Facebook - konwersja
Pobierz fragment

Kiszonki - ebook

Wydawnictwo:
Data wydania:
16 września 2019
Format ebooka:
PDF
Format PDF
czytaj
na laptopie
czytaj
na tablecie
Format e-booków, który możesz odczytywać na tablecie oraz laptopie. Pliki PDF są odczytywane również przez czytniki i smartfony, jednakze względu na komfort czytania i brak możliwości skalowania czcionki, czytanie plików PDF na tych urządzeniach może być męczące dla oczu. Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na laptopie
Pliki PDF zabezpieczone watermarkiem możesz odczytać na dowolnym laptopie po zainstalowaniu czytnika dokumentów PDF. Najpowszechniejszym programem, który umożliwi odczytanie pliku PDF na laptopie, jest Adobe Reader. W zależności od potrzeb, możesz zainstalować również inny program - e-booki PDF pod względem sposobu odczytywania nie różnią niczym od powszechnie stosowanych dokumentów PDF, które odczytujemy każdego dnia.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na tablecie
Aby odczytywać e-booki na swoim tablecie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. Bluefire dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Pobierz fragment
39,00

Kiszonki - ebook

Zamknięte w słoiku smaki wiosny, lata i jesieni ubogacą każde danie, będą doskonałą przekąską oraz bazą do innych smakowitych dań. Kiszonki to również pełne witamin naturalne probiotyki, które wspomagają odporność organizmu, dlatego warto po nie sięgać przez cały rok. Książka zawiera cenne porady i opisy sposobów przygotowywania rozmaitych kiszonek wraz z ciekawymi recepturami, zarówno tradycyjnymi, jak i nowatorskimi, wyróżniającymi się zaskakującymi połączeniami składników.

Spis treści

WSTĘP 7

Solanka 16

WARZYWA tradycyjnie i w nowych aranżacjach 17

Ogórkowy klasyk 18

Ogórki kiszone z miodem 19

Ogórkowe ćwiartki z miodem i mieloną gorczycą 19

Ogórki kiszone na ostro 20

Ogórki małosolne 21

Klasyczna kapusta kiszona 22

Młoda kapusta kiszona z marchwią 23

Młoda kapusta z bakaliami 23

Kapusta z burakami i rodzynkami 24

Kapusta z porem i selerem 25

Kapusta kiszona z żurawiną 26

Główki kapusty czerwonej z czosnkiem 27

Kapusta czerwona z jabłkami 28

Kapusta włoska kiszona z jabłkami, pomidorkami i ogórkami 29

Kapusta włoska kiszona z papryką 30

WARZYWA I GRZYBY nowe wyzwania 31

Korzeń selera z papryczką 32

Seler naciowy z czosnkiem 33

Bób kiszony z gorczycą 34

Kiszona papryka 35

Papryka kiszona z serwatką 36

Kiszone wstążki marchwi 37

Poczwórnie czerwona kapusta 38

Kapusta czerwona z imbirem i cynamonem 39

Kiszone buraki 40

Buraki kiszone w mleczku kokosowym 41

Kiszony kalafior z burakami 42

Kiszony kalafior z kocanką 42

Kiszony patison 43

Patisony w żółtym curry 43

Kiszony czosnek 44

Kiszony topinambur 45

Bakłażan kiszony po marokańsku 46

Rzodkiewki kiszone z cząbrem 47

Pieprzne rzodkiewki w kefirze 47

Rzodkiewki z imbirem i miodem 48

Kiszone zielone pomidory 49

Pomidory w kefirze 50

Kiszone pomidory z majerankiem i czarną gorczycą 51

Pomidory kiszone z goździkami 52

Kiszone pomidory koktajlowe z kwiatami cynii 53

Kiszone zielone pomidory z kwiatami aksamitki 54

Botwina fermentowana w maślance 55

Botwina w solance z cynamonem 56

Kiszona zielona fasolka szparagowa 57

Fasolka szparagowa z czerwonym curry 58

Mieszanka warzyw z perłowymi cebulkami 59

Kimchi tradycyjne 61

Kiszone kiełki 62

Nitki cukinii 64

Dynia z tymiankiem 65

Korzenna dynia z anyżkiem 66

Kiszony szczaw 68

Rzepa w stylu azjatyckim 69

Kiszona brukselka 70

Kiszona czerwona cebula 71

Kiszone szalotki z estragonem 73

Czerwona cebula z czerwonym miso 74

Kiszony pasternak 75

Rzodkiew biała 75

Marchewka z natką pietruszki 76

Kiszona czarna marchew z czosnkiem i nasionami kolendry 77

Kiszona żółta marchew 78

Czerwona kapusta pekińska orientalnie 79

Koper włoski 80

Kiszony szpinak 81

Kalarepa z chrzanem 83

Korzenny rabarbar kiszony w miodzie 84

Kiszony seler naciowy z anyżem 85

Seler naciowy kiszony w maślance 86

Seler naciowy kiszony w zakwasie z buraków 87

Kiszony wężymord 88

Kiszone łodygi brokułów 89

Kiszone kurki 90

Kiszone grzyby z jogurtem 91

Kiszone opieńki 92

OWOCE 93

Korzenne kiszone gruszki 94

Kiszone gruszki Nashi 95

Gruszki kiszone w mleczku kokosowym z czosnkiem 96

Jabłka kiszone z wiśniami 97

Kiszone jabłka 99

Jabłka z miodem i pomarańczą 100

Kiszone dzikie jabłka w herbacie z kwiatami dzikiej róży i peperoncini 101

Kiszone cytryny z wędzoną solą 102

Kiszone cytryny po marokańsku 103

Żurawina z jałowcem 104

Pigwa z kardamonem i goździkami 105

Kiszone śliwki 106

Kiszone śliwki węgierki z winogronami 107

Pomarańcze chili 108

Kiszone melony 109

Skóra arbuza marynowana w occie jabłkowym z chili, imbirem i goździkami 110

Kiszone suszone figi z orzechami włoskimi i kardamonem 111

Chutney z nektarynek 112

DO PICIA 113

Ananasowe tepache 114

Zakwas buraczany 115

Zakwasy wielowarzywne 116

Kwas chlebowy 117

Rejuvelac 118

Kombucza w wersji klasycznej 120

Kawowa kombucza 122

Kombucza limonkowo-tymiankowa 125

Kefir wodny klasycznie 126

Kokosowy kefir wodny 128

Cydr jabłkowy z kefirem wodnym 129

Domowe ginger ale 130

Imbirowy starter ginger bug 133

Fermentowana oranżada malinowa 134

Probiotyczne maliny 135

Fermentowany napój limonkowo-imbirowy 136

JOGURTY, KEFIRY, SERKI 137

Jogurt kokosowy 138

Śmietana kokosowa 139

Kefir sojowy 140

Migdałowy jogurt do picia 141

Śmietana migdałowa 143

Jogurt z nerkowców 144

Serek migdałowo-kokosowy 145

Krem z kaszy jaglanej 146

Domowy jogurt z mleka 148

Domowy kefir na grzybku tybetańskim 149

Twarożek ze słonecznika i nerkowców 150

FERMENTOWANE DODATKI 151

Żytni zakwas na żurek 152

Ocet jabłkowy 153

Ostry sos chili 154

Musztarda 156

Keczup 157

Kategoria: Kuchnia
Zabezpieczenie: Watermark
Watermark
Watermarkowanie polega na znakowaniu plików wewnątrz treści, dzięki czemu możliwe jest rozpoznanie unikatowej licencji transakcyjnej Użytkownika. E-książki zabezpieczone watermarkiem można odczytywać na wszystkich urządzeniach odtwarzających wybrany format (czytniki, tablety, smartfony). Nie ma również ograniczeń liczby licencji oraz istnieje możliwość swobodnego przenoszenia plików między urządzeniami. Pliki z watermarkiem są kompatybilne z popularnymi programami do odczytywania ebooków, jak np. Calibre oraz aplikacjami na urządzenia mobilne na takie platformy jak iOS oraz Android.
ISBN: 978-83-66482-16-6
Rozmiar pliku: 49 MB

BESTSELLERY

Kategorie: