Facebook - konwersja

Grillowanie dla bystrzaków. Wydanie II - ebook

Wydawnictwo:
Data wydania:
12 kwietnia 2013
Format ebooka:
EPUB
Format EPUB
czytaj
na czytniku
czytaj
na tablecie
czytaj
na smartfonie
Jeden z najpopularniejszych formatów e-booków na świecie. Niezwykle wygodny i przyjazny czytelnikom - w przeciwieństwie do formatu PDF umożliwia skalowanie czcionki, dzięki czemu możliwe jest dopasowanie jej wielkości do kroju i rozmiarów ekranu. Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na tablecie
Aby odczytywać e-booki na swoim tablecie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. Bluefire dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na czytniku
Czytanie na e-czytniku z ekranem e-ink jest bardzo wygodne i nie męczy wzroku. Pliki przystosowane do odczytywania na czytnikach to przede wszystkim EPUB (ten format możesz odczytać m.in. na czytnikach PocketBook) i MOBI (ten fromat możesz odczytać m.in. na czytnikach Kindle).
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na smartfonie
Aby odczytywać e-booki na swoim smartfonie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. iBooks dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Produkt niedostępny.  Może zainteresuje Cię

Grillowanie dla bystrzaków. Wydanie II - ebook

Dowiedz się, jak:

  • zainstalować i konserwować grill
  • rozpalić i podtrzymać odpowiedni ogień
  • grillować różne rodzaje potraw - od mięsa i drobiu, przez owoce morza i warzywa, aż po owoce i desery
  • przyrządzać na ruszcie egzotyczne dania

Z tą książką upieczesz kilka pieczeni przy jednym ogniu - wzniesiesz się na wyżyny kulinarnego kunsztu, będziesz się świetnie bawił i wreszcie dobrze sobie podjesz! Coraz cieplejsze dni i noce sprzyjają biesiadowaniu pod chmurką i to właśnie grill coraz częściej jest gwiazdą ogrodowych imprez. Potrawy pieczone na ruszcie świetnie smakują, są proste do przyrządzenia i - jak twierdzą dietetycy - zdrowsze, bo zawierają mniej tłuszczu. A grillować można prawie wszystko: rozmaite mięsa i ryby, warzywa, a nawet owoce.

Zapewne niejeden raz wrzucałeś kiełbaskę na grilla lub opiekałeś ją nad ogniskiem. Jeśli jednak naprawdę gotujesz się do grillowania przez duże "G", ta książka uczyni z Ciebie mistrza rusztu. Cokolwiek postanowisz przyrządzić, z Grillowanie dla bystrzaków. Wydanie II Iw Ci się upiecze.

  • Przygotuj się do grillowania - poznaj grillowy żargon, wybierz odpowiedni grill i naucz się rozpalać oraz podtrzymywać ogień.
  • Żyj ze smakiem - zaopatrz swoją spiżarnię w potrzebne zioła, przyprawy, nacierki, oleje aromatyzowane i marynaty.
  • Stare, ale jare, czyli klasyka grilla - zacznij od kiełbasek, hamburgerów, szaszłyków oraz żeberek i zachwyć gości ich wspaniałym, oryginalnym smakiem.
  • Rozwiń swoje umiejętności - osiągnij mistrzostwo, korzystając z naszych wskazówek dotyczących grillowania wieprzowiny, wołowiny, drobiu, jagnięciny, ryb, warzyw i... owoców.

Z grillem na działce:

  • różnice między zwykłym grillowaniem a powolnym pieczeniem;
  • kolorowe zdjęcia potraw przygotowanych według 130 przepisów z książki;
  • sprzęt i akcesoria do grillowania;
  • instalowanie, użytkowanie i konserwacja grilla;
  • szczegółowy instruktaż bezpośredniego i pośredniego grillowania;
  • wskazówki ułatwiające panowanie nad ogniem i żarem;
  • używanie rożna i wędzarni.

Podróżniku, odkrywco, wolny człowieku...
Seria Dla bystrzaków to niezbędnik każdego poszukiwacza wiedzy. Książki pisane lekkim stylem pełne są humoru, a jednocześnie zawierają czytelne informacje, przygotowane przez specjalistów w swoich dziedzinach. Dzięki nim odkryjesz, że potrafisz chłonąć wiedzę niczym gąbka, dobrze się przy tym bawiąc.

Świetna lektura przy śniadaniu, w łóżku, podróży i na bezludnej wyspie.

Spis treści

O autorach (15)

Podziękowania od autorów (17)

Wstęp (19)

  • O książce (20)
  • Konwencje zastosowane w książce (20)
  • Czego nie czytać (21)
  • Naiwne założenia (21)
  • Jak podzielona jest książka (21)
    • Część I: Zapanuj nad grillem (22)
    • Część II: Życie ze smakiem (22)
    • Część III: Coś dla miłośników klasyki (22)
    • Część IV: Upiec można wszystko (22)
    • Część V: Dekalog (22)
  • Ikony użyte w książce (23)
  • Co dalej (23)

Część I: Zapanuj nad grillem (25)

Rozdział 1: Opanuj grillowy żargon (27)

  • Podstawowe pojęcia: grillowanie bezpośrednie i pośrednie (27)
    • Opiekanie jedzenia na otwartym ogniu (28)
    • Z dala od ognia: grillowanie pośrednie (29)
  • Powolne pieczenie w dużej ilości dymu: udane barbecue (30)
  • Jeszcze wolniejszy proces: wędzenie (31)
    • Wędzenie na sucho (32)
    • Wędzenie na mokro (32)
  • Z grillowego na nasze: minisłowniczek mistrza rusztu (33)
  • Kilka wskazówek na początek (35)

Rozdział 2: Kup wymarzonego grilla i podstawowe akcesoria (37)

  • Wybierz odpowiedni typ grilla (37)
    • Poznaj wszystkie opcje (38)
    • Węglowy czy gazowy? Porównanie podstawowych typów (40)
  • Co masz do wyboru? Przegląd cech grillów (42)
  • Narzędzia i zabawki (43)
    • Dziecko w sklepie z zabawkami - podstawowe akcesoria (43)
    • Przegląd narzędzi i zabawek dla mistrza grilla (47)
  • Jak dbać o grilla? (52)
    • Smarowanie rusztu (52)
    • Czyszczenie grilla w środku i na zewnątrz (52)
    • Przechowywanie grilla (53)

Rozdział 3: Rozpalanie ognia (55)

  • Przygotowywanie grilla do użytku (55)
  • Czym karmić ogień? (56)
    • Propan-butan z butli (56)
    • Po staremu, czyli brykiety węglowe (56)
    • Grilluj jak profesjonalista na naturalnym węglu drzewnym (57)
    • Dodawanie wiórów lub kawałków drewna (58)
  • Rozkładanie węgla na palenisku (59)
  • Niech stanie się ogień: rozpalanie grilla (60)
    • Najlepszy wybór: rozpalarka elektryczna (61)
    • Drugie miejsce: rozpalarka kominowa (62)
    • Stara szkoła: zapalniczka gazowa (63)
  • Kontrolowanie i podtrzymywanie ognia (64)

Część II: Życie ze smakiem (67)

Rozdział 4: Co się kryje w spiżarni mistrza grilla? (69)

  • Mali pomocnicy w puszkach i butelkach (69)
  • Przyprawy stołowe (71)
  • Olej jako przyprawa (72)
  • Odrobina octu do smaku (73)
  • Słodkie dodatki do sosów i marynat (74)
  • Alkohol jako składnik marynat i sosów (75)
  • Grillowy zielnik (75)
  • Wzbogacanie smaku za pomocą owoców i warzyw (79)

Rozdział 5: Nasycanie smakiem: marynaty, oleje, nacierki (81)

  • Parada marynat (82)
    • Wybór składników (82)
    • Przygotowania do marynowania (83)
    • Czas marynowania (84)
    • Używanie marynat do pędzlowania i wykańczania (84)
  • Aromatyzowane oleje (90)
  • Suche nacierki (91)

Rozdział 6: W świecie sosów (97)

  • Ciepłe sosy (97)
  • Zimne sosy (102)
  • Przyprawy stołowe (104)
    • Salsy (104)
    • Majonez (107)
    • Chutneye (107)
    • Inne dodatki (110)
  • Wspaniały dodatek do potraw: masło ziołowe (112)

Część III: Coś dla miłośników klasyki (115)

Rozdział 7: Hamburgery, kiełbaski, hot dogi (117)

  • Wszyscy lubimy hamburgery (117)
    • Wybór mięsa na hamburgery (118)
    • Odpowiedni dobór składników (118)
    • Przygotowywanie kotlecików (119)
    • Co jeszcze włożyć do bułki? (122)
  • Kiełbasy i kiełbaski (123)
    • Czas grillowania (124)
    • Dodatki do hot dogów (125)

Rozdział 8: Kulinarna szermierka, czyli szaszłyki i sataje (129)

  • Wybór odpowiedniej "broni" (130)
  • Zostań mistrzem szaszłyków (130)
  • Warzywa na patyku - świetna zabawa (131)
  • Szaszłyki z wołowiny (133)
  • Szaszłyki wieprzowe (136)
  • Szaszłyki z jagnięciny - coś dla koneserów (138)
  • Szaszłyki z kurczaka (140)
  • Szaszłyki z owoców morza (141)
  • Sataje (144)

Rozdział 9: Może i brudzą, ale są pyszne - żeberka na wiele sposobów (147)

  • Różne sposoby grillowania żeberek wieprzowych (147)
  • Spróbuj żeberek wołowych (155)

Rozdział 10: Rożen na grillu? Tak, to możliwe! (157)

  • Grillowanie bez rusztu, czyli pieczenie na rożnie (157)
    • Wybór najlepszego mięsa na rożen (158)
    • Wskazówki ogólne (158)
    • Wskazówki dotyczące konkretnych rodzajów mięsa (159)
  • Zaczynamy zabawę z rożnem! (161)

Część IV: Upiec można wszystko (169)

Rozdział 11: Wołowina - stworzona do pieczenia na ruszcie (171)

  • Wszystko, co musisz wiedzieć, żeby upiec wołowinę na ruszcie (171)
    • Różne rodzaje mięsa wołowego (172)
  • Grillowanie steków (173)
    • Delikatność nade wszystko: marynowanie mięsa (173)
    • Na ruszt z nimi! (174)
  • Czas na pieczeń wołową (179)

Rozdział 12: Wieprzowina - królowa grilla (183)

  • To, co najlepsze w wieprzowinie (183)
  • Nacierki do wieprzowiny (185)
  • Czas pieczenia wieprzowiny (185)
    • Kotlety (187)
    • Marynowanie w solance (191)
    • Najdelikatniejsza z delikatnych - polędwica wieprzowa (192)

Rozdział 13: Jagnięcina - bliskowschodni rarytas (197)

  • Podstawowe informacje o jagnięcinie (197)
    • Elementy tuszy jagnięcej (198)
    • Przyprawy do jagnięciny (198)
    • Jagnięcina wymaga czułości (199)
  • Kotlety jagnięce (199)
  • Kilka słów o łopatce jagnięcej (201)
  • Udziec jagnięcy (202)
    • Pieczenie udźca jagnięcego na ruszcie (202)
    • Grillowanie steków z udźca (203)
    • Najlepszy sposób na udziec: rozciąć, zamarynować, upiec (204)
  • Żeberka jagnięce (206)

Rozdział 14: Dania z drobiu - grilluj z polotem (209)

  • Kurczak palce lizać (209)
    • Postępowanie z mięsem drobiowym (210)
    • Grillowanie piersi kurczaka (211)
    • Skrzydełka (213)
    • Smakowite ćwiartki kurczaka (216)
    • Czas na udka i podudzia (220)
    • Grillowanie kurczaka w całości (221)
  • Indyk na różne sposoby (224)
  • Dzikie ptactwo - smaczne i zdrowe (227)
    • Ptaki łowne a hodowlane (227)
    • Gatunki ptaków (228)

Rozdział 15: Owoce morza - smakują nie tylko na wybrzeżu (233)

  • Czy ryb ubywa, czy przybywa? (234)
  • Grillowanie świeżych ryb (234)
    • Steki rybne - grube i łatwe w obróbce (235)
    • Grillowanie całych ryb (238)
    • Z filetami trzeba ostrożnie (240)
  • Wędzenie ryb (246)
  • Pyszne mięczaki - małże, omułki i przegrzebki (248)
  • Kraby (251)
  • Krewetki (252)

Rozdział 16: Warzywa i dodatki - nie tylko dla wegetarian (257)

  • Twoja mama robiła to inaczej (258)
    • Postaw na proste przyprawy i krótkie marynowanie (258)
    • Okaż troskę (259)
  • Po prostu warzywa (260)
    • Bakłażan (260)
    • Brokuł (260)
    • Brukselka (260)
    • Cebula (261)
    • Cykoria (261)
    • Czosnek (262)
    • Dynie (262)
    • Grzyby (264)
    • Karczochy (265)
    • Kukurydza (265)
    • Marchewka (266)
    • Papryka (266)
    • Pasternak (266)
    • Pomidory (267)
    • Pory (268)
    • Słodkie ziemniaki (268)
    • Szparagi (269)
    • Ziemniaki (271)
  • Nie z rusztu, ale i tak dobre: ciepłe i zimne dodatki (272)
  • Orzeźwiające sałatki (274)

Rozdział 17: Coś na wynos - kanapki, pizze i inne przekąski (279)

  • Trzeci wymiar pizzy (279)
    • Wałkowanie i formowanie ciasta (279)
    • Co na górę? (280)
    • Podwędź pizzę (282)
  • Pyszne bruschetty (282)
  • Fajity (283)
  • Quesadille (285)
  • Kanapki (287)

Rozdział 18: Słodycze z rusztu i egzotyczne koktajle (291)

  • Owoce z rusztu?! Jak najbardziej! (291)
  • Masz ochotę na koktajl? (296)

Część V: Dekalog (301)

Rozdział 19: Dziesięć przykazań grillowania (303)

  • Ćwicz cierpliwość (303)
  • Bądź zorganizowany (303)
  • Przyprawiaj jedzenie (303)
  • Nie oszczędzaj na paliwie (304)
  • Pilnuj ognia (304)
  • Twórz różne strefy ciepła (304)
  • Pamiętaj o czynnikach zewnętrznych (304)
  • Sprawdzaj stan jedzenia (305)
  • Nie ociągaj się z podawaniem (305)
  • Odpręż się! (305)

Skorowidz (307)

Kategoria: Poradniki
Zabezpieczenie: Watermark
Watermark
Watermarkowanie polega na znakowaniu plików wewnątrz treści, dzięki czemu możliwe jest rozpoznanie unikatowej licencji transakcyjnej Użytkownika. E-książki zabezpieczone watermarkiem można odczytywać na wszystkich urządzeniach odtwarzających wybrany format (czytniki, tablety, smartfony). Nie ma również ograniczeń liczby licencji oraz istnieje możliwość swobodnego przenoszenia plików między urządzeniami. Pliki z watermarkiem są kompatybilne z popularnymi programami do odczytywania ebooków, jak np. Calibre oraz aplikacjami na urządzenia mobilne na takie platformy jak iOS oraz Android.
ISBN: 978-83-246-7668-2
Rozmiar pliku: 7,4 MB

BESTSELLERY

Kategorie: