Kuchnia włoska. Kuchnia domowa. Poradnik - ebook
Kuchnia włoska. Kuchnia domowa. Poradnik - ebook
Kuchnia włoska to nie tylko pizza i spaghetti, włoskie dania odznaczają się dużą rozmaitością i różnorodnymi smakami. Ponadto są bardzo zdrowe, wiele z tych potraw polecanych jest przez dietetyków jako elementy bardzo zdrowej diety śródziemnomorskiej. Teraz mogą państwo sami spróbować wprowadzić do swego domu kuchnię włoską. Przedstawiamy potrawy na różne okazje: przystawki, zupy, sałatki, dania główne, desery. Można je przyrządzić zarówno na rodzinny obiad, jak i przyjęcie w ogrodzie czy kolację ze znajomymi. Przepisy przez nas proponowane są łatwe i szybkie w przygotowaniu, bogate w świeże warzywa, owoce i zioła. Przykładowe dania: timballo alle melanzane, caponata, risotto verde, bruschetta, frittata z mozzarellą, minestrone, zabajone, panna cotta. W serii również: Potrawy tradycyjne, Potrawy z rusztu i grilla, Potrawy z ziemniaków, Sałatki dla każdego, Ciasta z owocami, Potrawy z ryb, Przyprawy i zioła, Potrawy mączne, Potrawy mięsne, Surówki i sałatki, Potrawy wegetariańskie, Zdrowo, szybko, tanio, Przetwory.
Spis treści
Wstęp 1
ZUPY
Minestrone 2
Toskańska zupa makaronowa 2
Zupa pomidorowa z bazylią 2
PRZYSTAWKI
Nadziewane oliwki 4
Frittata z mozzarellą 4
Crostini 4
Caprese 6
Baccalà 6
Carpaccio serowe z sałatą 6
Bruschetta 8
Bakłażany z grilla 8
Roladki z mozzarellą 8
PIZZA
Pizza neapolitańska 10
Pizza z tuńczykiem 10
Calzone 12
Focaccia 12
POTRAWY MĄCZNE
Polenta 14
Gnocchi 14
MAKARON
Makaron z dorszem 16
Ravioli 16
RYŻ
Risotto z owocami morza 18
Risotto z serami 18
Risotto verde 18
RYBY
Morszczuk w sosie winnym 20
Dorada pieczona z ziemniakami 20
Tuńczyk z pomidorami 20
MIĘSA
Saltimbocca 22
Ossobuco 22
Toskańska pieczeń z ziołami 22
SAŁATKI
Caponata 24
Sałatka z ośmiornicy 24
Sałatka ziemniaczana 24
ZAPIEKANE WARZYWA
Zapiekany koper włoski 26
Timballo alle melanzane 26
DESERY
Tiramisu 28
Zapiekane jabłka 28
Zabajone 28
Crostata 30
Sałatka macedonia 30
Panna cotta 30
Kategoria: | Hobby |
Zabezpieczenie: |
Watermark
|
ISBN: | 978-83-7774-574-8 |
Rozmiar pliku: | 6,9 MB |