Grillowanie dla bystrzaków. Wydanie II - ebook
Grillowanie dla bystrzaków. Wydanie II - ebook
Dowiedz się, jak:
- zainstalować i konserwować grill
- rozpalić i podtrzymać odpowiedni ogień
- grillować różne rodzaje potraw - od mięsa i drobiu, przez owoce morza i warzywa, aż po owoce i desery
- przyrządzać na ruszcie egzotyczne dania
Z tą książką upieczesz kilka pieczeni przy jednym ogniu - wzniesiesz się na wyżyny kulinarnego kunsztu, będziesz się świetnie bawił i wreszcie dobrze sobie podjesz! Coraz cieplejsze dni i noce sprzyjają biesiadowaniu pod chmurką i to właśnie grill coraz częściej jest gwiazdą ogrodowych imprez. Potrawy pieczone na ruszcie świetnie smakują, są proste do przyrządzenia i - jak twierdzą dietetycy - zdrowsze, bo zawierają mniej tłuszczu. A grillować można prawie wszystko: rozmaite mięsa i ryby, warzywa, a nawet owoce.
Zapewne niejeden raz wrzucałeś kiełbaskę na grilla lub opiekałeś ją nad ogniskiem. Jeśli jednak naprawdę gotujesz się do grillowania przez duże "G", ta książka uczyni z Ciebie mistrza rusztu. Cokolwiek postanowisz przyrządzić, z Grillowanie dla bystrzaków. Wydanie II Iw Ci się upiecze.
- Przygotuj się do grillowania - poznaj grillowy żargon, wybierz odpowiedni grill i naucz się rozpalać oraz podtrzymywać ogień.
- Żyj ze smakiem - zaopatrz swoją spiżarnię w potrzebne zioła, przyprawy, nacierki, oleje aromatyzowane i marynaty.
- Stare, ale jare, czyli klasyka grilla - zacznij od kiełbasek, hamburgerów, szaszłyków oraz żeberek i zachwyć gości ich wspaniałym, oryginalnym smakiem.
- Rozwiń swoje umiejętności - osiągnij mistrzostwo, korzystając z naszych wskazówek dotyczących grillowania wieprzowiny, wołowiny, drobiu, jagnięciny, ryb, warzyw i... owoców.
Z grillem na działce:
- różnice między zwykłym grillowaniem a powolnym pieczeniem;
- kolorowe zdjęcia potraw przygotowanych według 130 przepisów z książki;
- sprzęt i akcesoria do grillowania;
- instalowanie, użytkowanie i konserwacja grilla;
- szczegółowy instruktaż bezpośredniego i pośredniego grillowania;
- wskazówki ułatwiające panowanie nad ogniem i żarem;
- używanie rożna i wędzarni.
Podróżniku, odkrywco, wolny człowieku...
Seria Dla bystrzaków to niezbędnik każdego poszukiwacza wiedzy. Książki pisane lekkim stylem pełne są humoru, a jednocześnie zawierają czytelne informacje, przygotowane przez specjalistów w swoich dziedzinach. Dzięki nim odkryjesz, że potrafisz chłonąć wiedzę niczym gąbka, dobrze się przy tym bawiąc.
Świetna lektura przy śniadaniu, w łóżku, podróży i na bezludnej wyspie.
Spis treści
O autorach (15)
Podziękowania od autorów (17)
Wstęp (19)
- O książce (20)
- Konwencje zastosowane w książce (20)
- Czego nie czytać (21)
- Naiwne założenia (21)
- Jak podzielona jest książka (21)
- Część I: Zapanuj nad grillem (22)
- Część II: Życie ze smakiem (22)
- Część III: Coś dla miłośników klasyki (22)
- Część IV: Upiec można wszystko (22)
- Część V: Dekalog (22)
- Ikony użyte w książce (23)
- Co dalej (23)
Część I: Zapanuj nad grillem (25)
Rozdział 1: Opanuj grillowy żargon (27)
- Podstawowe pojęcia: grillowanie bezpośrednie i pośrednie (27)
- Opiekanie jedzenia na otwartym ogniu (28)
- Z dala od ognia: grillowanie pośrednie (29)
- Powolne pieczenie w dużej ilości dymu: udane barbecue (30)
- Jeszcze wolniejszy proces: wędzenie (31)
- Wędzenie na sucho (32)
- Wędzenie na mokro (32)
- Z grillowego na nasze: minisłowniczek mistrza rusztu (33)
- Kilka wskazówek na początek (35)
Rozdział 2: Kup wymarzonego grilla i podstawowe akcesoria (37)
- Wybierz odpowiedni typ grilla (37)
- Poznaj wszystkie opcje (38)
- Węglowy czy gazowy? Porównanie podstawowych typów (40)
- Co masz do wyboru? Przegląd cech grillów (42)
- Narzędzia i zabawki (43)
- Dziecko w sklepie z zabawkami - podstawowe akcesoria (43)
- Przegląd narzędzi i zabawek dla mistrza grilla (47)
- Jak dbać o grilla? (52)
- Smarowanie rusztu (52)
- Czyszczenie grilla w środku i na zewnątrz (52)
- Przechowywanie grilla (53)
Rozdział 3: Rozpalanie ognia (55)
- Przygotowywanie grilla do użytku (55)
- Czym karmić ogień? (56)
- Propan-butan z butli (56)
- Po staremu, czyli brykiety węglowe (56)
- Grilluj jak profesjonalista na naturalnym węglu drzewnym (57)
- Dodawanie wiórów lub kawałków drewna (58)
- Rozkładanie węgla na palenisku (59)
- Niech stanie się ogień: rozpalanie grilla (60)
- Najlepszy wybór: rozpalarka elektryczna (61)
- Drugie miejsce: rozpalarka kominowa (62)
- Stara szkoła: zapalniczka gazowa (63)
- Kontrolowanie i podtrzymywanie ognia (64)
Część II: Życie ze smakiem (67)
Rozdział 4: Co się kryje w spiżarni mistrza grilla? (69)
- Mali pomocnicy w puszkach i butelkach (69)
- Przyprawy stołowe (71)
- Olej jako przyprawa (72)
- Odrobina octu do smaku (73)
- Słodkie dodatki do sosów i marynat (74)
- Alkohol jako składnik marynat i sosów (75)
- Grillowy zielnik (75)
- Wzbogacanie smaku za pomocą owoców i warzyw (79)
Rozdział 5: Nasycanie smakiem: marynaty, oleje, nacierki (81)
- Parada marynat (82)
- Wybór składników (82)
- Przygotowania do marynowania (83)
- Czas marynowania (84)
- Używanie marynat do pędzlowania i wykańczania (84)
- Aromatyzowane oleje (90)
- Suche nacierki (91)
Rozdział 6: W świecie sosów (97)
- Ciepłe sosy (97)
- Zimne sosy (102)
- Przyprawy stołowe (104)
- Salsy (104)
- Majonez (107)
- Chutneye (107)
- Inne dodatki (110)
- Wspaniały dodatek do potraw: masło ziołowe (112)
Część III: Coś dla miłośników klasyki (115)
Rozdział 7: Hamburgery, kiełbaski, hot dogi (117)
- Wszyscy lubimy hamburgery (117)
- Wybór mięsa na hamburgery (118)
- Odpowiedni dobór składników (118)
- Przygotowywanie kotlecików (119)
- Co jeszcze włożyć do bułki? (122)
- Kiełbasy i kiełbaski (123)
- Czas grillowania (124)
- Dodatki do hot dogów (125)
Rozdział 8: Kulinarna szermierka, czyli szaszłyki i sataje (129)
- Wybór odpowiedniej "broni" (130)
- Zostań mistrzem szaszłyków (130)
- Warzywa na patyku - świetna zabawa (131)
- Szaszłyki z wołowiny (133)
- Szaszłyki wieprzowe (136)
- Szaszłyki z jagnięciny - coś dla koneserów (138)
- Szaszłyki z kurczaka (140)
- Szaszłyki z owoców morza (141)
- Sataje (144)
Rozdział 9: Może i brudzą, ale są pyszne - żeberka na wiele sposobów (147)
- Różne sposoby grillowania żeberek wieprzowych (147)
- Spróbuj żeberek wołowych (155)
Rozdział 10: Rożen na grillu? Tak, to możliwe! (157)
- Grillowanie bez rusztu, czyli pieczenie na rożnie (157)
- Wybór najlepszego mięsa na rożen (158)
- Wskazówki ogólne (158)
- Wskazówki dotyczące konkretnych rodzajów mięsa (159)
- Zaczynamy zabawę z rożnem! (161)
Część IV: Upiec można wszystko (169)
Rozdział 11: Wołowina - stworzona do pieczenia na ruszcie (171)
- Wszystko, co musisz wiedzieć, żeby upiec wołowinę na ruszcie (171)
- Różne rodzaje mięsa wołowego (172)
- Grillowanie steków (173)
- Delikatność nade wszystko: marynowanie mięsa (173)
- Na ruszt z nimi! (174)
- Czas na pieczeń wołową (179)
Rozdział 12: Wieprzowina - królowa grilla (183)
- To, co najlepsze w wieprzowinie (183)
- Nacierki do wieprzowiny (185)
- Czas pieczenia wieprzowiny (185)
- Kotlety (187)
- Marynowanie w solance (191)
- Najdelikatniejsza z delikatnych - polędwica wieprzowa (192)
Rozdział 13: Jagnięcina - bliskowschodni rarytas (197)
- Podstawowe informacje o jagnięcinie (197)
- Elementy tuszy jagnięcej (198)
- Przyprawy do jagnięciny (198)
- Jagnięcina wymaga czułości (199)
- Kotlety jagnięce (199)
- Kilka słów o łopatce jagnięcej (201)
- Udziec jagnięcy (202)
- Pieczenie udźca jagnięcego na ruszcie (202)
- Grillowanie steków z udźca (203)
- Najlepszy sposób na udziec: rozciąć, zamarynować, upiec (204)
- Żeberka jagnięce (206)
Rozdział 14: Dania z drobiu - grilluj z polotem (209)
- Kurczak palce lizać (209)
- Postępowanie z mięsem drobiowym (210)
- Grillowanie piersi kurczaka (211)
- Skrzydełka (213)
- Smakowite ćwiartki kurczaka (216)
- Czas na udka i podudzia (220)
- Grillowanie kurczaka w całości (221)
- Indyk na różne sposoby (224)
- Dzikie ptactwo - smaczne i zdrowe (227)
- Ptaki łowne a hodowlane (227)
- Gatunki ptaków (228)
Rozdział 15: Owoce morza - smakują nie tylko na wybrzeżu (233)
- Czy ryb ubywa, czy przybywa? (234)
- Grillowanie świeżych ryb (234)
- Steki rybne - grube i łatwe w obróbce (235)
- Grillowanie całych ryb (238)
- Z filetami trzeba ostrożnie (240)
- Wędzenie ryb (246)
- Pyszne mięczaki - małże, omułki i przegrzebki (248)
- Kraby (251)
- Krewetki (252)
Rozdział 16: Warzywa i dodatki - nie tylko dla wegetarian (257)
- Twoja mama robiła to inaczej (258)
- Postaw na proste przyprawy i krótkie marynowanie (258)
- Okaż troskę (259)
- Po prostu warzywa (260)
- Bakłażan (260)
- Brokuł (260)
- Brukselka (260)
- Cebula (261)
- Cykoria (261)
- Czosnek (262)
- Dynie (262)
- Grzyby (264)
- Karczochy (265)
- Kukurydza (265)
- Marchewka (266)
- Papryka (266)
- Pasternak (266)
- Pomidory (267)
- Pory (268)
- Słodkie ziemniaki (268)
- Szparagi (269)
- Ziemniaki (271)
- Nie z rusztu, ale i tak dobre: ciepłe i zimne dodatki (272)
- Orzeźwiające sałatki (274)
Rozdział 17: Coś na wynos - kanapki, pizze i inne przekąski (279)
- Trzeci wymiar pizzy (279)
- Wałkowanie i formowanie ciasta (279)
- Co na górę? (280)
- Podwędź pizzę (282)
- Pyszne bruschetty (282)
- Fajity (283)
- Quesadille (285)
- Kanapki (287)
Rozdział 18: Słodycze z rusztu i egzotyczne koktajle (291)
- Owoce z rusztu?! Jak najbardziej! (291)
- Masz ochotę na koktajl? (296)
Część V: Dekalog (301)
Rozdział 19: Dziesięć przykazań grillowania (303)
- Ćwicz cierpliwość (303)
- Bądź zorganizowany (303)
- Przyprawiaj jedzenie (303)
- Nie oszczędzaj na paliwie (304)
- Pilnuj ognia (304)
- Twórz różne strefy ciepła (304)
- Pamiętaj o czynnikach zewnętrznych (304)
- Sprawdzaj stan jedzenia (305)
- Nie ociągaj się z podawaniem (305)
- Odpręż się! (305)
Skorowidz (307)
Kategoria: | Poradniki |
Zabezpieczenie: |
Watermark
|
ISBN: | 978-83-246-7668-2 |
Rozmiar pliku: | 7,4 MB |