Kiszonki - ebook
Kiszonki - ebook
Zamknięte w słoiku smaki wiosny, lata i jesieni ubogacą każde danie, będą doskonałą przekąską oraz bazą do innych smakowitych dań. Kiszonki to również pełne witamin naturalne probiotyki, które wspomagają odporność organizmu, dlatego warto po nie sięgać przez cały rok. Książka zawiera cenne porady i opisy sposobów przygotowywania rozmaitych kiszonek wraz z ciekawymi recepturami, zarówno tradycyjnymi, jak i nowatorskimi, wyróżniającymi się zaskakującymi połączeniami składników.
Spis treści
WSTĘP 7
Solanka 16
WARZYWA tradycyjnie i w nowych aranżacjach 17
Ogórkowy klasyk 18
Ogórki kiszone z miodem 19
Ogórkowe ćwiartki z miodem i mieloną gorczycą 19
Ogórki kiszone na ostro 20
Ogórki małosolne 21
Klasyczna kapusta kiszona 22
Młoda kapusta kiszona z marchwią 23
Młoda kapusta z bakaliami 23
Kapusta z burakami i rodzynkami 24
Kapusta z porem i selerem 25
Kapusta kiszona z żurawiną 26
Główki kapusty czerwonej z czosnkiem 27
Kapusta czerwona z jabłkami 28
Kapusta włoska kiszona z jabłkami, pomidorkami i ogórkami 29
Kapusta włoska kiszona z papryką 30
WARZYWA I GRZYBY nowe wyzwania 31
Korzeń selera z papryczką 32
Seler naciowy z czosnkiem 33
Bób kiszony z gorczycą 34
Kiszona papryka 35
Papryka kiszona z serwatką 36
Kiszone wstążki marchwi 37
Poczwórnie czerwona kapusta 38
Kapusta czerwona z imbirem i cynamonem 39
Kiszone buraki 40
Buraki kiszone w mleczku kokosowym 41
Kiszony kalafior z burakami 42
Kiszony kalafior z kocanką 42
Kiszony patison 43
Patisony w żółtym curry 43
Kiszony czosnek 44
Kiszony topinambur 45
Bakłażan kiszony po marokańsku 46
Rzodkiewki kiszone z cząbrem 47
Pieprzne rzodkiewki w kefirze 47
Rzodkiewki z imbirem i miodem 48
Kiszone zielone pomidory 49
Pomidory w kefirze 50
Kiszone pomidory z majerankiem i czarną gorczycą 51
Pomidory kiszone z goździkami 52
Kiszone pomidory koktajlowe z kwiatami cynii 53
Kiszone zielone pomidory z kwiatami aksamitki 54
Botwina fermentowana w maślance 55
Botwina w solance z cynamonem 56
Kiszona zielona fasolka szparagowa 57
Fasolka szparagowa z czerwonym curry 58
Mieszanka warzyw z perłowymi cebulkami 59
Kimchi tradycyjne 61
Kiszone kiełki 62
Nitki cukinii 64
Dynia z tymiankiem 65
Korzenna dynia z anyżkiem 66
Kiszony szczaw 68
Rzepa w stylu azjatyckim 69
Kiszona brukselka 70
Kiszona czerwona cebula 71
Kiszone szalotki z estragonem 73
Czerwona cebula z czerwonym miso 74
Kiszony pasternak 75
Rzodkiew biała 75
Marchewka z natką pietruszki 76
Kiszona czarna marchew z czosnkiem i nasionami kolendry 77
Kiszona żółta marchew 78
Czerwona kapusta pekińska orientalnie 79
Koper włoski 80
Kiszony szpinak 81
Kalarepa z chrzanem 83
Korzenny rabarbar kiszony w miodzie 84
Kiszony seler naciowy z anyżem 85
Seler naciowy kiszony w maślance 86
Seler naciowy kiszony w zakwasie z buraków 87
Kiszony wężymord 88
Kiszone łodygi brokułów 89
Kiszone kurki 90
Kiszone grzyby z jogurtem 91
Kiszone opieńki 92
OWOCE 93
Korzenne kiszone gruszki 94
Kiszone gruszki Nashi 95
Gruszki kiszone w mleczku kokosowym z czosnkiem 96
Jabłka kiszone z wiśniami 97
Kiszone jabłka 99
Jabłka z miodem i pomarańczą 100
Kiszone dzikie jabłka w herbacie z kwiatami dzikiej róży i peperoncini 101
Kiszone cytryny z wędzoną solą 102
Kiszone cytryny po marokańsku 103
Żurawina z jałowcem 104
Pigwa z kardamonem i goździkami 105
Kiszone śliwki 106
Kiszone śliwki węgierki z winogronami 107
Pomarańcze chili 108
Kiszone melony 109
Skóra arbuza marynowana w occie jabłkowym z chili, imbirem i goździkami 110
Kiszone suszone figi z orzechami włoskimi i kardamonem 111
Chutney z nektarynek 112
DO PICIA 113
Ananasowe tepache 114
Zakwas buraczany 115
Zakwasy wielowarzywne 116
Kwas chlebowy 117
Rejuvelac 118
Kombucza w wersji klasycznej 120
Kawowa kombucza 122
Kombucza limonkowo-tymiankowa 125
Kefir wodny klasycznie 126
Kokosowy kefir wodny 128
Cydr jabłkowy z kefirem wodnym 129
Domowe ginger ale 130
Imbirowy starter ginger bug 133
Fermentowana oranżada malinowa 134
Probiotyczne maliny 135
Fermentowany napój limonkowo-imbirowy 136
JOGURTY, KEFIRY, SERKI 137
Jogurt kokosowy 138
Śmietana kokosowa 139
Kefir sojowy 140
Migdałowy jogurt do picia 141
Śmietana migdałowa 143
Jogurt z nerkowców 144
Serek migdałowo-kokosowy 145
Krem z kaszy jaglanej 146
Domowy jogurt z mleka 148
Domowy kefir na grzybku tybetańskim 149
Twarożek ze słonecznika i nerkowców 150
FERMENTOWANE DODATKI 151
Żytni zakwas na żurek 152
Ocet jabłkowy 153
Ostry sos chili 154
Musztarda 156
Keczup 157
Kategoria: | Kuchnia |
Zabezpieczenie: |
Watermark
|
ISBN: | 978-83-66482-16-6 |
Rozmiar pliku: | 49 MB |