Fotografia kulinarna dla blogerów - ebook
Fotografia kulinarna dla blogerów - ebook
Wywiad z Autorem na Bluespoon.pl >>
Recenzja książki na Fotoblogia.pl >>
Wśród całej masy blogów poświęconych przeróżnym codziennym aktywnościom do najpopularniejszych należą te poświęcone przygodom kulinarnym. Wykonanie atrakcyjnej fotografii posiłku wymaga pomysłu, kunsztu, umiejętności i… silnej woli, żeby nie spałaszować fotografowanego obiektu przed zakończeniem sesji!
W tej książce znajdziesz najcenniejsze informacje dotyczące podstaw fotografii. Rodzaje oświetlenia, głębia ostrości, rodzaje aparatów i formaty plików - to tylko część zagadnień, z którymi zapoznasz się na kolejnych stronach. Nauczysz się planować kompozycję i wybierać odpowiednie ujęcie oraz poznasz potencjalne trudności. Dowiesz się, jak za pomocą perfekcyjnego ujęcia można wydobyć piękno nawet mało atrakcyjnych potraw. Ta książka to doskonałe źródło informacji, które sprawdzi się w rękach każdego kulinarnego blogera.
Dzięki tej książce:
-
poznasz tajniki sprzętu i oświetlenia
-
dowiesz się, co to jest głębia ostrości
-
odpowiednio skomponujesz zdjęcie
-
wykonasz atrakcyjne ujęcie każdej potrawy
Doskonały poradnik dla kulinarnych fotografów!
Patron medialny:
Spis treści
- Wstęp (ix)
CZĘŚĆ I ELEMENTARZ (1)
Rozdział 1. Krótka historia fotografii kulinarnej (1)
Rozdział 2. Obiektywy, aparaty i formaty plików (5)
- Kompakty (6)
- Lustrzanki (7)
- Mikro cztery trzecie (7)
- Telefony komórkowe (8)
Rozdział 3. Głębia ostrości (17)
Rozdział 4. Podstawy oświetlania (25)
- Różne rodzaje źródeł, różne rodzaje światła (25)
- Pomiary światła: natężenie i temperatura (27)
- Zmodyfikuj to światło! (27)
- Zastawki, dyfuzory, twarde i mocne światło (33)
- Miejsce, miejsce, miejsce! (37)
- Zastosowanie różnych źródeł światła (40)
Rozdział 5. Sprzęt - korzystaj z tego, co masz! (51)
- Kremowy dip z białej fasolki (52)
Rozdział 6. Temperatura kolorów i balans bieli (59)
- Zrozumieć balans bieli (59)
Rozdział 7. Metody pracy (81)
- Postprocessing (85)
CZĘŚĆ II KREATYWNOŚĆ (93)
Rozdział 8. Kompozycja (93)
- Reguła trójpodziału (94)
- Wyśrodkowanie (95)
- Aranżacja tematu i pustej przestrzeni (96)
- Unikaj nadmiernych zbliżeń... (98)
- ...chyba że warto je zrobić! (99)
- Kąty i perspektywy (100)
- Z góry (100)
- Poziomo, na wysokości potrawy (101)
- Trzy czwarte (102)
- To samo danie z różnych perspektyw (103)
Rozdział 9. Trudności i wyzwania (111)
CZĘŚĆ III STYLIZACJA (117)
Rozdział 10. ABC stylizacji (117)
- Sprawdzone porady stylistyczne (w kontekście zdjęć do bloga) (118)
- Ugotować oddzielnie, połączyć później (127)
Rozdział 11. Wszystko o rekwizytach (133)
- Talerze i miseczki (133)
- Nakrycia stołu (136)
- Blaty (137)
- Szkło, kubki i sztućce (138)
- Efekt skali (139)
- Co zamierzasz przekazać? (141)
CZĘŚĆ IV KRUCZKI I SZTUCZKI, CZYLI PRAKTYKA (145)
Rozdział 12. Dziesięć porad Matta dla fotografów kulinarnych (145)
Rozdział 13. Fotografowanie w restauracji (149)
- Bądź wcześnie na miejscu (150)
- Zapytaj (152)
- Używaj jasnych obiektywów i zwiększ czułość (153)
- Nie wahaj się udać po pomoc... (154)
Rozdział 14. Potrawy trudne do sfotografowania i jak sobie z nimi radzić (159)
- Zupy (159)
- Ciastka, ryże, makarony (166)
- Mięso (175)
- Lody i napoje (183)
Rozdział 15. Pomocy! Chcę sfotografować swój obiad! (189)
- Mise en Place (189)
Skorowidz (194)
Kategoria: | Branża IT |
Zabezpieczenie: |
Watermark
|
ISBN: | 978-83-246-8088-7 |
Rozmiar pliku: | 19 MB |