
- Sernik z serków wiejskich (113)
- Sernik trójczekoladowy (115)
- Sernik krówkowy (117)
- Sernik dyniowy (119)
- Sernik na spodzie brownie (121)
- Sernik kajmakowy (123)
- Jogurtowy sernik czekoladowy z gruszkami (127)
- Sernik puszysty (131)
Ciasta (135)
- Ciasto orzechowo-czekoladowe z galaretką (137)
- Ciasto piankowe z galaretką (139)
- Brownie z bananami i bitą śmietaną (141)
- Ciasto serowo-kawowe (145)
- Ciasto stracciatella z truskawkami (149)
- Śmietanowiec (153)
- Ciasto czekoladowo-kawowe (157)
- Ciasto tiramisu (161)
- Makowiec czekoladowy (165)
- Makowiec z kruszonką (169)
- Piernik (173)
- Brownie z fasoli (175)
- Pomarańczowiec (177)
- Ciasto z budyniową pianką (181)
- Szarlotka z budyniem (185)
- Szarlotka z galaretkami (189)
- Tarta karmelowa z bananami (193)
Małe wypieki i ciasteczka (197)
- Muffinki brownie (199)
- Muffinki dyniowe (201)
- Czekoladowe ptysie (203)
- Profiterolki delikatnie kokosowe (207)
- Szyszki czekoladowe (211)
- Biszkopty podłużne (213)
- Florentynki (217)
- Florentynki bożonarodzeniowe (217)
- Florentynki z rodzynkami (218)
- Florentynki z ziarnami (219)
- Ciasteczka orzechowo-czekoladowe (221)
- Ciasteczka marcepanowe (225)
- Wersja jasna (225)
- Wersja kakaowa (226)
Trufle i pralinki (229)
- Trufle kokosowe z serka mascarpone (231)
- Trufle ze śliwkami (233)
- Pralinki marcepanowo-orzechowo-karmelowe (237)
- Czekoladki z sosem karmelowym (241)
- Trufle migdałowe z białą czekoladą (243)
- Trufle karmelowo-orzechowe (245)
- Pralinki z nadzieniem malinowym (249)
- Karmelki (251)
Kategoria: | Poradniki |
Zabezpieczenie: |
Watermark
|
ISBN: | 978-83-283-2436-7 |
Rozmiar pliku: | 29 MB |