Facebook - konwersja
Darmowy fragment

Kodeks smakosza. Kompletny podręcznik gastronomii, zawierający prawa, reguły, zastosowania i przykłady sztuki dobrego życia - ebook

Wydawnictwo:
Tłumacz:
Format:
EPUB
Data wydania:
6 marca 2024
42,00
4200 pkt
punktów Virtualo

Kodeks smakosza. Kompletny podręcznik gastronomii, zawierający prawa, reguły, zastosowania i przykłady sztuki dobrego życia - ebook

Wydany w 1827 roku Kodeks smakosza. Kompletny podręcznik gastronomii, zawierający prawa, reguły, zastosowania i przykłady sztuki dobrego życia Horace’a Raissona to kompendium wiedzy na temat wystawnych posiłków. Po jakim daniu obowiązkowo trzeba podać nowe widelce? Czyje towarzystwo przy stole najdotkliwiej psuje zabawę? Jak zorganizować obiad z kochanką? Czy nieobecnym należy się toast? Kodeks smakosza odpowiada na najbardziej nurtujące pytania, daje praktyczne porady, oferuje gruntowną wiedzę. Dziś traktujemy go z przymrużeniem oka, czytamy dla zabawy.

Spis treści

Prolegomena

Stały kalendarz gastronomiczny

Styczeń

Luty

Marzec

Kwiecień

Maj

Czerwiec

Lipiec

Sierpień

Wrzesień

Październik

Listopad

Grudzień

Kodeks smakosza. Część pierwsza

Rozdział I: O zaproszeniach

Rozdział II: O nakryciu stołu

Rozdział III: O podawaniu do stołu

Kodeks smakosza. Część druga

Rozdział I: O amfitrionie

Rozdział II: O współbiesiadnikach

Rozdział III: O sąsiedztwie przy stole

Rozdział IV: O toastach

Rozdział V: O piosenkach przy stole

Rozdział VI: Harmonia uprzejmości i samolubstwa

Część trzecia. O psujących zabawę

Uzasadnienie

Rozdział I: O osobach niezręcznych i źle wychowanych

Rozdział II: O gawędziarzach

Rozdział III: O wybrednych

Rozdział IV: O skromnisiach

Rozdział V: O ozdrowieńcach

Rozdział VI: O niemych, głuchych, krótkowzrocznych

Rozdział VII: O brudasach

Rozdział VIII: O lokajach i zwierzętach domowych

Rozdział IX: O dzieciach i starcach

Rozdział X: O gościach

Rozdział XI: O usłużnych

Rozdział XII: O kulinarnych katastrofach

Zasady, zastosowania, przykłady

Rozważania o życiu cielesnym

Spostrzeżenia o ostrygach

O aperitifach

O śniadaniu

O obiedzie

Pochwała kolacji

O posiłku myśliwego

O sekretnych spotkaniach

O posiłkach korporacyjnych

Rozważania o gastronomii na prowincji i za granicą

Gastronomiczna mapa Francji

Aforyzmy, przykłady, anegdoty

O truflach

Rozważania o kawie

O doborze pokarmów

O konserwowaniu pokarmów

O postępie sztuki gastronomicznej od początku nowej ery kulinarnej (1814–1815)

Morały o nietrzeźwości i niestrawności

Posłowie: Ciekawy przypadek kodeksomanii

Przypisy

Kategoria: Literatura faktu
Zabezpieczenie: Watermark
Watermark
Watermarkowanie polega na znakowaniu plików wewnątrz treści, dzięki czemu możliwe jest rozpoznanie unikatowej licencji transakcyjnej Użytkownika. E-książki zabezpieczone watermarkiem można odczytywać na wszystkich urządzeniach odtwarzających wybrany format (czytniki, tablety, smartfony). Nie ma również ograniczeń liczby licencji oraz istnieje możliwość swobodnego przenoszenia plików między urządzeniami. Pliki z watermarkiem są kompatybilne z popularnymi programami do odczytywania ebooków, jak np. Calibre oraz aplikacjami na urządzenia mobilne na takie platformy jak iOS oraz Android.
ISBN: 978-83-8325-080-9
Rozmiar pliku: 15 MB

BESTSELLERY

Menu

Zamknij