- W empik go
Jak mieć zgrabną sylwetkę? Przepisy - ebook
Jak mieć zgrabną sylwetkę? Przepisy - ebook
W tej książce znajdziesz całe mnóstwo wspaniałych, oryginalnych posiłków na śniadanie, obiady i kolacje (ponad 120 przepisów). Wyszukane, wymuskane przez autorkę przepisy będą dla Ciebie świetną podróżą do głębi różnorodności smaków. Autorka udowodniła że zdrowe jedzenie nie jest ani nudne, ani drogie, a na pewno nie czasochłonne.
Książka wzbogacona jest również o przepisy na pyszne koktajle oraz zdrowe „małe co nie co”, czyli słodycze. Książka obfituje również w przepisy na domowe chleby, które są niezwykle proste w wykonaniu. Naprawdę warto mieć tą pozycję, by zainspirować się i wykorzystać nowe pomysły w naszej kuchni.
Spis treści
WSTĘP
PIECZYWO
Łatwy chleb
Bagietki
Bułeczki owsiane
Chleb bez wyrabiania
Bułeczki dyniowe
Zakwas
Chleb pszenny na zakwasie
Chleb żytni na zakwasie
Łatwy chleb bezglutenowy
Trudniejszy chleb bezglutenowy
Ciabata
Ciabata z płatkami owsianymi
KOKTAILE
Zielone pyszności
Pomarańczowa rozkosz
Dietetyczny koktajl czekoladowy
Koktajl truskawkowy
Bananowy szał
Zielony koktajl
Koktajl pietruszkowo – gruszkowo
Sok z buraków
Koktajl owocowo-warzywny
Koktajl witaminowy
Koktajl odmładzający
Koktajl marchewka, jabłko, awokado
ZDROWE PRZEKĄSKI DO PRACY
Batony śniadaniowe
Pożywna granola
ŚNIADANIA
CO NALEŻY JEŚĆ NA SNIADANIE?
CZEGO NALEŻY UNIKAĆ?
ŚNIADANIA WYMAGAJĄCE WCZEŚNIEJSZEGO PRZYGOTOWANIA
Domowe muesli
Sałatka piękności Heleny Rubinstein
Pasta z ryby wędzonej
Pasta z awokado
Pasta z białej fasoli
Pasta z czerwonej soczewicy
Pesto z liści rzodkiewki
Pikantna pasta do pieczywa z soczewicy i dyni
Pasta paprykowa
Pasta z marchewki
Pasta z fasoli adzuki
Pasta z czarnych oliwek
Pasta z bobu i awokado
Humus
Tatar z łososia
Łosoś marynowany
Kanapka z łososiem, jogurtem i szczypiorkiem
„Wrapy” z cieńkich naleśników
Twaróg z prażonym siemieniem lnianym i czarnuszką
Pyszny pasztet
CIEPŁE ŚNIADANIA NA WEEKEND
Owsianka z Quinoą
Placek owsiany
Crostini misti z pomidorami i papryką
Nadzienie do ciabaty
Pomysł na kanapkę z ciabattą
Zapiekana kasza jaglana z jabłkiem i prażonymi migdałami
Naleśniki z owocami
Grzanki z pesto z rukoli i sadzonym jajkiem
Łososiowa kanapka z przepiórczym jajkiem sadzonym
Naleśniki z pomarańczą
Faszerowane roladki z cukini
Śniadanie z amarantusem
Omlet na kefirze podawany z lodami wiśniowo- twarożkowymi
ZUPY
Zupa z czerwonej papryki i soczewicy
Zupa z soczewicy i suszonych pomidorów
Zupa z pora
Chłodnik z botwinki
Zupa brokułowo – serowa
Krem z zielonego groszku
Krem z brokułów
Zupka z pomidorów i papryki
Krem grzybowy z grzankami
Zupa – krem z pieczonej dyni, papryki i czosnku
Zupa cebulowa
Zupa szczawiowa z pokrzywą i szpinakiem
Zupa pietruszkowa
SAŁATKI
Sałatka ze szpinakiem
Sałatka z grillowanymi warzywami
Oryginalna sałatka z marchewki
Sałatka z kaszy jaglanej z pieczonymi warzywami
Sałatka z białym serem, grillowaną cebulą i chrupkami jabłkowymi
Letnia sałatka
OBIADY
Łosoś w pomidorowej salsie
Łosoś z warzywami
Krewetki
WEGETARIAŃSKIE DANIA DO ZIEMNIAKÓW/RYŻU/KASZ
Kotlety z ciecierzycy
Kotleciki z zielonego groszku i kaszy jaglanej
Kotleciki z adzuki
Kotleciki z czerwonej fasoli, quinoa i buraków
Racuchy z cukinią
Klopsiki z kaszy jaglanej i czerwonej soczewicy w pomidorowym sosie (wegańskie)
Placki z cukinii
SAMODZIELNE DANIA
Zielony placek
Zapiekanka z dynią
Cukinia faszerowana
Bakłażany zapiekane
Komosa z grillowanymi warzywami
Potrawa z quinoi
Cieciorka w sosie pomidorowym
Warzywne chili
Fuzja smaków
Nadziewane pomidory
Jambalaja warzywna
Szpinak z ciecierzyca i quinoą
Gulasz z fasoli i soczewicy z brązowym ryżem
Ratatouille frittata
Pita z falafelami z pieczonym burakiem
Gulasz z ciecierzycy
Gołąbki z młodej kapusty z pęczakiem
Tarta z warzywami
Tarta ze szpinakiem
Tarta z kozim serem, ricottą i cukinią
MAKARONY
Ravioli ze szpinakiem i ricottą
Makaron z pesto i brokułami
Makaron z bakłażanem i pomidorami
Makaron z sosem pomidorowo-cukiniowym
DODATKOWE PRZEPISY
Domowy majonez
PIZZA
NA GRILLA
Kolorowe szaszłyki
Pstrąg z grilla z ciepłą sałatką
Grillowana ryba na marchwiowym pure
CIASTA
Ciasto marchewkowo-pomarańczowe z migdałami
Babeczki z lekkiego serka z owocami sezonowymi
Ciasteczka z czekoladą
Kokosanki
Jabłka pod kruszonką
Ciasto z cukinią
Placuszki bananowe
Pieczone jabłka z nadzieniem
Smażone banany z migdałami
Chińskie ciasteczka z wróżbą
Zakończenie
Kategoria: | Poradniki |
Zabezpieczenie: |
Watermark
|
ISBN: | 978-83-7859-230-3 |
Rozmiar pliku: | 5,9 MB |
FRAGMENT KSIĄŻKI
Jak każda kobieta dbam o swój wygląd i zawsze czytałam dużo artykułów na temat jak mieć piękną sylwetkę, cerę i jak dbać o zdrowie. Zauważyłam, jednak, że owe artykuły promowały określone kosmetyki, perfumy, produkty i namawiały do tego, że dzięki nim stanę się atrakcyjną, zdrową kobietą.
Oczywiście zdawałam sobie sprawę, że takie obietnice są złudne i zaczęłam zastanawiać się, jak wyrwać się spod komercyjnej manipulacji reklam i znaleźć coś odpowiedniego dla siebie. Coś, co byłoby nie okłamane, coś co byłoby naturalne, ale przede wszystkim, żeby mi służyło.
Na samym początku zainteresowałam się tym, co jem, co piję, ponieważ wiedziałam, że przede wszystkim należy dbać o siebie od wewnątrz. Wiedziałam, że kosmetyki czy zabiegi na ciało i twarz nie wystarczają, by długo wyglądać pięknie.
Początkowo moje odkrycia były dla mnie szokujące. Zdałam sobie sprawę, jak bardzo nasz świat jest przekłamany. Mleko, które promuje się jako zdrowe w gruncie rzeczy szkodzi, jogurty zamiast zdrowych składników zawierają sztuczne substancje, do masła i serów żółtych dodawane są tłuszcze typu trans. Warzywa i owoce są „pryskane”, by lepiej wyglądały, a nie by nam służyły w zdobyciu odpowiedniej ilości witamin i mikroelementów. Codzienne produkty, jak białe pieczywo, kawa, herbata są szkodliwe, bo blokują przyswajanie witamin oraz zakwaszają organizm.
Ratunku!!
Pomyślałam sobie - Co jeść? Co pić? Jak teraz będę się odżywiała?
Ja na sam początek obejrzałam kilka filmów o zdrowiu. Ciągle czytałam, dowiadywałam się nowych rzeczy i nie mogłam się zatrzymać!!! Od kilku lat wcielam w życie wiedzę, którą zgromadziłam, dzięki tym poszukiwaniom.
Sprawdzoną wiedzę o zdrowych produktach, zachowaniu zdrowia i wspaniałej figurze podzieliłam się w poprzedniej książce: „Jak mieć zgrabną sylwetkę”.
W tej książce poszłam o krok dalej i przedstawiłam liczne sprawdzone przeze mnie przepisy. Uwielbiam jeść i teraz wiem, jak należy przygotowywać posiłki, aby były zdrowe, smaczne, bez uszczerbku na figurze i w tej książce podzielę się z Tobą tą wiedzą.