- W empik go
Lecznicze nalewki na owocach, warzywach i orzechach - ebook
Lecznicze nalewki na owocach, warzywach i orzechach - ebook
Książka "Lecznicze nalewki na owocach, warzywach i orzechach" to zbiór przepisów na łatwe do wykonania domowym sposobem trunki, które mają dobroczynne działanie, doskonały smak, wygląd i zapach. Amatorzy tych trunków znajdą tu wiele ciekawych receptur, a sporządzone w domu napitki nie tylko poprawią zdrowie, ale i uprzyjemnią spotkania rodzinne i towarzyskie.
Spis treści
A. Rumy
Rum ananasowy
Rum poziomkowy
B. Wódki, schnappsy i whisky
Wódka bzowa
Wódka jagodówka
Wódka brekiniówka wytrawna
Wódka brzoskwiniówka wytrawna
Wódka czereśniówka I
Wódka czereśniówka II
Wódka z jeżyn "Staff"Nalewka agrestowa I
Nalewka agrestowa II
Nalewka agrestowa III
Nalewka agrestowa IV
Ananasówka I
Ananasówka II
Nalewka ananasowa
Nalewka arbuzowa
Nalewka aroniowa I
Nalewka aroniowa II
Crowberry - skandynawski schnapps na owocach bagnówki czarnej (bażyny)
Nalewka berberysowa
Nalewka bzowa
Nalewka na owocach borówki wysokiej
Nalewka borówkowa
Brusznicówka duńska
Brekiniak
Brzoskwiniówka I
Brzoskwiniówka II
Nalewka brzoskwiniowa I
Nalewka brzoskwiniowa II
Nalewka brzoskwiniowa III
Nalewka buraczana
Zitronello Brasil
Nalewka cytrynowa słodka
Nalewka cytrynowa I
Nalewka cytrynowa II
Nalewka czereśniowa
Nalewka czereśniowa
Nalewka dereniowa I
Nalewka dereniowa II
Dereniak
Nalewka dyniowa
Figówka
Nalewka figowa
Nalewka grejpfrutowa
Nalewka gruszkowo-porzeczkowa
Nalewka na suszonych jabłkach
Nalewka jabłkowa I
Nalewka jabłkowa II
Nalewka jarzębinowa I
Nalewka jarzębinowa II
Nalewka jarzębinowa III
Jeżynówka wytrawna na sposób duński
Nalewka jeżynowa I
Nalewka jeżynowa II
Nalewka laurowiśniowa I
Nalewka laurowiśniowa II
Nalewka na orzechach laskowych
Nalewka na owocach czarnej maliny
Nalewka z czarnych malin
Nalewka malinowa I
Nalewka malinowa II
Malinówka „na prędko”
Nalewka mandarynkowa I
Nalewka mandarynkowa II
Nalewka mandarynkowa III
Nalewka melonowa
Nalewka miechunkowa
Rodznkówka
Nalewka na rodzynkach brazylijskich
Nalewka na "migdałkach ziemnych" – bulwkach cibory jadalnej
Sandomierska nalewka morelowa
Nalewka morelowa I
Nalewka morelowa II
Nalewka morwowa
Nalewka na orzeszkach ziemnych
Rosyjska nalewka orzechowa
Nalewka orzechowa I
Nalewka orzechowa II
Orzechówka tyrolska
Nalewka pomarańczowa
Nalewka pomarańczowa gorzka
Nalewka na gorzkich pomarańczach
Nalewka pomarańczowa gorzko-słodka
Nalewka pomarańczowa słodka
Napój pomarańczowy Bozen (pd. Tyrol)
Pomarańczówka I
Pomarańczówka II
Pomarańczówka III
Nalewka pomidorowa
Nalewka na owocach czarnej porzeczki II
Nalewka na owocach czarnej porzeczki III
Nalewka na owocach czarnej porzeczki IV
Nalewka na owocach czarnej porzeczki V
Nalewka porzeczkowa
Nalewka z czerwonej porzeczki
Nalewka porzeczkowo-różana
Nalewka czerwonej lub białej porzeczki
Nalewka poziomkowa I
Nalewka poziomkowa II
Nalewka poziomkowa III
Nalewka poziomkowa IV
Nalewka rabarbarowa
Nalewka rokitnikowa
Nalewka na bulwkach topinamburu (słonecznika bulwiastego)
Nalewka na orzeszkach limby
Nalewka śliwkowa
Nalewka tarkowa I
Nalewka tarkowa II
Nalewka tarkowa III
Nalewka truskawkowa I
Nalewka truskawkowa II
Nalewka wieloowocowa witaminowa
Nalewka wieloowocowa
Nalewka wieloowocowa
Nalewka z czarnej porzeczki, maliny i wiśni
Nalewka ziołowo-owocowa przeciw grypie i gorączce
Nalewka winogronowa
Nalewka rodzynkowa
Nalewka wiśniowa I
Nalewka wiśniowa II
Nalewka wiśniowa III
Nalewka wiśniowa IV
Nalewka wiśniowa V
Nalewka wiśniowa na sposób francuski
Nalewka wiśniowa gorzkawa
Wiśniak
Wódka z kaliny koralowej
Wódka porzeczkowa
Wódka wiśniówka wytrawna
Wódka wiśniówka typu kirsch
Duński schnapps bzowy
Bzowa whisky
Duński schnapps jagodowy
Duński schnapps brzoskwiniowy
Duński schnapps cytrynowy I
Duński schnapps cytrynowy II
Schnapps z owoców czereśni ptasiej (dzikiej)
Duński schnapps gruszkowy
Niemiecki schnapps jarzębinowy
Skandynawski schnapps malinowy
Niemiecki schnapps mandarynkowy
Duński schnapps mandarynkowy
Szwedzki schnapps pomarańczowy
Duński schnapps pomarańczowy
Duński wytrawny schnapps z czarnych porzeczek
Duński schnapps poziomkowy
Duński schnapps tarninowy
Duński schnapps rodzynkowy
Norweski schnapps z owoców żurawiny błotnej
Porzeczkowa whisky
C. Nalewki
Nalewka agrestowa I
Nalewka agrestowa II
Nalewka agrestowa III
Nalewka agrestowa IV
Ananasówka I
Ananasówka II
Nalewka ananasowa
Nalewka arbuzowa
Nalewka aroniowa I
Nalewka aroniowa II
Crowberry - skandynawski schnapps na owocach bagnówki czarnej (bażyny)
Nalewka berberysowa
Nalewka bzowa
Nalewka na owocach borówki wysokiej
Nalewka borówkowa
Brusznicówka duńska
Brekiniak
Brzoskwiniówka I
Brzoskwiniówka II
Nalewka brzoskwiniowa I
Nalewka brzoskwiniowa II
Nalewka brzoskwiniowa III
Nalewka buraczana
Zitronello Brasil
Nalewka cytrynowa słodka
Nalewka cytrynowa I
Nalewka cytrynowa II
Nalewka czereśniowa
Nalewka czereśniowa
Nalewka dereniowa I
Nalewka dereniowa II
Dereniak
Nalewka dyniowa
Figówka
Nalewka figowa
Nalewka grejpfrutowa
Nalewka gruszkowo-porzeczkowa
Nalewka na suszonych jabłkach
Nalewka jabłkowa I
Nalewka jabłkowa II
Nalewka jarzębinowa I
Nalewka jarzębinowa II
Nalewka jarzębinowa III
Jeżynówka wytrawna na sposób duński
Nalewka jeżynowa I
Nalewka jeżynowa II
Nalewka laurowiśniowa I
Nalewka laurowiśniowa II
Nalewka na orzechach laskowych
Nalewka na owocach czarnej maliny
Nalewka z czarnych malin
Nalewka malinowa I
Nalewka malinowa II
Malinówka „na prędko”
Nalewka mandarynkowa I
Nalewka mandarynkowa II
Nalewka mandarynkowa III
Nalewka melonowa
Nalewka miechunkowa
Rodznkówka
Nalewka na rodzynkach brazylijskich
Nalewka na "migdałkach ziemnych" – bulwkach cibory jadalnej
Sandomierska nalewka morelowa
Nalewka morelowa I
Nalewka morelowa II
Nalewka morwowa
Nalewka na orzeszkach ziemnych
Rosyjska nalewka orzechowa
Nalewka orzechowa I
Nalewka orzechowa II
Orzechówka tyrolska
Nalewka pomarańczowa
Nalewka pomarańczowa gorzka
Nalewka na gorzkich pomarańczach
Nalewka pomarańczowa gorzko-słodka
Nalewka pomarańczowa słodka
Napój pomarańczowy Bozen (pd. Tyrol)
Pomarańczówka I
Pomarańczówka II
Pomarańczówka III
Nalewka pomidorowa
Nalewka na owocach czarnej porzeczki II
Nalewka na owocach czarnej porzeczki III
Nalewka na owocach czarnej porzeczki IV
Nalewka na owocach czarnej porzeczki V
Nalewka porzeczkowa
Nalewka z czerwonej porzeczki
Nalewka porzeczkowo-różana
Nalewka czerwonej lub białej porzeczki
Nalewka poziomkowa I
Nalewka poziomkowa II
Nalewka poziomkowa III
Nalewka poziomkowa IV
Nalewka rabarbarowa
Nalewka rokitnikowa
Nalewka na bulwkach topinamburu (słonecznika bulwiastego)
Nalewka na orzeszkach limby
Nalewka śliwkowa
Nalewka tarkowa I
Nalewka tarkowa II
Nalewka tarkowa III
Nalewka truskawkowa I
Nalewka truskawkowa II
Nalewka wieloowocowa witaminowa
Nalewka wieloowocowa
Nalewka wieloowocowa
Nalewka z czarnej porzeczki, maliny i wiśni
Nalewka ziołowo-owocowa przeciw grypie i gorączce
Nalewka winogronowa
Nalewka rodzynkowa
Nalewka wiśniowa I
Nalewka wiśniowa II
Nalewka wiśniowa III
Nalewka wiśniowa IV
Nalewka wiśniowa V
Nalewka wiśniowa na sposób francuski
Nalewka wiśniowa gorzkawa
Wiśniak
Nalewka żurawinowa I
Nalewka żurawinowa II
Kategoria: | Kuchnia |
Zabezpieczenie: |
Watermark
|
ISBN: | 978-83-7950-105-2 |
Rozmiar pliku: | 976 KB |
FRAGMENT KSIĄŻKI
Wódka bzowa
0,5 kg owoców bzu czarnego
Cytryna
0,75 litra wódki czystej 45°
0,5 kg cukru
0,5 litra wody
Umyte, obrane, zupełnie zdrowe i nie uszkodzone owoce wsypać do szklanego naczynia, dodać do nich sok z cytryny i zalać to wszystko wódką. Naczynie szczelnie zamknąć, ustawić na słońcu i pozostawić tam przez sześć tygodni. Potem wódkę zlać, przecedzić i dosłodzić syropem z wody i cukru. Odstawić na tydzień. Po tym czasie wódkę przecedzić przez bibułę filtracyjną, wlać do butelek, te ostatnie zakorkować, zalakować i wynieść do piwnicy, gdzie powinna dojrzewać co najmniej dwa miesiące.
Wódka bzowa ma działanie odtruwające, jest jednocześnie słabym środkiem przeciwbólowym i wspaniałym naturalnym środkiem ułatwiającym wypróżnianie się.
Wódka jagodówka
Kilo owoców borówki czernicy (czarnej jagody)
3 goździki
Kawałek (około 5 cm dł.) cynamonu
Kawałek kłącza imbiru
Kilo cukru
0,5 litra spirytusu 96°
0,5 litra wina gronowego białego wytrawnego
1,5 litra wody
Umyte i osuszone zdrowe, dojrzałe jagody zmieszać z przyprawami, zalać winem i gotować tak długo, aż się rozgotują. Wsypać cukier do miski, wylać nań zagotowaną masę, przykryć i postawić na dwanaście godzin w zimnie. Po tym czasie uzyskaną płynną masę przecedzić przez ściereczkę i poczekać, aż się ustoi. Zlać z wierzchu sok, filtrować go dotąd, aż stanie się klarowny, następnie podgrzać Do gorącego wlać spirytus, przelać do butelek, zakorkować i wynieść do piwnicy. Uzyskany trunek można pić już po dwóch tygodniach. Jest bardzo smaczny.
Trunek ten wykazuje pewne działanie regulujące procesy trawienne, wywiera korzystny wpływ na błony śluzowe żołądka i jelit, łagodząc ich stany zapalne, przeciwdziała lekkim biegunkom, nieżytom żołądka i jelit oraz brakowi apetytu. Zalecany jest w przeziębieniu, grypie, anginie, zapaleniu płuc, oskrzeli, a pomocniczo w gruźlicy.
Wódka brekiniówka wytrawna
10 litrów czystego soku brekiniowego
Kilo cukru
70 g drożdży
Wódkę pędzi się z owoców brekinii (brzekinii). Są one z kształtu jajowate lub jajowato-podługowate, brunatnawe albo brunatnozielonkawe, lśniące, biało kropkowane, wielkości orzecha laskowego. Zerwane bezpośrednio z drzewa nie nadają się do użycia, ale gdy nieco poleżą, nabierają smaku dość przyjemnego, winnokwaskowatego.A oto, jak się robi wspomnianą wódkę. Z uleżałych owoców brekinii wycisnąć sok. Połączyć sok z cukrem i wymieszać, aż cukier całkowicie się rozpuści. Uzyskany w ten sposób płyn zakazić drożdżami i poddać fermentacji. Po jej zakończeniu płyn poddać destylacji. Otrzymamy w ten sposób alkohol o mocy 60-70°. Alkohol rozcieńczamy teraz czystym sokiem brekiniowym w proporcji: część alkoholu na dwie części soku. Wódkę odstawiamy na dwa tygodnie. Po tym czasie przecedzamy ją, przelewamy do butelek, które korkujemy, lakujemy i wynosimy do piwnicy, gdzie powinna dojrzewać przez co najmniej pół roku. Pita z umiarem, skutkuje w niestrawności i na polepszenie trawienia. Działa wzmacniająco na żołądek, ułatwia trawienie, pobudza wydzielanie żółci i soków żołądkowych.
Wódka brzoskwiniówka wytrawna
10 litrów czystego soku brzoskwiniowego
4 litry przegotowanej ciepłej wody
3 kg cukru
75 g drożdży
Zmieszać ciepłą wodę z sokiem brzoskwiniowym i rozpuszczonym cukrem. Uzyskany w ten sposób płyn zaszczepić drożdżami i poddać fermentacji. Po jej zakończeniu przedestylować. Otrzymamy w ten sposób alkohol o mocy 60-70°. Rozcieńczamy go czystym sokiem brzoskwiniowym w proporcji: część alkoholu na dwie części soku. Potem odstawiamy brzoskwiniówkę na dwa tygodnie. Po tym czasie alkohol przecedzamy, przelewamy do butelek, które korkujemy, lakujemy i odstawiamy do piwnicy, gdzie brzoskwiniówka powinna dojrzewać przez co najmniej pół roku.
Pita z umiarem, skutkuje w niestrawności i na polepszenie trawienia. Ponadto trunek ten można pomocniczo stosować do zwalczania anemii (w owocach jest dość dużo łatwo przyswajalnego żelaza), a także na wzmocnienie serca i naczyń krwionośnych.
Wódka czereśniówka I
"Z czarnych czereśni pędzi się, za pomocą rojenia i destyllacyi, wódka znana pod imieniem wiszniówki (...) Sposób prosty postępowania jest następujący: Obrane z ogonków jagody tłuką się wespół z pestkami w stępie (tzn. w moździerzu); zwykle atoli 1/3 część tylko tłucze się z pestkami, reszta zaś rozciera się tak, aby pestki w całości zostały. Massa ta wrzucona do beczki (albo słoja - A. S.) bez dodatku wody, dobrze nakryta i w miejscu miernie ciepłym zostawia się przez 2-4 tygodni rojeniu, mieszając ją co drugi dzień należycie. Znaki ukończenia rojenia są, iż massa przestała się burzyć, że grube części opadły na dno, a na wierzchu płyn czysty pozostał, nareszcie iż zbliżona do otworu beczki świeca zapalona nie gaśnie; po tem wszystkiem massa już wyrojona, płynna, zlewa się do kotła destylacyjnego, ogień pod nim rozniecić, i massa miesza się dotąd, aż zawre, poczem (...) wyskok (alkohol - A. J. S.) zacznie się przekraplać. 20 garncy czereśni dają 2-2 1/2 garncy wybornej wódki". (Józef Gerald-Wyżycki, Zielnik Ekonomiczno-Techniczny czyli Opisanie Drzew, Krzewów i Roślin dziko rosnących w Kraju, jako też przyswojonych, z pokazaniem użytku ich w Ekonomice, Rękodziełach, Fabrykach i Medycynie domowej, z wyszczególnieniem jadowitych i szkodliwych oraz mogących służyć ku ozdobie ogrodów i mieszkań wiejskich, Ułożony dla gospodarzy i gospodyń, Wilno 1845, t. I, s.76). Pita w umiarze pobudza apetyt i korzystnie wpływa na trawienie.C. Nalewki
Nalewka agrestowa I
Agrest - 5 kg
Cukier - 2 kg
Wódka czysta 40-50° - 0,75 l
Czyste, zdrowe, w pełni dojrzałe owoce wsypać do szklanego naczynia zasypać cukrem i zalać je wódką. Naczynie zamknąć i postawić na słońcu na 2 tygodnie. Każdego dnia naczyniem należy potrząsać. Po upływie tego czasu, ale pod warunkiem, że cukier całkowicie się rozpuścił, płyn zlać, przecedzić, porozlewać do butelek, zakorkować je, zalakować i wynieść do piwnicy. Trunek jest gotowy do spożycia.
Nalewka agrestowa II
Kilo owoców agrestu
Litr spirytusu 50°
Laska wanilii
Niewielki kawałek korzenia imbiru
500 g cukru
Owoce agrestu (najlepszego czerwone, a nie białe czy zielone, choć ostatecznie mogą być każde) muszą być całkowicie dojrzałe, miękkie i absolutnie zdrowe. Należy je umyć pod bieżącą wodą, oczyścić, wsypać do szklanego naczynia, lekko rozgnieść (ale nie na miazgę, tylko tak, by popękały), dodać przyprawy i cukier, a na końcu zalać alkoholem. Naczynie szczelnie zamknąć i ustawić je w ciepłym i słonecznym miejscu na dwa tygodnie. Po upływie tego czasu płyn zlać, przecedzić, a wreszcie przefiltrować przez bibułę filtracyjną. W końcu przelać do butelek, te szczelnie zakorkować i zalakować, po czym wynieść do chłodnej i ciemnej piwnicy, gdzie nalewka powinna dojrzewać przez minimum sześć miesięcy. Jest wyborna, o barwie zależnej od barwy owoców, z leciutkim agrestowym posmakiem.
Nalewka agrestowa III
Wódka czysta - 1 l
Owoce agrestu - 1 kg
Owoce agrestu (dojrzałe, czyste, zdrowe) wsypać do szklanego naczynia, zalać wódką. Naczynie szczelnie zamknąć, postawić w ciepłym miejscu na okres 8 tygodni. Po tym czasie trunek zlać, przefiltrować, przelać do butelek, wynieść do piwnicy. Powinien dojrzewać około 3 miesiące.
Nalewka agrestowa IV
Owoce agrestu - 1 kg
Wódka czysta 40-50° - 1/2 l
Wino gronowe półsłodkie - 1/2 l
Winiak - 100 g
Cukier 250 g
Zdrowe, czyste, w pełni dojrzałe owoce agrestu odszypułkować, wsypać do szklanego naczynia i zalać wódką zmieszaną z winiakiem. Naczynie szczelnie zamknąć i postawić w ciepłym miejscu na 2 tygodnie. Po tym czasie nastój zlać, a agrest zalać winem. Owoce czerwone zalewamy winem czerwonym, a białe - białym. Macerować kolejne 2 tygodnie. Po ich upływie wino zlewamy, rozpuszczamy w nim cukier, łączymy z pierwszym nastojem, filtrujemy, wlewamy do butelek, te korkujemy, lakujemy i wynosimy do piwnicy. Nalewka powinna dojrzewać około 3 miesiące.
Ananasówka I
Ćwierć dojrzałego ananasa
0,5 litra spirytusu 96°
250 g cukru
0,75 litra wody
Do szklanego naczynia o szerokim otworze wlać spirytus. Obrany ze skórki ananas owinąć gazą, umocować na sznurku, powiesić nad spirytusem w taki sposób, żeby nie dotykał jego powierzchni. Naczynie szczelnie zamknąć i odstawić na dwa tygodnie w ciemne i zimne miejsce. Potem naczynie otworzyć, wyjąć ananas. Sporządzić syrop z wody i cukru i do gorącego wlać nastój. Przefiltrować, wlać do butelek, te zakorkować i zalakować, wynieść do piwnicy. Ananasówka powinna dojrzewać przez sześć miesięcy. Ma piękny zapach i równie dobrze smakuje.
Ananasówka II
1 litr soku ananasowego (nieklarowanego)
200 g cukru
1 łyżka stołowa jasnego płynnego miodu (patoki)
2 ziarnka angielskiego ziela (pimenty)
6 - 8 migdałów
1/2 litra spirytusu 96°
W szklanym naczyniu wszystkie składniki połączyć ze sobą. Naczynie szczelnie zamknąć i trzymać w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej przez okres 2 - 3 tygodnie, często nim potrząsając. Po tym czasie płyn zlać i przefiltrować przez bibułę filtracyjną. Z cukru, miodu i 1/4 litra wody przygotować syrop. Do gorącego syropu wlać nastój, dokładnie wymieszać, raz jeszcze przefiltrować, wlać do butelek, te zakorkować, zalakować i wynieść do piwnicy. Ananasówka powinna dojrzewać przez 6 miesięcy. Jest wyborna i aromatyczna. Należy ją podawać schłodzoną do około 15°C. Można podawać ja razem z kawą.
Crowberry - skandynawski schnapps na owocach bagnówki czarnej (bażyny)
Bagnówka czarna (bażyna) jest roślina w Polsce ani nie znaną, ani nie wykorzystywaną. Biedniejsza północ znalazła dla niej wykorzystanie. Dojrzałe jagody tej niepozornej krzewinki choć bardzo bogate w witaminę C są czarne i prawie bez smaku, gdy jednak połączy się je z alkoholem można bardzo przyjemnie się zdziwić! W pełni dojrzałe, nieuszkodzone, opłukane i obsuszone owoce wsypujemy do szklanego zamykanego naczynia i zalewamy wódką czystą 40°, tak aby wódka dokładnie zakrywała owoce. Naczynie szczelnie zamykamy i ustawiamy w miejscu ciepłym i ciemnym na 1 – 3 miesiące. Po tym czasie płyn zlewamy, filtrujemy przez bibułę filtracyjna i napełniamy nim butelki. Trunek zdatny jest do spożycia od razu, ale aby był naprawdę smaczny powinien leżakować 4 – 6 miesięcy. Smak trunku zmienia się w miarę długości leżakowania. Im starszy tym lepszy. Chociaż są oczywiście i tacy smakosze, który za najlepszy uważają tez młody, z wyraźną nutka owocową. Trunek ma cudowny głęboko czerwony kolor, piękny aromat i wyborny smak.