- W empik go
Fenomen wody.Doskonałe przystosowanie wody do istnienia człowieka i życia na Ziemi - ebook
Fenomen wody.Doskonałe przystosowanie wody do istnienia człowieka i życia na Ziemi - ebook
Michael Denton
Fenomen wody
Doskonałe przystosowanie wody do istnienia człowieka i życia na Ziemi
Od ryczących wodospadów i fal uderzających z hukiem o brzeg po delikatny deszczyk i obłoki gromadzące się na niebie – woda przenika majestatyczną biosferę naszej planety. Choć łatwo ją uznać za coś oczywistego, ta wszechobecna substancja jest na mnóstwo sposobów niezwykle przystosowana do podtrzymywania życia na Ziemi, a szczególnie istnienia człowieka.
W książce Fenomen wody biochemik Michael Denton szczegółowo analizuje wyjątkowe właściwości chemiczne i fizyczne wody, dowodząc, że żadna inna substancja występująca w przyrodzie nie ma nawet małego ułamka niezbędnych cech potrzebnych do zadań, które wykonuje woda. Odgrywa ona kluczową rolę w całej gamie życiodajnych zjawisk, takich jak formowanie Ziemi, powstawanie oceanów i kontynentów, a w skali mikro między innymi w procesie zwijania białek i wytwarzania błon komórkowych. Przywołując te i inne niezwykłe fakty, autor prowadzi czytelnika do wniosków, że istnienie Ziemi i życie człowieka nie jest jedynie szczęśliwym kosmicznym zbiegiem okoliczności.
Spis treści
Spis treści
Podziękowania 7
Wodospad Bridalveil 11
Rozdział 1.
Koło wodne 15
Rozdział 2.
Recykling tektoniczny 41
Rozdział 3.
Odnawianie oceanów 77
Rozdział 4.
Maszyna klimatyczna 115
Rozdział 5.
Woda, drzewa i światło 143
Rozdział 6.
Woda i fizjologia człowieka 169
Rozdział 7.
Woda i komórka 217
Rozdział 8.
Wnioski 249
Bibliografia 263
Indeks osobowy 283
Indeks rzeczowy 285
Kategoria: | Nauki przyrodnicze |
Zabezpieczenie: |
Watermark
|
ISBN: | 978-83-67363-53-2 |
Rozmiar pliku: | 5,6 MB |
FRAGMENT KSIĄŻKI
Świadectwa przytoczone w tej monografii pochodzą z kilku źródeł. Jest wśród nich wiele książek i artykułów Philipa Balla, między innymi jego przejrzyście napisana książka H₂O: A Biography of Water ; równie klarowna, wspaniała publikacja Marcii Bjornerud, Reading the Rocks ; następnie Oceanography: An Invitation to Marine Science Toma Garrisona; praca An Introduction to our Dynamic Planet Nicka Rogersa i innych; Climate and the Oceans Geoffreya Vallisa; Gaia: A New Look at Life on Earth Jamesa Lovelocka; praca Revolutions that Made the Earth Tima Lentona i Andrew Watsona; Stevena Vogela Comparative Biomechanics ; książki Knuta Schmidta-Nielsena: Animal Physiology i Scaling: Why is Animal Size so Important oraz Geralda Pollacka i innych Water and the Cell . Wiele aspektów przystosowania omówionych w tej pracy zostało po raz pierwszy opisanych przez Lawrence’a Hendersona w jego klasycznej pracy Fitness of the Environment , przez Arthura Needhama w książce Uniqueness of Biological Materials oraz w wielu publikacjach George’a Walda i Harolda Morowitza.
Chciałbym podziękować Jonathanowi Kopelowi, Tylerowi Hamptonowi i Ianowi George’owi Johnstonowi za krytyczne uwagi do wstępnych szkiców książki oraz za podsunięcie mi wielu ważnych wyjaśnień i ulepszeń. Dziękuję także pracownikom Discovery Institute, szczególnie Johnowi Westowi, Jonathanowi Wittowi, Guillermo Gonzalezowi, Jonathanowi Wellsowi i Rachel Adams, za krytyczne uwagi i redakcję tekstu. Bez ich poświęcenia i wysiłku ta książka mogłaby nigdy nie ujrzeć światła dziennego.
.
Ilustracja 1. Wodospad Bridalveil (źródło: Asamudra, licencja CC BY-SA 3.0, Wikimedia Commons).Rozdział 1
Koło wodne
Czyż substancją wszystkich warzyw nie jest jeno zmodyfikowana woda? A co za tym idzie także wszystkich zwierząt, które albo żywią się roślinami, albo polują na siebie nawzajem? Czyż jej ogromna ilość nie jest ustawicznie odparowywana przez Słońce, napełniając atmosferę parą i obłokami, karmiąc roślinność Ziemi balsamiczną rosą... W pierwszej chwili wydaje się niewiarygodne, że krew tak szybko krąży w naszym ciele, że obiega je w ciągu kilku minut; sądzę, że bylibyśmy jeszcze bardziej zdumieni, gdybyśmy usłyszeli, jak szybko krąży w wielkim obiegu wody, niczym żywotna krew Ziemi, która stwarza i odżywia wszystkie rzeczy.
– Richard Bentley
Chociaż woda jest jedną z najbardziej znanych substancji, jej niezwykła natura nie przestaje zdumiewać. W postaci ciekłej gromadzi się na powierzchni Ziemi, poczynając od ogromnych oceanów, przez jeziora, aż po drobne kałuże. Woda może się poruszać, opadając gwałtownym nurtem wielkiej katarakty lub płynąć spokojnie jako w pełni ukształtowana, wijąca się po równinie rzeka. Na powierzchni dużych zbiorników wodnych wiatr podnosi wielkie i małe fale, od potężnych grzywaczy na Hawajach po zmarszczki w ogrodowej sadzawce. Drobne krople wody tworzą matrycę obłoków. Nieco większe krople spadają z chmur przez atmosferę na ziemię jako deszcz.
W postaci stałej woda opada w formie śniegu, rysując zimą lodowe wzory na szybach, tworząc wielkie połacie lodu w rejonach polarnych i lodowce w górskich dolinach. Na większej wysokości woda wytwarza inne krajobrazy – lodowe czapy na obrzeżach polarnych kontynentów. Góry lodowe unoszą się na niespokojnych wodach lodowatego morza, wodna mgiełka, wzbijana z wierzchołków fal przez wiatr, w temperaturach ujemnych błyskawicznie zamarza w drobne grudki lodu, wbijające się jak odłamki w pobliskie lodowce szelfowe.
Ilustracja 1.1. Woda w trzech stanach skupienia – płynu, ciała stałego (lodu) i gazu (pary wodnej). Obłoki to skupiska kropelek wody skondensowanej z pary wodnej (źródło: Kim Hansen, licencja CC BY-SA 3.0, Wikimedia Commons).
Dźwięki, które wydaje woda, są również bardzo zróżnicowane. Słyszymy rytmiczne uderzanie fal, ogłuszający ryk wielkiego wodospadu, szemranie górskiego potoku, delikatny szum letniego deszczu, stukotanie gradu na stalowym dachu, zgrzytliwe dudnienie i przenikliwy huk przesuwającego się lodowca oraz łoskot lawiny.
Żadna inna substancja nie zapewnia, nawet w przybliżeniu, takiej dramaturgii, przyozdabiając Ziemię zdumiewającym kalejdoskopem niezwykłych i pięknych form.
------------------------------------------------------------------------
Zapraszamy do zakupu pełnej wersji książki
------------------------------------------------------------------------