- W empik go
Lecznicze właściwości warzyw + 390 prostych przepisów na smaczne potrawy - ebook
Lecznicze właściwości warzyw + 390 prostych przepisów na smaczne potrawy - ebook
Wszyscy doskonale wiemy, że warzywa są zdrowie, a więc wartościowe dla naszej diety. Ale dlaczego są zdrowe i korzystne dla naszego zdrowia dowiemy się właśnie z tej książki. Dodatkowym atutem są przepisy kulinarne na przetwory z warzyw. Publikacja zawiera ponadto podstawowe informacje na temat warzyw uprawnych, szlachetnych, jak i dzikich. Omawia także ich pochodzenie, występowanie, surowiec, zawartość, działanie, zastosowanie lecznicze.
Spis treści
Ludzie i rośliny
Lecznicze właściwości warzyw uprawnych, dzikich, i mało znanych:
arbuz, kawon
arcydzięgiel litwor, lekarski
biedrzeniec anyż, anyżek
bób zwyczajny
burak
estragon
cebula czosnek pospolity, czosnek pospolity
cebula czosnek rokambuł, czosnek wężowy
cebula czosnek syberyjski
cebula egipska, rogata, „por egipski”
cebula szalotka
cebula szczypiorek, szczypiorek
cebula zwyczajna, jadalna
chrzan pospolity
ciecierzyca
cykoria endywia
cykoria warzywna, cykoria liściowa, cykoria sałatowa
czyściec bulwiasty, zatrwian japoński, bulwa japońska
dynia cukinia i dynia kabaczek, cukinia i kabaczek
dynia olbrzymia
dynia patison, patison
dynia zwyczajna
dynia makaronowa
fasola zwyczajna
fiołek wonny
gorczyca biała, jasna
gorczyca sarepska
groch cukrowy, zwyczajny, siewny
jasnota biała
kapusta brokuł, brokuł, brokuł włoski, kapusta szparagowa
kapusta rzepak, brukiew, karpiele
kapusta brukselska
kapusta chińska, kapusta pakchoi
kapusta jarmuż, jarmuż
kapusta kalafior, kalafior
kapusta kalarepa, kalarepa
kapusta pekińska
kapusta polna, rzepa
kapusta warzywna, głowiasta, właściwa
kapusta włoska
karczoch zwyczajny, artyszok
kard, karczoch hiszpański, karczoch ostowy
kminek zwyczajny
kolczoch, ale zamiast może być ogórek
komosa
koper ogrodowy
koper włoski – fenkuł
kozibród porolistny, pospolity, salsefia, „owsiane korzonki”
kukurydza
łoboda ogrodowa
łopian większy
mak lekarski
marchew
marek kucmerka - cukrowe korzonki
miechunka
mięta
miodunka
mniszek lekarski
modrak - kapusta morska
nagietek lekarski
nasturcja większa, hiszpańska
oberżyna, bakłażan, „gruszka miłosna”, psianka podłużna
ogórek antylski
ogórek melon, melon
ogórek zwyczajny
orzech ziemny, arachidowy
papryka
pasternak zwyczajny
pieprzyca siewna
pierwiosnka lekarska
pietruszka
podagrycznik
pomidor
portulaka
rokietta siewna - rukola
roszponka jadalna
rukiew wodna
rzodkiew czarna
sałata
seler
skorzonera, wężymord, czarne korzonki, czarny korzeń
słonecznik bulwiasty, topinambur, bulwy
soczewica jadalna
soja owłosiona, zwyczajna, uprawna
stokrotka
szczaw
szparag lekarski
szpinak nowozelandzki, tetragonia, trętwian
szpinak ogrodowy - zwyczajny – warzywny
tatarak zwyczajny
tawuła
trukwa ostrokątna, luffa, gąbczak kanciasty
tykwa pospolita, kalebasa, lagenaria
warzucha
wierzbówka
wiesiołek
wspięga
ziemniak, kartofel
żywokost
Kategoria: | Kuchnia |
Zabezpieczenie: |
Watermark
|
ISBN: | 978-83-62661-99-2 |
Rozmiar pliku: | 2,2 MB |