Jedz pysznie sezonowo - ebook
Jedz pysznie sezonowo - ebook
Jedz pysznie i zdrowo przez cały rok!
To właśnie świeże warzywa i owoce z lokalnych upraw powinny być podstawą naszej diety. W odpowiednim dla nich sezonie są nie tylko najtańsze, lecz przede wszystkim najpyszniejsze i pełne wartości odżywczych. Nie masz pomysłu, co z nich ugotować?
Anna Zyśk, autorka popularnego profilu na Instagramie @jedz.pysznie, przedstawia prawie 120 przepisów na dania, które pozwolą ci wykorzystać bogactwo sezonowych składników – przez wszystkie pory roku!
Znajdziesz tu smaki pierwszych wiosennych warzyw, odświeżające letnie desery i sałatki z owocami, rozgrzewające warzywne zupy i aromatyczne ciasta, a także proste i apetyczne potrawy na zimniejszy sezon. Odkryjesz nowe inspirujące sposoby wykorzystania warzyw i owoców: kotlety z bakłażana, frytki z fasolki, chleb szpinakowy czy sernik ziemniaczany. Zadbasz też o swoją sylwetkę, bo dzięki obliczonej kaloryczności i zawartości makroskładników z łatwością włączysz nowe dania do swojego jadłospisu!
Skończ z nudą w kuchni i zacznij cieszyć się darami natury!
Kategoria: | Kuchnia |
Zabezpieczenie: |
Watermark
|
ISBN: | 9788383171470 |
Rozmiar pliku: | 12 MB |
FRAGMENT KSIĄŻKI
Poznajmy się
Chcę powitać cię w moim świecie! Ogromnie się cieszę, że sięgnąłeś po moją książkę!
Nazywam się Ania Zyśk, mieszkam w Warszawie. Prowadzę profil o nazwie @jedz.pysznie na Instagramie i TikToku oraz blog – www.jedzpysznie.pl. Jestem mamą krasnala o imieniu Nela – piszę o tym nie bez powodu, bo ta mała księżniczka odegrała dużą rolę w tworzeniu każdej z moich książek.
Wiele lat szukałam hobby, czegoś, co poza życiem prywatnym i zawodowym dałoby mi poczucie spełnienia. Mąż od lat namawiał mnie, abym rozwijała swoje umiejętności kulinarne, bo od zawsze lubiłam gotować, jednak cały czas brakowało mi na to czasu. Gdy zaszłam w ciążę, zaczęłam myśleć o tym, co zrobić z tymi moimi przygodami w kuchni, szukałam pomysłu na nazwę profilu na Instagramie. Lecz te dziewięć miesięcy zleciało mi tak szybko, że temat się skończył, zanim zdążyłam podjąć jakiekolwiek działania.
Jednak Nela była wyjątkowo spokojnym niemowlakiem, dlatego w pewnym momencie zaczęłam się w domu nudzić. Pewnego marcowego popołudnia wpadła mi do głowy nazwa @jedz.pysznie, więc jeszcze tego samego dnia założyłam konto na Instagramie i opublikowałam pierwszy post. Kilka miesięcy później zaczęłam prowadzić blog o tej samej nazwie. Właśnie tak zaczęła się moja historia...
W końcu udało mi się odnaleźć swoją pasję – uwierzcie, jest to dla mnie ogromne szczęście! Zakochałam się w gotowaniu! Prowadząc profil na Instagramie, wkręciłam się również w fotografię kulinarną. Jestem świadoma tego, że jemy przede wszystkim oczami, dlatego staram się, aby moje zdjęcia zachęcały do wypróbowania moich przepisów.
Przygotujmy razem coś pysznego!
O książce
Książka, którą trzymasz w rękach, powstała z miłości do gotowania, fotografii kulinarnej oraz chęci inspirowania innych. Pozytywne opinie na temat moich przepisów i książek _Jedz pysznie i chudnij_ oraz _Comfort food po polsku_, które na Instagramie oraz blogu zamieścili moi obserwatorzy, skłoniły mnie do jej napisania.
Tym razem chcę pokazać moje pomysły na pyszne i proste dania z sezonowych warzyw i owoców.
Znajdziesz tu inspiracje, jak wykorzystać sezonowe bogactwo owoców i warzyw, aby przygotować proste i tanie posiłki – na wszystkie pory roku. To właśnie świeże owoce i warzywa z lokalnych upraw powinny być podstawą naszej diety. A przy tym są tanie i łatwo dostępne.
Zwykle wykorzystuję produkty kupione w sklepach, większość z nich powinieneś mieć w domu. Baw się jedzeniem, ciesz się i smakuj! Pamiętaj, że większość składników możesz zamienić, na przykład mąkę pszenną można zastąpić mąką pszenną pełnoziarnistą, a owoce i warzywa zamienić na te, które masz pod ręką. Dla każdego przepisu obliczyłam liczbę kalorii oraz makroskładniki, aby przybliżyć ci jego wartości odżywcze.
Mam ogromną nadzieję, że moja książka ci się spodoba. Jestem bardzo ciekawa twojej opinii, zapraszam cię do podzielenia się nią na moim profilu na Instagramie – @jedz.pysznie. Jeśli będziesz mieć dodatkowe pytania dotyczące produktów czy przygotowania dań, śmiało pisz do mnie na Instagramie, jestem tam codziennie.
Przeczytaj, zanim zaczniesz gotować
Poniżej znajdziesz kilka informacji, które ułatwią ci przygotowanie przepisów.
1. Kalorie i makroskładniki zostały obliczone na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to wartość orientacyjna. Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii, dlatego, jeśli masz taką potrzebę, oblicz kalorie samodzielnie, korzystając z darmowych aplikacji.
2. Mąka pszenna, której używam w przepisach, to typy 550 i 650 (chyba że w przepisie zostało wskazane inaczej).
3. Wszystkie warzywa i owoce należy przed użyciem dokładnie umyć i osuszyć.
4. Waga wszystkich składników podana jest po obraniu, przed obróbką termiczną (chyba że w przepisie zostało wskazane inaczej).
5. W przepisach używam drożdży instant. Jeśli dodajesz świeże, pamiętaj o obliczeniu odpowiedniej ilości drożdży na daną ilość mąki. Informacja, na jaką ilość mąki jest przewidziane opakowanie drożdży, powinna być umieszczona na etykiecie. Przelicznik znajdziesz również w pomocniku kuchennym.
6. Jeśli chcesz przygotować potrawę w formie bezglutenowej, zamień mąkę pszenną na uniwersalny miks bezglutenowy, który jest dostępny w sklepach.
7. Jeśli chcesz przygotować potrawę w wersji roślinnej, zamień:
• masło na margarynę,
• mleko na napój roślinny,
• jogurt na jogurt roślinny,
• śmietanę na śmietanę roślinną,
• jajko na mielone siemię lniane lub banana,
• majonez na majonez roślinny,
• mięso na jego wegańskie odpowiedniki, tj. tofu, granulat sojowy, tempeh czy seitan.
8. W przepisach wykorzystuję produkty konserwowe (fasola, kukurydza), ponieważ lubię szybkie gotowanie, a te produkty mają dobry smak i zachowują swoje wartości odżywcze. Jednak możesz użyć surowych składników i ugotować je wcześniej, zgodnie z ich przeznaczeniem w potrawie.
9. Jeśli nie masz pomysłu na wykorzystanie tzw. resztek, tj. białka jaj, warzyw lub mięsa z zupy, zapraszam cię na mój blog i profil na Instagramie. Znajdziesz tam inspiracje, w jaki sposób wykorzystać te składniki.
10. Gdy podana w przepisie ilość tłuszczu do podsmażenia (np. cebuli) jest dla ciebie zbyt mała, dodaj odrobinę wody. Wtedy warzywo równomiernie się zeszkli i przede wszystkim kaloryczność dania się nie zwiększy.
11. Do każdej z zup możesz dodawać zamiennie bulion warzywny lub drobiowy.
12. Do zabielenia zup możesz wykorzystać jogurt lub śmietanę 18%. Ja jestem fanką zup zaprawionych słodką śmietanką.
13. Pamiętaj, że nadmiar zupy czy bulionu zawsze możesz zamrozić lub zawekować i zjeść później. Opis całego procesu pasteryzacji znajdziesz w książce _Comfort food po polsku._
14. Większość potraw możesz zamrozić i zjeść w innym czasie. Szczegóły na temat mrożenia pożywienia znajdziesz w książce _Comfort food po polsku._
15. W większości przepisów możesz zamienić sery i rodzaje mięsa na swoje ulubione.
16. Każdy sos sałatkowy możesz wykorzystać do swoich ulubionych sałatek.
WIOSNA I LATO
Wiosenna
zupa szczawiowa
------------------------ ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ -------------------------------------------------------------------------------
Składniki: Przygotowanie: Wskazówka:
3 porcje Cebulę, ziemniaki i czosnek pokrój drobno. Tak przygotowane warzywa podsmażaj w garnku na maśle przez 5 minut. Warzywa zalej bulionem i gotuj do miękkości. Pod koniec gotowania dodaj szczaw i szpinak. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Gotuj 5 minut. Następnie zblenduj zupę na gładki krem. Śmietanę przełóż do miski, dodaj do niej chochlę zupy, aby ją zahartować. Mieszaj, aż śmietana dobrze rozprowadzi się w płynie, następnie dodaj do garnka z zupą. Doprowadź do wrzenia, po czym zdejmij zupę z palnika. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Przepis na domowy bulion znajdziesz w mojej książce „Comfort food po polsku”.
1 l bulionu warzywnego
500 g ziemniaków
200 g szczawiu
100 g szpinaku
60 g cebuli
20 g masła
50 g śmietany 18%
3 ząbki czosnku
5 g cukru
sól i pieprz
------------------------ ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ -------------------------------------------------------------------------------
1 porcja zawiera:
285 kcal
Białka: 5,8 g
Tłuszcze: 9,4 g
Węglowodany: 46,5 g
Wiosenna
zupa z kalarepy
+--+
| |
+--+
1 porcja zawiera:
249 kcal
Białka: 7,5 g
Tłuszcze: 5,2 g
Węglowodany: 46,1 g
Zupa
z botwinki
--------------------------- ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ ---------------------------------------------------------------------------------------------
Składniki: Przygotowanie: Wskazówka:
3 porcje Ziemniaki, marchewkę i buraczki pokrój w drobną kostkę. W garnku rozgrzej masło i podsmaż na nim przygotowane wcześniej warzywa. Po 3 minutach dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Warzywa zalej bulionem i gotuj do miękkości. Dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Pod koniec gotowania dodaj do garnka pokrojoną nać i liście botwiny. Gotuj kolejne 5 minut. Śmietanę przełóż do miski, dodaj do niej chochlę zupy, aby ją zahartować. Mieszaj, aż śmietana dobrze rozprowadzi się w płynie. Zahartowaną śmietanę dodaj do garnka z zupą. Doprowadź do wrzenia, następnie zdejmij zupę z palnika. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Przepis na domowy bulion znajdziesz w mojej książce „Comfort food po polsku”.
1 l bulionu warzywnego Porada:
250 g ziemniaków Jeśli twoja botwinka ma za mało buraków, wykorzystaj buraki, które możesz kupić oddzielnie.
150 g marchewki
250 g buraczków z botwiny
130 g naci botwiny
50 g śmietany 18%
5 g masła
1 ząbek czosnku
5 g cukru
sok z cytryny
sól i pieprz
--------------------------- ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ ---------------------------------------------------------------------------------------------
1 porcja zawiera:
200 kcal
Białka: 5,0 g
Tłuszcze: 2,7 g
Węglowodany: 37,0 g
Zupa
z bobu
--------------------------- -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- -------------------------------------------------------------------------------
Składniki: Przygotowanie: Wskazówka:
2 porcje Cebulę, ziemniaki, czosnek pokrój drobno. Tak przygotowane warzywa podsmażaj w garnku na maśle przez 5 minut. Warzywa zalej bulionem i gotuj do miękkości. W tym czasie w osolonej wodzie ugotuj bób (około 10 minut). Gdy przestygnie, obierz go ze skórki. Pod koniec gotowania warzyw dodaj obrany bób. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Gotuj jeszcze 5 minut. Przepis na domowy bulion znajdziesz w mojej książce „Comfort food po polsku”.
700 ml bulionu warzywnego Śmietanę włóż do miski, dodaj do niej chochlę zupy, aby zahartować śmietanę. Mieszaj, aż dobrze rozprowadzi się w płynie. Zahartowaną śmietanę dodaj do garnka z zupą. Doprowadź do wrzenia, włóż posiekane zioła i zdejmij zupę z palnika. Przed podaniem posyp zupę pokruszonym serem feta.
40 g cebuli
2 ząbki czosnku
5 g masła
200 g ziemniaków
200 g bobu
50 g śmietany 18%
20 g sera feta
szczypior, koperek
sól i pieprz
--------------------------- -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- -------------------------------------------------------------------------------
1 porcja zawiera:
283 kcal
Białka: 12,4 g
Tłuszcze: 8,8 g
Węglowodany: 42,3 g
Zupa
z zielonego groszku
-------------------------- -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- -------------------------------------------------------------------------------
Składniki: Przygotowanie: Wskazówka:
3 porcje Cebulę, ziemniaki i czosnek pokrój drobno. Tak przygotowane warzywa podsmażaj w garnku na oleju przez 5 minut. Warzywa zalej bulionem i gotuj do miękkości. Pod koniec gotowania dodaj groszek. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Gotuj 5 minut. Następnie zblenduj zupę na gładki krem. Doprowadź do wrzenia, po czym zdejmij z palnika. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Przepis na domowy bulion znajdziesz w mojej książce „Comfort food po polsku”.
1,5 l bulionu warzywnego
500 g ziemniaków
400 g groszku zielonego
100 g cebuli
2 ząbki czosnku
10 g soku z cytryny
5 g oleju roślinnego
sól i pieprz
-------------------------- -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- -------------------------------------------------------------------------------
1 porcja zawiera:
308 kcal
Białka: 12,3 g
Tłuszcze: 2,5 g
Węglowodany: 63,6 g
Zupa
z soczewicą i pomidorami
--------------------------- ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ -------------------------------------------------------------------------------
Składniki: Przygotowanie: Wskazówka:
3 porcje Soczewicę namocz na około 30 minut w gorącej wodzie, po tym czasie odcedź ją na sicie. Marchew pokrój w cienkie plastry, cebulę i pomidory w kostkę. W garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę oraz marchewkę. Smaż około 5 minut. Następnie dodaj pomidory, soczewicę i liść laurowy. Całość zalej bulionem. Gotuj na małym ogniu, aż soczewica będzie miękka. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz tymiankiem. Gotową zupę podawaj z ulubionymi dodatkami. Przepis na domowy bulion znajdziesz w mojej książce „Comfort food po polsku”.
1 l bulionu warzywnego
500 g pomidorów
100 g soczewicy czerwonej
100 g cebuli
100 g marchewki
1 liść laurowy
1 łyżeczka tymianku
10 g oleju roślinnego
sól i pieprz
--------------------------- ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ -------------------------------------------------------------------------------
1 porcja zawiera:
211 kcal
Białka: 10,7 g
Tłuszcze: 4,9 g
Węglowodany: 34,0 g
Zupa krem
ze szparagów
--------------------------- --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- --
Składniki: Przygotowanie:
4 porcje Od szparagów odłam zdrewniałe końcówki. Ziemniaki, seler, pietruszkę, cebulę, czosnek i szparagi pokrój drobno. W garnku rozgrzej olej i podsmażaj przez kilka minut, aż…
1 l bulionu warzywnego .
500 g szparagów zielonych .
300 g ziemniaków .
80 g cebuli …(fragment)…
50 g selera korzeniowego Całość dostępna w wersji pełnej
50 g korzenia pietruszki
50 g śmietanki 30%
3 ząbki czosnku
5 g oleju roślinnego
sól i pieprz
--------------------------- --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- --JESIEŃ I ZIMA
Zupa
brokułowa
------------------------------------- --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- -------------------------------------------------------------------------------
Składniki: Przygotowanie: Wskazówka:
4 porcje Cebulę, ziemniaki, czosnek pokrój drobno, tak przygotowane warzywa podsmażaj w garnku na maśle przez 5 minut. Warzywa zalej bulionem i gotuj do miękkości. Pod koniec gotowania dodaj pokrojony na małe różyczki brokuł. Dopraw do smaku solą, pieprzem. Gotuj 5 minut, aż brokuł zmięknie. Przepis na domowy bulion znajdziesz w mojej książce „Comfort food po polsku”.
1,5 l bulionu warzywnego Serek włóż do miski, dodaj do niego chochlę zupy i dokładnie go rozpuść. Odlaną zupę ponownie dodaj do garnka. Doprowadź do wrzenia, dodaj posiekany koperek, a następnie zdejmij zupę z palnika i podawaj.
500 g brokułu
400 g ziemniaków
100 g cebuli
100 g śmietankowego serka topionego
2 ząbki czosnku
10 g oleju roślinnego
koperek
sól i pieprz
------------------------------------- --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- -------------------------------------------------------------------------------
1 porcja zawiera:
221 kcal
Białka: 8,9 g
Tłuszcze: 6,9 g
Węglowodany: 34,1 g
Zupa
cebulowa
-------------------------------- -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- --
Składniki: Przygotowanie:
3 porcje Cebulę pokrój w piórka i podsmażaj na maśle. W razie konieczności podlej wodą, aby się nie przypaliła. Gdy cebula…
1 kg cebuli .
500 ml bulionu warzywnego .
150 ml wina białego wytrawnego .
10 g masła …(fragment)…
3 ząbki czosnku Całość dostępna w wersji pełnej
2 liście laurowe
½ łyżeczki tymianku
½ łyżeczki cukru
sól i pieprz
Grzanki:
1 bułka
30 g sera grana padano
-------------------------------- -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- --INDEKS
Agrest 92, 118
Ananas 58
Bakłażan 40, 44, 174, 180
Banan 102, 112
Borówki 112, 128
Botwina 18, 46
Bób 20, 36
Brokuł 42, 60, 146, 220
Brukselka 160, 176
Brzoskwinia 90, 142
Burak 18, 46, 168, 222, 234
Cebula 14–16, 20–28, 34, 38–40, 44–50, 54–56, 60–64, 68, 82–86, 94, 98, 146–160, 164–172, 180–188, 192–200, 204, 212–214, 218–220
Ciecierzyca 78, 156
Cukinia 62, 72, 78, 98, 166, 200
Czosnek 14–20, 26–30, 36–40, 44–46, 50, 54–58, 64, 70–72, 94, 146–150, 154–158, 164–170, 180–182, 188, 192–198, 210
Dynia 172, 228, 242
Fasola 204, 214, 252
Fasolka szparagowa 80, 84, 182
Groszek 22, 42, 66, 182
Gruszka 158, 230, 238
Grzyby leśne 196, 218
Jabłko 150, 186, 204, 216, 226, 232, 250
Jagody 114, 140
Jeżyny 94, 136
Kalafior 54, 156, 178
Kalarepa 16, 48
Kapusta 34, 96, 184, 208
Kukurydza 42, 88, 162, 212
Kurki 188, 192, 198
Maliny 94, 102, 120
Marchewka 18, 24, 48, 54, 58, 64, 96, 152–154, 166, 182, 200, 248
Morele 106, 110
Ogórek konserwowy 214
Ogórek małosolny 30
Ogórek zielony 30, 56, 68, 82, 86–88, 96
Papryka 40, 50, 58, 164, 202
Pieczarki 48–50
Pietruszka 26, 156–158, 216
Pomidor 24, 40, 48, 52, 64, 86, 90, 92, 166, 180, 212
Por 48, 152, 156, 190
Porzeczki 122, 134
Rabarbar 130–132
Roszponka 88, 92–94,
Rzodkiewka 82, 88, 96, 100
Sałata lodowa 212
Seler korzeniowy 26, 150, 156, 170, 204, 216
Seler naciowy 62, 182
Soczewica 24
Szczaw 14, 32
Szparagi 26, 76
Szpinak 14, 38, 48, 70, 74, 94, 126, 166, 198
Śliwka 224, 236
Truskawki 108, 116, 124, 132
Wiśnie 104, 138
Ziemniaki 14–22, 26–28, 82, 106, 146, 150–156, 160–162, 182, 206, 240, 246
Żurawina 186, 244