- W empik go
Jak dawniej jadano - ebook
Jak dawniej jadano - ebook
W tej książce znajdziesz mnóstwo smaczków z historii polskiego stołu. Przeczytasz, co jadali królowie, szlachta i chłopi w różnych okresach burzliwych dziejów Polski. Jak zmieniły kuchnię polską czasy zaborów, jak radzono sobie podczas wojen i okupacji, a jak w okresie PRL-u.
To niebanalna podróż do spiżarni, piwnic, kuchni, sklepów spożywczych oraz lokali gastronomicznych minionych lat. Poznaj dawne smaki i dowiedz się, czym były naroki, jak smakują chrapy łosia z figatelami i jak zrobić suropiecki.
Autor we wciągający, erudycyjny sposób opisuje historię naszej narodowej kuchni. Mnóstwo anegdot i opowieści z dawnych lat sprawia, że książkę czyta się niczym powieść. Zarazem jest to niezwykła i zaskakująca rozmachem próba całościowego spojrzenia na tę historię i jedna z nielicznych prób jej analizy z perspektywy ekonomiczniej i kulturowej.
Andrzej Fiedoruk – socjolog i historyk. Rodowity Białostocczanin. Swoje zainteresowanie wszelakimi aspektami kuchni i jedzenia przedstawił w ponad 60 publikacjach. W dorobku ma: powieści, felietony, eseje, a nawet powieść sensacyjną, związane z kulturą kulinarną. Jeden z recenzentów określił go mianem „kucharza publicysty”, gdyż jego książki, budowane na esencjonalnej historii, dosmaczane są komentarzem, doprawiane anegdotami i dykteryjkami kulinarnymi.
Spis treści
- Zbieractwo
- Leśna spiżarnia Słowian
- Łowiectwo, rybołówstwo
- Z pola i ogrodu
- Mięso
- W kuchni dawnych Słowian
- Codzienne menu
- Pokarmy kultowe, obrzędowe
- Społeczna funkcja jedzenia
- Co jadano za czasów Piasta i Rzepichy
- W kuchni Rzepichy
- Mieszczańskie pojadanie
- Za królewskim stołem
Renesansowa kuchnia Jagiellonów
- Kuchnia uboga i głodowa
- Na włościańskim stole
- Kuchnia staroświecka
- Staropolskie jadło
- Na jagiellońskim dworze
Kuchnia Rzeczypospolitej Obojga Narodów
- Kuchnia barokowa
- Polska kuchnia szlachecka
- Mieszczańskie kulinaria
- Coraz bardziej ubogi chłopski stół
- Czasy stanisławowskie
- Na bogatych stołach
- W ziemiańskiej – szlacheckiej kuchni
- Mieszczańskie obyczaje żywieniowe
- Kuchnia robotnicza
- Chłopskie jadło
- Polskie kartofle
- Dzieci za stołem
- Produkcja żywności. Oświeceniowe nowinki
- Pierwsi smakosze i restauratorzy. Początki gastronomii
- Niedojadanie i głód
- Książki kucharskie. Lucyna Ćwierczakiewiczowa
Kuchnia dwudziestolecia międzywojennego
- Kuchnia narodowa a kuchnie regionalne
- Handel
- Zwyczaje kulinarne
- Kuchnia inteligencji pracującej
- Kuchnia biedoty miejskiej
- Kuchnia chłopska
- Gastronomia
Kuchnia czasów wojen i okupacji
- Pierwsze aprowizacyjne wprawki drugiej wojny światowej
- Mały szmugielek i duży szmugiel
- Bimber
- Mieszczanin rolnikiem
- Nowe stare pomysły
- Erzace – zamienniki
- Kryzysowe książki kucharskie
- Gastronomia
- Głód w gettach
- Powstańcza kuchnia
Kategoria: | Popularnonaukowe |
Zabezpieczenie: |
Watermark
|
ISBN: | 978-83-7147-145-2 |
Rozmiar pliku: | 1,4 MB |
FRAGMENT KSIĄŻKI
- Wprowadzenie
- Co i jak jadali Słowianie?
- Zbieractwo
- Leśna spiżarnia Słowian
- Łowiectwo, rybołówstwo
- Z pola i ogrodu
- Mięso
- W kuchni dawnych Słowian
- Codzienne menu
- Pokarmy kultowe, obrzędowe
- Kuchnia czasów piastowskich
- Społeczna funkcja jedzenia
- Co jadano za czasów Piasta i Rzepichy
- W kuchni Rzepichy
- Mieszczańskie pojadanie
- Za królewskim stołem
- Renesansowa kuchnia Jagiellonów
- Kuchnia uboga i głodowa
- Na włościańskim stole
- Kuchnia staroświecka
- Staropolskie jadło
- Na jagiellońskim dworze
- Kuchnia Rzeczypospolitej Obojga Narodów
- Kuchnia barokowa
- Polska kuchnia szlachecka
- Mieszczańskie kulinaria
- Coraz bardziej ubogi chłopski stół
- Czasy stanisławowskie
- Kuchnia okresu zaborów
- Na bogatych stołach
- W ziemiańskiej – szlacheckiej kuchni
- Mieszczańskie obyczaje żywieniowe
- Kuchnia robotnicza
- Chłopskie jadło
- Polskie kartofle
- Dzieci za stołem
- Produkcja żywności. Oświeceniowe nowinki
- Pierwsi smakosze i restauratorzy. Początki gastronomii
- Niedojadanie i głód
- Książki kucharskie. Lucyna Ćwierczakiewiczowa
- Kuchnia dwudziestolecia międzywojennego
- Kuchnia narodowa a kuchnie regionalne
- Handel
- Zwyczaje kulinarne
- Kuchnia inteligencji pracującej
- Kuchnia biedoty miejskiej
- Kuchnia chłopska
- Gastronomia
- Kuchnia czasów wojen i okupacji
- Pierwsze aprowizacyjne wprawki drugiej wojny światowej
- Mały szmugielek i duży szmugiel
- Bimber
- Mieszczanin rolnikiem
- Nowe stare pomysły
- Erzace – zamienniki
- Kryzysowe książki kucharskie
- Gastronomia
- Głód w gettach
- Powstańcza kuchnia
- Kuchnia PRL-u
- Rolnictwo i dostawy obowiązkowe
- Deficytowe mięso i nagie haki w sklepach?
- Kuchnia domowa
- Gastronomia
- Dlaczego karp?
- Gorzkie słodkości
- Święta
- Zamiast zakończenia
- BibliografiaWPROWADZENIE
Tak jakoś się dziwnie składa, że historia naszej kuchni, ktokolwiek próbowałby się z nią zmierzyć, zaczyna się od nieśmiertelnego zapisku Galla Anonima o dwóch tajemniczych przybyszach. Co bardziej dociekliwy amator historii – szczególnie tej związanej z naszą kuchnią – zapewne zada pytanie: „A co było przedtem?”. Jak i co jadali nasi pradziadowie, jak gotowali? Usprawiedliwienie, że nie ma źródeł pisanych, to brak usprawiedliwienia, mamy bowiem wyniki szeroko prowadzonych badań archeologicznych i paleontologicznych, czy wreszcie paleoantropologicznych. Tak jak choćby znakomite opracowanie Hanny Lis i Pawła Lisa pod tytułem Kuchnia Słowian. O żywności, potrawach i nie tylko. Kolejnym mankamentem książek o historii kuchni polskiej jest wybiórcze i fragmentaryczne podejście do tematu. Bo to kuchnia albo staropolska czy szlachecka, albo okresu międzywojennego czy kuchnia ziemiaństwa. Brakuje płynnego przejścia pomiędzy kolejnymi okresami w historii kuchni.
I rzecz chyba najważniejsza. Sposób pisania o historii – a właściwie sposób jej prezentacji. Daty i fakty. Fakty i daty. A gdzie powiązanie z ekonomią, nauką, kulturą, sztuką, zmianami politycznymi? Banały pod hasłem „kuchnia staropolska charakteryzowała się łączeniem smaków kwaśnego ze słodkim” to tak, jakby powiedzieć, że telefon komórkowy służy do komunikowania się pomiędzy osobnikami rodzaju ludzkiego.
I śmieszno, i durnowato!
Gdy zbierzemy wszystkie opracowania związane z naszymi kulinarnymi tradycjami, to tak po prawdzie nie bardzo wiadomo, czym jest kuchnia polska, jaka jest jej geneza i jakie są jej filary. I właściwie kiedy powstała narodowa kuchnia polska?
Niniejsza książka ma służyć przeciętnemu zjadaczowi chleba nie tylko do poznania potraw tworzących filary naszej kuchni narodowej, lecz także do zrozumienia jej pochodzenia oraz uwarunkowań kulturowych i społecznych, jakie towarzyszyły procesowi jej powstawania. Dlatego też każdy rozdział rozpoczynać się będzie krótkim opisem historycznym na temat sposobów pozyskiwania żywności czy wykorzystywanych technologii jej przetwarzania. Mam nadzieję, że takie podejście do pytania „co i jak dawniej jadano?” pozwoli odpowiedzieć na nie holistycznie. Jednak ważne jest także zauważenie, że historia jedzenia składa się ze szczegółów. A że diabeł tkwi w szczegółach? Natomiast dla dosmaczenia całości dorzucę też garść dawnych i współczesnych przepisów oraz kulinarnych anegdot.
Zapraszam więc na wędrówkę po zakamarkach naszych narodowych smakowitości.
Autor
------------------------------------------------------------------------
1.
Gall Anonim, Kronika polska, przekł. R. Grodecki, Wrocław 2003.
2.
H. Lis, P. Lis, Kuchnia Słowian. O żywności, potrawach i nie tylko, Kraków 2009.BIBLIOGRAFIA
Akta Unji Polski z Litwą: 1385–1791, wydali Stanisław Kutrzeba i Władysław Semkowicz, Kraków 1932.
Antologia poezji polskiej, wybór J. Polanicki, A. Rajca, Warszawa 2001
Assouline P., Lutetia, Gallimard 2005.
Baranowski B., Polska karczma, Wrocław–Warszawa–Kraków 1979.
Bartkowski J., Wspomnienia z powstania 1831 r. i pierwszych lat emigracji, Kraków 1966.
Bockenheim K., Przy polskim stole, Wrocław 1999.
Borzym J., Pamiętnik podlaskiego szlachcica, Łomża 2009.
Brillat-Savarin A., Fizjologia smaku, tłum. J. Guze, Warszawa 1966.
Brückner A., Dzieje kultury polskiej, Warszawa 1958.
Brückner A., Encyklopedia staropolska, Warszawa 1990.
Bystroń J.S., Dzieje obyczajów w dawnej Polsce wiek XVI–XVIII, t. II, Warszawa 1994.
Chrząszcz T., Tilgner D.J., Własności i trwałość polskich wędlin, Poznań 1937.
Ciundziewicka A., Gospodyni litewska, wydanie z 1898 roku, nakładem księgarni Józefa Zawadzkiego, Wilno 1914.
Ciundziewicka A., Zawadzka W., Gospodyni litewska, wyd. III, Wilno 1856.
Czachowski H., Świech I., Wigilia czas oczekiwania, czas magii, Komentarz wystawy, Muzeum Etnograficzne im. Marii Znamierowskiej-Prüfferowej w Toruniu, Toruń 2000.
Czerniecki S., Compendium Ferculorum, albo zebranie potraw, opr. J. Dumanowski, Warszawa 2021.
Czochański H., Bimbrownictwo na Podlasiu. Historia i współczesność, Białystok 2011.
Ćwierczakiewiczowa L., 365 obiadów, Kraków 1985.
Dąbrowska M., Dzienniki, Warszawa 1988.
Długosz J., Roczniki czyli kroniki słynnego Królestwa Polskiego, Warszawa 2016.
Dobroński A., Białystok. Historia miasta, Białystok 1998.
Dokument gorlicki z 1417 r., taksy krakowskie z XV w.
Dudek A., Zblewski Z., Utopia nad Wisłą. Historia Peerelu, Warszawa–Bielsko-Biała 2008.
Dumanowski J., Pawlas A., Poznański J., Sekrety mistrzowskie Stanisława Czernieckiego, Warszawa 2010.
„Dziennik Białostocki”, 22 stycznia 1922 r.
„Dzień Dobry”, 10 listopada 1932 r.
Falimierz S., O ziołach y o moczy ich, o paleniu wodek z zioł, o oleykach przyprawianiu, o rzeczach zamorskich, Kraków 1534.
Fernandez-Armesto F., Wokół tysiąca stołów, czyli historia jedzenia, Warszawa 2003.
Fiedoruk A., Lechowski A., Kuchnia dawnego Białegostoku, Białystok 2023.
Filipowicz W., Przy stole z królem. Jak ucztowano na królewskim dworze, od Jagiełły do Elżbiety II, Kraków 2020.
Gall Anonim, Kronika polska, przekł. Roman Grodecki, Wrocław 2003.
„Gazeta Białostocka”, 4–17 sierpnia 1913 r.
Gloger Z., Encyklopedia staropolska, t. I–IV, Warszawa 1985.
Gloger Z., Rok polski w życiu, tradycji i pieśni, Warszawa 1900.
Goff J. le, Truong N., Historia ciała w średniowieczu, tłum. I. Kania, Warszawa 2006.
Gołębiowski Ł., Domy i dwory, Warszawa 1830.
Gospodarka mięsna w Polsce. Zarys dziejów, t. I a, praca zespołowa pod redakcją W. Pezackiego.
Grammaticus S., Gesta Danorum.
Halbański M., Leksykon sztuki kulinarnej, Warszawa 1987.
Halska M., Co dzisiaj jeść i jak gotować?, Warszawa 1942.
Hartleb K., Kultura Polski od zarania dziejów po dni ostatnie, przedmowa Jan Lechoń, New York 1945.
Henisch B.A., Fast and Feast. Food in Medieval Society, Pennsylvania 1977.
Herbaczyński W., W dawnych cukierniach i kawiarniach warszawskich, Warszawa 1983.
Herbich A., Dziewczyny z powstania, Kraków 2014.
Hercius S.K., Bankiet narodowi ludzkiemu od Monarchy Niebieskiego zaraz przy stworzeniu świata z różnych ziół, zbóż, owoców, bydląt zwierzyn, ptastwa, ryb etc. zgotowany, Kraków 1660.
Historia kultury materialnej Polski w zarysie. Tom I od VII do XII wieku, red. M. Dembińska, Z. Podwińska, Wrocław–Warszawa–Kraków–Gdańsk 1978.
Historia kultury materialnej Polski w zarysie. Tom II od XIII do XV wieku, red. A. Rutkowska-Płachcińska, Wrocław–Warszawa–Kraków–Gdańsk 1978.
Historia kultury materialnej Polski w zarysie. Tom III od XVI do połowy XVII wieku, red. A. Keckowa, D. Molenda, Wrocław–Warszawa–Kraków–Gdańsk 1978
Hoffmanowa z Tańskich K., Jan Kochanowski w Czarnolesie. Obrazy z końca szesnastego wieku, Lipsk 1866.
„Ilustrowany Kuryer Codzienny”, 14 sierpnia 1922 r.
Jakimowicz-Klein B., Kuchnia góralska, Wrocław 2014.
Jana Kochanowskiego dzieła polskie, opr. J. Lorentowicz, Warszawa 1919.
Janicki K., Pijana wojna. Alkohol podczas II wojny światowej, Warszawa 2012.
Jarzębski A., Gościniec albo opisanie Warszawy 1643 r., Warszawa 1909.
Jasienica P., Polska Jagiellonów, Warszawa 1986.
Jelicz A., Życie codzienne w średniowiecznym Krakowie (wiek XIII–XV), Warszawa 1966.
Jeżewski A., Warszawa na starej fotografii, Warszawa 1960.
Jeżowski W., Oekonomia abo porządek zabaw ziemiańskich, według czterech części roku.
Karmanowski O., Olbrychta Karmanowskiego poety wieku XVII-go, wiersze różne, zebrał J.K. Plebański, Warszawa 1890.
Kieniewicz A., Nad Prypecią, dawno temu… Wspomnienia zamierzchłej przeszłości, Wrocław 1989.
Kilka słów o tanich kuchniach warszawskich, w drukarni A. Ginsa, Warszawa 1878.
Kitowicz J., Opis obyczajów za panowania Augusta III, tom I–II, Warszawa 2003.
Kluk K., Dykcyonarz roślinny, Warszawa 1805.
Kohn E., „Zdrowie”, t. VIII, 1892.
Kolberg O., Litwa, Dzieła wszystkie Oskara Kolberga, Warszawa 1966.
Konopnicka M., Damnata. Poezyje, Lwów 1900.
Kowalski P., Opowieść o chlebie, Kraków 2007.
Kowecka E., Dwór „Najrządniejszego w Polszcze Magnata”, Warszawa 1991.
Kowecka E., W salonie i w kuchni, Warszawa 1984.
Kpiarze pod Giewontem, opr. R. Hennel, Warszawa 1987.
Krasicki I., Satyry. Za przywilejem. W Warszawie 1779, Warszawa 1779.
Kraszewski J.F., Wspomnienia Wołynia, Polesia i Litwy, Warszawa 1985.
Kruszewski J., Przed półwiekiem w stolicy, Warszawa 1969.
Kuśniewicz A., Mieszaniny obyczajowe, Warszawa 1985.
Lasota E., Beauplan W., Opis Ukrainy, Warszawa 1972.
Lemnis M., Vitry H., W staropolskiej kuchni i przy polskim stole, Warszawa 1989.
Lewicki T., Polska i kraje sąsiednie w świetle Księgi Rogera geografa arabskiego z XII w. Al Indrisi’ego, cz. I, Kraków 1945.
Lis H., Lis P., Kuchnia Słowian. O żywności, potrawach i nie tylko, Kraków 2009.
Leszczyński A., Chłopi swoich panów, „Ale Historia”, nr 43, 28.10.2013.
Łowmiański H., Podstawy gospodarcze formowania się państw słowiańskich, Warszawa 1953.
Łozińska M., Łoziński J., W przedwojennej Polsce. Życie codzienne i niecodzienne, Warszawa 2011.
Łoziński W., Życie polskie w dawnych wiekach, Kraków1974.
Łuczaj Ł., Dzika Kuchnia, Warszawa 2013.
Łyki i kołtuny. Pamiętnik mieszczanina Podlaskiego (1790–1816), wydał z rękopisu, przypiskami i wstępem opatrzył K. Bartoszewicz, Kraków–Warszawa 1917.
Machaut G. de, La Preis d’Alexandrie ou chroniqe du roi Pierre de Lusignan, Genewa 1877.
Malczewski R., Od cepra do wariata. Felietony zakopiańskie, Warszawa 2012.
Markuza-Bieniecka B., Kuchnia krajów nadbałtyckich, Warszawa 1986.
Maroszek J., Leończuk J., Wielka księga tradycji kulinarnych Puszczy Knyszyńskiej, Supraśl 2011.
Maurizio A., Pożywienie roślinne i rolnictwo w rozwoju dziejowym, Warszawa 1926.
Meyzie P., Kuchnia w Europie doby nowożytnej. Jeść i pić: XVI–XIX wiek, Warszawa 2012.
Mickiewicz A., Pan Tadeusz czyli ostatni zajazd na Litwie, Warszawa 1982.
Mikulski K., Krakowski Zjazd Monarchów Czyli Uczta u Wierzynka, portal magazynu historycznego „Mówią Wieki”.
Morawski Z., Gdzie ten dom, gdzie ten świat?, Warszawa 1994.
Morsztyn J.A., Do Stanisława Morsztyna, Poezye oryginalne i tłomaczone. Poezye liryczne – Lutniéj księga pierwsza, Warszawa 1883.
Morsztyn J.A., Utwory zebrane, red. L. Kukulski, Warszawa 1971.
Nakwaska K., Dwór wiejski, t. I, Poznań 1843.
Nestor, Powieść minionych lat, przeł. F. Sielicki, Kraków 1968.
Niemcewicz J.U., Juliana Ursyna Niemcewicza podróże historyczne po ziemiach polskich między rokiem 1811–1828, Paryż 1858.
Nieżychowski J.J., Wielkanocna spowiedź smakosza, „Twój Styl” 1996, nr 12.
Obyczaje w Polsce. Od średniowiecza do czasów współczesnych, praca zbiorowa pod redakcją A. Chwalby, Warszawa 2004.
Ochman-Staniszewska S., Dynastia Wazów w Polsce, Warszawa 2006.
Orgelbrand S., Encyklopedia powszechna, Wydawnictwo Towarzystwa Akcyjnego Odlewni Czcionek i Drukarni S. Orgelbranda Synów, 1901.
Osiecka A., W żółtych płomieniach liści, http://magdaumer.pl/home/spiewnik/w-zoltych-plomieniach-lisci/ (data dostępu: 04.04.2024 r.).
Ossowska M., Inteligent polski na tle grup towarzyskich Europu Zachodniej, „Myśl Współczesna” 1947, nr 5.
Pamiętniki chłopów, seria II, Warszawa 1936.
Peszke J., Kuchnia polska dawna. Urywki z jej dziejów od najdawniejszych czasów do końca wieku XVII, „Gazeta domowa”, Warszawa 20 grudnia 1903.
Pirożnikow E., Szymański W.M., Rola dziko rosnących roślin w pożywieniu mieszkańców osady z okresu wpływów rzymskich i wędrówek ludów w Paprotkach kolonii stanowisko 44 w Krainie Wielkich Jezior Mazurskich, „Sprawozdania Archeologiczne” 57.
Pokorska B., Piwo w naszym domu, Warszawa 1987.
Pol W., Opowiadanie łowczego, tegoż, Rok myśliwca, Lublin 2007.
Pośpieszyńska K., Przygoda kulinarna, Warszawa 1987.
Potocki W., Moralia abo rzeczy do obyczajów, nauk i przestróg, t. II, Kraków 1915.
Pruszak T.A., O ziemiańskim świętowaniu. Tradycje świąt Bożego narodzenia i Wielkiejnocy, Warszawa 2006.
Przyczyna wesołości, śmiechu, nabycia dobrego humoru y uciechy. Apropo czyli przytoczenie w konwersacyi iakowej wiadomości ciekawej w krótkich historyach, fabułach, odpowiedziach, powieściach trefunkowych zawierające się, rkp. Archiwum Komierowskich z Komierowa, nr 101, Wojewódzkie Archiwum Państwowe w Bydgoszczy.
Rajzner E., Lew H.R., Losy nieopowiedziane, Warszawa 2013.
Redliński E., Nikiformy, Warszawa 1982.
Rej M., Wizerunk własny żywota człowieka poczciwego, tegoż, Dzieła wszystkie, t. VII, Wrocław 1971.
Rej M., Żywot człowieka poczciwego, „Biblioteka Polska”, zeszyt piąty, Kraków 1859.
Rozmowa Mistrza Polikarpa ze Śmiercią, staropolska.pl, http://staropolska.pl/sredniowiecze/poezja_swiecka/dialog_02.html (data dostępu: 24.03.2024).
Różycki A., Krakowskie wyroby wędliniarskie, Kraków 1926.
Rubinstein A., Kuchnia Neli, Warszawa 2003.
Ruch ludowy na Mazowszu, Kurpiach i Podlasiu, red. A. Łuczak, Warszawa 1975.
Saryusz-Stokowska M., Co kiedy, jak i z kim, Żnin 1937.
Słonimski A., Wspomnienia warszawskie, Warszawa 1957.
Słowacki J., Podróż na Wschód. Poemat niedokończony, tegoż, Pisma pośmiertne, ogł. A. Małecki, t. 1, Lwów 1866.
Smolka S., Mieszko Stary i jego wiek, Warszawa 2009.
Stille S.J., Podróż do Polski, Warszawa 1985.
Syreński Sz., Zielnik Syreniusza druk czcionką współczesną. Tom I–VI, Krosno 2017.
Szarota T., Okupowanej Warszawy dzień powszedni, Warszawa 1988.
Szromba-Rysowa Z., Pożywienie, Podhale – tradycja we współczesnej kulturze wsi, Kraków 2000.
Szymański W., Pikolak z hotelu Ritz, audycja, Polskie Radio Białystok 2003
Szyttler J., Kuchnia myśliwska, czyli na łowach, Wilno 1845.
Święch I., Biesiada trwa. Wigilijny kod kulinarny, Smak biesiady. Antropologiczne szkice o kulturze szlacheckiej i współczesnej, pod red. J. Eichstaedta, Ożarów 2000.
Tarasiewicz K., Kawa i herbata na ziemiach polskich. Handel, konsumpcja, obyczaje, Warszawa 2009.
Tarasiewicz K., Przygody z kawą i herbatą. Anegdoty, wydarzenia, Warszawa 2000.
Tazbir J., Kultura szlachecka w Polsce. Rozkwit – upadek – relikty, Warszawa 1979.
Toussaint-Samat M., Historia naturalna i moralna jedzenia, Warszawa 2002.
Trembecki J.T., Wirydarz poetycki, Lwów 1910.
Twarowska E., Zdobywanie pożywienia. Zbieractwo wczesnośredniowieczne, Człowiek w pradziejach, red. J.K. Kozłowski, S.K. Kozłowski, Warszawa 1983.
Waldorff J., Śmierć miasta, Warszawa 1946.
Wańkowicz M., Monte Cassino, Warszawa 1978.
Wańkowicz M., Szczenięce lata, Kraków 1974.
Wańkowicz M., Tedy i owędy, Warszawa 1971.
Wańkowicz M., Ziele na kraterze, Warszawa 1976.
Wereszczyński J., Gościniec pewny niepomiernym moczygębom a obmierzłym wydmikuflom świata tego, Kraków 1585, drukarnia A. Piotrkowczyk; fragmenty przedr. J. Krzyżanowski i K. Żukowska-Bilip, Dawna facecja polska (XVI–XVIII w.), Warszawa 1960.
Wernick F., Fritza Wernicka opis Warszawy z 1876 r., opr. i tłum. I. i J. Kosimowie, Studia warszawskie, t. VI, Warszawa 1970.
Wiernicki W., Wspomnienia o warszawskich knajpach, Warszawa 1994.
Wiesiołowski J., Kultura Polski prowincjonalnej u schyłku średniowiecza, „Znak”, R. XVIII, nr 157/8.
Włodarczyk A., Femme terrible Lucyna Ćwierczakiewiczowa i 365 obiadów za 5 złotych, „Wysokie obcasy”, 31.07.2012 r.
Woźniak O., Historia mlekiem pisana, „Gazeta Wyborcza”, 8 sierpnia 2013.
Wynnyczuk J., Knajpy Lwowa, Warszawa 2008.
Zaprutko-Janicka A., Okupacja od kuchni. Kobieca sztuka przetrwania, Kraków 2015.
Zawadzka W., Kucharka litewska, Wilno 1870.