-
W empik go
Mistrzowska kuchnia - ebook
Mistrzowska kuchnia - ebook
Czy dania rodem z najlepszych restauracji świata można przygotować w domowym zaciszu? Oczywiście! „Mistrzowska kuchnia” zawiera przepisy, którymi mogliby pochwalić się najbardziej rozpoznawalni szefowie kuchni. W tym wydaniu autor przedstawia przepisy na dania wegańskie.
| Kategoria: | Kuchnia |
| Zabezpieczenie: |
Watermark
|
| ISBN: | 978-83-8351-719-3 |
| Rozmiar pliku: | 2,3 MB |
FRAGMENT KSIĄŻKI
Smaczne, zdrowe, ekonomiczne i bardzo proste szaszłyki ziemniaczane z sosem musztardowym. Wrzuć je na grilla i ciesz się ich smakiem!
PORCJE: 6
CZAS:
5 min — przygotowanie
25 min — gotowanie
SKŁADNIKI:
1 kg całych małych ziemniaków ze skórką
3 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżki posiekanego, świeżego rozmarynu
1/2 łyżki posiekanego, świeże oregano
6 świeżych cebul, drobno posiekanych
2 łyżki stołowe musztardy
1,5 łyżeczki białego octu balsamicznego
sól
świeżo zmielony pieprz
metalowe lub drewniane patyczki do szaszłyków
Ziemniaki dokładnie umyj razem ze skórką. Włóż je do garnka z wodą. Od chwili, gdy woda zacznie wrzeć, gotuj przez 5—7 minut, w zależności od ich wielkości. Nie rozgotowywać wystarczy je lekko zmiękczyć.
Rozpal ogień na grillu. Ziemniaki pokrój na 3—4 plasterki, w zależności od ich wielkości. Dopraw je solą i pieprzem. Grilluj przez około 15 minut, regularnie obracając, aż się ładnie zarumienią. Wyłóż je na talerzu.
Wymieszaj 1,5 łyżki oliwy z oliwek, zioła, połowę świeżej cebuli. Dodaj zgrillowane ziemniaki. Wszystko wymieszaj.
Do miski włóż pozostałą oliwę z oliwek, musztardę, ocet, pozostałą cebulę oraz sól i pieprz. Dokładnie wszystko wymieszaj i polej gorące szaszłyki ziemniaczane.
Podawaj, póki są gorące!
Ratatouille z cienko pokrojonych warzyw z sosem pomidorowym. Podawane z serem wegańskim serem feta i ciepłym pieczywem tworzą doskonałe danie albo smaczną przekąskę.
Przedstawiona wersja w porównaniu do klasycznego ratatouille jest wykonywana znacznie szybciej. Użyj gotowej pieczonej papryki lub upiecz paprykę i obierz ją.
PORCJE: 4
CZAS:
15 min — przygotowanie
50 min — gotowanie
SKŁADNIKI:
2 pomidory
2 dynie
1 średnia cebula
1 bakłażan (Tsakoniki — długi i wąski)
1 cienka papryka
3 łyżki oliwy z oliwek
sól
świeżo zmielony pieprz
SOS:
3 zmielone pomidory
3 ząbki siekanego czosnku
1 pieczona papryka, posiekana
1 drobno posiekana cebula
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 gałązka tymianku lub trochę oregano
Umyj wszystkie warzywa, osusz je i pokrój w cienkie, okrągłe plasterki o grubości pół centymetra.
Do żaroodpornego naczynia włóż składniki na sos — zmielone pomidory, czosnek, cebulę, paprykę, tymianek i pietruszkę.
Wszystkie warzywa ułóż naprzemiennie z pomidorami, w rzędzie.
Skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem, przykryj papierem nieprzywierającym i folią aluminiową.
Piecz w temperaturze 170°C z termoobiegiem na środkowym ruszcie przez 40 minut.
Następnie usuń przykrycie i piecz przez kolejne około 15 minut, aby ratatouille z wierzchu lekko się zarumieniło.
Pozostaw do osiągnięcia temperatury pokojowej i podawaj z wegańskim serem feta i świeżym pieczywem.
PORCJE: 6
CZAS:
5 min — przygotowanie
25 min — gotowanie
SKŁADNIKI:
1 kg całych małych ziemniaków ze skórką
3 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżki posiekanego, świeżego rozmarynu
1/2 łyżki posiekanego, świeże oregano
6 świeżych cebul, drobno posiekanych
2 łyżki stołowe musztardy
1,5 łyżeczki białego octu balsamicznego
sól
świeżo zmielony pieprz
metalowe lub drewniane patyczki do szaszłyków
Ziemniaki dokładnie umyj razem ze skórką. Włóż je do garnka z wodą. Od chwili, gdy woda zacznie wrzeć, gotuj przez 5—7 minut, w zależności od ich wielkości. Nie rozgotowywać wystarczy je lekko zmiękczyć.
Rozpal ogień na grillu. Ziemniaki pokrój na 3—4 plasterki, w zależności od ich wielkości. Dopraw je solą i pieprzem. Grilluj przez około 15 minut, regularnie obracając, aż się ładnie zarumienią. Wyłóż je na talerzu.
Wymieszaj 1,5 łyżki oliwy z oliwek, zioła, połowę świeżej cebuli. Dodaj zgrillowane ziemniaki. Wszystko wymieszaj.
Do miski włóż pozostałą oliwę z oliwek, musztardę, ocet, pozostałą cebulę oraz sól i pieprz. Dokładnie wszystko wymieszaj i polej gorące szaszłyki ziemniaczane.
Podawaj, póki są gorące!
Ratatouille z cienko pokrojonych warzyw z sosem pomidorowym. Podawane z serem wegańskim serem feta i ciepłym pieczywem tworzą doskonałe danie albo smaczną przekąskę.
Przedstawiona wersja w porównaniu do klasycznego ratatouille jest wykonywana znacznie szybciej. Użyj gotowej pieczonej papryki lub upiecz paprykę i obierz ją.
PORCJE: 4
CZAS:
15 min — przygotowanie
50 min — gotowanie
SKŁADNIKI:
2 pomidory
2 dynie
1 średnia cebula
1 bakłażan (Tsakoniki — długi i wąski)
1 cienka papryka
3 łyżki oliwy z oliwek
sól
świeżo zmielony pieprz
SOS:
3 zmielone pomidory
3 ząbki siekanego czosnku
1 pieczona papryka, posiekana
1 drobno posiekana cebula
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 gałązka tymianku lub trochę oregano
Umyj wszystkie warzywa, osusz je i pokrój w cienkie, okrągłe plasterki o grubości pół centymetra.
Do żaroodpornego naczynia włóż składniki na sos — zmielone pomidory, czosnek, cebulę, paprykę, tymianek i pietruszkę.
Wszystkie warzywa ułóż naprzemiennie z pomidorami, w rzędzie.
Skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem, przykryj papierem nieprzywierającym i folią aluminiową.
Piecz w temperaturze 170°C z termoobiegiem na środkowym ruszcie przez 40 minut.
Następnie usuń przykrycie i piecz przez kolejne około 15 minut, aby ratatouille z wierzchu lekko się zarumieniło.
Pozostaw do osiągnięcia temperatury pokojowej i podawaj z wegańskim serem feta i świeżym pieczywem.
więcej..