- W empik go
Kuchnia polska dla diabetyków - ebook
Kuchnia polska dla diabetyków - ebook
Jak powinien odżywiać się diabetyk? Odpowiedź jest prosta, ale tylko z pozoru – zdrowo. Dla wielu osób (nie tylko tych, którzy chorują na cukrzycę) „zdrowo” znaczy nudno i z wyrzeczeniami. Ta książka kucharska przełamuje ten stereotyp. Autorka – dietetyk od wielu lat pracujący ze „słodkimi ludźmi” – pokazuje, co zrobić, by jedzenie miało wymiar terapeutyczny, ale było także smaczne, urozmaicone i doskonale podane.
W książce znajdziesz:
• przepisy na śniadania, przekąski, przystawki, zupy, dania główne, desery i kolacje,
• przepisy na dania wegetariańskie, mięsne, rybne, pasty, wypieki, soki i koktajle,
• propozycje dań prostych, łatwych do zrobienia w pięć minut oraz wykwintnych, idealnych na przyjęcia,
• wyliczone dla KAŻDEJ potrawy indeks glikemiczny, wymienniki węglowodanowe i białkowo-tłuszczowe oraz kaloryczność,
• porady dotyczące racjonalnego odżywiania się w cukrzycy typu 2,
• wskazówki, jak obliczać IG, WW, WBT i kaloryczność potrawy.
Książka adresowana jest przede wszystkim do osób chorych na cukrzycę typu 2. Będzie jednak doskonałą pomocą w kuchni dla wszystkich, którzy dbają o zdrowie i sylwetkę.
Dorota Drozd, pielęgniarka diabetologiczna, ma piętnastoletnie doświadczenie kliniczne w pracy z pacjentami chorującymi na cukrzycę. Jako czynny członek Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, Polskiej Federacji Edukacji w Diabetologii oraz Europejskiej Federacji Pielęgniarek Diabetologicznych (FEND) stale doskonali i rozwija swoje umiejętności zarówno w kraju, jak i za granicą, m.in. co roku bierze udział w konferencjach naukowych organizowanych przez FEND.
Spis treści
List Prezesa Zarządu Głównego Polskiego Stowarzyszenia Diabetyków
Od Autorki
Cukrzyca. I co dalej?
ABC szczęśliwego diabetyka
Co trzeba wiedzieć i co trzeba umieć?
Pytania i wątpliwości diabetyka na starcie
PRZEPISY NA KAŻDĄ OKAZJĘ
Coś na ząb, czyli śniadania, przystawki, przekąski i kolacje
Przepisy podstawowe
Masło czosnkowe
Dip czosnkowy
Sos musztardowo-jogurtowy
Sos vinaigrette
Pesto pietruszkowe
Sól ziołowa
Jajka
„Żółta fantazja”, czyli jajecznica inaczej
„Wiedeński poranek”, czyli wykwintne jajka
Omlet śródziemnomorski
Pikantny omlet
Jaja przepiórcze z pastą pomidorowo-serową
Jajko faszerowane kokosem
Pomidory faszerowane jajkiem
Pasty
Zielona pasta z ricottą
Pasta z wędzoną makrelą i serem mascarpone
Pasta z ciecierzycy
„Wspomnienie lata” – pasta z suszonymi pomidorami
Pasta z zielonego groszku
Awokado na rano i wieczór
Pasta wiosenna przez cały rok
Pasta „Same kokosy”
Pasta „Meksykańska awantura”
Pasta lub pesto z jarmużu
Pasta z awokado na łódeczkach z cykorii
Pasta fasolowa z ziołami
Pasta warzywna
Pasta drobiowa
Lekko i pożywnie
Owsianka z jabłkiem
Egzotyczny mus
Drink „Prosto z ogrodu”
Śniadaniowy drink
Grzanka owocowa
Wypieki
Rogaliki z pieca
Chleb z orzechami
Paszteciki z orzechami
Słone babeczki z ziołami prowansalskimi
Pikantne placki serowe
Keks z żółtym serem
Ciasto ze szpinakiem
Ryby
Śledzie kapitańskie
Czerwona fasola z anchois
Śledzie marynarskie
Pikantne smażone sardynki
Warzywa
Faszerowana czerwona papryka
Sos serowy do warzyw
Kolorowe łódeczki
Smażona cukinia
Zielone szparagi
„Graj w zielone” – zielony groszek z cebulą na ciepło
„Ciepła piłka – wariacja brukselska”
Sałatka z buraków
Faszerowane pieczarki
Zielony frykas
Sushi po polsku
Sałatki
Sałatka na dobry humor
Brokułowa fantazja
Sałatka „Święto wiosny”
Sałatka z serem owczym
Sałatka z cieciorki
Malinowa sałatka z cieciorki
Sałatka szpinakowa z kabanosami
Sałatka „Tolerancja”
Sałatka z kapusty pekińskiej i pomelo
Sałatka „Zielone i białe”
Sałatka makaronowa z paluszkami krabowymi
Sałatka z cykorii z krabami i crème fraîche
Sałatka krabowa z rzodkiewką i czerwoną papryką
Makaronowa wariacja na słodko
Włoska sałatka makaronowa
Sałatka makaronowa z awokado
Sałatka makaronowa z musem z selera
Sałatka makaronowa „Brokułowe tango”
Sałatka makaronowa z czerwoną fasolą
Sałatka makaronowa z jarmużem
Sałatka makaronowa z kaparami i dipem czosnkowym
Bardziej treściwie, czyli zupy i dania główne
Przepisy podstawowe
Bulion rosołowy
Sos pomidorowy
Salasa do ryb i mięs
„Białe chmurki” do zup i sałatek
Zupy
Zupa wiosenna
Krem pomidorowy na zimno
Zupa szpinakowa z kaszą manną
Zupa z porów
Żurek na zakwasie
Kapuśniak na ostro
Zupa z pieczonych bakłażanów
Krem brokułowy
Zupa na smukłą talię
Zupa z czarnego bzu
Krem z zielonego groszku
Zupa krem z ciecierzycy
Zupa krem z pasternaku
Zupa „Tango z boczniakiem”
Zupa fasolowa z pietruszkowym pesto
Dania mięsne
Kurczak grillowany w cytrynie
Roladki schabowe z mozzarellą
Gołąbki bez zawijania
Gulasz wołowy
Naleśniki gryczane nadziewane gulaszem
Placki z cukinii z szynką
Ekspresowy bigos z młodej kapusty
Szybkie szaszłyki
Wątróbka jagnięca z ostrym sosem pomidorowym
Spaghetti z indykiem i orzechami włoskimi
Wieprzowina z kurkami
Quiche z szynką i serem
Kurczak w sosie szpinakowym
Dania dla wegetarian
Zawijane szparagi
Penne z pomidorami i brokułami
Frittata z kalafiorem
Smażona mozzarella w migdałach
Suflet ze szpinakiem
Placki z cukinii z natką pietruszki
Frytki z selera korzeniowego
Sałatka z grillowanym awokado
„Kaszotto” z warzywami
Kasza jaglana z pomidorami
Zapiekanka z pora i cukinii
Pieczona papryka z kaszą jęczmienną
Tarta pieczarkowa na spodzie z kaszy jaglanej
Ryby i owoce morza
Rolada rybna
Paella, czyli hiszpański rarytas
Kotlety rybne
Faszerowane kalmary
Naleśniki gryczane z krewetkami
Babeczki z łososia
Zapiekanka z pietruszkowym pesto
Placki z cukinii z wędzoną makrelą
Pieczona makrela z cytrusami i kolendrą
Knedle rybne z orzechami
Pieczona dorada
Grillowany łosoś na ostro
Dla zdrowia i urody, czyli koktajle i soki
Grejpfrut z niespodzianką
Zdrowie w szklance
Koktajl brukselkowy
Zielono mi
Warzywne orzeźwienie
Fresh style
Kalarepka
Mix sałat
Koktajl „pomelowany”
Po włosku
Jarmużella
Trzy setki
Owocowa fantazja
Żółty melonik
Kolorowa moc
Jagodowa bomba
W migdał
Poziomkowe marzenie
Koktajl z soczewicy
Halloween
Małe co nieco, czyli desery
Z nutą kiwi
Borówkowa fantazja
Świeże ananasy z imbirem
Deser „Fusion”
Kruszon z miętą i melisą
Piernik korzenny
Jogurtowa panna cotta
Ciasto gryczano-orkiszowe
Sałatka z miętą i melisą
Koktajl „Fantazja”
Budyń kakaowy z kaszy jaglanej
Muffinki
Cynamonowe keksiki
Ciasteczka z żurawiną i rodzynkami
Ciasto cytrynowe z sezamem
Cytrynowy sernik z rodzynkami
Pudding jabłkowo-jeżynowy
Letni owocowy przekładaniec
Ciasto z makiem
„Słodcy” pacjenci o książce
Kategoria: | Kuchnia |
Zabezpieczenie: |
Watermark
|
ISBN: | 978-83-7773-500-8 |
Rozmiar pliku: | 1,2 MB |
FRAGMENT KSIĄŻKI
List Prezesa Zarządu Głównego Polskiego Stowarzyszenia Diabetyków
Od Autorki
Cukrzyca. I co dalej?
ABC szczęśliwego diabetyka
Co trzeba wiedzieć i co trzeba umieć?
Pytania i wątpliwości diabetyka na starcie
PRZEPISY NA KAŻDĄ OKAZJĘ
Coś na ząb, czyli śniadania, przystawki, przekąski i kolacje
Przepisy podstawowe
Masło czosnkowe
Dip czosnkowy
Sos musztardowo-jogurtowy
Sos vinaigrette
Pesto pietruszkowe
Sól ziołowa
Jajka
„Żółta fantazja”, czyli jajecznica inaczej
„Wiedeński poranek”, czyli wykwintne jajka
Omlet śródziemnomorski
Pikantny omlet
Jaja przepiórcze z pastą pomidorowo-serową
Jajko faszerowane kokosem
Pomidory faszerowane jajkiem
Pasty
Zielona pasta z ricottą
Pasta z wędzoną makrelą i serem mascarpone
Pasta z ciecierzycy
„Wspomnienie lata” – pasta z suszonymi pomidorami
Pasta z zielonego groszku
Awokado na rano i wieczór
Pasta wiosenna przez cały rok
Pasta „Same kokosy”
Pasta „Meksykańska awantura”
Pasta lub pesto z jarmużu
Pasta z awokado na łódeczkach z cykorii
Pasta fasolowa z ziołami
Pasta warzywna
Pasta drobiowa
Lekko i pożywnie
Owsianka z jabłkiem
Egzotyczny mus
Drink „Prosto z ogrodu”
Śniadaniowy drink
Grzanka owocowa
Wypieki
Rogaliki z pieca
Chleb z orzechami
Paszteciki z orzechami
Słone babeczki z ziołami prowansalskimi
Pikantne placki serowe
Keks z żółtym serem
Ciasto ze szpinakiem
Ryby
Śledzie kapitańskie
Czerwona fasola z anchois
Śledzie marynarskie
Pikantne smażone sardynki
Warzywa
Faszerowana czerwona papryka
Sos serowy do warzyw
Kolorowe łódeczki
Smażona cukinia
Zielone szparagi
„Graj w zielone” – zielony groszek z cebulą na ciepło
„Ciepła piłka – wariacja brukselska”
Sałatka z buraków
Faszerowane pieczarki
Zielony frykas
Sushi po polsku
Sałatki
Sałatka na dobry humor
Brokułowa fantazja
Sałatka „Święto wiosny”
Sałatka z serem owczym
Sałatka z cieciorki
Malinowa sałatka z cieciorki
Sałatka szpinakowa z kabanosami
Sałatka „Tolerancja”
Sałatka z kapusty pekińskiej i pomelo
Sałatka „Zielone i białe”
Sałatka makaronowa z paluszkami krabowymi
Sałatka z cykorii z krabami i crème fraîche
Sałatka krabowa z rzodkiewką i czerwoną papryką
Makaronowa wariacja na słodko
Włoska sałatka makaronowa
Sałatka makaronowa z awokado
Sałatka makaronowa z musem z selera
Sałatka makaronowa „Brokułowe tango”
Sałatka makaronowa z czerwoną fasolą
Sałatka makaronowa z jarmużem
Sałatka makaronowa z kaparami i dipem czosnkowym
Bardziej treściwie, czyli zupy i dania główne
Przepisy podstawowe
Bulion rosołowy
Sos pomidorowy
Salasa do ryb i mięs
„Białe chmurki” do zup i sałatek
Zupy
Zupa wiosenna
Krem pomidorowy na zimno
Zupa szpinakowa z kaszą manną
Zupa z porów
Żurek na zakwasie
Kapuśniak na ostro
Zupa z pieczonych bakłażanów
Krem brokułowy
Zupa na smukłą talię
Zupa z czarnego bzu
Krem z zielonego groszku
Zupa krem z ciecierzycy
Zupa krem z pasternaku
Zupa „Tango z boczniakiem”
Zupa fasolowa z pietruszkowym pesto
Dania mięsne
Kurczak grillowany w cytrynie
Roladki schabowe z mozzarellą
Gołąbki bez zawijania
Gulasz wołowy
Naleśniki gryczane nadziewane gulaszem
Placki z cukinii z szynką
Ekspresowy bigos z młodej kapusty
Szybkie szaszłyki
Wątróbka jagnięca z ostrym sosem pomidorowym
Spaghetti z indykiem i orzechami włoskimi
Wieprzowina z kurkami
Quiche z szynką i serem
Kurczak w sosie szpinakowym
Dania dla wegetarian
Zawijane szparagi
Penne z pomidorami i brokułami
Frittata z kalafiorem
Smażona mozzarella w migdałach
Suflet ze szpinakiem
Placki z cukinii z natką pietruszki
Frytki z selera korzeniowego
Sałatka z grillowanym awokado
„Kaszotto” z warzywami
Kasza jaglana z pomidorami
Zapiekanka z pora i cukinii
Pieczona papryka z kaszą jęczmienną
Tarta pieczarkowa na spodzie z kaszy jaglanej
Ryby i owoce morza
Rolada rybna
Paella, czyli hiszpański rarytas
Kotlety rybne
Faszerowane kalmary
Naleśniki gryczane z krewetkami
Babeczki z łososia
Zapiekanka z pietruszkowym pesto
Placki z cukinii z wędzoną makrelą
Pieczona makrela z cytrusami i kolendrą
Knedle rybne z orzechami
Pieczona dorada
Grillowany łosoś na ostro
Dla zdrowia i urody, czyli koktajle i soki
Grejpfrut z niespodzianką
Zdrowie w szklance
Koktajl brukselkowy
Zielono mi
Warzywne orzeźwienie
Fresh style
Kalarepka
Mix sałat
Koktajl „pomelowany”
Po włosku
Jarmużella
Trzy setki
Owocowa fantazja
Żółty melonik
Kolorowa moc
Jagodowa bomba
W migdał
Poziomkowe marzenie
Koktajl z soczewicy
Halloween
Małe co nieco, czyli desery
Z nutą kiwi
Borówkowa fantazja
Świeże ananasy z imbirem
Deser „Fusion”
Kruszon z miętą i melisą
Piernik korzenny
Jogurtowa panna cotta
Ciasto gryczano-orkiszowe
Sałatka z miętą i melisą
Koktajl „Fantazja”
Budyń kakaowy z kaszy jaglanej
Muffinki
Cynamonowe keksiki
Ciasteczka z żurawiną i rodzynkami
Ciasto cytrynowe z sezamem
Cytrynowy sernik z rodzynkami
Pudding jabłkowo-jeżynowy
Letni owocowy przekładaniec
Ciasto z makiem
„Słodcy” pacjenci o książceDrodzy Czytelnicy!
Cukrzyca jest specyficzną jednostką chorobową, a wiedzy o niej nigdy nie za dużo. Posłużę się tutaj maksymą słynnego amerykańskiego diabetologa profesora Elliota P. Joslina z Bostonu, który na ten temat mówi: „Kto więcej wie o cukrzycy, ten dłużej żyje”.
Dlatego tak bardzo cieszy każda nowa pozycja na rynku wydawniczym, a szczególnie taka, która podkreśla znaczenie prawidłowej diety w walce ze skutkami tej choroby. Jako chorzy na cukrzycę odczuwamy brak fachowych opracowań na ten temat, przystępnych dla zwykłego Kowalskiego.
Wczytując się w treść książki autorstwa doświadczonej pielęgniarki w zakresie leczenia skutków cukrzycy, Pani Doroty Drozd, nabrałem pełnego przekonania, że pozycja ta może wypełnić tę lukę.
Zawarte w niej treści są przedstawione w sposób przystępny i czytelny dla każdego. Na to nakładają się bardzo dokładne wyliczenia różnorodnych wskaźników przy poszczególnych przepisach. Są to: wymienniki węglowodanowe, kaloryczność, indeksy glikemiczne i inne, bez których nowoczesne leczenie skutków cukrzycy jest niemożliwe. To niezwykle pożyteczna książka dla społeczności diabetyków w Polsce.
Andrzej Bauman
Prezes Zarządu Głównego
Polskiego Stowarzyszenia DiabetykówOd Autorki
Dziś zdrowie współczesnego człowieka znajduje się na widelcu. Głoszona prawda – przesłanie: „Jesteś tym, co jesz” powinna każdego skłonić do refleksji. Niestety najczęściej dzieje się tak, że tę prawdę zaczynają rozumieć ci, u których już stwierdzono przewlekłe schorzenie.
Diagnoza Prediabetes lub Diabetes mellitus 2, czyli stan przedcukrzycowy lub cukrzyca typu 2, dla wielu osób jest jak wybuch wulkanu. Poprzedzające eksplozję znaki ostrzegawcze były widoczne, lecz je ignorowano. Jednak zawsze jest pora na to, aby zmienić i przewartościować swoje postawy życiowe. Modyfikacja nawyków żywieniowych i aktywność fizyczna są w stanie zapobiec chorobie, okiełznać ją i poprawić komfort życia „słodkich” ludzi.
Reguły żywienia przedstawione w książce dotyczą nie tylko osób chorych na cukrzycę bądź nią zagrożonych, lecz także wszystkich dbających o zdrowie i ceniących profilaktykę chorób cywilizacyjnych.
W poradniku mowa jest o regułach żywienia, a nie jedzenia. Jedzenie jest nieplanowanym, niestety czasem bezmyślnym, zaspokajaniem głodu. Z kolei żywienie stanowi długofalowy proces oparty na diecie opracowanej na podstawie badań naukowych. Żywienie, a nie jedzenie jest profilaktyką i lekarstwem w cukrzycy. I żadne medykamenty nie zastąpią prawidłowego żywienia. Pamiętajmy o tym!
Oddaję w ręce czytelników przyjaciela na dobre i złe dni – książkę kucharską adresowaną do każdego, komu drogie jest zdrowie i racjonalne odżywianie się. Gotowe przepisy i wyliczenia indeksu glikemicznego, wymienników węglowodanowych oraz białkowo-tłuszczowych, a także kalorii będą doskonałą pomocą dla osób aktywnych i zapracowanych. Dzięki nim błyskawicznie można dobrać odpowiednią dawkę insuliny. Na pewno „słodki” człowiek doceni także to, że zaproponowane przeze mnie potrawy robi się szybko i łatwo. Poza tym są pyszne! Nadają się zarówno na co dzień, jak i na świąteczny stół.
Życzę wielu wrażeń kulinarnych i radości życia, bowiem „miłość do jedzenia jest miłością najszczerszą”.
Dorota DrozdCukrzyca. I co dalej?
Zdrowie jest stanem, w którym organizm ludzki funkcjonuje w sposób stabilny fizycznie, psychicznie i społecznie. Wszelkie zaburzenia i odchylenia od normy definiowane są jako stany chorobowe lub – jeśli są odpowiednio wcześnie zdiagnozowane – przedchorobowe.
Diagnoza cukrzycy typu 2 odbywa się według wytycznych Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego. Lekarz diabetolog jest wyposażony w narzędzia badawcze, dzięki którym może wykryć pełnoobjawową cukrzycę lub stan przedcukrzycowy. Rodzinne obciążenia, czyli występowanie cukrzycy u rodziców i rodzeństwa, analiza poziomu glikemii przygodnej, test obciążenia glukozą i symptomy zgłaszane przez pacjenta pozwalają stwierdzić chorobę.
Nieprawidłowości w postaci podwyższonych glikemii na czczo, poposiłkowych lub pełnoobjawowa cukrzyca wywołują stan wyjątkowy nie tylko u diabetyka, lecz także w całej jego rodzinie i otoczeniu.
Diagnoza „stwierdzam cukrzycę typu 2” dla wielu chorych brzmi jak wyrok i paraliżuje codzienność. W mniemaniu „słodkich” ludzi już nic nie będzie takie jak wcześniej. Tego typu myślenie od razu należy wykorzystać tak, by wprowadzić pozytywne zmiany w życiu pacjenta oraz w jego najbliższym otoczeniu. Fachowym wsparciem i mądrą propozycją życia bez obciążającego stresu, którym niewątpliwie może okazać się błądzenie w gąszczu złych nawyków żywieniowych, z pewnością jest ta książka.
Wolność w życiu naznaczonym chorobą daje wiedza.
ABC szczęśliwego diabetyka
Zdrowe odżywianie w cukrzycy typu 2 polega na umiarkowaniu. Zwykle oznacza to mądre dostosowanie pór posiłków, ich liczby i kaloryczności do biorytmu, czyli dobowej aktywności każdego człowieka.
Na podstawie wieloletnich badań opracowano kilka zasad zdrowego odżywiania się. Oto one.
Złote zasady zdrowego odżywiania się
1. Spożywaj pięć posiłków w ciągu doby.
Uwzględnij też specjalne przekąski przy dużym, dodatkowo planowanym wysiłku fizycznym oraz w czasie podróży ze zmianą stref czasowych.
2. Rozpoczynaj dzień zjedzeniem śniadania nie później niż o godzinie 8.30.
Pomijanie tego posiłku powoduje zaburzenia glukoneogenezy, co skutkuje skłonnością do tycia i rozwojem insulinooporności.
3. Racjonalnie ustal pory posiłków w ciągu dnia i staraj się zjeść wyznaczoną porcję.
4. Spożywaj odpowiednią ilość warzyw i owoców, które są źródłem błonnika.
5. Wyeliminuj z diety produkty z cukrem utajonym, czyli gotowe jogurty pseudoowocowe, soki kupowane w sklepie, wody smakowe zawierające mnóstwo pustych kalorii itp.
6. Zachowaj trzygodzinny odstęp między posiłkami. Nie podjadaj między nimi (wyjątek stanowią sytuacje nadzwyczajne np. niedocukrzenie – wtedy musisz coś zjeść).
Cukrzyca jest chorobą przewlekłą, więc nie można zrobić sobie od niej przerwy. Regularne dbanie o kondycję zdrowotną, czyli utrzymywanie optymalnego poziomu cukru we krwi poprzez dobrze zbilansowaną dietę, zapobiegnie powikłaniom, takim jak:
- zawał serca,
- udar mózgu,
- uszkodzeniu wzroku (lub nawet jego utrata),
- uszkodzenie nerek,
- uszkodzenie nerwów.
Osoby chore na cukrzycę typu 2 podczas ustalania menu powinny dbać o:
- odpowiednią kaloryczność posiłków, aby zapobiec nadwadze,
- różnorodność składników, by dostarczyć organizmowi wszystkie niezbędne do życia makro- i mikroelementy,
- zaspokajanie potrzeb podniebienia, czyli różnorodność smaków.
Wartościowe posiłki to tajna broń w walce o zachowanie prawidłowego poziomu cukru we krwi, a tym samym o zapobieganie powikłaniom w cukrzycy. W jaki sposób skomponować wartościowy posiłek? Jego istotą są produkty spożywcze, które powinny odznaczać się niskim indeksem glikemicznym, odpowiednią kalorycznością, dobrze smakować i mieć apetyczny wygląd. Czy te cechy wzajemnie się wykluczają? Otóż nie. Odpowiednie zbilansowanie produktów potrzebnych do przygotowania posiłków zapewni kulinarny i terapeutyczny sukces.
Jakich narzędzi może użyć świadomy diabetyk do przygotowania dobrych i zdrowych posiłków? Służą do tego indeks glikemiczny (IG), wymiennik węglowodanowy (WW), wymiennik białkowo-tłuszczowy (WBT) oraz kaloryczność potrawy (kcal).
Co trzeba wiedzieć i co trzeba umieć?
Aby przygotować wartościowy i smaczny posiłek, należy zapoznać się z kilkoma pojęciami ważnymi dla osób chorujących na cukrzycę typu 2.
Indeks glikemiczny
Jest to klasyfikacja produktów żywnościowych na podstawie ich wpływu na poziom glukozy we krwi po ich spożyciu.
Na przykład indeks glikemiczny wynoszący 70 oznacza, że po spożyciu 50 g danego produktu poziom glukozy wzrośnie o 70%, tak jak po spożyciu 50 g czystej glukozy.
Indeks glikemiczny żywności nie może być ustalony na podstawie jej składu lub wskaźników węglowodanów, które zawiera. Aby go wyznaczyć, dany produkt podaje się grupie osób, a następnie przez dwie godziny co 15 minut pobiera się im krew i bada poziom cukru. W ten sposób uzyskuje się przeciętną wartość IG. Stwierdzono, że wartość średnia jest powtarzalna, a badania wykonane w różnych grupach ochotników dają zbliżone rezultaty. Wyniki uzyskiwane u osób chorych na cukrzycę są porównywalne z wynikami uzyskanymi u osób zdrowych. Im wyższa wartość IG danego produktu, tym wyższy poziom cukru we krwi po jego spożyciu.
Indeks glikemiczny może być:
- niski, czyli taki, który osiąga wartość 55 lub mniej,
- średni, osiągający wartość 56–69,
- wysoki o wartości 70 lub więcej.
Posiłki powinny składać się z produktów mających niski indeks glikemiczny. Sporadycznie do ich komponowania można użyć produktów, które mają średni indeks glikemiczny.
Wiarygodnym źródłem informacji o wartościach indeksu glikemicznego jest strona www.montignac.com. Tu można sprawdzić wartości IG również specyficznych składników. Na stronie opisano także ciekawe zagadnienia z zakresu technologii żywienia i genetyki.
W dzisiejszym świecie, w którym aplikacje na różne urządzenia mobilne są dostępne w niemalże każdym zakątku kuli ziemskiej, można łatwiej planować żywienie, mając elektroniczną ściągawkę. Dla tradycjonalistów na kolejnych stronach podano sposoby obliczania wartości posiłków.
Kaloryczność posiłków
Człowiek zużywa energię na toczące się w organizmie procesy podstawowej i całkowitej przemiany materii. Podstawowa przemiana materii to energia wydatkowana do podtrzymania procesów życiowych np. prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego, krążenia itp. Z kolei całkowita przemiana materii potrzebna jest do zaspokojenia dziennej aktywności fizycznej – tej najprostszej, typu zmywanie naczyń, śpiewanie, sprzątanie, oraz większej, jak bieganie, jazda na rowerze czy chociażby spacer.
Komponując zdrowe posiłki, należy pamiętać o ich kaloryczności, a więc ładunku energetycznym, który dostarczają organizmowi. Aktywności fizyczne, takie jak marsz czy pływanie, powodują zwiększenie podaży kalorii (marsz wymaga 123 kcal, a pływanie mniej więcej 420 kcal). Zatem, ustalając menu, należy wziąć pod uwagę poziom aktywności fizycznej. Organizm osób, które prowadzą siedzący tryb życia i nie mają zbyt dużo ruchu, potrzebuje znacznie mniej kalorii niż tych, które np. uprawiają sport.
Na całkowitą przemianę materii, a zatem i na to, jak kaloryczne powinny być posiłki, wpływają także następujące czynniki:
- płeć,
- wiek,
- budowa (sylwetka),
- rasa,
- środowisko życia.
W ustalaniu menu o właściwej dla danej osoby kaloryczności może pomóc dietetyk. Warto zasięgnąć jego porady. Specjalista określi typ sylwetki, skład ciała (zawartość tkanki tłuszczowej, mięśniowej i uwodnienie tkanek) i pomoże ustalić odpowiedni plan dobowy kaloryczności posiłków.
A to ciekawe…
Co 10 lat metabolizm organizmu zmniejsza się mniej więcej o 2%.
Wymiennik węglowodanowy (WW)
Perfekcyjnie skomponowana dieta powinna też zawierać odpowiednią liczbę wymienników węglowodanowych i białkowo-tłuszczowych. Jeden wymiennik węglowodanowy to taka ilość produktu wyrażona w gramach, która zawiera 10 g węglowodanów przyswajalnych przez organizm, co odpowiada 10 g czystego cukru. Węglowodany przyswajalne to np. skrobia, cukier buraczany (sacharoza), cukier mleczny (laktoza). Do węglowodanów nieprzyswajalnych należy błonnik pokarmowy.
Na przykład: jeżeli jedna kajzerka zawiera 3 WW, to oznacza, że poziom cukru we krwi po jej zjedzeniu rośnie tak, jak po spożyciu 30 g (3 x 10 g) czystego cukru.
Po ustaleniu, ile WW należy spożywać np. na śniadanie, trzeba tak komponować posiłki, aby wszystkie śniadania zawierały podobną liczbę WW. Dzięki temu można zapobiec wahaniom poziomu cukru we krwi.
Planowanie posiłków z uwzględnieniem zaleconej ilości WW należy rozpocząć od zrobienia listy zakupów i uważnego czytania etykiet na produktach. Obecnie producenci podają wartości cukru, białek, tłuszczów, witamin i konserwantów w przeliczeniu na 100 g. Jak zatem wyliczyć WW całego serka homogenizowanego, który waży 175 g? Na etykiecie, w rubryce węglowodany podano wartość 16,2 g.
Stosujemy wzór z jedną niewiadomą:
100 g serka – 16,2 g węglowodanów
175 g serka – x g węglowodanów
x =
16,2 g x 175 g
= 28,35 g
100 g
Zatem porcja serka zawiera 28,3 g węglowodanów. Wiedząc, że:
1 WW = 10 węglowodanów, 28,3 g dzielimy przez 10. Otrzymujemy wynik 2,8 WW, co oznacza, że 175 g serka homogenizowanego ma 2,8 WW.
Wymiennik białkowo-tłuszczowy (WBT)
Jeden wymiennik białkowo-tłuszczowy to 100 kcal pochodzących z białek i tłuszczów w danym produkcie. Umiejętność posługiwania się WBT daje w konsekwencji dobrą kontrolę glikemii. Nieuwzględnienie w wyliczeniach WBT zmienia obraz glikemii (dotyczy to osób leczonych nie tylko za pomocą pompy insulinowej, lecz także behawioralnie i farmakologicznie).
Jak samodzielnie obliczyć wartości WBT? Na etykietach ilość białka i tłuszczu podawana jest w przeliczeniu na 100 g produktu.
Wiedząc, że: 1 g białka dostarcza 4 kcal, a 1 g tłuszczu 9 kcal, dokonujemy prawidłowych obliczeń. Na przykład:
Na stugramowym opakowaniu filetu karpia z wody podano informację, że ryba zawiera: 16 g białka i 3,7 g tłuszczu.
Czyli:
16 x 4 kcal = 64 kcal
3,7 x 9 kcal = 33,3 kcal.
Zatem 64 kcal + 33,3 kcal = 97,3 kcal.
Ponieważ 1 WBT to 100 kcal, to taka ilość karpia zawiera 0,97 WBT (w przybliżeniu 1 WBT).
TOP PRODUKTY W DIECIE DIABETYKA
Są pewne produkty, których systematyczne spożywanie (oczywiście z uwzględnieniem WW i WBT) stabilizuje poziom cukru we krwi i zapobiega miażdżycy. Oto one:
1. czosnek
2. cebula
3. korzeń imbiru
4. cynamon
5. granat
6. żurawina
7. borówki
8. brokuły
9. bakłażan
10. przepękla ogórkowata
11. komosa ryżowa (quinoa)
12. kasza gryczana
Pytania i wątpliwości diabetyka na starcie
Czy chorzy na cukrzycę powinni jeść tylko specjalne produkty dla diabetyków?
Dieta „słodkiego” człowieka jest taka sama jak zdrowego. Powinno uwzględniać się w niej produkty o niskiej zawartości tłuszczów (szczególnie tych nasyconych i kwasów tłuszczowych typu trans, znajdujących się w produktach przetworzonych), ograniczyć ilość soli i cukru, posiłki opierać na pełnoziarnistych produktach, warzywach oraz owocach. Spożywanie produktów oznaczonych etykietami „dla diabetyków” lub „dietetyczne” nie przynosi żadnych korzyści. Podnoszą one niestety poziom cukru we krwi, są zazwyczaj droższe i mogą wywołać biegunkę, jeśli zawierają słodziki, których organizm nie toleruje.
Czy cukrzyca może być spowodowana przyjmowaniem dużych ilości węglowodanów?
O wystąpieniu cukrzycy u danej osoby decyduje szereg czynników genetycznych i styl życia. Nadwaga zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Jeżeli któryś z członków rodziny był diabetykiem, zalecane są przestrzeganie zdrowej diety oraz regularne ćwiczenia fizyczne.
Co to jest hipoglikemia?
Jest to niski poziom cukru we krwi. Wiąże się z nim szereg subiektywnych i obiektywnych objawów. Każdy diabetyk może inaczej odczuwać niedocukrzenie, zależy to również od tego, jak długo choruje. Do symptomów hipoglikemii zalicza się m.in. zawroty głowy, zachwiania równowagi, wystąpienie nagłych potów niezwiązanych z temperaturą otoczenia, wilczy głód.
Dla osób, które długo chorują i mają niewyrównaną cukrzycę, próg 90 mg% cukru we krwi może okazać się problemem zdrowotnym. Często pacjenci w takim stanie skarżą się na „wewnętrzne drgania”, brak koncentracji i potrzebę natychmiastowego spożycia posiłku.
Najbardziej niebezpieczne niedocukrzenie kończy się utratą przytomności. Jak można pomóc nieprzytomnemu? Chorego trzeba ułożyć w pozycji bocznej bezpiecznej. Poziom cukru należy wyrównać za pomocą wlewu dożylnego glukozy. Może to zrobić tylko personel medyczny. Nie wolno podawać choremu niczego do picia! Po wcześniejszym uzgodnieniu z lekarzem prowadzącym rodzina może podać pacjentowi jednorazowy zastrzyk wyrównujący glikemię (dostępny na receptę).
Kiedy mierzyć poziom cukru?
Zwykle mierzy się go na czczo. Ale pomiar ma wartość diagnostyczną tylko wtedy, kiedy wykonany jest zaraz po 8 godzinach snu. Zdarza się, że chory mierzy poziom cukru na czczo, ale po 3–4 godzinach aktywności dziennej. W takiej sytuacji cukier poddany już został procesowi „spalania”.
Z dużą precyzją należy też podejść do oznaczeń glikemii poposiłkowych. O skuteczności diety świadczą uzgodnione normy w oznaczeniach godzinę i dwie godziny po posiłku. W zależności od tego, jaki posiłek spożył chory, pomiary prowadzi się w następującym czasie:
- godzinę po posiłkach węglowodanowych,
- dwie godziny po posiłkach białkowo-tłuszczowych.
Uwaga!
Czas mierzy się od momentu rozpoczęcia, a nie skończenia posiłku!
Normy poziomu cukru we krwi wynoszą:
- na czczo do 99 mg%,
- godzinę po posiłku do 160 mg%,
- dwie godziny po posiłku do 140 mg%.
Podwyższone wartości poziomów cukru noszą nazwę hiperglikemii.Coś na ząb, czyli śniadania, przystawki, przekąski i kolacje
Kuchnie włoska, hiszpańska czy francuska już dawno temu ugruntowały w swojej tradycji celebrowanie małych posiłków o stałych porach. Sjesta, czyli przerwa, czas na drobny posiłek, dodaje sił na dalszą część dnia, poprawia koncentrację i wprawia w dobry nastrój. Być może właśnie dzięki sjeście mieszkańcy niektórych południowych i zachodnich krajów Europy tak optymistycznie postrzegają świat i ludzi. Zapewne sporo prawdy jest w haśle reklamowym: „Głodny nie jesteś sobą!”
Diabetyk powinien jeść co 3 godziny. Dzięki temu poziom cukru się wyrównuje. Ponadto racjonalne i systematyczne dostarczanie organizmowi kalorii zapobiega otyłości, zatem regularne posiłki są zbawienne dla osób chorych na cukrzycę. Uwalniają one też od przykrego zjawiska wilczego głodu, który bywa złym doradcą. Syndrom wilczego głodu objawia się rozdrażnieniem, bólami głowy i osłabieniem koncentracji, ale przede wszystkim masowym oczyszczaniem lodówki. Pominąwszy obiad bądź kolację, rzucamy się na jedzenie bez jakiejkolwiek kontroli. Czym to grozi? W krótkim czasie przybywa nam tkanki tłuszczowej, bo organizm traktuje długie przerwy w posiłkach jako stan kryzysu i magazynuje zapasy. Ponadto efektem tego zjawiska są dolegliwości żołądkowe i gwałtowny wzrost poziomu cukru, co – jak nietrudno się domyślić – może mieć fatalne następstwa. Warto zatem uregulować pory posiłków, aby być zdrowym, pełnym energii i mieć dobry nastrój.
Rola przekąsek w prawidłowo zbilansowanej diecie została doceniona i wyróżniona w „Złotej karcie prawidłowego żywienia”, dokumencie zawierającym wskazówki dotyczące współczesnej dietetyki. Kartę zaakceptowało Ministerstwo Zdrowia i Polskie Towarzystwo Nauk Żywieniowych.
W tym rozdziale przedstawiono przepisy na znakomite śniadania, przekąski, przystawki i kolacje – proste, idealne na co dzień i nieco bardziej wyszukane, które można podać na przyjęciu w gronie rodzinnym lub przyjaciół. Uporządkowano je, biorąc pod uwagę główny składnik potrawy. Zatem znajdą tu coś dla siebie amatorzy potraw jajecznych, warzywnych, rybnych, past, chrupiących wypieków i sałatek. Wszystkie dania są zdrowe, dostarczają niezbędnych składników mineralnych i witamin (w ich skład wchodzi sporo warzyw i owoców), a przede wszystkim naprawdę wyśmienicie smakują.
Ogromną zaletą tych rarytasów jest łatwość przygotowania. Aby przyrządzić jajka faszerowane kokosem, pastę z awokado lub wymyślne sałatki, nie potrzeba nadzwyczajnych kulinarnych zdolności. Ponadto zaproponowane w tym rozdziale potrawy robi się wyjątkowo szybko, co ma znaczenie dla tych, którzy prowadzą bardzo aktywny tryb życia. W tych przepisach WBT wyliczono, biorąc pod uwagę olej do smażenia.Sos vinaigrette
Porcja: 3 łyżki
Składniki
¼ szklanki przegotowanej ostudzonej wody
1½ łyżeczki świeżo wyciśniętego soku jabłkowego
szczypta soli
1 łyżka soku z cytryny
⅓ szklanki oliwy
ulubione zioła, np. szczypta bazylii, oregano, tymianku
Wszystkie składniki umieść w misce i dokładnie wymieszaj. Odstaw na pół godziny, by smaki się połączyły.
--------- -------- ---- ----- ------
IG WW WBT kcal
3 łyżki średni 1 3,7 246
--------- -------- ---- ----- ------