Kuchnia diabetyka. Śniadania, obiady, kolacje i desery na każdą porę roku - ebook
Kuchnia diabetyka. Śniadania, obiady, kolacje i desery na każdą porę roku - ebook
Okazało się, że osoby chorujące na cukrzycę typu II potrzebują czegoś EXTRA. Tym czymś są zarówno dokładne wyliczenia kaloryczności posiłków, jak również tabele z danymi dotyczącymi zawartości cukru, białka, tłuszczy, węglowodanów. Takich rzeczy, pokazujących również indeks glikemiczny posiłku, brakuje na rynku.
Dlatego, przygotowaliśmy dla Ciebie aż 200 stron przepisów wraz z tabelami ich wartości odżywczych. Otrzymujesz od nas gotowe receptury na każdą porę dnia, dostosowane do Twoich preferencji i potrzeb.
Kategoria: | Zdrowie i uroda |
Zabezpieczenie: |
Watermark
|
ISBN: | 978-83-8276-549-6 |
Rozmiar pliku: | 21 MB |
FRAGMENT KSIĄŻKI
Osoby chorujące na cukrzycę doskonale wiedzą, że podstawą terapii i leczenia jest odpowiednio dobrana dieta, ściśle określony czas przyjmowania posiłków, a także dokładnie dobrana ich wartość odżywcza. Ciągłe mierzenie poziomu cukru we krwi, dostosowywanie jednostek chlebowych, obliczanie indeksu glikemicznego dla poszczególnych produktów i całego dania – przestrzeganie tych wszystkich czynników powoduje, że przygotowanie posiłku dla diabetyka jest uciążliwe, wymaga wiele zachodu i uwagi, szczególnie na początku, tuż po diagnozie. Długotrwały reżim dietetyczny też powoduje stres i zniechęcenie. Chory ogranicza się do kilku posiłków, które ma już sprawdzone i dokładnie obliczone, a przecież monotonna dieta też nie jest dobra. Dlatego razem z cenionymi dietetykami specjalizującymi się w cukrzycy stworzyliśmy i opracowaliśmy tę książkę ze specjalnymi przepisami dla diabetyków. Publikacja jest podzielona na działy: śniadania, obiady, zupy, kolacje, przekąski i desery, a każdy przepis ma podane wartości odżywcze niezbędne dla skomponowania całodziennego jadłospisu. Przepisy można odpowiednio dobrać pod względem smaku i gustu, a także zapotrzebowania kalorycznego. Proponowane przez naszych specjalistów posiłki są tak skomponowane, aby nie tylko wspomagały utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi, ale były też zdrowe, smaczne i uwzględniały dostęp do sezonowych warzyw i owoców.
Mamy nadzieję, że nasze propozycje spełnią Wasze oczekiwania, a przygotowywanie posiłków stanie się przyjemnością, a nie przykrym obowiązkiem, na Waszych talerzach zakróluje smak i kolor. Warto jednak pamiętać, aby komponując i przygotowując posiłki, brać pod uwagę swój stan zdrowia i w razie wątpliwości skonsultować się z diabetologiem – zalecenia lekarza prowadzącego i diabetologa są bowiem dla diabetyka najważniejsze.
Życzymy smacznego
Zespół Zdrowia w praktyceŚNIADANIA
Zdrowe śniadanie to podstawa dobrego dnia
Doskonale wiesz, że śniadanie to podstawa na cały dzień. Aby utrzymać cukier w ryzach, a przy okazji schudnąć, dobrze jest zjeść porządne śniadanie, po to, aby nie pojadać przekąsek, zanim będzie pora na obiad. Takie postępowanie potwierdzają nawet badania. Syte śniadanie pozwoli przetrwać do następnego posiłku bez drastycznego spadku poziomu cukru we krwi i tym samym bez napadów wilczego głodu. A nasze przepisy na zdrowe i smaczne śniadania tylko w tym pomogą.
Smacznego, dobrego dnia!
Owsianka szarlotka z nasionami chia
Katarzyna Wójcik
Składniki:
▪180 g jogurtu naturalnego (1 opakowanie)
▪40 g płatków owsianych górskich (ok. 4 łyżek)
▪5 g kakao (łyżeczka)
▪1 kosteczka gorzkiej czekolady min. 80%
▪15 g płatków migdałowych
▪75 g borówek (pół małego opakowania)
Sposób przygotowania:
Płatki, chia zalej wrzątkiem na 5 minut do ich poziomu. Na suchej patelni podpraż delikatnie orzechy lub pomiń ten krok. Jabłko umyj i pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce. Owsiankę wymieszaj z jogurtem, dodaj cynamon, orzechy oraz owoce.
Wartości odżywcze:
Kcal: 446
Białko: 16,3 g
Tłuszcz: 19,2 g
Węglowodany ogółem: 56,5
Węglowodany przyswajalne: 50,1 g
WW: 5
IG: 37,3
ŁG: 18,4
Mocno czekoladowa owsianka z borówkami
Katarzyna Wójcik
Składniki:
▪180 g jogurtu naturalnego
▪30 g płatków owsianych górskich (ok. 3 łyżek)
▪15 g orzechów włoskich (łyżka)
▪10 g nasion chia (łyżka)
▪1/2 łyżeczki cynamonu
▪150 g jabłka (mała sztuka)
Sposób przygotowania:
Więcej znajdziesz w wersji pełnej publikacji
Tematy publikacji w pełnej wersji
ŚNIADANIA
Owsianka szarlotka z nasionami chia
Mocno czekoladowa owsianka z borówkami
Owsianka z serkiem wiejskim
Owsianka tiramisu z truskawkami i porzeczką
Pieczona owsianka z wiśniami
Pierniczkowa owsianka
z pomarańczą
Nocny chia pudding z musem malinowym
Gryczanka marchewkowa
Nocna owsianka z malinami
Czekoladowa komosanka z wiśniami
Placuszki jogurtowe z truskawkami
Placuszki z serka wiejskiego
Omlet owsiany z owocami
Omlet szarlotka
Omlet marchewkowy
Kanapki z pastą jajeczną z koperkiem
Kanapki z masełkiem z awokado i szynką
Kanapki z kremową pastą z tuńczyka
Kanapki z pastą jajeczną z serkiem
Kanapki z kremowym guacamole i wędzonym łososiem
Kanapki z hummusem i jajkiem
Kanapki z pastą łososiową
Kanapki caprese z mozzarellą
Kanapki z wiosennym twarożkiem
Kanapki z domową szynką z kurczaka i pomidorki z cebulką
Muffiny jajeczne z warzywami i serem feta
Szakszuka z ciecierzycą
Szakszuka na szpinaku
Domowe rollsy jajeczne z hummusem i kiełkami
Omlet owsiany à la pizza
Omlet z porem i łososiem
Jajecznica ze szparagami
Kanapki z jajecznicą
Zapiekanki z pieczarkami
Kanapki z pasztetem z soczewicy
Kanapki z pasztetem rybnym
Grzanki z pesto, serem i łososiem
Tosty jajeczne
Bowl śniadaniowy z czerwoną fasolą i orzechowym sosem
Bowl śniadaniowy z sosem z awokado
Jajecznica z cukinią curry
Placuszki jogurtowe z borówkami
Fritatta
Czekoladowa owsianka z malinami i bananem
Tofucznica z pieczarkami
Kanapki z tatarem z łososia i awokado
Omlet na jogurcie z jabłkami i cynamonem
Orzechowa owsianka z nektarynką
Szakszuka
Omlet owsiany
Czekoladowa owsianka z piekarnika
Omlet warzywny
Owsianka à la snickers
Kanapka ze „smalcem” z fasoli
Jogurtowo-owocowa miseczka
Strawberry Sticky Rice
Bananowe pankejki z borówkami
Słoiczek tiramisu
Czekoladowo-kokosowy omlet z malinami
Jagodowy chia pudding
Śniadaniowy makaron z truskawkami
Kremowa owsianka z porzeczką
Kanapka jogurtowa z makrelą
Tosty z hummusem i tofu
Sałatka z tofu
Placuszki z cukinii
Tortilla z jajkiem, mozzarellą i awokado
Kanapki z wędzonym łososiem
Jajecznica z pieczarkami
Pieczywo z twarożkiem i warzywami
ZUPY
Włoska soczewicowa pomidorowa
Zupa z komosą ryżową i dorszem
Tajska zupa rybna
Curry z cieciorką
Śródziemnomorska zupa rybna
Hiszpańska zupa z ciecierzycą i grzankami
Zupa gołąbkowa
Zupa à la burrito
Delikatna zupa z łososiem
Krem z dyni z imbirem
Krem z buraka z fetą
Bułgarski chłodnik z ogórków
Krem z cukinii z serkiem kremowym
Zupa miso z tofu
Zupa rybna z ziemniakami, śmietaną i koprem
Zupa rybna
Krupnik warzywny z kaszą pęczak i natką pietruszki
DANIA OBIADOWE
Spaghetti z sosem pomidorowo-cukiniowym z indykiem
Chili sin carne z soczewicą i brązowym ryżem
Warzywne curry z tofu i kolendrą
Penne ze szpinakiem i suszonymi pomidorami w kremowym sosie
Warzywa i kurczak z jednej blaszki z kaszą bulgur i sosem czosnkowym
Marynowana pierś z kurczaka z komosą ryżową i chrupiącą sałatką
Orientalny morszczuk z folii z ziemniakami i kapustą kiszoną
Kapuściane kotleciki podane z kaszą gryczaną i mizerią
Ciecierzyca w sosie pomidorowym
Dorsz z warzywami na patelni i ryżem brązowym
Dahl z soczewicy
Indyk w sezamie z pieczonymi ziemniakami
Makaron pełnoziarnisty ze szpinakiem i fetą
Kurczak słodko-kwaśny
Pieczony pstrąg z frytkami z batata
Łosoś w sezamie
Warzywa po indyjsku z kurczakiem i kaszą pęczak w sosie pomidorowym
Pieczarki z soczewicą
Zielone warzywa z tofu
Curry z ciecierzycą i batatem
Makaron z kurczakiem, szpinakiem i fetą
Łosoś z ryżem i warzywami po azjatycku
Naleśniki bolognese
Siekane kotleciki z kurczaka z kaszą gryczaną z warzywami
Kremowy makaron sezamowy z kurczakiem
Pomidorowe risotto z mozzarellą
Kasza gryczana z kurczakiem, fetą i burakiem
Penne z brokułem i wędzonym pstrągiem
Stir-fry z krewetkami, kaszą jaglaną i jajkiem
Sałatka na ciepło z pieczonymi batatami, fetą i sosem tahini
Pieczona ryba z ziemniakami i sosem tzatziki
KOLACJE
Krupnik
Sałatka z czerwoną soczewicą
Pasta z jajka i tuńczyka ze szczypiorkiem
Sałatka z kurczakiem i mango
Sałatka z burakiem i pomarańczą
Sałatka z fetą i arbuzem
Kanapki z pastą z zielonego groszku
Sałatka z grillowanym dorszem
Sałatka Cezar
Klasyczna sałatka Caprese
Kanapka z twarożkiem ze szczypiorkiem i rzodkiewką
Sałatka z roszponki
Sałatka grecka
Sałatka z grillowanych warzyw i wołowiny
Sałatka z burakiem i malinami
Kanapki z serkiem wiejskim i warzywami
PRZEKĄSKI
Kanapka z guacamole
Sałatka z pesto i mozzarellą
Kanapki z pastą z zielonego groszku
Kanapka z hummusem i czarnuszką
Kanapka z twarożkiem i suszonymi pomidorami
Sałatka z kiszonych ogórków i pomidorów
Sałatka z wędzonym łososiem
DESERY
Koktajl czekoladowo-orzechowy
Cynamonowe racuszki na kefirze
Jogurtowo-jabłkowy deser chia
Koktajl Pina Colada
Czekoladowy budyń jaglany
Fit rafaello
Jogurt z owocami
Serniczek z wiśniami
Mango lassi
Ciastka owsiane
Serniczek z brzoskwinią
Sałatka owocowa
Fit monte
Deser à la snickers
Deser kawowo-czekoladowo-waniliowy
Panna cotta z musem malinowym
Zielony koktajl z kiwi
Kulki mocy
Przygotowanie do wersji elektronicznej: RASTER studio, 603 59 59 71