Facebook - konwersja
Pobierz fragment

Fotografia kulinarna. Od zdjęcia do arcydzieła. Wydanie II - ebook

Wydawnictwo:
Tłumacz:
Data wydania:
28 października 2016
Format ebooka:
PDF
Format PDF
czytaj
na laptopie
czytaj
na tablecie
Format e-booków, który możesz odczytywać na tablecie oraz laptopie. Pliki PDF są odczytywane również przez czytniki i smartfony, jednakze względu na komfort czytania i brak możliwości skalowania czcionki, czytanie plików PDF na tych urządzeniach może być męczące dla oczu. Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Multiformat
E-booki w Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu. Oznacza to, że po dokonaniu zakupu, e-book pojawi się na Twoim koncie we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu.
, EPUB
Format EPUB
czytaj
na czytniku
czytaj
na tablecie
czytaj
na smartfonie
Jeden z najpopularniejszych formatów e-booków na świecie. Niezwykle wygodny i przyjazny czytelnikom - w przeciwieństwie do formatu PDF umożliwia skalowanie czcionki, dzięki czemu możliwe jest dopasowanie jej wielkości do kroju i rozmiarów ekranu. Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Multiformat
E-booki w Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu. Oznacza to, że po dokonaniu zakupu, e-book pojawi się na Twoim koncie we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu.
, MOBI
Format MOBI
czytaj
na czytniku
czytaj
na tablecie
czytaj
na smartfonie
Jeden z najczęściej wybieranych formatów wśród czytelników e-booków. Możesz go odczytać na czytniku Kindle oraz na smartfonach i tabletach po zainstalowaniu specjalnej aplikacji. Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Multiformat
E-booki w Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu. Oznacza to, że po dokonaniu zakupu, e-book pojawi się na Twoim koncie we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu.
(3w1)
Multiformat
E-booki sprzedawane w księgarni Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu - kupujesz treść, nie format. Po dodaniu e-booka do koszyka i dokonaniu płatności, e-book pojawi się na Twoim koncie w Mojej Bibliotece we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu przy okładce. Uwaga: audiobooki nie są objęte opcją multiformatu.
czytaj
na laptopie
Pliki PDF zabezpieczone watermarkiem możesz odczytać na dowolnym laptopie po zainstalowaniu czytnika dokumentów PDF. Najpowszechniejszym programem, który umożliwi odczytanie pliku PDF na laptopie, jest Adobe Reader. W zależności od potrzeb, możesz zainstalować również inny program - e-booki PDF pod względem sposobu odczytywania nie różnią niczym od powszechnie stosowanych dokumentów PDF, które odczytujemy każdego dnia.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na tablecie
Aby odczytywać e-booki na swoim tablecie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. Bluefire dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na czytniku
Czytanie na e-czytniku z ekranem e-ink jest bardzo wygodne i nie męczy wzroku. Pliki przystosowane do odczytywania na czytnikach to przede wszystkim EPUB (ten format możesz odczytać m.in. na czytnikach PocketBook) i MOBI (ten fromat możesz odczytać m.in. na czytnikach Kindle).
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na smartfonie
Aby odczytywać e-booki na swoim smartfonie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. iBooks dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Pobierz fragment
59,00

Fotografia kulinarna. Od zdjęcia do arcydzieła. Wydanie II - ebook

Niemal każdy z nas fotografuje potrawy. Niezależnie od tego, czy uwieczniamy piękny tort z białego marcepanu, czy prowadzimy bloga kulinarnego, czy po prostu przesyłamy fotkę na Facebooka, chcemy wykonać piękne zdjęcie, które w pełni odda charakter i smak potrawy. Nierzadko usiłujemy przy tym nadać fotografii własny, indywidualny styl, tak aby przykuła uwagę widza. Jednym zdaniem, fotografia potrawy ma wyglądać pięknie i nasuwać myśli o jej pysznym smaku!

Niniejsza książka jest drugim, zaktualizowanym wydaniem bestsellerowego poradnika tworzenia doskonałych zdjęć kulinarnych. Autorka niezwykle ciekawie i przystępnie przedstawia najważniejsze podstawy fotografii, prezentuje tajniki stylizacji i dekoracji potraw, a także wprowadza do metod korekcji zdjęć w programie Adobe Lightroom. Sporo miejsca poświęcono publikowaniu własnych prac, przygotowaniu profesjonalnego portfolio i budowaniu swojej pozycji jako twórcy pięknych zdjęć.

Najważniejsze zagadnienia:
  • podstawy fotografii — sprzęt, jego rodzaje i najważniejsze ustawienia,
  • oświetlenie kadru,
  • tajniki kompozycji, kadrowania i świadome korzystanie z perspektywy,
  • edycja zdjęć w Adobe Lightroomie,
  • stylizacja potraw na potrzeby fotografii kulinarnej, rekwizyty i dekoracja,
  • studia przypadków.

Spraw, aby dzieła sztuki kulinarnej wyglądały jeszcze pyszniej!


Nicole S. Young jest zawodową fotografką, specjalizującą się w fotografii kulinarnej, podróżniczej i krajobrazowej. Swoje prace wystawia na sprzedaż za pośrednictwem serwisu Stocksy United. Bardzo chętnie dzieli się swoją wiedzą o sztuce fotografii, jest autorką kilku książek, wielu artykułów i poradników, z których wiele jest dostępnych w internecie. Jest właścicielką Nicolesy Store i regularnie pisuje na łamach serwisu Photofocus.com. Mieszka w pięknym Portlandzie, w stanie Oregon wraz z mężem i dwoma psami.

Spis treści

WSTĘP (X)

ROZDZIAŁ 1. PODSTAWY FOTOGRAFII KULINARNEJ. Narzędzia i techniki w cyfrowej fotografii kulinarnej (3)

  • Omawiamy zdjęcie (4)
  • Omawiamy zdjęcie (6)
  • Aparaty cyfrowe (8)
    • Ograniczenia aparatów kompaktowych (8)
    • Lustrzanki i bezlusterkowce (11)
    • Matryce: pełnoklatkowe czy mniejsze? (12)
    • Jaki aparat powinienem kupić? (14)
  • Obiektywy i ogniskowe (15)
    • Szeroki kąt (15)
    • Obiektywy standardowe (16)
    • Teleobiektywy (17)
    • Obiektywy makro (17)
  • Statywy i akcesoria (21)
    • Statywy (21)
    • Głowice statywów (21)
    • Wężyki spustowe (22)
  • Praca z plikami cyfrowymi (23)
    • RAW kontra JPEG (23)
    • Balans bieli (24)
  • Trzy składowe ekspozycji: przysłona, czas otwarcia migawki i czułość ISO (26)
    • Przysłona (27)
    • Czas otwarcia migawki (27)
    • Czułość ISO (30)
    • Obliczanie ogólnych wartości ekspozycji (32)
  • Rozdział 1. Wyzwania (35)

ROZDZIAŁ 2. OŚWIETLENIE. Techniki i sprzęt oświetleniowy w fotografii kulinarnej (37)

  • Omawiamy zdjęcie (38)
  • Omawiamy zdjęcie (40)
  • Rodzaje światła (42)
    • Światło naturalne (42)
    • Światło sztuczne (42)
  • Akcesoria do modelowania światła (46)
    • Blendy (46)
    • Dyfuzory (47)
  • Charakter światła (48)
    • Barwa (49)
    • Intensywność (50)
    • Odległość (50)
  • Kierunek padania światła (51)
    • Oświetlenie z tyłu (51)
    • Oświetlenie z boku (53)
    • Oświetlenie z przodu (56)
  • Rozdział 2. Wyzwania (59)

ROZDZIAŁ 3. STYLIZACJA I REKWIZYTY. Sztuka prezentacji potraw (61)

  • Omawiamy zdjęcie (62)
  • Omawiamy zdjęcie (64)
  • Rozważania nad stylizacją (66)
    • Korzystanie z usług stylisty (66)
    • Kwestia etyki (66)
    • Potrawy stylizowane a prawdziwe (67)
  • W trosce o jakość (69)
    • Używanie świeżych składników (69)
    • Przemyślane zakupy (69)
  • Podstawy stylizacji potraw (71)
    • Gadżety i narzędzia (71)
    • Korzystanie z zamienników (72)
    • Utrzymanie stanowiska pracy w czystości (74)
    • Stylizowanie z perspektywy aparatu (74)
    • Podążaj za instynktem (74)
  • Wskazówki i sztuczki (76)
    • Zwiększanie objętości (76)
    • Dekorowanie potraw (79)
    • Odrobina bałaganu nie zawadzi (80)
    • Lód prawdziwy a sztuczny (80)
    • Dodawanie ruchu (82)
  • Stylizacja z użyciem rekwizytów (84)
    • Prostota i właściwy dobór rekwizytów (85)
    • Naczynia i akcesoria (86)
    • Tkaniny i faktury (89)
  • Rozdział 3. Wyzwania (93)

Rozdział 4. KADROWANIE I KOMPOZYCJA. Twórz lepsze zdjęcia dzięki starannie dobranej kompozycji (95)

  • Omawiamy zdjęcie (96)
  • Omawiamy zdjęcie (98)
  • W poszukiwaniu harmonii (100)
    • Zasada trójpodziału (100)
    • Tło i pierwszy plan (101)
    • Trójkąty i trójki (102)
  • Perspektywa i kadrowanie (104)
    • Pionowo i poziomo (104)
    • Pod kątem z góry (106)
    • Z boku (108)
    • Z góry (108)
  • Ogniskowa, kompresja perspektywy i głębia ostrości (110)
    • Co to jest kompresja perspektywy? (110)
    • Dlaczego ogniskowa ma znaczenie? (110)
  • Ostrość (112)
    • Szukanie najlepszego miejsca do ustawienia ostrości (113)
    • Ostrzenie - sztuczki i wskazówki (115)
  • Kształty, linie i kolory (115)
    • Kształty (115)
    • Linie i rogi (115)
    • Kolory (117)
  • Rozdział 4. Wyzwania (119)

ROZDZIAŁ 5. DAJ SIĘ POZNAĆ. Zabieganie o sukces w internecie (121)

  • Omawiamy zdjęcie (122)
  • Omawiamy zdjęcie (124)
  • Strona WWW to Twój dom w internecie (126)
    • Zakładanie strony internetowej i bloga (126)
    • Przygotowywanie portfolio (128)
  • Udostępnianie prac i budowanie sieci kontaktów (129)
    • Daj się poznać przez media społecznościowe (130)
    • Twórz listę mailingową (131)
    • Uczestnictwo w konferencjach (133)
  • Ochrona cyfrowych treści (134)
    • Rejestrowanie praw autorskich (134)
    • Umieszczanie znaków wodnych na zdjęciach (136)
    • Ochrona bloga (141)
    • Dobre rady (144)
  • Rozdział 5. Wyzwania (145)

ROZDZIAŁ 6. EDYCJA ZDJĘĆ W PROGRAMIE ADOBE LIGHTROOM. Wydobywanie ze zdjęć tego, co najlepsze (147)

  • Omawiamy program Adobe Lightroom (148)
    • Przestrzeń robocza modułu Library (biblioteka) (148)
  • Omawiamy program Adobe Lightroom (150)
    • Przestrzeń robocza modułu Develop (przetwarzanie) (150)
  • Pierwsze kroki (152)
    • Kalibrowanie monitora (152)
    • Programy do edycji zdjęć (153)
    • Obsługa programu Adobe Lightroom (153)
  • Moduł Library (biblioteka) (154)
    • Tworzenie katalogu (154)
    • Importowanie plików (154)
    • Wskazówki organizacyjne (162)
    • Wybieranie najbardziej udanych zdjęć (165)
  • Moduł Develop (przetwarzanie) (171)
    • Kadrowanie i klonowanie (171)
    • Podstawowe poprawki (173)
    • Zastosowanie ustawień predefiniowanych (183)
  • Eksportowanie plików (186)
    • Przygotowanie do eksportowania (186)
    • Okno eksportowania plików (187)
    • Posługiwanie się ustawieniami eksportowania (191)
  • Rozdział 6. Wyzwania (193)

ROZDZIAŁ 7. ZA KULISAMI. Fotografia kulinarna od A do Z (195)

  • Omawiamy zdjęcie (196)
  • Omawiamy zdjęcie (198)
  • Przekąski (201)
    • Rekwizyty i stylizacja (204)
    • Oświetlenie (207)
    • Obróbka (209)
  • Zielone smoothie z mango (215)
    • Rekwizyty i stylizacja (215)
    • Oświetlenie (218)
    • Obróbka (221)
  • Sałatka z grejpfruta (227)
    • Rekwizyty i stylizacja (227)
    • Oświetlenie (232)
    • Obróbka (234)
  • Khao soi (241)
    • Rekwizyty i stylizacja (242)
    • Oświetlenie (246)
    • Obróbka (248)

PODSUMOWANIE (253)

SKOROWIDZ (254)

Kategoria: Grafika komputerowa
Zabezpieczenie: Watermark
Watermark
Watermarkowanie polega na znakowaniu plików wewnątrz treści, dzięki czemu możliwe jest rozpoznanie unikatowej licencji transakcyjnej Użytkownika. E-książki zabezpieczone watermarkiem można odczytywać na wszystkich urządzeniach odtwarzających wybrany format (czytniki, tablety, smartfony). Nie ma również ograniczeń liczby licencji oraz istnieje możliwość swobodnego przenoszenia plików między urządzeniami. Pliki z watermarkiem są kompatybilne z popularnymi programami do odczytywania ebooków, jak np. Calibre oraz aplikacjami na urządzenia mobilne na takie platformy jak iOS oraz Android.
ISBN: 978-83-283-2491-6
Rozmiar pliku: 31 MB

BESTSELLERY

Kategorie: