- promocja
- W empik go
Hashimoto. Dieta i styl życia w chorobie - ebook
Hashimoto. Dieta i styl życia w chorobie - ebook
Czym jest choroba Hashimoto? Jak się ją wykrywa i leczy? Czy kondycja naszych jelit ma wpływ na jej przebieg? Jak styl życia oddziałuje na funkcjonowanie tarczycy? Jakie schorzenia mogą towarzyszyć Hashimoto? A przede wszystkim – jak prawidłowo się odżywiać, gdy ma się problemy z tarczycą? Na te i wiele innych pytań odpowiada Agata Lewandowska, dietetyczka z wieloletnim doświadczeniem.
Z każdym rokiem w naszym kraju przybywa osób cierpiących na schorzenia autoimmunologiczne, w tym chorobę Hashimoto. Uważa się, że pięć razy częściej dotyka ona kobiet niż mężczyzn. Pacjentki skarżą się na obniżony komfort życia, problemy skórne, wypadanie włosów, przybieranie na wadze i problemy z płodnością.
W książce znajdziesz porady dotyczące także diet eliminacyjnych i mnóstwo ciekawych przepisów na dania m.in. bez mleka, bez laktozy, bez pszenicy, bez glutenu i pozwalające zredukować masę ciała.
Spis treści
Na czym polega choroba Hashimoto?
Stres oksydacyjny, reaktywne formy tlenu a stan zapalny w chorobie Hashimoto
Diagnostyka i leczenie Hashimoto
Schorzenia towarzyszące chorobie Hashimoto
Zadbaj o mikroflorę i zdrowie jelit
„Cieknące jelito” – zadbaj o barierę jelitową
Wypadanie włosów
Hashimoto a zdrowie kobiety i płodność
Styl życia a Hashimoto
Aktywność ruchowa
Stres i przemęczenie
Używki
Jak wprowadzić zdrowy styl życia?
Dieta w Hashimoto
Jaka powinna być dieta w chorobie Hashimoto?
Dieta zmniejszająca masę ciała
Dieta w przypadku zaburzeń pracy jelit
Diety eliminacyjne – stosować czy nie?
Pasta jaglana z kurkumą i warzywami
Jaglanka z malinami i borówkami
Płatki quinoa z bananem i borówkami
Jajecznica na parze ze szczypiorkiem i rzodkiewką
Jajko w koszulce z roszponką i awokado
Koktajl energetyzujący ze szpinakiem
Koktajl odświeżający z melonem
Tosty z pastą z ciecierzycy i burakiem
Cytrynowe przystawki z łososia
Kalafior curry z pestkami dyni
Krem z kopru włoskiego z grzankami
Błyskawiczna zupa z groszku z łososiem
Zupa z soczewicy z pieczarkami
Chłodnik z marynowanymi szparagami
Dania z mięsem, rybami i owocami morza
Polędwiczki na parze z sosem tzatziki
Łosoś z warzywami z dipem chrzanowym
Szaszłyki z suszonymi pomidorami
Ryba na parze z pieprzem cytrynowym
Schab pieczony z surówką z kapusty
Klopsiki rybno-gryczane z orzechami brazylijskimi
Łosoś na parze z serem i brokułami
Krewetki w bulionie z warzywami
Dania z kaszy, makaronu i ryżu
Kasza perłowa na sposób włoski
Kasza gryczana ze szparagami i serem
Makaron z groszku z jajkiem sadzonym i pomidorem
Makaron gryczany ze szpinakiem i bobem
Kasza jęczmienna z kiełkami i amarantusem
Babeczki z komosy ryżowej i marchewki
Makaron z brokułami i orzechami
Kasza jaglana z suszonymi pomidorami
Sałatka ze śledziem i parowanymi warzywami
Sałatka z grillowanej cukinii i groszku
Sałatka z ciecierzycą i malinami
Sałatka z makaronem, brukselką i awokado
Sałatka ziemniaczana z gruszką i ogórkiem
Sałatka z kapusty z krewetkami
Aromatyczna sałatka z komosy ryżowej
Ciasteczka z morelami i kokosem
Babeczki z płatkami owsianymi i owocami
Lody wyśmienite z czekoladą i truskawkami
Kategoria: | Poradniki |
Zabezpieczenie: |
Watermark
|
ISBN: | 978-83-8151-030-1 |
Rozmiar pliku: | 7,8 MB |