Kuchnia polska dla diabetyków - Ebook (Książka PDF) do pobrania w formacie PDF
Fragment:

Kuchnia polska dla diabetyków - ebook

Oceń:
Format ebooka:
PDF
Format PDF
czytaj
na laptopie
czytaj
na tablecie
Format e-booków, który możesz odczytywać na tablecie oraz laptopie. Pliki PDF są odczytywane również przez czytniki i smartfony, jednakze względu na komfort czytania i brak możliwości skalowania czcionki, czytanie plików PDF na tych urządzeniach może być męczące dla oczu. Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Multiformat
E-booki w Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu. Oznacza to, że po dokonaniu zakupu, e-book pojawi się na Twoim koncie we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu.
, EPUB
Format EPUB
czytaj
na czytniku
czytaj
na tablecie
czytaj
na smartfonie
Jeden z najpopularniejszych formatów e-booków na świecie. Niezwykle wygodny i przyjazny czytelnikom - w przeciwieństwie do formatu PDF umożliwia skalowanie czcionki, dzięki czemu możliwe jest dopasowanie jej wielkości do kroju i rozmiarów ekranu. Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Multiformat
E-booki w Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu. Oznacza to, że po dokonaniu zakupu, e-book pojawi się na Twoim koncie we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu.
, MOBI
Format MOBI
czytaj
na czytniku
czytaj
na tablecie
czytaj
na smartfonie
Jeden z najczęściej wybieranych formatów wśród czytelników e-booków. Możesz go odczytać na czytniku Kindle oraz na smartfonach i tabletach po zainstalowaniu specjalnej aplikacji. Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Multiformat
E-booki w Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu. Oznacza to, że po dokonaniu zakupu, e-book pojawi się na Twoim koncie we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu.
(3w1)
Multiformat
E-booki sprzedawane w księgarni Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu - kupujesz treść, nie format. Po dodaniu e-booka do koszyka i dokonaniu płatności, e-book pojawi się na Twoim koncie w Mojej Bibliotece we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu przy okładce. Uwaga: audiobooki nie są objęte opcją multiformatu.
czytaj
na laptopie
Pliki PDF zabezpieczone watermarkiem możesz odczytać na dowolnym laptopie po zainstalowaniu czytnika dokumentów PDF. Najpowszechniejszym programem, który umożliwi odczytanie pliku PDF na laptopie, jest Adobe Reader. W zależności od potrzeb, możesz zainstalować również inny program - e-booki PDF pod względem sposobu odczytywania nie różnią niczym od powszechnie stosowanych dokumentów PDF, które odczytujemy każdego dnia.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na tablecie
Aby odczytywać e-booki na swoim tablecie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. Bluefire dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na czytniku
Czytanie na e-czytniku z ekranem e-ink jest bardzo wygodne i nie męczy wzroku. Pliki przystosowane do odczytywania na czytnikach to przede wszystkim EPUB (ten format możesz odczytać m.in. na czytnikach PocketBook) i MOBI (ten fromat możesz odczytać m.in. na czytnikach Kindle).
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na smartfonie
Aby odczytywać e-booki na swoim smartfonie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. iBooks dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Wydawnictwo:
ISBN:
978-83-7773-496-4
Seria:
Język:
Polski
Data wydania:
16 września 2015
Rozmiar pliku:
1,7 MB
Zabezpieczenie:
Watermark
Watermark
Watermarkowanie polega na znakowaniu plików wewnątrz treści, dzięki czemu możliwe jest rozpoznanie unikatowej licencji transakcyjnej Użytkownika. E-książki zabezpieczone watermarkiem można odczytywać na wszystkich urządzeniach odtwarzających wybrany format (czytniki, tablety, smartfony). Nie ma również ograniczeń liczby licencji oraz istnieje możliwość swobodnego przenoszenia plików między urządzeniami. Pliki z watermarkiem są kompatybilne z popularnymi programami do odczytywania ebooków, jak np. Calibre oraz aplikacjami na urządzenia mobilne na takie platformy jak iOS oraz Android.
Cena Virtualo
29,90
Cena w punktach Virtualo:
2990 pkt.

Pełny opis

Jak powinien odżywiać się diabetyk? Odpowiedź jest prosta, ale tylko z pozoru – zdrowo. Dla wielu osób (nie tylko tych, którzy chorują na cukrzycę) „zdrowo” znaczy nudno i z wyrzeczeniami. Ta książka kucharska przełamuje ten stereotyp. Autorka – dietetyk od wielu lat pracujący ze „słodkimi ludźmi” – pokazuje, co zrobić, by jedzenie miało wymiar terapeutyczny, ale było także smaczne, urozmaicone i doskonale podane.
W książce znajdziesz:
• przepisy na śniadania, przekąski, przystawki, zupy, dania główne, desery i kolacje,
• przepisy na dania wegetariańskie, mięsne, rybne, pasty, wypieki, soki i koktajle,
• propozycje dań prostych, łatwych do zrobienia w pięć minut oraz wykwintnych, idealnych na przyjęcia,
• wyliczone dla KAŻDEJ potrawy indeks glikemiczny, wymienniki węglowodanowe i białkowo-tłuszczowe oraz kaloryczność,
• porady dotyczące racjonalnego odżywiania się w cukrzycy typu 2,
• wskazówki, jak obliczać IG, WW, WBT i kaloryczność potrawy.
Książka adresowana jest przede wszystkim do osób chorych na cukrzycę typu 2. Będzie jednak doskonałą pomocą w kuchni dla wszystkich, którzy dbają o zdrowie i sylwetkę.
Dorota Drozd, pielęgniarka diabetologiczna, ma piętnastoletnie doświadczenie kliniczne w pracy z pacjentami chorującymi na cukrzycę. Jako czynny członek Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, Polskiej Federacji Edukacji w Diabetologii oraz Europejskiej Federacji Pielęgniarek Diabetologicznych (FEND) stale doskonali i rozwija swoje umiejętności zarówno w kraju, jak i za granicą, m.in. co roku bierze udział w konferencjach naukowych organizowanych przez FEND.

Spis treści

List Prezesa Zarządu Głównego Polskiego Stowarzyszenia Diabetyków

Od Autorki

Cukrzyca. I co dalej?

ABC szczęśliwego diabetyka

Co trzeba wiedzieć i co trzeba umieć?

Pytania i wątpliwości diabetyka na starcie

PRZEPISY NA KAŻDĄ OKAZJĘ

Coś na ząb, czyli śniadania, przystawki, przekąski i kolacje

Przepisy podstawowe

Masło czosnkowe

Dip czosnkowy

Sos musztardowo-jogurtowy

Sos vinaigrette

Pesto pietruszkowe

Sól ziołowa

Jajka

„Żółta fantazja”, czyli jajecznica inaczej

„Wiedeński poranek”, czyli wykwintne jajka

Omlet śródziemnomorski

Pikantny omlet

Jaja przepiórcze z pastą pomidorowo-serową

Jajko faszerowane kokosem

Pomidory faszerowane jajkiem

Pasty

Zielona pasta z ricottą

Pasta z wędzoną makrelą i serem mascarpone

Pasta z ciecierzycy

„Wspomnienie lata” – pasta z suszonymi pomidorami

Pasta z zielonego groszku

Awokado na rano i wieczór

Pasta wiosenna przez cały rok

Pasta „Same kokosy”

Pasta „Meksykańska awantura”

Pasta lub pesto z jarmużu

Pasta z awokado na łódeczkach z cykorii

Pasta fasolowa z ziołami

Pasta warzywna

Pasta drobiowa

Lekko i pożywnie

Owsianka z jabłkiem

Egzotyczny mus

Drink „Prosto z ogrodu”

Śniadaniowy drink

Grzanka owocowa

Wypieki

Rogaliki z pieca

Chleb z orzechami

Paszteciki z orzechami

Słone babeczki z ziołami prowansalskimi

Pikantne placki serowe

Keks z żółtym serem

Ciasto ze szpinakiem

Ryby

Śledzie kapitańskie

Czerwona fasola z anchois

Śledzie marynarskie

Pikantne smażone sardynki

Warzywa

Faszerowana czerwona papryka

Sos serowy do warzyw

Kolorowe łódeczki

Smażona cukinia

Zielone szparagi

„Graj w zielone” – zielony groszek z cebulą na ciepło

„Ciepła piłka – wariacja brukselska”

Sałatka z buraków

Faszerowane pieczarki

Zielony frykas

Sushi po polsku

Sałatki

Sałatka na dobry humor

Brokułowa fantazja

Sałatka „Święto wiosny”

Sałatka z serem owczym

Sałatka z cieciorki

Malinowa sałatka z cieciorki

Sałatka szpinakowa z kabanosami

Sałatka „Tolerancja”

Sałatka z kapusty pekińskiej i pomelo

Sałatka „Zielone i białe”

Sałatka makaronowa z paluszkami krabowymi

Sałatka z cykorii z krabami i crème fraîche

Sałatka krabowa z rzodkiewką i czerwoną papryką

Makaronowa wariacja na słodko

Włoska sałatka makaronowa

Sałatka makaronowa z awokado

Sałatka makaronowa z musem z selera

Sałatka makaronowa „Brokułowe tango”

Sałatka makaronowa z czerwoną fasolą

Sałatka makaronowa z jarmużem

Sałatka makaronowa z kaparami i dipem czosnkowym

Bardziej treściwie, czyli zupy i dania główne

Przepisy podstawowe

Bulion rosołowy

Sos pomidorowy

Salasa do ryb i mięs

„Białe chmurki” do zup i sałatek

Zupy

Zupa wiosenna

Krem pomidorowy na zimno

Zupa szpinakowa z kaszą manną

Zupa z porów

Żurek na zakwasie

Kapuśniak na ostro

Zupa z pieczonych bakłażanów

Krem brokułowy

Zupa na smukłą talię

Zupa z czarnego bzu

Krem z zielonego groszku

Zupa krem z ciecierzycy

Zupa krem z pasternaku

Zupa „Tango z boczniakiem”

Zupa fasolowa z pietruszkowym pesto

Dania mięsne

Kurczak grillowany w cytrynie

Roladki schabowe z mozzarellą

Gołąbki bez zawijania

Gulasz wołowy

Naleśniki gryczane nadziewane gulaszem

Placki z cukinii z szynką

Ekspresowy bigos z młodej kapusty

Szybkie szaszłyki

Wątróbka jagnięca z ostrym sosem pomidorowym

Spaghetti z indykiem i orzechami włoskimi

Wieprzowina z kurkami

Quiche z szynką i serem

Kurczak w sosie szpinakowym

Dania dla wegetarian

Zawijane szparagi

Penne z pomidorami i brokułami

Frittata z kalafiorem

Smażona mozzarella w migdałach

Suflet ze szpinakiem

Placki z cukinii z natką pietruszki

Frytki z selera korzeniowego

Sałatka z grillowanym awokado

„Kaszotto” z warzywami

Kasza jaglana z pomidorami

Zapiekanka z pora i cukinii

Pieczona papryka z kaszą jęczmienną

Tarta pieczarkowa na spodzie z kaszy jaglanej

Ryby i owoce morza

Rolada rybna

Paella, czyli hiszpański rarytas

Kotlety rybne

Faszerowane kalmary

Naleśniki gryczane z krewetkami

Babeczki z łososia

Zapiekanka z pietruszkowym pesto

Placki z cukinii z wędzoną makrelą

Pieczona makrela z cytrusami i kolendrą

Knedle rybne z orzechami

Pieczona dorada

Grillowany łosoś na ostro

Dla zdrowia i urody, czyli koktajle i soki

Grejpfrut z niespodzianką

Zdrowie w szklance

Koktajl brukselkowy

Zielono mi

Warzywne orzeźwienie

Fresh style

Kalarepka

Mix sałat

Koktajl „pomelowany”

Po włosku

Jarmużella

Trzy setki

Owocowa fantazja

Żółty melonik

Kolorowa moc

Jagodowa bomba

W migdał

Poziomkowe marzenie

Koktajl z soczewicy

Halloween

Małe co nieco, czyli desery

Z nutą kiwi

Borówkowa fantazja

Świeże ananasy z imbirem

Deser „Fusion”

Kruszon z miętą i melisą

Piernik korzenny

Jogurtowa panna cotta

Ciasto gryczano-orkiszowe

Sałatka z miętą i melisą

Koktajl „Fantazja”

Budyń kakaowy z kaszy jaglanej

Muffinki

Cynamonowe keksiki

Ciasteczka z żurawiną i rodzynkami

Ciasto cytrynowe z sezamem

Cytrynowy sernik z rodzynkami

Pudding jabłkowo-jeżynowy

Letni owocowy przekładaniec

Ciasto z makiem

„Słodcy” pacjenci o książce

BESTSELLERY