- W empik go
Jak dawniej jadano - ebook
Jak dawniej jadano - ebook
W tej książce znajdziesz mnóstwo smaczków z historii polskiego stołu. Przeczytasz, co jadali królowie, szlachta i chłopi w różnych okresach burzliwych dziejów Polski. Jak zmieniły kuchnię polską czasy zaborów, jak radzono sobie podczas wojen i okupacji, a jak w okresie PRL-u.
To niebanalna podróż do spiżarni, piwnic, kuchni, sklepów spożywczych oraz lokali gastronomicznych minionych lat. Poznaj dawne smaki i dowiedz się, czym były naroki, jak smakują chrapy łosia z figatelami i jak zrobić suropiecki.
Autor we wciągający, erudycyjny sposób opisuje historię naszej narodowej kuchni. Mnóstwo anegdot i opowieści z dawnych lat sprawia, że książkę czyta się niczym powieść. Zarazem jest to niezwykła i zaskakująca rozmachem próba całościowego spojrzenia na tę historię i jedna z nielicznych prób jej analizy z perspektywy ekonomiczniej i kulturowej.
Andrzej Fiedoruk – socjolog i historyk. Rodowity Białostocczanin. Swoje zainteresowanie wszelakimi aspektami kuchni i jedzenia przedstawił w ponad 60 publikacjach. W dorobku ma: powieści, felietony, eseje, a nawet powieść sensacyjną, związane z kulturą kulinarną. Jeden z recenzentów określił go mianem „kucharza publicysty”, gdyż jego książki, budowane na esencjonalnej historii, dosmaczane są komentarzem, doprawiane anegdotami i dykteryjkami kulinarnymi.
Spis treści
- Zbieractwo
- Leśna spiżarnia Słowian
- Łowiectwo, rybołówstwo
- Z pola i ogrodu
- Mięso
- W kuchni dawnych Słowian
- Codzienne menu
- Pokarmy kultowe, obrzędowe
- Społeczna funkcja jedzenia
- Co jadano za czasów Piasta i Rzepichy
- W kuchni Rzepichy
- Mieszczańskie pojadanie
- Za królewskim stołem
Renesansowa kuchnia Jagiellonów
- Kuchnia uboga i głodowa
- Na włościańskim stole
- Kuchnia staroświecka
- Staropolskie jadło
- Na jagiellońskim dworze
Kuchnia Rzeczypospolitej Obojga Narodów
- Kuchnia barokowa
- Polska kuchnia szlachecka
- Mieszczańskie kulinaria
- Coraz bardziej ubogi chłopski stół
- Czasy stanisławowskie
- Na bogatych stołach
- W ziemiańskiej – szlacheckiej kuchni
- Mieszczańskie obyczaje żywieniowe
- Kuchnia robotnicza
- Chłopskie jadło
- Polskie kartofle
- Dzieci za stołem
- Produkcja żywności. Oświeceniowe nowinki
- Pierwsi smakosze i restauratorzy. Początki gastronomii
- Niedojadanie i głód
- Książki kucharskie. Lucyna Ćwierczakiewiczowa
Kuchnia dwudziestolecia międzywojennego
- Kuchnia narodowa a kuchnie regionalne
- Handel
- Zwyczaje kulinarne
- Kuchnia inteligencji pracującej
- Kuchnia biedoty miejskiej
- Kuchnia chłopska
- Gastronomia
Kuchnia czasów wojen i okupacji
- Pierwsze aprowizacyjne wprawki drugiej wojny światowej
- Mały szmugielek i duży szmugiel
- Bimber
- Mieszczanin rolnikiem
- Nowe stare pomysły
- Erzace – zamienniki
- Kryzysowe książki kucharskie
- Gastronomia
- Głód w gettach
- Powstańcza kuchnia
Kategoria: | Popularnonaukowe |
Zabezpieczenie: |
Watermark
|
ISBN: | 978-83-7147-146-9 |
Rozmiar pliku: | 765 KB |