Kodeks smakosza. Kompletny podręcznik gastronomii, zawierający prawa, reguły, zastosowania i przykłady sztuki dobrego życia - ebook
Kodeks smakosza. Kompletny podręcznik gastronomii, zawierający prawa, reguły, zastosowania i przykłady sztuki dobrego życia - ebook
Wydany w 1827 roku Kodeks smakosza. Kompletny podręcznik gastronomii, zawierający prawa, reguły, zastosowania i przykłady sztuki dobrego życia Horace’a Raissona to kompendium wiedzy na temat wystawnych posiłków. Po jakim daniu obowiązkowo trzeba podać nowe widelce? Czyje towarzystwo przy stole najdotkliwiej psuje zabawę? Jak zorganizować obiad z kochanką? Czy nieobecnym należy się toast? Kodeks smakosza odpowiada na najbardziej nurtujące pytania, daje praktyczne porady, oferuje gruntowną wiedzę. Dziś traktujemy go z przymrużeniem oka, czytamy dla zabawy.
Spis treści
Prolegomena
Stały kalendarz gastronomiczny
Styczeń
Luty
Marzec
Kwiecień
Maj
Czerwiec
Lipiec
Sierpień
Wrzesień
Październik
Listopad
Grudzień
Kodeks smakosza. Część pierwsza
Rozdział I: O zaproszeniach
Rozdział II: O nakryciu stołu
Rozdział III: O podawaniu do stołu
Kodeks smakosza. Część druga
Rozdział I: O amfitrionie
Rozdział II: O współbiesiadnikach
Rozdział III: O sąsiedztwie przy stole
Rozdział IV: O toastach
Rozdział V: O piosenkach przy stole
Rozdział VI: Harmonia uprzejmości i samolubstwa
Część trzecia. O psujących zabawę
Uzasadnienie
Rozdział I: O osobach niezręcznych i źle wychowanych
Rozdział II: O gawędziarzach
Rozdział III: O wybrednych
Rozdział IV: O skromnisiach
Rozdział V: O ozdrowieńcach
Rozdział VI: O niemych, głuchych, krótkowzrocznych
Rozdział VII: O brudasach
Rozdział VIII: O lokajach i zwierzętach domowych
Rozdział IX: O dzieciach i starcach
Rozdział X: O gościach
Rozdział XI: O usłużnych
Rozdział XII: O kulinarnych katastrofach
Zasady, zastosowania, przykłady
Rozważania o życiu cielesnym
Spostrzeżenia o ostrygach
O aperitifach
O śniadaniu
O obiedzie
Pochwała kolacji
O posiłku myśliwego
O sekretnych spotkaniach
O posiłkach korporacyjnych
Rozważania o gastronomii na prowincji i za granicą
Gastronomiczna mapa Francji
Aforyzmy, przykłady, anegdoty
O truflach
Rozważania o kawie
O doborze pokarmów
O konserwowaniu pokarmów
O postępie sztuki gastronomicznej od początku nowej ery kulinarnej (1814–1815)
Morały o nietrzeźwości i niestrawności
Posłowie: Ciekawy przypadek kodeksomanii
Przypisy
Kategoria: | Literatura faktu |
Zabezpieczenie: |
Watermark
|
ISBN: | 978-83-8325-080-9 |
Rozmiar pliku: | 15 MB |