Mikrobiologia środowisk - ebook
Mikrobiologia środowisk - ebook
Podręcznik Mikrobiologii środowisk z zakresu mikrobiologii różnych środowisk, uwzględniający środowiska skrajne. Autor scharakteryzował wspólnotę bakterii, podał jej klasyfikację i metody identyfikacji. Drugie wydanie zawiera pewne elementy, które zostały w tym czasie publikowane, a mianowicie nieco precyzyjniej i szczegółowiej opisywane wspólnoty mikroorganizmów zwane jako mikrobiomy siedliska, środowiska, ekosystemu. Obok bakterii często w analizach metagenomicznych uwzględniano grzyby, a w nielicznych Protista. Poszukiwano również w ekosystemowych i globalnych analizach metagenomicznych mikroorganizmów rdzennych (core microorganisms), występujących zawsze w tego typu środowiskach, a nawet w nielicznych publikacjach opisywano konstrukty mikrobiomu, w skład których wchodziły nieliczne, ale istotne ekologicznie mikroorganizmy. Wyniki tych badań zaprezentowano zgodnie z ówczesną klasyfikacją i nomenklaturą mikroorganizmów. Książka jest przeznaczona dla studentów: biologii, ekologii, biotechnologii, ochrony środowiska, inżynierii środowiska, rolnictwa, ogrodnictwa, zootechniki; słuchaczy studiów podyplomowych i doktoranckich oraz osób pracujących w tych dziedzinach, a pragnących rozszerzyć i uaktualnić swą wiedzę. Mogą z niej także korzystać dziennikarze popularyzujący naukę.
Kategoria: | Biologia |
Zabezpieczenie: |
Watermark
|
ISBN: | 978-83-01-23087-6 |
Rozmiar pliku: | 7,3 MB |
FRAGMENT KSIĄŻKI
Drugie wydanie Mikrobiologii środowisk zawiera pewne elementy, które zostały w tym czasie publikowane, a mianowicie nieco precyzyjniej i szczegółowiej opisywane wspólnoty mikroorganizmów zwane jako mikrobiomy siedliska, środowiska, ekosystemu. Obok bakterii często w analizach metagenomicznych uwzględniano grzyby, a w nielicznych Protista. Poszukiwano również w ekosystemowych i globalnych analizach metagenomicznych mikroorganizmów rdzennych (core microorganisms), występujących zawsze w tego typu środowiskach, a nawet w nielicznych publikacjach opisywano konstrukty mikrobiomu, w skład których wchodziły nieliczne, ale istotne ekologicznie mikroorganizmy. Wyniki tych badań zaprezentowano zgodnie z ówczesną klasyfikacją i nomenklaturą mikroorganizmów.
W 2019 roku zaproponowano inne nazwy dla kilkunastu typów bakterii wykrywanych ze zmienną częstością w różnych środowiskach, i są to: Acidobacteria (Acidobacteriota), Actinobacteria (Actinomycetota), Armatimonadetes (Armatimonadota), Aquificae (Aquificota), Bacteroidetes (Bacteroidota), Chlamydiae (Chlamydiota), Chlorobi (Chlorobiota), Chloroflexi (Chloroflexota), Chrysiogenes (Chrysiogenota), Cyanobacteria, Deferribacteres (Deferribacterota), Deinococcus-Thermus (Deinococcota), Dictyoglomi (Dictyoglomota), Elusimicrobia (Elusimicrobiota), Firmicutes (Bacillota), Fusobacteria (Fusobacteriota), Gemmatimonadetes (Gemmatimonadota), Ignavibacteria (Ignavibacteriota), Lentisphaerae (Lentisphaerota), Nitrospinae (Nitrospinota), Nitrospira (Nitrospirota), Planctomycetes (Planctomycetota), Proteobacteria (Pseudomonadota), Spirochaetes (Spirochaetota), Synergistes (Synergistota), Tenericutes (Mycoplasmatota), Thermotogae (Thermotogota), Verrucomicrobia (Verrucomicrobiota). Powołano także nowe taksony bakterii w randze typu, które filogenetycznie odbiegały od pozostałych w ramach typu lub klasy, i są to: Calditrichota, Campylobacterota, Coprothermobacterota, Delphibacteria. Gatunki, klasy Deltaproteobacteria, zostały zaklasyfikowane w cztery nowe linie rodowe na poziomie typów. Są to: typ Desulfobacterota, typ Myxococcota, podniesiony do rangi typu Oligoflexia przybierający nazwę Bdellovibrionota, oraz ostatni czwarty typ Desulfobacterota obejmujący taksony wcześniej sklasyfikowane w typie Thermodesulfobacteria. Tak więc prawie wszystkie publikacje uwzględniały taksony uprzedniej klasyfikacji i taksonomii, w podręczniku pozostawiono stare nazwy typów.
Mieczysław K. Błaszczyk
Warszawa, dnia 15.01.2023 roku