Facebook - konwersja
Czytaj fragment
Pobierz fragment

  • Empik Go W empik go

Lecznicze likiery, ratafie i inne truneczki, które leczą - ebook

Wydawnictwo:
Data wydania:
18 grudnia 2013
Format ebooka:
EPUB
Format EPUB
czytaj
na czytniku
czytaj
na tablecie
czytaj
na smartfonie
Jeden z najpopularniejszych formatów e-booków na świecie. Niezwykle wygodny i przyjazny czytelnikom - w przeciwieństwie do formatu PDF umożliwia skalowanie czcionki, dzięki czemu możliwe jest dopasowanie jej wielkości do kroju i rozmiarów ekranu. Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Multiformat
E-booki w Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu. Oznacza to, że po dokonaniu zakupu, e-book pojawi się na Twoim koncie we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu.
, MOBI
Format MOBI
czytaj
na czytniku
czytaj
na tablecie
czytaj
na smartfonie
Jeden z najczęściej wybieranych formatów wśród czytelników e-booków. Możesz go odczytać na czytniku Kindle oraz na smartfonach i tabletach po zainstalowaniu specjalnej aplikacji. Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Multiformat
E-booki w Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu. Oznacza to, że po dokonaniu zakupu, e-book pojawi się na Twoim koncie we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu.
(2w1)
Multiformat
E-booki sprzedawane w księgarni Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu - kupujesz treść, nie format. Po dodaniu e-booka do koszyka i dokonaniu płatności, e-book pojawi się na Twoim koncie w Mojej Bibliotece we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu przy okładce. Uwaga: audiobooki nie są objęte opcją multiformatu.
czytaj
na tablecie
Aby odczytywać e-booki na swoim tablecie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. Bluefire dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na czytniku
Czytanie na e-czytniku z ekranem e-ink jest bardzo wygodne i nie męczy wzroku. Pliki przystosowane do odczytywania na czytnikach to przede wszystkim EPUB (ten format możesz odczytać m.in. na czytnikach PocketBook) i MOBI (ten fromat możesz odczytać m.in. na czytnikach Kindle).
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na smartfonie
Aby odczytywać e-booki na swoim smartfonie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. iBooks dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Czytaj fragment
Pobierz fragment

Lecznicze likiery, ratafie i inne truneczki, które leczą - ebook

Książka "Lecznicze likiery, ratafie i inne truneczki, które leczą" to zbiór przepisów na łatwe do wykonania domowym sposobem trunki, które mają dobroczynne działanie, doskonały smak, wygląd i zapach. Amatorzy tych trunków znajdą tu wiele ciekawych receptur, a sporządzone w domu napitki nie tylko poprawią zdrowie, ale i uprzyjemnią spotkania rodzinne i towarzyskie.

Spis treści

A. Likiery
Rosyjski likier agrestowy - szmaragdowy
Likier z kiwi
Likier antypkowy
Likier arcydzięgielowy
Likier aroniowy
Likier berberysowy
Likier bzowy I
Likier bzowy II
Likier bzowy III
Likier anyżowy
Likier jagodowy I
Likier jagodowy II
Likier jagodowy III
Likier borówkowy I
Likier borówkowy II
Likier borówkowy III
Likier borówkowy IV
Likier brzoskwiniowy
Likier ceratoniowy
Likier dereniowy I
Likier dereniowy II
Likier fiołkowy I
Likier fiołkowy II
Likier gruszkowy I
Likier gruszkowy II
Rosyjski likier jabłkowy
Likier jabłkowy
Niemiecki likier jajeczny
Likier jałowcowy
Likier jarzębinowy I
Likier jarzębinowy II
Likier jeżynowy I
Likier jeżynowy II
Likier kalinowy
Likier kawowy I
Likier kawowy II
Likier kawowy III
Likier kawowy IV
Likier piwno-kawowy
Likier kminkowy I
Likier kminkowy II
Likier kminkowo-kolendrowy
Likier lukrecjowy
Likier malinowy I
Likier malinowy II
Likier malinowy III
Likier mandarynkowy
Likier z marchwi
Likier melonowy
Likier miętowy z mięty kędzierzawej
Likier migdałowy
Likier morelowy
Czeski likier orzechowy
Likier orzechowy („Nocino")
Likier pigwowy I
Likier pigwowy II
Likier pigwowy III
Likier pigwowcowy
Likier na kwiatach pomarańczy
Likier z porostu islandzkiego
Likier porzeczkowy
Likier z czerwonej porzeczki I
Likier z czerwonej porzeczki II
Likier poziomkowy
Likier rokitnikowy I
Likier rokitnikowy II
Likier różany I
Likier różany II
Rosyjski likier różany
Likier z owoców dzikiej róży I
Likier z owoców dzikiej róży II
Likier ze śliweczek ałyczy
Likier tarninowy
Likier truskawkowy I
Likier truskawkowy II
Likier truskawkowy III
Likier rumowy
Likier waniliowy I
Likier waniliowy II
Likier owocowy
Likier wyborny
Likier Galliano
Likier "korzenny" I
Likier "korzenny" II
Likier "korzenny" III
Likier winny
Likier wiśniowy I
Likier wiśniowy II
Likier wiśniowy III
Likier wiśniowy IV
Likier na pestkach wiśniowych
Likier żurawinowy I
Likier żurawinowy II
Likier żytnio-poziomkowy
Likier żytnio-aroniowy
Likier żytni
B. Ratafie
Ratafia ananasowa
Ratafia kiwi I
Ratafia kiwi II
Ratafia ananasowa
Ratafia bananowa
Ratafia bazyliowa
Ratafia anyżkowa
Ratafia cytrynowa
Ratafia czereśniowa
Ratafia goździkowa
Ratafia jeżynowa
Ratafia malinowa I
Ratafia malinowa II
Ratafia miętowa
Ratafia z pestek morelowych I
Ratafia z pestek morelowych II
Ratafia porzeczkowa
Ratafia renklodowa
Rosyjska ratafia troista
Ratafia winogronowa
Ratafia wiśniowa
Ratafia żurawinowa
C. Truneczki
Truneczek bzowy
Truneczek żołędziowy
Truneczek kawowy
Słodki trunek malinowy
Truneczek malinowy
Truneczek porzeczkowy
Truneczek rokitnikowy
Truneczek różany
Trunek różany
Truneczek śliwkowy
Truneczek owocowy
Truneczek wiśniowy
Poncz berberysowy

Kategoria: Kuchnia
Zabezpieczenie: Watermark
Watermark
Watermarkowanie polega na znakowaniu plików wewnątrz treści, dzięki czemu możliwe jest rozpoznanie unikatowej licencji transakcyjnej Użytkownika. E-książki zabezpieczone watermarkiem można odczytywać na wszystkich urządzeniach odtwarzających wybrany format (czytniki, tablety, smartfony). Nie ma również ograniczeń liczby licencji oraz istnieje możliwość swobodnego przenoszenia plików między urządzeniami. Pliki z watermarkiem są kompatybilne z popularnymi programami do odczytywania ebooków, jak np. Calibre oraz aplikacjami na urządzenia mobilne na takie platformy jak iOS oraz Android.
ISBN: 978-83-7950-104-5
Rozmiar pliku: 687 KB

FRAGMENT KSIĄŻKI

A. Likiery

Rosyjski likier agrestowy - szmaragdowy

Owoce agrestu (zielone!) - 1 kg

Spirytus 96° - 0,5 l

Liście wiśni (młode) - 12 - 15 szt.

Cukier - 0,5 kg

Miód jasny, płynny - 1 łyżka stołowa

Woda - 0,5 l

Zdrowe, czyste w pełni dojrzałe owoce agrestu (którejś z odmian wydających zielone owoce), zdrowe czyste liście wiśni włożyć do szklanego naczynia, dodać łyżkę miodu i zalać spirytusem. Naczynie szczelnie zamknąć i postawić w ciepłym miejscu na 7 - 8 dni. Po tym czasie sporządzić z cukru i wody syrop, wlać go do nastoju, naczynie znów zamknąć i postawić na 10 dni. Po upływie tego czasu trunek zlać, przefiltrować, rozlać do butelek, zakorkować je, zalakować i wynieść do piwnicy, gdzie powinien dojrzewać przez 3 miesiące. Likier ma piękny szmaragdowy kolor, delikatny słodkawy agrestowy smak z ledwo wyczuwalną gorzkawą nutką wiśniowych liści.

Likier z kiwi

Kiwi - 1 kg

Cukier - 2 kg

Spirytus 96° - 1.5 l

Woda - 1 l

Zdrowe, czyste i w pełni dojrzałe owoce wsypujemy do szklanego naczynia i zalewamy spirytusem. Naczynie szczelnie zamykamy i odstawiamy na 2 tygodnie, od czasu do czasu nim potrząsając. Po upływie tego czasu przygotowujemy syrop z wody i cukru, zagotowując go dwa razy. Syrop studzimy lekko i wlewamy do naczynia z malinami i spirytusem. Naczynie ponownie zamykamy i odstawiamy na następne dwa tygodnie. Po tym czasie trunek zlewamy, filtrujemy, rozlewamy do butelek, te korkujemy, lakujemy i wynosimy do piwnicy

Likier antypkowy

Litr świeżego soku z owoców antypki

Litr spirytusu 50°

100 g cukru

Antypka (inaczej drzewo św. Łucji albo wiśnia wonna) w Polsce występuje wyłącznie w uprawie. Owoce antypki są wielkości drobnych wisien, jajowate, u góry nieco spłaszczone, czarne, dojrzewają w lipcu, sok mają purpurowy, smak gorzki. Owoców używa się do likieru dla nadania mu pięknego koloru i zapachu. A oto przepis na jego produkcję:

Litr świeżego soku z owoców antypki mieszamy z litrem spirytusu 50° i 100 g cukru, następnie naczynie, w którym znajdują się te połączone ze sobą składniki, szczelnie zamykamy, aby alkohol nie wietrzał, i odstawiamy w ciepłe i ciemne miejsce na co najmniej miesiąc. Po tym czasie likier można już pić.

Likier arcydzięgielowy

50 g korzenia arcydzięgla

50 g imbiru (może być mielony)

50 g skórki pomarańczowej bądź cytrynowej

0,25 litra spirytusu 70°

0,5 kg cukru

0,5 litra wody

Wszystkie składniki zalewamy spirytusem w szklanym naczyniu, które szczelnie zamykamy. Po dwu dobach nastój przecedzamy przez bibułę filtracyjną i mieszamy z syropem z cukru i wody. Likier arcydzięgielowy pozytywnie wpływa na procesy trawienia i wzmacnia układ nerwowy. Działa uspokajająco, jest także zalecany (pomocniczo) w leczeniu migreny.

Likier aroniowy

600 g owoców aronii

Litr wytrawnego czerwonego wina gronowego

Pół laski wanilii

600 g cukru

2 litry wody

2 litry spirytusu 96°

Całkowicie dojrzałe, zdrowe, nie uszkodzone owoce aronii umyć, osuszyć, wsypać do szklanego naczynia i lekko rozgnieść, dodać wino i wanilię. Naczynie szczelnie zamknąć i odstawić na dwa tygodnie w widne, ciepłe miejsce. Po upływie tego czasu płyn zlać i przefiltrować przez bibułę filtracyjną. Teraz przygotować syrop z wody i cukru (syrop należy gotować przez dwadzieścia minut, potem wystudzić), zmieszać ze spirytusem i uzyskanym wcześniej nastojem owocowym. Odstawić trunek na tydzień, przefiltrować, wlać do butelek, te zakorkować, zalakować i umieścić w zimnym miejscu. Trunek powinien dojrzewać przez sześć miesięcy. Jest wyborny.

Trunek ten może być pomocniczo stosowany jako specyfik przeciwkrwotoczny w krwawieniach, rozmaitego pochodzenia. Prócz tego zaleca się go w leczeniu arteriosklerozy, bezkwaśności i bezsoczności żołądkowej.B. Ratafie

Ratafia ananasowa

Świeże dojrzałe ananasy

Spirytus 96°

Woda 100 g

Cukier 100 g

Do szklanego zamykanego naczynia wsypać obrane ze skóry i jak najdrobniej posiekane (najlepiej w kosteczkę) ananasy i zalać je spirytusem tak, by ten ostatni ledwo je przykrywał. Naczynie szczelnie zamknąć i ustawić w ciepłym widnym miejscu (najlepiej na słońcu). Po trzech dniach alkohol zlać i połączyć go z wcześniej przygotowanym syropem. Na 0,5 l spirytusu daje się syrop sporządzony ze 100 g wody i 100 g cukru. Cukier i wodę zagotowujemy, potem zestawiamy z ognia, odczekujemy kilka minut aby osiągnęła temperaturę około 80°C i do gorącego syropu powoli wlewamy ten spirytus, który zlaliśmy znad owoców. Następnie uzyskany płyn filtrujemy przez bibułę filtracyjną, przelewamy do butelek, a te ustawiamy na okres 7 - 10 dni w ciepłym miejscu. Po tym czasie trunek nadaje się już do picia.

Ratafia kiwi I

Dojrzałe owoce kiwi

Spirytus 96°

Woda 100 g

Cukier 100 g

Kardamon (mielony)

Do szklanego zamykanego naczynia wsypać obrane ze skórki i rozdrobnione owoce kiwi i zalać je spirytusem tak, by ten ostatni ledwo je przykrywał. Dodać szczyptę kardamonu. Naczynie szczelnie zamknąć i ustawić w ciepłym widnym miejscu (najlepiej na słońcu). Po trzech dniach alkohol zlać i połączyć go z wcześniej przygotowanym syropem. Na 0,5 l spirytusu daje się syrop sporządzony ze 100 g wody i 100 g cukru. Cukier i wodę zagotowujemy, potem zestawiamy z ognia, odczekujemy kilka minut aby osiągnęła temperaturę około 80°C i do gorącego syropu powoli wlewamy ten spirytus, który zlaliśmy znad owoców. Następnie uzyskany płyn filtrujemy przez bibułę filtracyjną, przelewamy do butelek, a te ustawiamy na okres 7 - 10 dni w ciepłym miejscu. Po tym czasie trunek nadaje się już do picia.C. Truneczki

Truneczek bzowy

2 litry (licząc objętościowo) owoców bzu czarnego

2 litry wody

Kilo cukru

Sok z cytryny

Kawałek niemielonego cynamonu, długości 10 cm

3 goździki

Ćwierć laski wanilii

0,5 litra białego wytrawnego wina gronowego

Litr spirytusu 80°

Wszystkie składniki (z wyjątkiem spirytusu) zmieszać ze sobą i podgrzać do zawrzenia, często mieszając. Pozostawić do wystygnięcia, a następnie przecedzić. Teraz do otrzymanego płynu dolać spirytus, trunek przelać do butelek, te zakorkować i zalakować, a następnie wynieść do piwnicy, gdzie powinien dojrzewać w ciemności przez minimum sześć-osiem tygodni.

Trunek ten ma działanie odtruwające, jest jednocześnie słabym środkiem przeciwbólowym i wspaniałym naturalnym środkiem ułatwiającym wypróżnianie się.

Truneczek żołędziowy

300 g zmielonych, wcześniej upalonych tak jak kawa naturalna, wyłuskanych żołędzi

2,5 litra wody

Szczypta sody oczyszczonej (ilość mieszcząca się na czubku noża)

1,75 kg cukru

Litr spirytusu 96°

Torebka cukru wanilinowego

Zmielone żołędzie zalać wrzątkiem i zamieszać. Dodać sodę. Odstawić na trzy kwadranse, po czym przefiltrować. Teraz dodać cukier i cukier wanilinowy, zagotować. Odstawić płyn do wystudzenia, następnie wymieszać go ze spirytusem. Truneczek przelać do butelek, zakorkować je, zalakować i wynieść do piwnicy na sześć tygodni. Po tym czasie można go już pić.

Nalewkę można stosować w nieżytach żołądka i jelit.
mniej..

BESTSELLERY

Kategorie: