Facebook - konwersja
Czytaj fragment
Pobierz fragment

  • nowość
  • promocja
  • Empik Go W empik go

Magia herbaty. Zaklęcia, rytuały i wróżby w filiżance - ebook

Wydawnictwo:
Data wydania:
15 stycznia 2025
Format ebooka:
EPUB
Format EPUB
czytaj
na czytniku
czytaj
na tablecie
czytaj
na smartfonie
Jeden z najpopularniejszych formatów e-booków na świecie. Niezwykle wygodny i przyjazny czytelnikom - w przeciwieństwie do formatu PDF umożliwia skalowanie czcionki, dzięki czemu możliwe jest dopasowanie jej wielkości do kroju i rozmiarów ekranu. Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Multiformat
E-booki w Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu. Oznacza to, że po dokonaniu zakupu, e-book pojawi się na Twoim koncie we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu.
, MOBI
Format MOBI
czytaj
na czytniku
czytaj
na tablecie
czytaj
na smartfonie
Jeden z najczęściej wybieranych formatów wśród czytelników e-booków. Możesz go odczytać na czytniku Kindle oraz na smartfonach i tabletach po zainstalowaniu specjalnej aplikacji. Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Multiformat
E-booki w Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu. Oznacza to, że po dokonaniu zakupu, e-book pojawi się na Twoim koncie we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu.
(2w1)
Multiformat
E-booki sprzedawane w księgarni Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu - kupujesz treść, nie format. Po dodaniu e-booka do koszyka i dokonaniu płatności, e-book pojawi się na Twoim koncie w Mojej Bibliotece we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu przy okładce. Uwaga: audiobooki nie są objęte opcją multiformatu.
czytaj
na tablecie
Aby odczytywać e-booki na swoim tablecie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. Bluefire dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na czytniku
Czytanie na e-czytniku z ekranem e-ink jest bardzo wygodne i nie męczy wzroku. Pliki przystosowane do odczytywania na czytnikach to przede wszystkim EPUB (ten format możesz odczytać m.in. na czytnikach PocketBook) i MOBI (ten fromat możesz odczytać m.in. na czytnikach Kindle).
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na smartfonie
Aby odczytywać e-booki na swoim smartfonie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. iBooks dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Czytaj fragment
Pobierz fragment

Magia herbaty. Zaklęcia, rytuały i wróżby w filiżance - ebook

Parzenie herbaty to nie tylko magia, lecz także intymny akt o bogatej historii otoczony ekscytującymi ceremoniami i rytuałami. Odkryj jego moc i wykorzystaj we własnej praktyce magicznej!

Rytuał parzenia herbaty jest pielęgnowany od tysięcy lat na całym świecie, począwszy od Chin, w których tradycja sięga trzeciego wieku p.n.e., poprzez takie kraje, jak Japonia, Anglia czy Maroko. W wielu kulturach herbata postrzegana jest jako roślina o magicznych właściwościach i stosowana w rytuałach oczyszczających, medytacyjnych oraz wspomagających rozwój intuicji.

W swojej książce Jenay Marontate, ekspertka w dziedzinie magii kuchennej i zielarstwa, odkrywa przed czytelnikiem moc herbaty i pokazuje, jak twórczo i skutecznie łączyć magię, czarostwo i alchemię z własnymi praktykami wróżbiarskimi oraz wypracowywać indywidualną formę czarów herbacianych. Zrozumienie podstaw leczniczej potęgi i magicznych właściwości herbaty sprawi, że twoje czary nabiorą mocy, sprawią ci przyjemność i przyniosą mnóstwo radości.

Ten wyjątkowy poradnik to wyczerpujące źródło wiedzy na temat magii herbacianej. Autorka opisuje sześć podstawowych typów herbaty i prawidłowe metody ich parzenia, wymienia korzyści zdrowotne płynące z picia herbaty oraz jej magiczne powiązania, a także udziela wskazówek dotyczących tworzenia własnych mieszanek i podpowiada, w jaki sposób czytać z liści. Dowiesz się też między innymi, jak bezpiecznie nasycać swoją herbatę mocą kryształów, jak łączyć herbatę, zioła i zodiaki czy kontaktować się z duchami przewodnikami i aniołami stróżami.

Jeśli z filiżanką aromatycznej herbaty w ręku pragniesz zadbać o swoje samopoczucie, usprawnić medytację oraz udoskonalić zaklęcia – ta książka jest właśnie dla ciebie.

Kategoria: Filozofia
Zabezpieczenie: Watermark
Watermark
Watermarkowanie polega na znakowaniu plików wewnątrz treści, dzięki czemu możliwe jest rozpoznanie unikatowej licencji transakcyjnej Użytkownika. E-książki zabezpieczone watermarkiem można odczytywać na wszystkich urządzeniach odtwarzających wybrany format (czytniki, tablety, smartfony). Nie ma również ograniczeń liczby licencji oraz istnieje możliwość swobodnego przenoszenia plików między urządzeniami. Pliki z watermarkiem są kompatybilne z popularnymi programami do odczytywania ebooków, jak np. Calibre oraz aplikacjami na urządzenia mobilne na takie platformy jak iOS oraz Android.
ISBN: 978-83-8371-811-8
Rozmiar pliku: 1,9 MB

FRAGMENT KSIĄŻKI

WSTĘP

Kiedy ludzie słyszą o miksturach, zaklęciach i leczniczych eliksirach na bazie herbaty, od zawsze pojawiają się im w głowach obrazy czarownic stojących nad kotłami oraz apteki pełne ziół i korzeni. Nie wszystkim jednak herbata kojarzy się z wszelkimi związanymi z nią aspektami magii. Niektórzy wspominają piękne, choć skomplikowane ceremonie parzenia herbaty w Chinach i Japonii albo tradycje, które wiążą się z popołudniowym piciem herbaty w Wielkiej Brytanii. Jeszcze inni na myśl o herbacie widzą swoje dzieciństwo, kiedy po raz pierwszy zetknęli się ze smakiem, aromatem i leczniczymi właściwościami tego napoju.

Niezależnie od tego, jakie wizje i odczucia herbata wzbudza u ciebie, wkrótce się przekonasz, że magia herbaciana to coś więcej, niż mogłoby ci się wydawać. Po lekturze tej książki nabierzesz większego szacunku do herbaty i nauczysz się w radosny sposób łączyć herbatę, magię, czarostwo i alchemię z własnymi praktykami wróżbiarskimi i indywidualną formą czarów herbacianych.

Zrozumienie podstaw

Nie radzę się angażować w czary herbaciane czy kuchenne bez znajomości kontekstu i bez szacunku dla potencjału samej magii. Zrozumienie podstaw leczniczej mocy i magicznych właściwości herbaty sprawia, że nasze czary nabierają mocy, sprawiają nam przyjemność i po prostu przynoszą radość!

Być może zechcesz od razu przejść do rozdziału poświęconego szczególnie fascynującym cię aspektom magii, ale kiedy zaczniesz stosować zdobytą wiedzę w praktyce, efekty mogą się okazać o wiele gorsze od oczekiwanych. Nie sugeruję, że pracując z magią herbacianą, zawsze będziesz dostawać to, czego chcesz. Oznacza to jednak, że znajomość podstaw i szacunek dla samej magii w połączeniu z radością, zaciekawieniem, skupieniem i uziemieniem ułatwią ci odniesienie sukcesu, a także czerpanie przyjemności z czarowania.

Czytając _Encyklopedię magicznych roślin_ Scotta Cunninghama na początku lat dziewięćdziesiątych, zdałam sobie sprawę, że herbata to roślina magiczna. Od tamtej pory zaczęłam wykorzystywać napary ziołowe w zupełnie nowy sposób. Poznałam odkrywcze skojarzenia z czarną, zieloną, białą herbatą, a także z oolong i innymi naparami. Można je było wykorzystywać do rzucania zaklęć oraz tworzenia amuletów, talizmanów i mikstur, o których przeczytasz w tej książce.

Bez względu na to, czy czary herbaciane to dla ciebie nowość, czy też jesteś ich doświadczonym adeptem, sposób opracowania kolejności rozdziałów oraz ich treść i obszerność przyniesie ci duży pożytek. Mimo że niektóre rozdziały są dłuższe od innych, wszystkie zawierają mnóstwo wskazówek, spostrzeżeń i faktów oraz szczegółowych instrukcji, które możesz zastosować, uprawiając własną formę czarów herbacianych.

Herbata to napój, który nie tylko zaspokoi twoje pragnienie, ale także pomoże ci uzdrowić ciało, umysł i duszę. Możesz ją wykorzystywać w zaklęciach, produkcji amuletów i mikstur, i o tym także szczegółowo napiszę, zawarłam tu bowiem wiele nowych pomysłów i metod przydatnych w uprawianiu magii herbacianej. Tak więc niezależnie od tego, czy dopiero zaczynasz swoją przygodę z czarami herbacianymi, czy też jesteś już ekspertem, niniejsza książka nieco inaczej na ciebie wpłynie.

Głębokie uznanie dla czarów herbacianych

Podobnie jak sama herbata ta książka ma wiele zalet i możliwości zastosowania. Czytając poszczególne rozdziały _Magii herbaty_, warto się wsłuchać w głos swojej intuicji. Ta książka została celowo zaprojektowana tak, żeby ją czytać od wstępu do zakończenia, w którym zawarłam obszerny spis skojarzeń dotyczących poszczególnych herbat i ziół.

Żebyś to, co już przeczytałeś, mógł wykorzystać jak najlepiej, na końcu większości rozdziałów znajduje się część zatytułowana _Dalsze kroki_. To podsumowanie kluczowych aspektów danego rozdziału i sugestie, które dotyczą ich codziennych zastosowań w trakcie twojej przygody z herbatą, czarami kuchennymi, duchowością, wróżbiarstwem i zdrowym stylem życia.

Niezależnie od tego, jak zechcesz potraktować tę książkę, zachęcam cię, abyś poświęcił trochę czasu przedstawionym tu praktykom magicznym. Oznacza to, że powinieneś nie tylko wsłuchać się we własne intencje, które wiążą się z wykorzystywaniem potencjału magii herbaty, ale także pozwolić sobie na kreatywne wykorzystywanie herbaty w swoim nowym spojrzeniu na ideę czarów herbacianych.

Nieważne, co już wiesz albo czego jeszcze nie wiesz o czarach herbacianych. Chciałabym, żebyś po przeczytaniu tej książki zyskał większą świadomość na temat używania herbat i naparów w swoich praktykach związanych z boską magią i czarostwem. Pragnę również, żebyś bardziej docenił pozytywny wpływ herbaty na zdrowie umysłowe, fizyczne, emocjonalne i duchowe.

Jestem czarownicą kuchenną

Zarówno w młodości, jak i w dorosłym życiu byłam zakochana w magii herbacianej i czarach kuchennych. Nie miałam wobec nich żadnych oczekiwań ani daleko idących marzeń w rodzaju pisania książek czy prowadzenia biznesu. Jak to bywa w miłości, wszystko zaczęło się wtedy, gdy najmniej się tego spodziewałam, i rozwinęło się w niezwykle zaskakujący, nieoczekiwany sposób.

Wraz z mamą zbierałam miętę na terenie posiadłości mojej babci w Scogins Valley w stanie Oregon. Mama mawiała, że „dzika mięta rośnie wszędzie tam, gdzie świeci słońce”. Zabierałyśmy miętę do domu i obwiązywałyśmy pęczki przędzą, wieszając je na ganku do wyschnięcia. Z zasuszonych ziół odłamywałyśmy liście, delikatnie krusząc je do starych słoików, aby wykorzystać miętę później.

Mama była osobą w typie hipiski-zielarki oraz dużo czytała o naturalnych lekach i tradycyjnej chińskiej medycynie. Zawsze coś sadziła albo zbierała i parzyła zioła. Najbardziej lubiła trzeć imbir ze skórką cytryny. Fascynowało mnie, jak bardzo była przy tym skupiona, a jednocześnie radosna i beztroska.

Na szczęście zarówno babcia, jak i prababcia dostrzegły mój wrodzony instynkt i naturalne zamiłowanie do czarów kuchennych, choć żadna z nich nie stosowała tego terminu. Obie łaskawie pozwalały mi naśladować swoje ruchy w ogrodzie i w kuchni. Pokazywały mi, jak pracować z ziołami i naturalnymi lekami, a jednocześnie opowiadały o duchowości i wymiarze metafizycznym.

Te chwile spędzone z babciami w ogrodzie i w kuchni były magiczne, ale to nie jedyne moje doświadczenia z nauką czarów herbacianych. Byłam pełnym energii dzieckiem, któremu trudno było ustać w miejscu, a mimo to siedziałam na ganku albo na sofie, uważnie słuchając, jak mama opowiada mi, co przeczytała w jednej z wielu różnych metafizycznych książek. Nigdy nie przypuszczałam, że te wspaniałe doświadczenia z dzieciństwa pewnego dnia przyczynią się do założenia przeze mnie wymarzonej firmy – Kitchen Witch Gourmet – i do napisania własnej książki.

Odkąd założyłam firmę, moje życie zmieniło się na lepsze w sposób, o którym nawet nie śniłam. W trakcie tej podróży miałam wiele okazji do dzielenia się moją miłością do magii herbacianej i czarów herbacianych z dziesiątkami tysięcy miłośników herbaty z całego świata. Częstowałam ich popularnymi mieszankami przygotowanymi przeze mnie i moją ekipę, a także uczyłam ich o tajemnicach, historii, praktykach magicznych i zdrowotnych właściwościach magii herbaty na seminariach i warsztatach na terenie USA, a nawet w Chinach.

Nie piszę o tym, żeby ci zaimponować, tylko żeby przedstawić dobry punkt wyjścia dla magicznej podróży, którą razem odbędziemy. Zapewniam cię, że nic, co znajdziesz w tej książce, nie ma charakteru teoretycznego. Wszystko, o czym przeczytasz w _Magii herbaty_, polega na dowiedzionych procesach i doświadczeniach z realnego świata oraz jest poparte długą, bogatą i barwną historią czarów herbacianych. To wszystko sprawia, że magia herbaty jest taka... no cóż, magiczna!

Dar serca

Istnieje wiele różnych aspektów magii herbaty, nie wspominając o tym, na ile sposobów wszystkie one się ze sobą łączą. W związku z tym nie da się zostać ekspertem z dnia na dzień. Chciałabym, abyś uczył się krok po kroku, zwłaszcza jeżeli wiele z tego, co odkryjesz, będzie dla ciebie nowością. Jeżeli jesteś już zaawansowanym adeptem czarów herbacianych, sam będziesz wiedzieć, jakie tempo ci odpowiada.

Prowadząc własną firmę i ucząc o magii herbacianej, nie mogłam przypuszczać, w jak wiele miejsc zaprowadzi mnie mój romans z czarami herbacianymi ani jak wiele pięknych dusz poznam. Sam fakt, że robiąc to, co kocham, i kochając to, co robię, udało mi się napisać książkę, wykracza poza moje najśmielsze marzenia. Niczego nie planowałam. Całość narodziła się z odwiecznej miłości do wszystkiego, co magiczne.

Moja podróż nie była prosta, ale kierowała mną bezkompromisowa chęć uhonorowania radości, miłości i magii herbaty, a także złożenia hołdu jej bogatej i barwnej historii. Ta chęć w pełen miłości sposób przenika każdy rozdział tej książki, tworząc z niej dar mojego serca dla twojego.Rozdział 1

Czym są czary herbaciane?

Herbaty, napary, wywary ziołowe i mikstury magiczne towarzyszą nam od wieków. Wiele rodzin od pokoleń przechowuje przepisy na napoje, które poprawiają samopoczucie w przypadku choroby lub zawodu miłosnego, albo takie, których się używa podczas rzucania zaklęć urzeczywistniających pragnienia. Biorąc pod uwagę współczesny renesans zainteresowania zaletami zdrowotnymi i magicznymi zastosowaniami herbaty, nie dziwi to, że wiele osób na nowo odkrywa zioła oraz naturalne leki swoich babć i dziadków.

Równie niezwykły jak ponowny wzrost popularności herbaty na całym świecie jest nawrót zainteresowania czarami związanymi z herbatą. Ucząc czarów herbacianych i kuchennych, dużo podróżuję i widzę, jak herbata coraz częściej jest wykorzystywana w rozmaitych celach magicznych. Dostrzegam to także w opowieściach klientów i coraz większej liczbie poświęconych temu zagadnieniu wpisów na mediach społecznościowych.

Od ceremonii duchowych, medytacji i jogi po niezwykle popularne, kreatywne i wyjątkowo przyjemne rytuały, jakimi stały się coraz popularniejsze spotkania przy herbacie, czary herbaciane zyskują fanów jak nigdy wcześniej. Nie jest to naturalnie nowa moda, ponieważ współczesne zainteresowanie czarami herbacianymi stanowi jedynie odzwierciedlenie tego, jak wykorzystywano ten napój w przeszłości.

Choć znaczna część magii herbaty dzieje się w sferze zewnętrznej, to jeżeli pragniesz konkretnego rezultatu, tylko podróż w głąb samego siebie może tchnąć rzeczywistość w twoje marzenia. Kiedy mowa o tworzeniu intymności i magicznych rezultatów z pomocą herbaty, spośród wszystkich składników i praktyk właśnie wizualizowanie pragnień jest najważniejsze.

Tworzenie magicznego życia

Istnieje wiele technik i procesów, które umożliwiają czarowanie, wizualizowanie i urzeczywistnianie swoich pragnień dzięki czarom herbacianym, a o wielu z nich piszę w kolejnych rozdziałach. W pewnym sensie wszystkie one okazują się skuteczne, ale z mojego doświadczenia wynika, że nie ma jednej techniki ani jednego procesu, które działałyby tak samo w każdym przypadku. Niezależnie od rodzaju praktyk, w jakie się angażujesz, istnieją trzy ważne części składowe tworzenia magii dzięki herbacie. To ucieleśnianie poczucia dostatku szczęścia, podchodzenie do życia z otwartym umysłem i ciekawością oraz zaufanie nieomylnemu głosowi własnej intuicji.

Wierzę, że fundamentem wszelkiej magii jest dostatek szczęścia. Kiedy ciało jest uosobieniem szczęścia, życie zaczyna się rozwijać, nadchodzą sukcesy, a ty zaczynasz przyciągać idealnych ludzi. Zwabiasz do siebie dostatek i radość, ponieważ ludzie lubią przebywać w twoim towarzystwie. To z kolei wspomaga proces przyciągania tego, czego pragniesz w życiu.

Radość może przenosić góry. Pozwala rozwinąć firmę, założyć rodzinę, nawiązać przyjaźń oraz wypełnić twoje życie magią i zdumieniem. Pamiętaj też, że ciekawość to jeden z kluczowych składników odblokowania magicznych i leczniczych właściwości magii i czarów herbacianych.

W kwestii słuchania nieomylnego głosu wewnętrznego sama eksperymentowałam z różnymi procesami i technikami wizualizacji, modyfikując niektóre z nich, a inne całkowicie porzucając. W takich przypadkach zawsze ufam osądom intuicji – czuję, co jest w danej chwili odpowiednie, i biorę pod uwagę konkretną naturę upragnionych rezultatów.

Herbata to magia i alchemia

Kiedy już nacieszymy się niezwykłym smakiem i leczniczymi właściwościami herbaty, kiedy wykroczymy nawet poza elegancję starożytnych i współczesnych ceremonii picia herbaty, przekonamy się, czym naprawdę jest ten napój.

Herbata to połączenie magii i alchemii. Choć istnieje wiele wymiarów alchemii i różne spojrzenia na tę sztukę (podobnie zresztą jak w przypadku magii), kiedy parzysz filiżankę herbaty, wrzucasz naturalną, pochodzącą z ziemi materię do wrzącej wody, tworząc miksturę, wywar i eliksir wellness – czyli wszystko w jednym! Ten proces nie przypomina wprawdzie produkcji złota, ale czyż nie jest alchemią w jej najczystszej postaci?

Świadomie (lub nie) nasycając herbatę intencjami, tworzysz magiczne zaklęcia, które łączą się z już istniejącym potencjałem alchemicznym tej rośliny i go wzmacniają. Będąc świadomym tych elementów i praktykując magię, potęgujesz w sposób nieograniczony możliwość zapewnienia sobie lepszego zdrowia, dobrej zabawy, dostatku, miłości i radości!

Legenda o kuchennej czarownicy

Jeżeli chcesz lepiej zrozumieć istotę magii herbaty i czarów herbacianych oraz czerpać z nich jak największe korzyści, musisz znać zarówno legendarne, jak i współczesne aspekty czarów kuchennych. Zaczniemy od legendy o kuchennej czarownicy.

Czarownica kuchenna to rodzaj lalki, która wiele pokoleń temu pojawiła się w krajach skandynawskich. Tego typu lalki miały odpędzać pecha i dbać, żeby dom był miejscem bezpiecznym, ciepłym i chronionym. Czarownica kuchenna ma oko na twoje potrawy, strzegąc je przed przypaleniem. Dba o harmonię w twoim domu i pilnuje, żeby twoja filiżanka herbaty idealnie się udała. Takie kuchenne czarownice niegdyś przechodziły z rąk do rąk, od matki do córki i wręczano je pannie młodej jako dar do nowego domu.

Czarownice kuchenne tradycyjnie wieszano blisko paleniska, w oknie albo przy wejściu do kuchni. Lalki wykonywano z patyków i tkaniny, a przedstawiały najczęściej czarownicę jako starą kobietę.

Chciałabym wprowadzić legendę o kuchennej czarownicy w nową epokę, przedstawiając tę czarownicę jako zabawną, wesołą i serdeczną postać. Wciąż gra ona te same role co jej babcie. W końcu czarownice mają czary kuchenne we krwi. Nawet teraz czarownica leci na swojej miotle szczęśliwa i radosna, uprzejmie machając do nas i przesyłając nam podnoszące na duchu powitanie.

Czary kuchenne

Czary kuchenne to typ magii niewymagający wyszukanych i rzadkich ziół ani liści herbaty importowanych z dalekich, egzotycznych krajów. Jeżeli zastanawiasz się, w jaki sposób zacząć wprowadzać herbacianą magię do swoich codziennych kuchennych czarów, zacznij od przyjrzenia się swojej kolekcji herbat, ponieważ to doskonały punkt wyjścia.

Stosowanie herbaty i naparów ziołowych w magii jest wygodne, ponieważ zawsze mamy pod ręką niezbędne składniki. Większość z nas trzyma w kredensie jakąś herbatę. Napary ziołowe równie przydatne bywają przy odprawianiu czarów. Na przykład jeżeli brakuje ci zwykłego rumianku, rozetnij torebkę herbaty rumiankowej i wybierz z niej zioła. Jeżeli nie przepadasz za zwykłą herbatą, możesz na wiele sposobów zdobyć herbatę wysokiej jakości, na przykład kupując ją w miejscowym supermarkecie albo sklepie internetowym.

Mieszanki herbat, zwłaszcza ziołowych, zawierają wiele składników, których można użyć do celów magicznych. Jeżeli masz herbatę liściastą, wybierz z opakowania potrzebne ci zioła. Jeżeli kupiłeś herbatę w torebkach, rozerwij jedną i sprawdź, co jest w środku. Ciekawość to jeden z głównych czynników pozwalających odblokować magiczne i lecznicze właściwości magii herbacianej i czarów kuchennych.

Jeżeli mówimy o nasycaniu magią herbat, naparów lub mikstur, cały proces rozpoczyna się od jasno określonych intencji i wyraźnego skupienia na upragnionym rezultacie. Możesz na przykład jasno wypowiedzieć swoje zamiary podczas przygotowywania napoju. Możesz zapisać swoje intencje w formie zaklęcia, inkantacji lub nawet modlitwy i je wypowiedzieć, kiedy mikstura będzie się parzyć. To nadaje roślinom cel i aktywuje ich właściwości lecznicze i nasycające.

Pijąc herbatę lub przesiąkając jej mocą, wchłaniasz esencję roślin bądź ich magię do własnego ciała. Odzwierciedla to prawo „jak na górze, tak i na dole; jak wewnątrz, tak i na zewnątrz”. Przygotowałeś się do działania i naładowałeś się energią roślin. Możesz teraz zacząć urzeczywistniać i tworzyć zmiany, których potrzebujesz, stając się nasyconym i naładowanym narzędziem własnej intencji i skupionej energii. Krótko mówiąc, stałeś się magią, potęgą woli i żywym ucieleśnieniem własnych pragnień.

Szanuj moc magii herbaty

Napisałam tę książkę z powodu mojej miłości do czarów herbacianych i mojego wieloletniego zaangażowania w ich zróżnicowaną i wielowymiarową naturę – połączenie magii herbaty i czarów kuchennych. Mimo nabytej przez ostatnie kilkadziesiąt lat wprawy w dziedzinie czarów herbacianych, działając z magią herbaty, wciąż jestem pełną pokory i szacunku uczennicą. Zachęcam cię do okazywania takiego samego szacunku niezależnie od tego, jakie masz w tej dziedzinie doświadczenie.

Holistyczne podejście do zdrowia i dobrostanu wspiera nie tylko ciało fizyczne, ale także duszę. Wykorzystywanie naturalnej esencji magii herbaty i roślin pomaga stworzyć więź z własnym duchem, co pozwala wprowadzić zmiany w życiu, otoczeniu i w twoim świecie. Wykorzystując lecznicze i duchowe właściwości kojarzone z herbatą i ziołami, a także szanując potęgę praktyk magicznych, osiągniesz dobry stan zdrowia oraz utrzymasz równowagę ciała, umysłu i duszy.

Bez odpowiedniego szacunku i podstawowej wiedzy na temat potęgi, która płynie z połączenia herbaty i magii, łatwo stracić z oczu to, co leży u podstaw czarów herbacianych. Chodzi o wiele rzeczy, ale czary herbaciane to przede wszystkim coś niezmiernie radosnego, przyjemnego, krzepiącego, romantycznego i coś, co przynosi olbrzymie korzyści dla zdrowia. Teraz, kiedy już wiesz, na czym polegają czary herbaciane, warto dobrze poznać poszczególne rodzaje herbaty i sposoby jej parzenia. Piszę o nich w kolejnym rozdziale.Rozdział 2

Sześć odmian herbaty i sposoby jej parzenia

Herbata to drugi po wodzie najchętniej spożywany napój na świecie. Biorąc pod uwagę rosnącą popularność magii herbaty i czarów kuchennych, nikogo nie powinno dziwić, że ludzie najczęściej pytają mnie o rodzaje herbaty i sposoby jej parzenia.

Wbrew powszechnej opinii herbata powstaje tylko z jednej rośliny. _Camellia sinensis_, czyli herbata chińska, to wiecznie zielony krzew pochodzący z wschodniej Azji. To od niego wywodzi się wszystkie sześć odmian herbaty.

Choć roślinę tę uprawia się w wielu regionach na całym świecie, wyróżniamy sześć najpopularniejszych odmian, które odznaczają się charakterystycznymi cechami i profilami smakowymi. To: herbata biała, zielona, żółta, czarna, oolong i pu-erh. Wszystkie one zawierają kofeinę. To, co je odróżnia i wpływa na zawartość tej substancji, to sposób, w jaki poddaje się je więdnięciu, suszeniu i obróbce.

Tak wielka liczba obszarów, na których uprawia się krzewy herbaciane, sprawia, że istnieją też setki gatunków herbaty. Ich różnorodność jest olbrzymia, ale na potrzeby naszej przygody z czarami skupimy się na sześciu odmianach, ustalimy, jak najlepiej je parzyć, a także przyjrzymy się funkcjom poszczególnych odmian w kulturze, między innymi w magii i folklorze, oraz ich powiązaniom.

Biała herbata

Biała herbata pochodzi ze świeżo zerwanych młodych pąków i dwóch górnych liści krzewu herbacianego. Pąki są tak młode, że na tych nieotwartych widać drobne, srebrne włoski, co nadaje im białego koloru. Biała herbata jest najmniej przetworzona spośród wszystkich sześciu odmian.

Zanim biała herbata trafi do suszenia i pakowania, jest krótko parzona lub podgrzewana na blasze, co zatrzymuje proces utleniania. Ta odmiana zawiera najmniej kofeiny i najwięcej przeciwutleniaczy. Ma najdelikatniejszy smak z lekką nutą kwiatów, trawy i owoców. Czasami da się wyczuć też miód lub słodycz. Zalecana temperatura wody to 71–77°C. Czas parzenia wynosi od 90 sekund do 2 minut.

Magiczne przeznaczenie, powiązania i kulturowe funkcje białej herbaty

Energia – męska

Planeta – Mars i Słońce

Żywioł – powietrze

Biała herbata, nazywana czasami _silver tips_¹, znana jest z tego, że przynosi radość, skupienie i klarowność umysłu oraz przywraca zdrowie fizyczne i emocjonalne. Odnawia też skórę i włosy, nadając im zdrowy połysk. Biała herbata jest najbardziej odpowiednia do medytacji i modlitwy, ponieważ doskonale oczyszcza myśli i czyny, przyciąga błogosławieństwa i zapewnia ochronę.

Z tych i wielu innych powodów białą herbatę wykorzystuje się do wzmacniania zdolności parapsychicznych, oczyszczania aury, równoważenia czakr, wzmacniania przytomnego myślenia oraz do kontaktowania się z Bogiem, innymi bóstwami i duchami.

Wykorzystywanie białej herbaty do oczyszczania akcesoriów magicznych pomaga zneutralizować negatywną energię i przywraca prawidłową moc danego narzędzia. Możesz też palić liście herbaty w ramach ofiary dla bóstw i bliskich, którzy odeszli.

Zielona herbata

Zielona herbata to najpopularniejszy typ herbaty w Azji i to właśnie tam ją pierwotnie uprawiano. Dziś plantacje zielonej herbaty można spotkać w wielu krajach. Pochodzi z lekko przetworzonych liści i pąków krzewu _Camellia sinensis_. Liście po zebraniu rozkłada się do bardzo krótkiego suszenia. Następnie są one zwijane w celu uwolnienia wilgoci. Potem wrzuca się je na dużą patelnię, która przypomina wok, oraz podgrzewa, by pozbyć się z nich reszty wilgoci i zatrzymać wszelkie procesy oksydacyjne przed zakończeniem cyklu suszenia.

Zielona herbata zawiera więcej kofeiny niż biała. Jest bogata w przeciwutleniacze. Ma wyrazisty smak, może zawierać nuty ziołowe i maślane oraz odznaczać się posmakiem świeżej trawy i ziemi. Zbyt długo parzona może się zrobić gorzka. Zalecana temperatura wody dla zielonej herbaty wynosi 77–82°C. Czas parzenia waha się od 90 sekund do 2 minut. Zieloną herbatę można parzyć do trzech razy.

Magiczne przeznaczenie, powiązania i kulturowe funkcje zielonej herbaty

Energia – męska

Planeta – Mars

Żywioł – ogień

Zielona herbata ma niezliczone zastosowania w magii i folklorze oraz odznacza się wieloma powiązaniami. Wspomaga zdrowie, promuje witalność, dodaje energii i namiętności, zwiększa czujność i skupienie oraz wspiera przytomne myślenie. Kojarzona jest też z pomyślnością, powodzeniem i miłością.

Zielona herbata pomoże ci stworzyć więź z własnym ciałem, umysłem i duchem, co sprawia, że warto ją pić przed medytacją, ponieważ umożliwia długotrwałe skupienie. Liście zielonej herbaty w woreczku mojo² mogą chronić zdrowie.

Gdyby powyższe zastosowania nie były wystarczającym powodem, żeby pić zieloną herbatę, ten napój ma też właściwości przeciwzapalne, wspomaga przemianę materii, poprawia funkcjonowanie mózgu i reguluje poziom dopaminy. Jest kojarzony z obniżonym ryzykiem udaru i niewydolności serca. Z uwagi na te i inne zalety zielona herbata wzmacnia wolę i doskonale dba o ogólne samopoczucie.

Żółta herbata

W porównaniu z wcześniej omawianymi odmianami żółta herbata odznacza się dodatkowym etapem w procesie przygotowania. Po szybkim podgrzaniu liście umieszcza się w szczelnej drewnianej skrzyni, gdzie bardzo powoli się utleniają. Proces może trwać nawet trzy dni i jest ściśle kontrolowany w celu uzyskania idealnej oksydacji. W jej efekcie na liściach pojawia się żółty połysk. Ostatni krok to końcowe podgrzewanie, które uwalnia resztę wilgoci i kończy proces suszenia, dając żółtawe, jasnobrązowe liście.

Żółta herbata ma delikatny, lekko warzywny smak, niekiedy z nutami cytrusowymi i ziemistymi. Zawiera mniej kofeiny niż zielona herbata. Zalecana temperatura parzenia żółtej herbaty wynosi 77–82°C. Czas parzenia wynosi od 90 sekund do 2 minut.

Magiczne przeznaczenie, powiązania i kulturowe funkcje żółtej herbaty

Energia – niebinarna

Planeta – Uran

Żywioł – powietrze

Magiczne przeznaczenie, powiązania i zastosowania ludowe żółtej herbaty mogą nie być tak różnorodne jak w przypadku zielonej odmiany, ale także ten napój ma pewne pożądane właściwości. Dzięki niskiej zawartości kofeiny żółta herbata nie jest tak mocna jak czarna czy zielona, ale wciąż krzepi.

Żółta herbata kojarzona jest z radością, powodzeniem, dostatkiem i zdrowiem. To sprawia, że doskonale nadaje się do medytacji, podczas której rozmyślamy o zdrowiu i dostatku. Jej delikatny, rześki profil smakowy oraz niska zawartość kwasów i tanin sprawiają, że nie szkodzi osobom o wrażliwych żołądkach.

Herbata oolong

Liście herbaty oolong są poddawane obróbce w okresie, kiedy krzew _Camellia sinensis_ znajduje się w połowie cyklu między herbatą zieloną a czarną. Dzięki temu herbata oolong zachowuje wiele walorów typowych dla herbaty zielonej, a jednocześnie charakteryzuje się bogatym, łagodnym smakiem herbaty czarnej.

Proces produkcji herbaty oolong przebiega podobnie jak w przypadku herbaty czarnej i zielonej: liście są zrywane, poddaje się je więdnięciu, zwija, czeka, aż częściowo się utlenią, a następnie podgrzewa i pakuje. Różnica polega na tym, że liście nie są poddawane całkowitej oksydacji. Dzięki temu herbata oolong ma treściwy smak i wysoką zawartość kofeiny, podobnie jak czarna, ale zachowuje niektóre korzyści zdrowotne i przeciwutleniacze typowe dla herbaty zielonej.

Smaki herbaty oolong wahają się od palonej głębi po nuty ziemiste, orzechowe, a czasem słodkie. Zalecana temperatura wody wynosi 82–93°C, a czas parzenia – od 10 sekund do minuty. Tradycyjnie herbatę parzy się kilkakrotnie, a każde następne parzenie uwalnia kolejne warstwy smaków. Z każdym kolejnym parzeniem należy wydłużyć czas o 10–60 sekund.

Magiczne przeznaczenie, powiązania i funkcje kulturowe herbaty oolong

Energia – kobieca

Planeta – Księżyc

Żywioł – woda

Magiczne przeznaczenie, powiązania i funkcje kulturowe żółtej herbaty to między innymi miłość, refleksja, równowaga emocjonalna, wewnętrzny spokój i zdrowie duchowe. Ponieważ liście herbaty oolong przetwarza się między etapami herbaty zielonej i czarnej, ma ona cechy wyrównujące: zapewnia energię, ale jednocześnie przynosi spokój.

Ze względu na powyższe cechy herbata oolong ma wiele zastosowań w magii i folklorze. Chodzi tu między innymi o wróżbiarstwo, medytację, zrównoważone myślenie oraz głębokie refleksje na temat związków i spraw sercowych. Herbata oolong przynosi wiele korzyści zdrowotnych i słynie z pozytywnego oddziaływania na serce, zęby i skórę. Jej użycie w amuletach miłosnych ma za zadanie dodawać powabu noszącym je osobom. Liście herbaty można palić razem z różami, co potęguje miłość.

Czarna herbata

Czarna herbata, nazywana też niekiedy czerwoną, to najpopularniejsza herbata poza granicami Azji³. Nic więc dziwnego, że właśnie po ten rodzaj herbaty najczęściej sięga się na rynkach amerykańskim i brytyjskim⁴. Produkuje się ją w wielu krajach na całym świecie. Najczęściej stanowi mieszankę kilku herbat z różnych regionów. Jednym z przykładów czarnej herbaty jest Assam – duma i chluba Indii.

Tak jak w przypadku poprzednio opisanych odmian, czarna herbata składa się z liści i pąków krzewu _Camellia sinensis_. Poddaje się je procesowi więdnięcia trwającemu do 18 godzin, w wyniku czego liście zmieniają kolor z zielonego na czerwonobrązowy. Następnie się je zwija, żeby uwolnić wilgoć, niekiedy ponownie poddaje więdnięciu, a potem ponownie skręca.

Kolejny etap przetwarzania czarnej herbaty polega na wrzuceniu skręconych liści na dużą gorącą powierzchnię, co zatrzymuje proces utleniania. Wówczas następuje ostateczne suszenie, co powoduje kolejną zmianę barwy, tym razem na ciemnobrązową i czarną. Następnie liście są pakowane i wysyłane do miejsca przeznaczenia.

Czarna herbata zawiera więcej kofeiny niż zielona i biała, ale ma mniej pożytecznych przeciwutleniaczy. Charakteryzuje się treściwym, bogatym, ziemistym smakiem. W wielu czarnych herbatach da się wyczuć nuty słodowe, dymne, korzenne, karmelowe i kwiatowe. Zalecana temperatura parzenia czarnej herbaty to 88–93°C. Czas parzenia wynosi 3–5 minut. Tę odmianę można parzyć do trzech razy.

Magiczne przeznaczenie, powiązania i funkcje kulturowe czarnej herbaty

Energia – męska

Planeta – Słońce

Żywioł – ogień

Magiczne przeznaczenie, powiązania i funkcje kulturowe czarnej herbaty dotyczą produktywności, ochrony, wróżbiarstwa, pracy z duchami, wypędzania, stabilności, potęgi i pomyślności. Inne cechy kojarzone z czarną herbatą to odwaga, siła, bogactwo i rozwijanie wewnętrznej mocy.

Czarna herbata to idealna baza do naparów – mieszanek herbaty z innymi składnikami, na przykład owocami lub kwiatami. Liście czarnej herbaty można też palić w trakcie różnego rodzaju ceremonii celem zapewnienia sobie dostatku finansowego.

Czarną herbatę można też wykorzystać w talizmanach, które dodają noszącej je osobie odwagi, siły i pewności siebie.

Pochodząca z Indii czarna herbata Assam jest mocna i aromatyczna. Wpływa pozytywnie na zdrowie, między innymi podnosząc poziom wytrzymałości i wzmagając skupienie, obniżając ciśnienie i zwiększając dopływ krwi do kluczowych narządów, takich jak serce, wątroba i płuca. Czarna herbata słynie też z tego, że dodaje energii i sił witalnych, jednocześnie obniżając ciśnienie krwi. Może też zwiększać gęstość kości i pomaga dbać o zdrowe zęby.

Herbata pu-erh

W zależności od czasu dojrzewania przed trafieniem na rynek⁵ pu-erh może być jedną z najdroższych herbat na świecie. Cena uzależniona jest od roku uprawy oraz sposobu i okresu przechowywania liści. Herbata pu-erh to jedyna herbata, którą poddaje się procesowi fermentacji. W gruncie rzeczy im dłużej dojrzewa, tym wyżej jest ceniona.

Czas trwania etapu fermentacji określa profil smakowy herbaty. Proces rozpoczyna się podobnie jak w przypadku innych herbat – zerwane liście są poddawane więdnięciu. Następnie trafiają one do specjalnych pojemników, gdzie dojrzewają i fermentują. Proces, który pozwala uzyskać upragniony smak, może trwać rok lub kilka lat. Po fermentacji herbata poddawana jest działaniu pary wodnej, a następnie liście się prasuje i formuje z nich krążki. To spowalnia proces fermentacji, ale nigdy nie ustaje on całkowicie.

Podobnie jak wino herbata pu-erh zyskuje na dojrzewaniu, a wraz z upływem czasu jej głęboki, treściwy i ziemisty smak staje się bogatszy. Jest on cięższy niż w przypadku pozostałych herbat i odznacza się nutami ziemi, melasy, przypraw i czekolady, które składają się na zrównoważony finisz. Poziomem kofeiny pu-erh dorównuje czarnej herbacie.

Zalecana temperatura parzenia wynosi 96–99°C. Czas parzenia waha się od 30 sekund do minuty. W tradycyjnej postaci pu-erh parzy się kilkakrotnie (nawet do 10 razy), co uwalnia kolejne warstwy smaku z każdym kolejnym parzeniem. Pu-erh nazywana jest powolną herbatą, ponieważ należy ją pić powoli, delektując się warstwami smaku i ich złożonością. Każde kolejne parzenie powinno trwać 20–60 sekund dłużej.

Magiczne przeznaczenie, powiązania i funkcje kulturowe herbaty pu-erh

_Dalsza część książki dostępna w wersji pełnej_

1 Z jęz. angielskiego: srebrne igły – przyp. tłum.

2 Z jęz. angielskiego: czar, urok, magiczne zaklęcie. Woreczek mojo (wymowa: modżo) jest więc rodzajem amuletu, w którym umieszcza się magiczne przedmioty – przyp. red.

3 J. Pettigrew, B. Richardson, The new tea companion. Benjamin Press, Amsterdam 2018.

4 Tamże.

5 J. Pettigrew, B. Richardson, The new tea companion, dz. cyt.
mniej..

BESTSELLERY

Kategorie: