Lecznicze napitki - miody, kwasy, piwa, napoje ziołowe... 250 przepisów - ebook
Lecznicze napitki - miody, kwasy, piwa, napoje ziołowe... 250 przepisów - ebook
Faktem jest, że bez napojów, które kupuje się w sklepach i supermarketach, już się nie obędziemy, ale do tego by czasem je zastępować, a czasem tylko uzupełniać napojami mającymi, właściwości lecznicze, które tanio i dość łatwo można przygotować w domu, jak najbardziej zachęcam. Rodzajów leczniczych napitków jest sporo. W tej książeczce prezentuję receptury dziesięciu ich rodzajów, z których za najsmaczniejsze i najbardziej wartościowe dla naszych organizmów uznaję kwasy, miody, piwa, sbitienie i herbaty ziołowe. Warto - jak sądzę - w dzisiejszych czasach popularyzować możliwości wykorzystania części roślin do wyrobu leczniczych napojów, udostępniać receptury wielu bardzo wartościowych miodów, kwasów, piw i napojów ziołowych, mających większe bądź mniejsze wartości lecznicze, a ponadto w zdecydowanej większości po prostu smacznych. Są to więc lecznicze napoje nie tylko „dla ciała”, ale i „dla ducha”. Oczywiście najważniejsze będzie zastosowanie leczniczych napojów w kuracji rozmaitych chorób, nie jako leków głównych, zasadniczych, ale pomocniczych, wspierających terapię. Istotne również, będzie ich wykorzystanie w profilaktyce medycznej. Równie ważna będzie ich wartość spożywcza. Książka zawiera 250 ciekawych przepisów na kwasy, miody, piwa, sbitienie i herbaty ziołowe.
Spis treści
Część I
Wstęp
Rodzaje napojów
O dobroczynnych mocach zaklętych w roślinach
Część II
Receptury
I. Kwasy
1. Kwas berberysowy
2. Kwas brzozowy I
3. Kwas brzozowy II
4. Kwas z buraków ćwikłowych
5. Kwas z buraków (polski)
6. Kwas bzowy czerwony
7. Kwas chlebowy biały I
8. Starorosyjski biały kwas chlebowy
9. Kwas chlebowy biały z tatarakiem
10. Kwas chlebowy żytni
11. Kwas czeremchowy szkarłatny
12. Kwas z dyni
13. Kwas gruszkowy
14. Kwas z suszonych gruszek
15. Kwas imbirowy
16. Kwas jabłkowy I
17. Kwas jabłkowy II
18. Kwas z suszonych jabłek I
19. Kwas z suszonych jabłek II
20. Kwas jarzębinowy I
21. Kwas jarzębinowy II
22. Kwas karmelowy
23. Kwas klonowy
24. Kwas kminkowy
25. Kwas z lebiodką
26. Kwas litewski
27. Kwas malinowy I
28. Kwas malinowy II
29. Kwas marchwiany I
30. Kwas marchwiany II
31. Kwas z melona
32. Kwas miodowy - astrachański
33. Kwas z miodem i chrzanem - starodawny rosyjski
34. Kwas mleczno-miodowy
35. Kwas mleczny
36. Kwas morwowy rubinowy
37. Kwas moskiewski
38. Kwas z porostu islandzkiego
39. Kwas z porzeczek czerwonych, białych lub różowych
40. Kwas z czerwonej porzeczki
41. Kwas z czarnej porzeczki
42. Kwas z liści czarnej porzeczki
43. Kwas pszeniczny
44. Kwas rabarbarowy I
45. Kwas rabarbarowy II
46. Kwas rabarbaru z tatarakiem
47. Kwas rodzynkowy
48. Kwas różany
49. Kwas z owoców dzikiej róży
50. Kwas staropolski
51. Kwas śliwkowy
52. Kwas ukraiński
53. Kwas wiśniowy I
54. Kwas wiśniowy II
55. Kwas żurawinowy
II. Miody
56. „Miód” z miąższu arbuza
57. „Krupnik” staropolski
58. Miód pruski
59. Miód różany
60. Duńska miodówka wrzosowa
61. Miodówka lipowa, na sposób norweski
62. Niemiecki napój miodowy
63. Nalewka miodowo - jabłkowa
64. Rosyjska miodówka ziołowa
65. Rosyjska nalewka miodowo- buraczana
66. Miód pitny chmielowy
67. Miód bernardyński (trójniak) sycony I
68. Miód sycony (warzony) bernardyński (trójniak) II
69. Miód litewski (dwójniak) I
70. Miód litewski sycony (dwójniak) II
71. Miód ruski sycony (dwójniak)
72. Miód polski (dwójniak)I
73. Miód kasztelański (półtorak) I
74. Miód kasztelański warzony (półtorak) II
75. Miód dębniak - czyli wytrawny - (czwórniak) I
76. Miód dębniak - czyli wytrawny - sycony (czwórniak)
III. Piwa
77. „Piwo” brusznicowe
78. Piwo jałowcowe I
79. Piwo jałowcowe II
80. Piwo świerkowe I
81. Piwo świerkowe II
82. Piwo domowe (przepis starorosyjski)
83. Piwo domowe jęczmienne
84. Piwo sosnowe
85. Piwo domowe pszenne
86. Piwo domowe ciemne
87. Piwo „aksamitne”
88. Piwo imbirowe
89. Piwo imbirowo-jabłkowe
90. Piwo królewskie I
91. Piwo królewskie II
92. Piwo z patoki I
93. Piwo z patoki II
94. Piwo brzozowe I
95. Piwo brzozowe II
96. Piwo klonowe
97. Piwo grejpfrutowe gorzkie
98. Piwo z lebiodką
99. Piwo jęczmienno-wiśniowe
100. Piwo jęczmienno-winne
101. Piwo jęczmienno-brzoskwiniowe
IV. Sbitienie
102. Sbitień chmielowy
103. Sbitień z patoki
104. Sbitień wonny warzony
105. Sbitień z winem
106. Sbitień „moskowskij”
107. Sbitień „sandomirskij”
108. Sbitień „władimirskij”
109. Sbitień „suzdalskij” I
110. Sbitień „suzdalskij” II
111. Sbitień „popularny” I
112. Sbitień „popularny” II
113. Sbitień „popularny” III
114. Sbitień „popularny” IV
115. Sbitień z białym winem
116. Sbitień arakowy
V. Herbaty
117. Herbata borówkowa
118. Herbata bukwicowa
119. Herbata wrzosowo-różano-poziomkowa
120. Herbata z lebiodki
121. Herbata z lebiodki, dziurawca i dzikiej róży
122. Herbata poziomkowa
123. Herbata z wierzbówką
124. Herbata z wierzbówki kiprzycy - „Iwan-czaj”
125. Herbata leszczynowa
126. Herbata lipowa
127. Herbata z miętą
128. Herbata jarzębinowa
129. Herbata z rdestu ptasiego
130. Herbata z macierzanką
131. Herbata dereniowa
132. Herbata z liści cytryńca chińskiego
133. Herbata z liści melisy I
134. Herbatka z melisy II
135. Herbata ziołowa z marchwią
136. Herbatka z kwiatów koniczyny czerwonej
137. Herbatka z koniczyną
138. Herbatka z liści jeżyny
139. Herbatka z liści jeżyny, maliny i poziomki leśnej
140. Herbata z liści cytryńca chińskiego i poziomki leśnej
141. Herbata z liści nawłoci i płatków róży pomarszczonej
142. Herbata jabłkowo-rabarbarowa
VI. Kawy
143. „Kawa” z nasion głogu
144. „Kawa” z nasion kaliny koralowej
145. „Kawa” z nasion derenia I
146. Kawa z nasion derenia II
147. „Kawa” z korzeni łopianu
148. „Kawa” z korzeni mniszka lekarskiego
149. „Kawa” z korzeni cykorii podróżnika
150. „Kawa” z ziarna jęczmienia
151. „Kawa” z korzeni mniszka lekarskiego i korzeni łopianu
152. „Kawa” z korzeni cykorii podróżnika i łopianu
153. „Kawa” z korzeni mniszka lekarskiego i cykorii podróżnika
154. „Kawa” z korzeni łopianu, mniszka i cykorii
155. „Kawa” żołędziowa
156. „Kawa” wyborna I
157. „Kawa” wyborna I
VII. Kompoty lecznicze
158. Kompot z aktinidii ostrolistnej
159. Kompot z aronii
160. Kompot z bzu czarnego
161. Kompot jeżyn 1
162. Kompot z jeżyn II
163. Kompot z owoców mahonii
164. Kompot z malin
165. Kompot morelowy
166. Kompot morwowy czarnej lub białej
167. Kompot z morwy czerwonej
168. Kompot z owoców pigwowca japońskiego
169. Kompot z róż
170. Kompot z jagody kamczackiej
171. Kompot ze świdosliwy (amelanchiera)
172. Kompot z jabłek i arcydzięgiela (litworu)
173. Kompot z melona.
VIII. Napoje lecznicze
175. Napój borówkowy
176. Napój bzowy
177. Napój wrzosowy
178. Napój z nostrzyka żółtego
179. Napój z lebiodki
180. Napój poziomkowy
181. Napój kalinowy
182. Napój żurawinowy
183. Napój pokrzywowy
184. Napój mleczno-pokrzywowy
185. Napój z orzechów laskowych I
186. Napój z orzechów laskowych II
187. Napój lipowy
188. Napój łopianowy
189. Napój żurawinowo-miętowy
190. Napój rokitnikowo-miętowy
191. Napój jarzębinowo-różany
192. Napój kasztelański
193. Napój z krwawnika
194. Napój kalinowo-macierzankowy
195. „Wino” wiśniowe
196. Jabłecznik
197. Napój z rozchodnika purpurowego
198. Napój ziołowy
199. Napój nagietkowy
IX. Soki lecznicze
200. Sok z aronii I
201. Sok z aronii II
202. Sok z ałyczy
203. Sok berberysowy I
204. Sok berberysowy II
205. Sok brzozowy
206. Sok brzozowy konserwowany na zimę
207. Sok z głogu
208. Sok brusznicowy I
209. Sok brusznicowy II
210. Sok z borówki bagiennej (łochynii)
211. Sok kalinowy
212. Sok żurawinowy
213. Sok z pokrzywy
214. Sok z pędów łopianu
215. Sok jałowcowy
216. Sok z babki lancetowatej lub pospolitej
217. Sok jarzębinowy I
218. Sok z jarzębiny II
219. Sok tarninowy
220. Sok z czarnych jagód (borówki czernicy)
221. Sok z kiwi (aktinidii - chińskiego agrestu)
222. Sok z aktinidii ostrolistnej
223. Sok z bzu czarnego
224. Sok z jeżyn
225. Sok malinowy
226. Sok morwowy
227. Sok z morwy czerwonej
228. Sok owoców pigwowca japońskiego
229. Sok z owoców porzeczkoagrestu
230. Sok wiśniowy
231. „Sok fijołkowy.
X. Syropy lecznicze
232. Syrop świerkowy
233. Syrop tatarakowy
234. Syrop berberysowy I
235. Syrop z bzu czarnego (dzikiego)I
236. Syrop z bzu czarnego (dzikiego) II
237. Syrop z bzu czarnego III
238. Syrop wrzosowy
239. Syrop z jeżyn
240. Syrop z pokrzywy
241. Syrop jałowcowy I
242. Syrop jałowcowy II
243. Syrop z babki lancetowatej lub pospolitej
244. Syrop tarninowy
245. Syrop z czarnych jagód (borówki czernicy)
246. Syrop z owoców dzikiej róży
247. Syrop z płatków kwiatowych róży
248. Syrop z róż.
249. Syrop sosnowy
250. Syrop z jagody kamczackiej (Lonicera edulis)
Lecznicze właściwości roślin
Przypisy
Kategoria: | Kuchnia |
Zabezpieczenie: |
Watermark
|
ISBN: | 978-83-64145-11-7 |
Rozmiar pliku: | 629 KB |