- W empik go
Lunchbox. Zdrowe i smaczne posiłki do pracy - ebook
Lunchbox. Zdrowe i smaczne posiłki do pracy - ebook
Wszyscy wiemy, że regularne i zbilansowane posiłki mają ogromny wpływ na nasze zdrowie, samopoczucie i koncentrację. A jednak wciąż z trudnością przychodzi nam wypracowanie w tej kwestii właściwych nawyków, nie mówiąc już o regularnym przygotowaniu lunchu do pracy czy na uczelnię.
Autorki książki uczą, jak to zmienić: od wybrania odpowiedniego dla nas pudełka na lunch przez planowanie zakupów i tygodniowego menu po propozycje łatwych do przygotowania, pożywnych dań. Obok solidnej porcji teorii i urozmaiconych przepisów znajdziemy tu szereg praktycznych wskazówek dotyczących samodzielnego komponowania pełnowartościowych posiłków.
Ewa Sypnik-Pogorzelska i Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska to dyplomowane dietetyczki z powołania i założycielki poradni dietetycznej Dietosfera. Gotują, tworzą i inspirują już od wielu lat. Swoją wiedzą regularnie dzielą się w artykułach i książkach (m.in. wydanych nakładem Wydawnictwa RM Domowych kiszonkach czy Sezonie na VEGE) oraz programach telewizyjnych: Dietosferze dla Kuchni+, Agentce do zdań specjalnych w TVN Style czy podczas występów w rolach ekspertek w Dzień dobry TVN i Pytaniu na śniadanie.
Spis treści
Spis treści
- Wstęp
- Sałatki
- Sałatka makaronowa z rukolą i zielonym pesto
- Sałatka z brokułu z szynką, serem fetą i żurawiną
- Zielona sałatka z ananasem i sosem curry
- Ziemniaczana sałatka z rzodkiewką i jajkiem
- Sałatka z kalafiora i jajka
- Sałatka z fasolką szparagową, rzodkiewkami i jajkiem
- Sałatka z kaszą gryczaną, burakiem i orzechami
- Sałatka z quinoa i mango
- Sałatka z kaszy gryczanej z jajkiem i pomidorami
- Sałatka z kaszą jaglaną, warzywami i suszoną żurawiną
- Sałatka z kurczakiem, jabłkiem i orzechami pekan
- Sałatka z ciecierzycą i fetą
- Sałatka z czerwonej fasoli i ananasa
- Sałatka ze szpinaku i kalarepki
- Chrupiąca sałatka z marchewki i fety
- Makaron i kasze
- Micha rozmaitości
- Dodatki do michy
- Marynowane grillowane tofu
- Tofu w chrupiącej panierce
- Tofu orzechowe − pieczone lub w formie kotlecików
- Kotleciki z boczniaków i tofu
- Kotleciki ziemniaczane z twarogiem
- Kotleciki jajeczne
- Wołowe meatballs
- Miodowy sos winegret
- Sos orzechowy
- Sos pomarańczowy z kolendrą na ostro
- Szalotkowy winegret
- Sos z tahiny
- Sos chrzanowy
- Pesto bazyliowe
- Pesto pietruszkowe
- Wrapy i omlety
- Omlet ziołowy z serkiem i łososiem
- Omlet z kurkami
- Omlet z szynką i warzywami
- Tortilla de patatas ze szpinakiem (omlet po hiszpańsku)
- Frittata z pieczarkami, cukinią i szpinakiem (omlet po włosku)
- Wrapy − ostre roladki jajeczne
- Wrapy z jajem, szynką i serem
- Burrito
- Tortilla z kurczakiem
- Tortilla z pastą z jaja
- Tortilla z pastą z tuńczyka
- Kanapki
- Zamiast kanapki
- Koktajle
Kategoria: | Kuchnia |
Zabezpieczenie: |
Watermark
|
ISBN: | 978-83-7773-078-2 |
Rozmiar pliku: | 5,5 MB |