- W empik go
Insulinooporność. 80 przepisów na pyszne i zdrowe dania - ebook
Insulinooporność. 80 przepisów na pyszne i zdrowe dania - ebook
Co to znaczy, że insulinooporność stanowi sygnał alarmowy dla organizmu? Jakie badania trzeba wykonać, gdy pojawia się jej podejrzenie? Czy można ją pokonać dietą?
Jeśli zauważasz u siebie niepokojące objawy, takie jak nadmierne zmęczenie, senność po posiłkach, ciągłe pragnienie lub obniżona odporność, a w twojej rodzinie były przypadki cukrzycy, warto sprawdzić, czy nie cierpisz na insulinooporność. To zaburzenie metaboliczne, które początkowo daje niespecyficzne objawy, ale może mieć poważne konsekwencje, bowiem może doprowadzić do zachorowania na cukrzycę, choroby serca, nadciśnienie.
W tej książce autorka, doświadczona dietetyczka, w przystępny sposób wyjaśnia, jak powstaje insulinooporność i jak jej zaradzić. Przedstawia prosty plan działania, obejmujący komponowanie zdrowych posiłków, zmiany stylu życia, takie jak zwiększenie aktywności fizycznej i nauka relaksowania się, a także potrzebną suplementację.
Część teoretyczną uzupełniają atrakcyjne i różnorodne przepisy na śniadania, obiady, kolacje, a nawet desery, które pokazują, że zdrowe jedzenie może być smaczne, sycące i proste w przygotowaniu.
Monika Krasa – dyplomowana dietetyczka kliniczna. Jest dietetykiem polecanym przez Fundację Insulinooporność. W swojej pracy działa holistycznie, łącząc wiedzę z zakresu dietetyki i psychologii. Prowadzi własną poradnię i stronę internetową dietozalezni.pl. Zdrowe żywienie i gotowanie to jej pasja.
Patroni medialni:
cukrzyca.pl
mojacukrzyca.org
portaldietetyczny.pl
Spis treści
- Od autorki
- DIETA I STYL ŻYCIA W INSULINOOPORNOŚCI
- Insulinooporność – sygnał alarmowy dla organizmu
- Styl życia a insulinooporność
- Dieta w insulinooporności
- PRZEPISY
- Śniadania
- Toskański twarożek na kanapki
- Twarożek pomidorowy ze słonecznikiem
- Zielony wrap z łososiem i serkiem chrzanowym
- Zielony omlet z brokułami
- Warzywne tosty bez chleba
- Warzywna pasta z wędzonym pstrągiem na kanapki
- Kanapki z pastą hummus i grillowanymi warzywami
- Jajecznica po grecku
- Śniadaniowy misz masz – czyli niedzielny talerz rozmaitości
- Puszysty omlet z ricottą i owocami
- Ciecierzycowe gofry śniadaniowe z bitą śmietanką kokosową
- Twarogowe placuszki z wiśniami
- Naleśniki z owocami i migdałami
- Pieczona owsianka jogurtowa z owocami
- Pudding chia z płatkami żytnimi i owocami leśnymi
- Lniany mus z frużeliną z mango
- Migdałowo-owsiany mus z ricottą i borówkami
- Komosanka, czyli komosa ryżowa na jogurcie
- Wiejskie mango, czyli serek wiejski z musem mango i pestkami granatu
- Obiady
- Zupa ogórkowa z posmakiem wędzonki
- Orientalna zupa zielone curry z krewetkami
- Sezonowa sałatka z komosą i batatem
- Boczniaki à la gyros
- Makaron z sosem brokułowym i pomidorami
- Makaron z sosem szpinakowym z ciecierzycą
- Penne w sosie bakłażanowym
- Ekspresowy makaron z tuńczykiem i brokułami
- Włoska zapiekanka à la parmigiana
- Kalafiorowe risotto z szynką i szpinakiem
- Wegetariańskie curry z kalafiorem i ciecierzycą
- Orzechowe tofu z makaronem ryżowym z brązowego ryżu
- Komosa ryżowa zapiekana z warzywami i serem camembert
- Mintaj w panierce z ciecierzycy z warzywną salsą
- Łosoś w sosie bazyliowym z makaronem soczewicowym
- Pieczony dorsz w sosie pomidorowo-oliwkowym
- Piróg biłgorajski, czyli pieczeń z kaszy po mojemu
- Migdałowe filety z kurczaka z pieczonymi ziemniakami i fasolką szparagową
- Pieczone filety z kurczaka w cukiniowych wstążkach z pieczonymi ziemniaczkami i czerwoną kapustą
- Zapiekany schab w sosie gruszkowo-śmietanowym z serem pleśniowym
- Pieczona polędwiczka z kaszą pęczak i surówką z czerwonej kapusty
- Niedzielny recykling, czyli danie z kurczaka z rosołu
- Kolacje
- Sałatka z kaszą kuskus razową, granatem i serem pleśniowym
- Sałatka brokułowa z jajkiem i pomidorami
- Sałatka gryczana z chrupiącymi pestkami
- Siekana sałatka z mango i warzywami
- Kremowa sałatka z białą fasolą
- Sałatka z łososiem wędzonym, rukolą i serem feta
- Komosowa sałatka z jarmużem
- Sałatka ze szpinakiem i soczewicą
- Panzanella, toskańska sałatka z grzankami na ciepło
- Sałatka z sosem orzechowo-kolendrowym
- Ulubiona sałatka z makaronem sojowym i paluszkami krabowymi
- Najlepsza rolada szpinakowa bez mąki z łososiem
- Spring rolls z warzywami i mango
- Awanturka, czyli pasta z makreli z twarogiem
- Kuskus razowy z pieczonymi burakami i serem halloumi
- Grzybowa ciecierzyca
- Cukiniowe placuszki z serem feta
- Faszerowane zapiekane pomidory
- Faszerowane zapiekane cukinie
- Cukiniowa zapiekanka jajeczna z sosem czosnkowym i pomidorkami
- Pieczone faszerowane pieczarki
- Pieczony twaróg z oliwą i orzechami włoskimi
- Krewetki po grecku
- Desery
- Galaretkowy deser w pucharkach
- Mango lassi
- Mannowiec z chia
- Smoothie z kiwi
- Mój ukochany deser, czyli tiramisu w wersji trochę fit
- Pieczony custard, czyli krem waniliowy z piekarnika
- Kokosowy krem z malinami
- Clafoutis, czyli zapiekane owoce w cieście
- Mus chałwowy z porzeczką
- Ciasteczka ciecierzycowo-orzechowe
- Brownie z fasoli z masłem orzechowym i fistaszkami
- Bananowe muffinki z orzechami
- Puszysty sernik bez spodu z pistacjami
- Tatrzańska szarlotka z dużą ilością jabłek
- Pełnoziarniste drożdżowe z jabłkami
- Ciasto kokosowo-kakaowe na zimno
- Bibliografia
Kategoria: | Kuchnia |
Zabezpieczenie: |
Watermark
|
ISBN: | 978-83-7773-254-0 |
Rozmiar pliku: | 11 MB |