Facebook - konwersja

Grillowanie dla bystrzaków. Wydanie II - ebook

Wydawnictwo:
Data wydania:
12 kwietnia 2013
Format ebooka:
MOBI
Format MOBI
czytaj
na czytniku
czytaj
na tablecie
czytaj
na smartfonie
Jeden z najczęściej wybieranych formatów wśród czytelników e-booków. Możesz go odczytać na czytniku Kindle oraz na smartfonach i tabletach po zainstalowaniu specjalnej aplikacji. Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Multiformat
E-booki w Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu. Oznacza to, że po dokonaniu zakupu, e-book pojawi się na Twoim koncie we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu.
, PDF
Format PDF
czytaj
na laptopie
czytaj
na tablecie
Format e-booków, który możesz odczytywać na tablecie oraz laptopie. Pliki PDF są odczytywane również przez czytniki i smartfony, jednakze względu na komfort czytania i brak możliwości skalowania czcionki, czytanie plików PDF na tych urządzeniach może być męczące dla oczu. Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Multiformat
E-booki w Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu. Oznacza to, że po dokonaniu zakupu, e-book pojawi się na Twoim koncie we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu.
, EPUB
Format EPUB
czytaj
na czytniku
czytaj
na tablecie
czytaj
na smartfonie
Jeden z najpopularniejszych formatów e-booków na świecie. Niezwykle wygodny i przyjazny czytelnikom - w przeciwieństwie do formatu PDF umożliwia skalowanie czcionki, dzięki czemu możliwe jest dopasowanie jej wielkości do kroju i rozmiarów ekranu. Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Multiformat
E-booki w Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu. Oznacza to, że po dokonaniu zakupu, e-book pojawi się na Twoim koncie we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu.
(3w1)
Multiformat
E-booki sprzedawane w księgarni Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu - kupujesz treść, nie format. Po dodaniu e-booka do koszyka i dokonaniu płatności, e-book pojawi się na Twoim koncie w Mojej Bibliotece we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu przy okładce. Uwaga: audiobooki nie są objęte opcją multiformatu.
czytaj
na laptopie
Pliki PDF zabezpieczone watermarkiem możesz odczytać na dowolnym laptopie po zainstalowaniu czytnika dokumentów PDF. Najpowszechniejszym programem, który umożliwi odczytanie pliku PDF na laptopie, jest Adobe Reader. W zależności od potrzeb, możesz zainstalować również inny program - e-booki PDF pod względem sposobu odczytywania nie różnią niczym od powszechnie stosowanych dokumentów PDF, które odczytujemy każdego dnia.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na tablecie
Aby odczytywać e-booki na swoim tablecie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. Bluefire dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na czytniku
Czytanie na e-czytniku z ekranem e-ink jest bardzo wygodne i nie męczy wzroku. Pliki przystosowane do odczytywania na czytnikach to przede wszystkim EPUB (ten format możesz odczytać m.in. na czytnikach PocketBook) i MOBI (ten fromat możesz odczytać m.in. na czytnikach Kindle).
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na smartfonie
Aby odczytywać e-booki na swoim smartfonie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. iBooks dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
34,90

Grillowanie dla bystrzaków. Wydanie II - ebook

Dowiedz się, jak:

  • zainstalować i konserwować grill
  • rozpalić i podtrzymać odpowiedni ogień
  • grillować różne rodzaje potraw - od mięsa i drobiu, przez owoce morza i warzywa, aż po owoce i desery
  • przyrządzać na ruszcie egzotyczne dania

Z tą książką upieczesz kilka pieczeni przy jednym ogniu - wzniesiesz się na wyżyny kulinarnego kunsztu, będziesz się świetnie bawił i wreszcie dobrze sobie podjesz! Coraz cieplejsze dni i noce sprzyjają biesiadowaniu pod chmurką i to właśnie grill coraz częściej jest gwiazdą ogrodowych imprez. Potrawy pieczone na ruszcie świetnie smakują, są proste do przyrządzenia i - jak twierdzą dietetycy - zdrowsze, bo zawierają mniej tłuszczu. A grillować można prawie wszystko: rozmaite mięsa i ryby, warzywa, a nawet owoce.

Zapewne niejeden raz wrzucałeś kiełbaskę na grilla lub opiekałeś ją nad ogniskiem. Jeśli jednak naprawdę gotujesz się do grillowania przez duże "G", ta książka uczyni z Ciebie mistrza rusztu. Cokolwiek postanowisz przyrządzić, z Grillowanie dla bystrzaków. Wydanie II Iw Ci się upiecze.

  • Przygotuj się do grillowania - poznaj grillowy żargon, wybierz odpowiedni grill i naucz się rozpalać oraz podtrzymywać ogień.
  • Żyj ze smakiem - zaopatrz swoją spiżarnię w potrzebne zioła, przyprawy, nacierki, oleje aromatyzowane i marynaty.
  • Stare, ale jare, czyli klasyka grilla - zacznij od kiełbasek, hamburgerów, szaszłyków oraz żeberek i zachwyć gości ich wspaniałym, oryginalnym smakiem.
  • Rozwiń swoje umiejętności - osiągnij mistrzostwo, korzystając z naszych wskazówek dotyczących grillowania wieprzowiny, wołowiny, drobiu, jagnięciny, ryb, warzyw i... owoców.

Z grillem na działce:

  • różnice między zwykłym grillowaniem a powolnym pieczeniem;
  • kolorowe zdjęcia potraw przygotowanych według 130 przepisów z książki;
  • sprzęt i akcesoria do grillowania;
  • instalowanie, użytkowanie i konserwacja grilla;
  • szczegółowy instruktaż bezpośredniego i pośredniego grillowania;
  • wskazówki ułatwiające panowanie nad ogniem i żarem;
  • używanie rożna i wędzarni.

Podróżniku, odkrywco, wolny człowieku...
Seria Dla bystrzaków to niezbędnik każdego poszukiwacza wiedzy. Książki pisane lekkim stylem pełne są humoru, a jednocześnie zawierają czytelne informacje, przygotowane przez specjalistów w swoich dziedzinach. Dzięki nim odkryjesz, że potrafisz chłonąć wiedzę niczym gąbka, dobrze się przy tym bawiąc.

Świetna lektura przy śniadaniu, w łóżku, podróży i na bezludnej wyspie.

Spis treści

O autorach (15)

Podziękowania od autorów (17)

Wstęp (19)

  • O książce (20)
  • Konwencje zastosowane w książce (20)
  • Czego nie czytać (21)
  • Naiwne założenia (21)
  • Jak podzielona jest książka (21)
    • Część I: Zapanuj nad grillem (22)
    • Część II: Życie ze smakiem (22)
    • Część III: Coś dla miłośników klasyki (22)
    • Część IV: Upiec można wszystko (22)
    • Część V: Dekalog (22)
  • Ikony użyte w książce (23)
  • Co dalej (23)

Część I: Zapanuj nad grillem (25)

Rozdział 1: Opanuj grillowy żargon (27)

  • Podstawowe pojęcia: grillowanie bezpośrednie i pośrednie (27)
    • Opiekanie jedzenia na otwartym ogniu (28)
    • Z dala od ognia: grillowanie pośrednie (29)
  • Powolne pieczenie w dużej ilości dymu: udane barbecue (30)
  • Jeszcze wolniejszy proces: wędzenie (31)
    • Wędzenie na sucho (32)
    • Wędzenie na mokro (32)
  • Z grillowego na nasze: minisłowniczek mistrza rusztu (33)
  • Kilka wskazówek na początek (35)

Rozdział 2: Kup wymarzonego grilla i podstawowe akcesoria (37)

  • Wybierz odpowiedni typ grilla (37)
    • Poznaj wszystkie opcje (38)
    • Węglowy czy gazowy? Porównanie podstawowych typów (40)
  • Co masz do wyboru? Przegląd cech grillów (42)
  • Narzędzia i zabawki (43)
    • Dziecko w sklepie z zabawkami - podstawowe akcesoria (43)
    • Przegląd narzędzi i zabawek dla mistrza grilla (47)
  • Jak dbać o grilla? (52)
    • Smarowanie rusztu (52)
    • Czyszczenie grilla w środku i na zewnątrz (52)
    • Przechowywanie grilla (53)

Rozdział 3: Rozpalanie ognia (55)

  • Przygotowywanie grilla do użytku (55)
  • Czym karmić ogień? (56)
    • Propan-butan z butli (56)
    • Po staremu, czyli brykiety węglowe (56)
    • Grilluj jak profesjonalista na naturalnym węglu drzewnym (57)
    • Dodawanie wiórów lub kawałków drewna (58)
  • Rozkładanie węgla na palenisku (59)
  • Niech stanie się ogień: rozpalanie grilla (60)
    • Najlepszy wybór: rozpalarka elektryczna (61)
    • Drugie miejsce: rozpalarka kominowa (62)
    • Stara szkoła: zapalniczka gazowa (63)
  • Kontrolowanie i podtrzymywanie ognia (64)

Część II: Życie ze smakiem (67)

Rozdział 4: Co się kryje w spiżarni mistrza grilla? (69)

  • Mali pomocnicy w puszkach i butelkach (69)
  • Przyprawy stołowe (71)
  • Olej jako przyprawa (72)
  • Odrobina octu do smaku (73)
  • Słodkie dodatki do sosów i marynat (74)
  • Alkohol jako składnik marynat i sosów (75)
  • Grillowy zielnik (75)
  • Wzbogacanie smaku za pomocą owoców i warzyw (79)

Rozdział 5: Nasycanie smakiem: marynaty, oleje, nacierki (81)

  • Parada marynat (82)
    • Wybór składników (82)
    • Przygotowania do marynowania (83)
    • Czas marynowania (84)
    • Używanie marynat do pędzlowania i wykańczania (84)
  • Aromatyzowane oleje (90)
  • Suche nacierki (91)

Rozdział 6: W świecie sosów (97)

  • Ciepłe sosy (97)
  • Zimne sosy (102)
  • Przyprawy stołowe (104)
    • Salsy (104)
    • Majonez (107)
    • Chutneye (107)
    • Inne dodatki (110)
  • Wspaniały dodatek do potraw: masło ziołowe (112)

Część III: Coś dla miłośników klasyki (115)

Rozdział 7: Hamburgery, kiełbaski, hot dogi (117)

  • Wszyscy lubimy hamburgery (117)
    • Wybór mięsa na hamburgery (118)
    • Odpowiedni dobór składników (118)
    • Przygotowywanie kotlecików (119)
    • Co jeszcze włożyć do bułki? (122)
  • Kiełbasy i kiełbaski (123)
    • Czas grillowania (124)
    • Dodatki do hot dogów (125)

Rozdział 8: Kulinarna szermierka, czyli szaszłyki i sataje (129)

  • Wybór odpowiedniej "broni" (130)
  • Zostań mistrzem szaszłyków (130)
  • Warzywa na patyku - świetna zabawa (131)
  • Szaszłyki z wołowiny (133)
  • Szaszłyki wieprzowe (136)
  • Szaszłyki z jagnięciny - coś dla koneserów (138)
  • Szaszłyki z kurczaka (140)
  • Szaszłyki z owoców morza (141)
  • Sataje (144)

Rozdział 9: Może i brudzą, ale są pyszne - żeberka na wiele sposobów (147)

  • Różne sposoby grillowania żeberek wieprzowych (147)
  • Spróbuj żeberek wołowych (155)

Rozdział 10: Rożen na grillu? Tak, to możliwe! (157)

  • Grillowanie bez rusztu, czyli pieczenie na rożnie (157)
    • Wybór najlepszego mięsa na rożen (158)
    • Wskazówki ogólne (158)
    • Wskazówki dotyczące konkretnych rodzajów mięsa (159)
  • Zaczynamy zabawę z rożnem! (161)

Część IV: Upiec można wszystko (169)

Rozdział 11: Wołowina - stworzona do pieczenia na ruszcie (171)

  • Wszystko, co musisz wiedzieć, żeby upiec wołowinę na ruszcie (171)
    • Różne rodzaje mięsa wołowego (172)
  • Grillowanie steków (173)
    • Delikatność nade wszystko: marynowanie mięsa (173)
    • Na ruszt z nimi! (174)
  • Czas na pieczeń wołową (179)

Rozdział 12: Wieprzowina - królowa grilla (183)

  • To, co najlepsze w wieprzowinie (183)
  • Nacierki do wieprzowiny (185)
  • Czas pieczenia wieprzowiny (185)
    • Kotlety (187)
    • Marynowanie w solance (191)
    • Najdelikatniejsza z delikatnych - polędwica wieprzowa (192)

Rozdział 13: Jagnięcina - bliskowschodni rarytas (197)

  • Podstawowe informacje o jagnięcinie (197)
    • Elementy tuszy jagnięcej (198)
    • Przyprawy do jagnięciny (198)
    • Jagnięcina wymaga czułości (199)
  • Kotlety jagnięce (199)
  • Kilka słów o łopatce jagnięcej (201)
  • Udziec jagnięcy (202)
    • Pieczenie udźca jagnięcego na ruszcie (202)
    • Grillowanie steków z udźca (203)
    • Najlepszy sposób na udziec: rozciąć, zamarynować, upiec (204)
  • Żeberka jagnięce (206)

Rozdział 14: Dania z drobiu - grilluj z polotem (209)

  • Kurczak palce lizać (209)
    • Postępowanie z mięsem drobiowym (210)
    • Grillowanie piersi kurczaka (211)
    • Skrzydełka (213)
    • Smakowite ćwiartki kurczaka (216)
    • Czas na udka i podudzia (220)
    • Grillowanie kurczaka w całości (221)
  • Indyk na różne sposoby (224)
  • Dzikie ptactwo - smaczne i zdrowe (227)
    • Ptaki łowne a hodowlane (227)
    • Gatunki ptaków (228)

Rozdział 15: Owoce morza - smakują nie tylko na wybrzeżu (233)

  • Czy ryb ubywa, czy przybywa? (234)
  • Grillowanie świeżych ryb (234)
    • Steki rybne - grube i łatwe w obróbce (235)
    • Grillowanie całych ryb (238)
    • Z filetami trzeba ostrożnie (240)
  • Wędzenie ryb (246)
  • Pyszne mięczaki - małże, omułki i przegrzebki (248)
  • Kraby (251)
  • Krewetki (252)

Rozdział 16: Warzywa i dodatki - nie tylko dla wegetarian (257)

  • Twoja mama robiła to inaczej (258)
    • Postaw na proste przyprawy i krótkie marynowanie (258)
    • Okaż troskę (259)
  • Po prostu warzywa (260)
    • Bakłażan (260)
    • Brokuł (260)
    • Brukselka (260)
    • Cebula (261)
    • Cykoria (261)
    • Czosnek (262)
    • Dynie (262)
    • Grzyby (264)
    • Karczochy (265)
    • Kukurydza (265)
    • Marchewka (266)
    • Papryka (266)
    • Pasternak (266)
    • Pomidory (267)
    • Pory (268)
    • Słodkie ziemniaki (268)
    • Szparagi (269)
    • Ziemniaki (271)
  • Nie z rusztu, ale i tak dobre: ciepłe i zimne dodatki (272)
  • Orzeźwiające sałatki (274)

Rozdział 17: Coś na wynos - kanapki, pizze i inne przekąski (279)

  • Trzeci wymiar pizzy (279)
    • Wałkowanie i formowanie ciasta (279)
    • Co na górę? (280)
    • Podwędź pizzę (282)
  • Pyszne bruschetty (282)
  • Fajity (283)
  • Quesadille (285)
  • Kanapki (287)

Rozdział 18: Słodycze z rusztu i egzotyczne koktajle (291)

  • Owoce z rusztu?! Jak najbardziej! (291)
  • Masz ochotę na koktajl? (296)

Część V: Dekalog (301)

Rozdział 19: Dziesięć przykazań grillowania (303)

  • Ćwicz cierpliwość (303)
  • Bądź zorganizowany (303)
  • Przyprawiaj jedzenie (303)
  • Nie oszczędzaj na paliwie (304)
  • Pilnuj ognia (304)
  • Twórz różne strefy ciepła (304)
  • Pamiętaj o czynnikach zewnętrznych (304)
  • Sprawdzaj stan jedzenia (305)
  • Nie ociągaj się z podawaniem (305)
  • Odpręż się! (305)

Skorowidz (307)

Kategoria: Poradniki
Zabezpieczenie: Watermark
Watermark
Watermarkowanie polega na znakowaniu plików wewnątrz treści, dzięki czemu możliwe jest rozpoznanie unikatowej licencji transakcyjnej Użytkownika. E-książki zabezpieczone watermarkiem można odczytywać na wszystkich urządzeniach odtwarzających wybrany format (czytniki, tablety, smartfony). Nie ma również ograniczeń liczby licencji oraz istnieje możliwość swobodnego przenoszenia plików między urządzeniami. Pliki z watermarkiem są kompatybilne z popularnymi programami do odczytywania ebooków, jak np. Calibre oraz aplikacjami na urządzenia mobilne na takie platformy jak iOS oraz Android.
ISBN: 978-83-246-7668-2
Rozmiar pliku: 7,4 MB

BESTSELLERY

Kategorie: