Facebook - konwersja
Czytaj fragment
Pobierz fragment

  • Empik Go W empik go

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia - ebook

Wydawnictwo:
Data wydania:
1 stycznia 2020
Format ebooka:
EPUB
Format EPUB
czytaj
na czytniku
czytaj
na tablecie
czytaj
na smartfonie
Jeden z najpopularniejszych formatów e-booków na świecie. Niezwykle wygodny i przyjazny czytelnikom - w przeciwieństwie do formatu PDF umożliwia skalowanie czcionki, dzięki czemu możliwe jest dopasowanie jej wielkości do kroju i rozmiarów ekranu. Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Multiformat
E-booki w Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu. Oznacza to, że po dokonaniu zakupu, e-book pojawi się na Twoim koncie we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu.
, PDF
Format PDF
czytaj
na laptopie
czytaj
na tablecie
Format e-booków, który możesz odczytywać na tablecie oraz laptopie. Pliki PDF są odczytywane również przez czytniki i smartfony, jednakze względu na komfort czytania i brak możliwości skalowania czcionki, czytanie plików PDF na tych urządzeniach może być męczące dla oczu. Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Multiformat
E-booki w Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu. Oznacza to, że po dokonaniu zakupu, e-book pojawi się na Twoim koncie we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu.
, MOBI
Format MOBI
czytaj
na czytniku
czytaj
na tablecie
czytaj
na smartfonie
Jeden z najczęściej wybieranych formatów wśród czytelników e-booków. Możesz go odczytać na czytniku Kindle oraz na smartfonach i tabletach po zainstalowaniu specjalnej aplikacji. Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Multiformat
E-booki w Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu. Oznacza to, że po dokonaniu zakupu, e-book pojawi się na Twoim koncie we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu.
(3w1)
Multiformat
E-booki sprzedawane w księgarni Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu - kupujesz treść, nie format. Po dodaniu e-booka do koszyka i dokonaniu płatności, e-book pojawi się na Twoim koncie w Mojej Bibliotece we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu przy okładce. Uwaga: audiobooki nie są objęte opcją multiformatu.
czytaj
na laptopie
Pliki PDF zabezpieczone watermarkiem możesz odczytać na dowolnym laptopie po zainstalowaniu czytnika dokumentów PDF. Najpowszechniejszym programem, który umożliwi odczytanie pliku PDF na laptopie, jest Adobe Reader. W zależności od potrzeb, możesz zainstalować również inny program - e-booki PDF pod względem sposobu odczytywania nie różnią niczym od powszechnie stosowanych dokumentów PDF, które odczytujemy każdego dnia.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na tablecie
Aby odczytywać e-booki na swoim tablecie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. Bluefire dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na czytniku
Czytanie na e-czytniku z ekranem e-ink jest bardzo wygodne i nie męczy wzroku. Pliki przystosowane do odczytywania na czytnikach to przede wszystkim EPUB (ten format możesz odczytać m.in. na czytnikach PocketBook) i MOBI (ten fromat możesz odczytać m.in. na czytnikach Kindle).
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na smartfonie
Aby odczytywać e-booki na swoim smartfonie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. iBooks dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Czytaj fragment
Pobierz fragment

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia - ebook

Insulinooporność to stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem tego schorzenia mogą być: stan przedcukrzycowy, cukrzyca, zaburzenia gospodarki cholesterolowej, nadciśnienie tętnicze, otyłość, zawał serca, udar.  Ale… mamy dobrą wiadomość – z insulinoopornością można skutecznie walczyć, zmieniając tryb życia. Kluczem do zdrowia jest aktywność fizyczna i dieta.

W książce znajdziesz: informacje o rozpoznawaniu i leczeniu insulinooporności, przykłady obliczania wymienników węglowodanowych i białkowo-tłuszczowych, propozycje konkretnych ćwiczeń i aktywności fizycznych, przepisy na pyszne i zdrowe dania o niskim indeksie glikemicznym i obniżonej kaloryczności

O Autorce Dorota Drozd jest członkiem Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, Europejskiej Fundacji Pielęgniarek Diabetologicznych (European Fundation Nurses in Diabetes), pielęgniarką posiadającą specjalizację diabetologiczną, edukatorem diabetologicznym i psychodietetykiem. Praktykuje i opiekuje się osobami chorymi na cukrzycę w Poradni Diabetologicznej Polikliniki Samodzielnego Publicznego Szpitala Klinicznego Nr 1 w Lublinie. Jest autorką książek Kuchnia polska dla diabetyków, Kuchnia świata dla diabetyków, Cukrzyca. Jak z nią żyć, wydanych przez Wydawnictwo RM oraz licznych artykułów popularnonaukowych. Bierze udział w wielu konferencjach w kraju i za granicą.

Kategoria: Poradniki
Zabezpieczenie: Watermark
Watermark
Watermarkowanie polega na znakowaniu plików wewnątrz treści, dzięki czemu możliwe jest rozpoznanie unikatowej licencji transakcyjnej Użytkownika. E-książki zabezpieczone watermarkiem można odczytywać na wszystkich urządzeniach odtwarzających wybrany format (czytniki, tablety, smartfony). Nie ma również ograniczeń liczby licencji oraz istnieje możliwość swobodnego przenoszenia plików między urządzeniami. Pliki z watermarkiem są kompatybilne z popularnymi programami do odczytywania ebooków, jak np. Calibre oraz aplikacjami na urządzenia mobilne na takie platformy jak iOS oraz Android.
ISBN: 978-83-7773-992-1
Rozmiar pliku: 8,8 MB

FRAGMENT KSIĄŻKI

Od Autorki

Książ­ka o in­su­li­no­opor­no­ści jest czę­ścią cy­klu po­rad­ni­ków o zdro­wym od­ży­wia­niu w cho­ro­bach me­ta­bo­licz­nych. Od­ręb­ne po­trak­to­wa­nie zja­wis­ka in­su­li­no­opor­no­ści wy­ni­ka z ogrom­nej zło­żo­no­ści tego pro­ble­mu. Nie­ste­ty osób z roz­po­zna­ną lub nie­roz­po­zna­ną in­su­li­no­opor­no­ścią jest bar­dzo dużo. Aby oswo­ić tę cho­ro­bę, trze­ba o niej spo­ro wie­dzieć. Tyl­ko rze­tel­na wie­dza po­mo­że cie­szyć się ży­ciem.

Pod­ręcz­ni­ki dla osób z in­su­li­no­opor­no­ścią, któ­re nie mają me­dycz­ne­go wy­kształ­ce­nia, by­wa­ją trud­ne, zwłasz­cza je­że­li za­wie­ra­ją mnó­stwo nie­zro­zu­mia­łych po­jęć na­uko­wych. To znie­chę­ca do czy­ta­nia, a cza­sem na­wet do dba­nia o swo­je zdro­wie. W związ­ku z tym w tro­sce o mo­ich pa­cjen­tów po­sta­no­wi­łam stwo­rzyć kom­pen­dium wie­dzy o in­su­li­no­opor­no­ści, na­pi­sa­ne zro­zu­mia­łym, pro­stym ję­zy­kiem, tak żeby szyb­ko moż­na było „oswo­ić wro­ga”.

Je­stem edu­ka­to­rem dia­be­to­lo­gicz­nym, oso­bą z dłu­gim sta­żem kli­nicz­nym w opie­ce nad pa­cjen­ta­mi z cho­ro­ba­mi die­to­za­leż­ny­mi. Pra­cu­ję w in­te­rak­tyw­nym ze­spo­le, w skład któ­re­go wcho­dzą tak­że: dia­be­to­log, ne­fro­log, po­do­log, psy­cho­log i psy­chia­tra.

Ze­bra­ne i usys­te­ma­ty­zo­wa­ne wia­do­mo­ści za­war­te w tej książ­ce po­mo­gą nie tyl­ko oso­bom z in­su­li­no­opor­no­ścią, ale tak­że edu­ka­to­rom dia­be­to­lo­gicz­nym, ta­kim jak ja.

In­spi­ra­cją i bodź­cem do na­pi­sa­nia tego po­rad­ni­ka była rów­nież hi­sto­ria mo­jej przy­ja­ciół­ki, u któ­rej po wie­lu la­tach po­szu­ki­wań przy­czyn złe­go sa­mo­po­czu­cia zdia­gno­zo­wa­no in­su­li­no­opor­ność.Glukoza – paliwo dla organizmu

Cukry, czy­li wę­glo­wo­da­ny, to istot­ny skład­nik na­szej co­dzien­nej die­ty. Dzie­li­my je na:

- jed­no­cu­kry (cu­kry pro­ste), ta­kie jak glu­ko­za, fruk­to­za;
- dwu­cu­kry, ta­kie jak sa­cha­ro­za, mal­to­za, lak­to­za;
- wie­lo­cu­kry (cu­kry zło­żo­ne), ta­kie jak skro­bia, gli­ko­gen, ce­lu­lo­za.

Glu­ko­za – z che­micz­ne­go punk­tu wi­dze­nia – jest mo­no­sa­cha­ry­dem (ina­czej: cu­krem pro­stym, jed­no­cu­krem), któ­ry sta­no­wi je­den z głów­nych skład­ni­ków ener­ge­tycz­nych dla więk­szo­ści or­ga­ni­zmów. Źró­dłem glu­ko­zy w or­ga­ni­zmie czło­wie­ka jest po­karm, ale nie tyl­ko – po­wsta­je ona wsku­tek skom­pli­ko­wa­nych pro­ce­sów.

Rozmaitość cukrów
Sacharoza to nic innego jak biały cukier, którym słodzimy herbatę. Laktoza to cukier zawarty w mleku, a źródłem fruktozy są owoce i miód. Z kolei duże ilości glukozy zawierają winogrona, dlatego ten węglowodan bywa nazywany cukrem gronowym.

Glu­ko­za po­wsta­je wsku­tek tra­wie­nia wę­glo­wo­da­nów zło­żo­nych (np. skro­bi i gli­ko­ge­nu), któ­re do­star­cza­my or­ga­ni­zmo­wi wraz z po­ży­wie­niem. Znaj­du­ją się one m.in. w pro­duk­tach zbo­żo­wych (ta­kich jak chleb peł­no­ziar­ni­sty, płat­ki owsia­ne, otrę­by, chleb ra­zo­wy, ma­ka­ron, brą­zo­wy ryż) oraz w wa­rzy­wach (zwłasz­cza w ro­śli­nach strącz­ko­wych typu groch, fa­so­la, bób, so­cze­wi­ca) i owo­cach.

Gdzie powstaje insulina, czyli wszystko, co trzeba wiedzieć o trzustce

Trzust­ka to wą­ski i dłu­gi gru­czoł po­ło­żo­ny za­otrzew­no­wo, przy tyl­nej ścia­nie jamy brzusz­nej, w jej gór­nej czę­ści, na wy­so­ko­ści I i II krę­gu lę­dź­wio­we­go. Ma kształt li­te­ry S.

Ten żół­to­ró­żo­wy lub sza­ro­ró­żo­wy na­rząd mie­rzy 12–20 cm i waży 70–90 gra­mów. Ma bu­do­wę zra­zi­ko­wą, a jego miąższ jest mięk­ki i zwar­ty.

Trzust­ka peł­ni dwie waż­ne funk­cje. Za­tem pod wzglę­dem funk­cjo­nal­nym dzie­li­my ją na część:

- we­wnątrz­wy­dziel­ni­czą, czy­li hor­mo­nal­ną – zwią­za­ną z ukła­dem do­krew­nym; tu od­by­wa się pro­duk­cja hor­mo­nów ta­kich jak in­su­li­na i glu­ka­gon;
- ze­wną­trz­wy­dziel­ni­czą, czy­li tra­wien­ną – zwią­za­ną czyn­no­ścio­wo z ukła­dem po­kar­mo­wym; tu po­wsta­je sok trzust­ko­wy za­wie­ra­ją­cy kil­ka en­zy­mów tra­wien­nych.

Pod wzglę­dem ana­to­micz­nym w ob­rę­bie trzust­ki wy­róż­nia­my:

- gło­wę – po­ło­żo­ną naj­bar­dziej na pra­wo, naj­szer­szą część trzust­ki, le­żą­cą we­wnątrz pę­tli dwu­nast­ni­czej;
- trzon – w kształ­cie trój­ścien­ne­go gra­nia­sto­słu­pa cią­gną­ce­go się po­przecz­nie ku stro­nie le­wej, gdzie koń­czy się ogo­nem; są­sia­du­je z tyl­ną ścia­ną żo­łąd­ka; w dol­nej czę­ści do­się­ga śle­dzio­ny;
- ogon – to lewy ko­niec trzust­ki bie­gną­cy w wię­za­dle prze­po­no­wo-śle­dzio­no­wym; są­sia­du­je z wnę­ką ner­ki i śle­dzio­ny.

Trzust­ka ma bu­do­wę pę­che­rzy­ko­wą – po­mię­dzy jej pę­che­rzy­ka­mi wy­dziel­ni­czy­mi roz­miesz­czo­ne są nie­re­gu­lar­nie wy­sep­ki Lan­ger­han­sa, któ­re sta­no­wią gru­czoł do­krew­ny. To one są od­po­wie­dzial­ne za pro­duk­cję hor­mo­nów w trzu­st­ce. Wy­sep­ki te zbu­do­wa­ne są z ko­mó­rek:

- A (alfa) pro­du­ku­ją­cych glu­ka­gon;
- B (beta) pro­du­ku­ją­cych in­su­li­nę;
- D (del­ta) pro­du­ku­ją­cych so­ma­sta­ty­nę;
- F (po­li­pep­ty­do­wych) pro­du­ku­ją­cych po­li­pep­tyd trzust­ko­wy.

W wy­sep­kach Lan­ger­han­sa naj­wię­cej jest ko­mó­rek B (beta), któ­re sta­no­wią oko­ło 80% wszyst­kich ko­mó­rek wysp. Pro­du­ku­ją one bar­dzo waż­ny hor­mon – in­su­li­nę – któ­ra re­gu­lu­ję prze­mia­nę cu­krów w or­ga­ni­zmie.

O wy­żej wy­mie­nio­nych ko­mór­kach i związ­kach moż­na prze­czy­tać w dal­szej czę­ści książ­ki.

Trawienie i wchłanianie cukrów

W jamie ustnej

Tra­wie­nie cu­krów roz­po­czy­na się już w ja­mie ust­nej przy udzia­le en­zy­mu za­war­te­go w śli­nie – amy­la­zy śli­no­wej. Tu dłu­gie łań­cu­chy wie­lo­cu­krów roz­pa­da­ją się na krót­sze czę­ści i mal­to­zę, czy­li dwu­cu­kier (patrz sche­mat z pra­wej).

W żołądku

W żo­łąd­ku kwa­śne pH (1,8–2,3) ha­mu­je dal­szy pro­ces tra­wie­nia wę­glo­wo­da­nów, któ­ry jest wzno­wio­ny po przej­ściu masy po­kar­mo­wej do dwu­nast­ni­cy. Znaj­du­ją­cy się w niej en­zym (amy­la­za trzust­ko­wa), dzia­ła­jąc na tej sa­mej za­sa­dzie co amy­la­za śli­no­wa, od­cze­pia czą­stecz­ki mal­to­zy od nie­stra­wio­nych wie­lo­cu­krów oraz krót­szych łań­cu­chów cu­kro­wych.

W jelicie cienkim

Ko­lej­ny etap tra­wie­nia cu­krów od­by­wa się w je­li­cie cien­kim. Tu en­zym zwa­ny mal­ta­zą roz­kła­da mal­to­zę do glu­ko­zy w ten spo­sób, że z jed­nej czą­stecz­ki mal­to­zy po­wsta­ją dwie czą­stecz­ki glu­ko­zy.

Wchłanianie

Z je­li­ta cien­kie­go glu­ko­za jest wchła­nia­na do krwio­bie­gu, a na­stęp­nie trans­por­to­wa­na do wą­tro­by i da­lej do tka­nek (w za­leż­no­ści od za­po­trze­bo­wa­nia or­ga­ni­zmu). W he­pa­to­cy­tach (ko­mór­kach wą­tro­by) glu­ko­za ule­ga gli­ko­li­zie lub prze­kształ­ca się w gli­ko­gen.

Glikoliza
To proces chemiczny, w wyniku którego jedna cząsteczka glukozy przekształca się w dwie cząsteczki kwasu pirogronowego. Kwas ten bierze udział w ważnych procesach związanych z dostarczaniem energii organizmowi.

Glikogen
To wielocukier gromadzony w wątrobie i mięśniach.

Kie­dy glu­ko­zy jest znacz­nie wię­cej, niż po­trze­ba or­ga­ni­zmo­wi, w wą­tro­bie wsku­tek róż­nych pro­ce­sów che­micz­nych za­mie­nia się ona na gli­ce­rol i kwa­sy tłusz­czo­we, któ­re wę­dru­ją do tkan­ki tłusz­czo­wej, gdzie prze­kształ­ca­ją się w tłusz­cze za­pa­so­we – wła­śnie dla­te­go nad­miar sło­dy­czy może pro­wa­dzić do nad­wa­gi.

Skąd organizm czerpie glukozę, kiedy śpimy?

Glu­ko­zę do­star­cza­my or­ga­ni­zmo­wi wraz z po­ży­wie­niem. Na­to­miast źró­dłem glu­ko­zy w or­ga­ni­zmie czło­wie­ka w go­dzi­nach noc­nych jest głów­nie wą­tro­ba, a w mniej­szym stop­niu ner­ki, któ­re są ak­tyw­niej­sze w tym cza­sie, kie­dy or­ga­nizm nie do­sta­je po­ży­wie­nia. W przy­pad­ku prze­dłu­ża­ją­cej się gło­dów­ki udział ne­rek w pro­duk­cji glu­ko­zy wzra­sta. W kłę­busz­kach ner­ko­wych od­by­wa się fil­tra­cja glu­ko­zy oraz jej po­now­ne wy­chwy­ty­wa­nie w ka­na­li­kach. Ozna­cza to, że pro­du­ku­jąc mocz, ner­ki od­zy­sku­ją glu­ko­zę po­trzeb­ną or­ga­ni­zmo­wi.

W sta­nie gło­du, tzn. kie­dy w tkan­kach znaj­du­je się nie­wiel­ka ilość glu­ko­zy, do ak­cji wkra­cza tak­że glu­ka­gon. To hor­mon wy­dzie­la­ny przez wy­sep­ki trzust­ko­we, któ­ry do­sta­je się do wą­tro­by. Pro­wa­dzi on do wzro­stu stę­że­nia glu­ko­zy we krwi, co jest szcze­gól­nie waż­ne dla za­cho­wa­nia wła­ści­we­go funk­cjo­no­wa­nia or­ga­ni­zmu. In­ny­mi sło­wy, dzia­ła on prze­ciw­nie do in­su­li­ny (mówi się, że jest an­ta­go­ni­stą in­su­li­ny).

W jaki sposób glukoza dostaje się do całego organizmu?

Do mię­śni, tkan­ki tłusz­czo­wej i wą­tro­by do­star­cza ją in­su­li­na. To hor­mon wy­twa­rza­ny przez ko­mór­ki beta wysp trzust­ki.

Kie­dy po po­sił­ku stę­że­nie glu­ko­zy we krwi wzra­sta, na­stę­pu­je wy­rzut in­su­li­ny, któ­ra trans­por­tu­je glu­ko­zę do róż­nych ko­mó­rek cia­ła. Dzię­ki temu po­ziom glu­ko­zy we krwi spa­da.

W sy­tu­acji gdy w or­ga­ni­zmie bra­ku­je in­su­li­ny, glu­ko­za nie może prze­do­stać się do ko­mó­rek i gro­ma­dzi się we krwi, wów­czas do­cho­dzi do za­bu­rzeń go­spo­dar­ki wę­glo­wo­da­no­wej – in­su­li­no­opor­no­ści i cu­krzy­cy.

Słowniczek

Glukoza – cukier prosty, paliwo dla organizmu.
Insulina – hormon wydzielany przez trzustkę transportujący glukozę do wszystkich komórek ciała.
Glikogen – wielocukier gromadzony w wątrobie i mięśniach.
Glukagon – hormon wydzielany przez trzustkę, działający przeciwnie do insuliny.Historie insulinoopornych

Moje pro­ble­my za­czę­ły się od ty­cia w ob­sza­rze brzu­cha, co tłu­ma­czy­łam so­bie jako chwi­lo­wą „nie­do­mo­gę” w zi­mie. Kie­dy wpa­dłam w de­pre­sję, stwier­dzi­łam, że to pew­nie cho­ro­ba se­zo­no­wa. Zba­ga­te­li­zo­wa­łam rów­nież kło­po­ty ze snem, wy­pa­le­nie za­wo­do­we, a pod­wyż­szo­ne po­zio­my cu­kru na czczo tłu­ma­czy­łam stre­sem w pra­cy. Winą za złe sa­mo­po­czu­cie obar­cza­łam też mój wiek i zwią­za­ne z nim zmia­ny me­no­pau­zal­ne.

Ba­da­nia okre­so­we w pra­cy otwo­rzy­ły mi oczy. Wy­ka­za­ły nie­pra­wi­dło­wo­ści w pro­fi­lu li­pi­do­wym oraz gli­ke­mii na czczo. Ci­śnie­nie tęt­ni­cze utrzy­my­wa­ło się dłu­go na sta­łym po­zio­mie 140/90 mm/HG.

Z fak­ta­mi trud­no było dys­ku­to­wać. Po­głę­bio­na dia­gno­sty­ka, czy­li wy­ko­na­nie krzy­wej glu­ko­zo­wo-in­su­li­no­wej, ujaw­ni­ła pro­blem – in­su­li­no­opor­ność i pre­dia­be­tes.

Zmie­ni­łam całe swo­je ży­cie. Prze­pro­wa­dzi­łam się do no­we­go domu na Roz­to­czu. Dzię­ki wi­zy­tom u en­do­kry­no­lo­ga i die­te­ty­ka zro­zu­mia­łam, że zdro­we ży­cie za­wsze za­czy­na się od zdro­wych na­wy­ków. Wiem już, że je­dze­nie i go­to­wa­nie są sztu­ką, któ­ra nie zno­si cho­dze­nia na skró­ty. Po trzech mie­sią­cach sto­so­wa­nia od­po­wied­niej die­ty po­szłam na bal syl­we­stro­wy w do­pa­so­wa­nej suk­ni.

Ten suk­ces zmo­bi­li­zo­wał mo­je­go męża, któ­ry był świad­kiem mo­jej prze­mia­ny. Ma­rek jesz­cze pół roku temu no­sił gar­de­ro­bę w roz­mia­rze XXL, a obec­nie z dumą pre­zen­tu­je przy­ja­cio­łom ko­lek­cje no­wych ko­szul, któ­re sam pro­jek­tu­je i szy­je. Ra­zem upra­wia­my zio­ła w ogród­ku i su­szy­my je w przy­do­mo­wej su­szar­ni.

Bo­że­na, 49 lat
mniej..

BESTSELLERY

Kategorie: