Healthy sweets by Ann - ebook
Healthy sweets by Ann - ebook
Zdrowe desery? To możliwe!
Z przysmakami Anny Lewandowskiej twoje życie może być słodsze.
Wiele osób sięgając po słodycze, ma wyrzuty sumienia. Wiedzą, że nadmiar cukru nie jest zdrowy, w myślach widzą dodatkowe niechciane kilogramy.
A gdyby tak desery stały się wartościową częścią diety? Czyż świat od razu nie stałby się ciut lepszy?
To już nie marzenie, to rzeczywistość. Dzięki autorskim przysmakom Anny Lewandowskiej Ty i Twoi bliscy możecie cieszyć się słodkościami bez wyrzutów sumienia i obaw o zdrowie!
Ciasta, ciasteczka, tarty, torty, zdrowe wersje przysmaków znanych ze sklepowych półek. Do wyboru do koloru! Może masz ochotę na zdrowe śniadanie w słodkiej odsłonie? Nic prostszego. Zdrowe zimne przysmaki dla ochłody? Nie ma problemu! Pełne odżywczych wartości zdrowe wersje tradycyjnych świątecznych ciast? Oczywiście.
Nic tylko korzystać z przepisów i cieszyć się słodkimi smakami!
Kategoria: | Kuchnia |
Zabezpieczenie: |
Watermark
|
ISBN: | 978-83-8053-761-3 |
Rozmiar pliku: | 14 MB |
FRAGMENT KSIĄŻKI
2 porcje (1 porcja – ok. 350 kcal)
Składniki:
- 1 banan
- 1 mango
- 200 ml napoju roślinnego
- 2 łyżki nasion chia
- 1 łyżeczka kakao
dodatki
- płatki kokosowe
- borówki
- 2–3 kostki gorzkiej czekolady
- 1 łyżka pasty orzechowej Truskawka Foods by Ann (opcjonalnie)
Mango obierz i pokrój w kostkę (część pokrojonego mango zostaw do dekoracji). Wrzuć do kielicha blendera, dodaj banana, nasiona chia, kakao oraz napój roślinny. Całość zblenduj i przelej do słoiczka. Pudding udekoruj dodatkami i odstaw do lodówki na 3 godziny. Jeśli chcesz, żeby pudding był słodszy, możesz dodać także 2–3 kostki czekolady i pastę orzechową Truskawka Foods by Ann.Pudding chia z mango
2 porcje (1 porcja – ok. 440 kcal)
Mango jest bogatym źródłem witamin o właściwościach antyoksydacyjnych, zwłaszcza karotenoidów i witaminy C. Owoc ten ponadto dostarcza organizmowi błonnik i mangiferynę. Magniferyna jest polifenolem, wykazującym działanie antyoksydacyjne. Według naukowców działa przeciwzapalnie, immunomodulująco. Pomaga zwalczać drobnoustroje i wirusy. Mango używa się zwykle do przygotowania sałatek owocowych, lodów, słodkich potraw i przystawek. Oto mój przepis na pyszny pudding chia z mango.
Składniki:
pudding
- 1 szklanka napoju kokosowego
- 1 szklanka napoju migdałowego
- ⅓ szklanki nasion chia
- ⅓ szklanki wiórków kokosowych
- 2 łyżki syropu klonowego
mus z mango
- 1 duże mango
- 2 łyżki syropu klonowego
W misce wymieszaj dokładnie (rób to energicznie przez kilka minut) napój kokosowy oraz migdałowy, nasiona chia, wiórki kokosowe i syrop klonowy. Pudding wstaw do lodówki na około 1 godzinę. Następnie przygotuj mus – zblenduj mango z syropem klonowym. Wyłóż mus na dno naczyń lub na pudding i ponownie wstaw do lodówki. Całość możesz udekorować dowolnymi ulubionymi owocami.Gofry bezglutenowe by Ann
ok. 6 gofrów (1 gofr – ok. 150 kcal)
Składniki:
- 100 g mąki owsianej bezglutenowej
- 30 g mąki ryżowej
- 4 jajka
- 200 ml bezglutenowego napoju owsianego (lub innego napoju roślinnego)
- 1 łyżeczka miodu
- 1 szczypta soli morskiej
- 1 szczypta sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
- odrobina oleju kokosowego
Wszystkie składniki dobrze wymieszaj. Natłuść gofrownicę, wlewaj do niej ciasto i piecz gofry przez kilka minut.
Podawaj z domowymi dżemami, konfiturami, zmiksowanymi owocami lub musem kokosowym Foods by Ann.Granola z rozgrzewającymi przyprawami
10 porcji (1 porcja – ok. 300 kcal)
Oto przepis na pyszną domową, chrupiącą granolę. Możesz przechowywać ją w szczelnym słoiku przez 2–3 tygodnie. Chyba że zniknie prędzej. ☺ Dodaj granolę do jogurtu roślinnego i masz błyskawiczne, zdrowe i pyszne śniadanie!
Składniki:
- 2½ szklanki płatków owsianych bezglutenowych
- ½ banana pokrojonego w półksiężyce
- 8 łyżek syropu klonowego lub miodu
- 5 łyżek rodzynek
- 4 łyżki oleju kokosowego
- 4 łyżki orzechów laskowych
- 3–4 łyżki pestek słonecznika
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki mielonego imbiru
- ½ łyżeczki mielonego kardamonu
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
Wszystkie składniki (prócz rodzynek) dokładnie wymieszaj, dodając rozpuszczony tłuszcz, syrop klonowy lub miód oraz przyprawy. Dodaj przyprawy według upodobań (jeśli któregoś ze składników nie lubisz lub jest zbyt intensywny w smaku, nie dodawaj go). Mieszankę wysyp na blaszkę wyłożoną papierem i piecz przez 20–30 minut w temperaturze 140°C. W trakcie pieczenia całość przemieszaj 3 razy. Na koniec dodaj rodzynki.Malinowa miska zdrowia
1 porcja (ok. 500 kcal)
Malinową miskę zdrowia możesz przygotować w większej ilości i przechowywać przez kilka dni w słoiku w lodówce. Kolejny sposób na oszczędność czasu od rana. ☺
Składniki:
- 100 g mrożonego mango
- 100 g mrożonych malin
- 1 szklanka napoju kokosowego (lub innego napoju roślinnego)
- 1½ łyżki nasion chia
- ¼ szklanki siemienia lnianego
- 1 łyżka miodu miodu
- 1 szczypta soli morskiej
- 1 garść malin/jagód/borówek/orzechów (do posypania)
Mrożone owoce zostaw na chwilę w temperaturze pokojowej. Następnie wymieszaj je z napojem kokosowym. Całość zblenduj. Do przecieru owocowego dodaj nasiona chia, siemię lniane, miód oraz sól, i odstaw na 10–15 minut. Mus możesz podawać z granolą oraz owocami i orzechami.Zdrowy budyń śniadaniowy
1 porcja (ok. 460 kcal)
Cukier kokosowy pozyskiwany jest z soku palmy kokosowej, z którego odparowano wodę. Posiada głęboki brązowy kolor oraz intensywny karmelowy zapach. Jest mniej słodki niż biały cukier, ale dodany do potraw nadaje im wyjątkowy smak i aromat. Posiada niższy indeks glikemiczny niż biały cukier, dla którego jest doskonałą alternatywą.
Co powiesz na pyszny śniadaniowy budyń z cukrem kokosowym? Zdrowo, a jednocześnie smacznie. Obiecuję – nie pożałujesz!
Składniki:
- 50 g ryżu basmati
- 100 ml mleczka kokosowego (gęsta część)
- 1 łyżka cukru kokosowego
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżka kakao
- 1 garść owoców leśnych do dekoracji
Ryż ugotuj na mleczku kokosowym. Gdy ryż wchłonie już mleczko, dolej wodę. Następnie dodaj wszystkie składniki poza kakao i zblenduj. Przełóż budyń do miseczek. Udekoruj owocami i posyp kakao.Owsianka ze śliwką, siemieniem lnianym i miodem
1 porcja (ok. 560 kcal)
Składniki:
- 50–70 g płatków owsianych
- 1 szklanka napoju migdałowego lub innego napoju roślinnego
- 1 dowolny owoc (np. gruszka, kaki)
- 3–4 suszone śliwki
- 2 łyżki siemienia lnianego zmielonego w młynku do kawy
- 1 łyżka miodu
- 1 szczypta kurkumy
- 1 łyżeczka oleju z orzecha włoskiego (opcjonalnie)
Płatki owsiane namocz na noc w zimnej wodzie. Rano ugotuj je, dodając napój roślinny. Dodaj zmielone siemię lniane, pokrojony owoc, miód, szczyptę kurkumy oraz śliwki. Opcjonalnie możesz dodać 1 łyżeczkę oleju z orzecha włoskiego.