- W empik go
Mistrzowska kuchnia - ebook
Wydawnictwo:
Data wydania:
1 stycznia 2024
Format ebooka:
EPUB
Format
EPUB
czytaj
na czytniku
czytaj
na tablecie
czytaj
na smartfonie
Jeden z najpopularniejszych formatów e-booków na świecie.
Niezwykle wygodny i przyjazny czytelnikom - w przeciwieństwie do formatu
PDF umożliwia skalowanie czcionki, dzięki czemu możliwe jest dopasowanie
jej wielkości do kroju i rozmiarów ekranu. Więcej informacji znajdziesz
w dziale Pomoc.
Multiformat
E-booki w Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu.
Oznacza to, że po dokonaniu zakupu, e-book pojawi się na Twoim koncie we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu.
Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu.
Format
MOBI
czytaj
na czytniku
czytaj
na tablecie
czytaj
na smartfonie
Jeden z najczęściej wybieranych formatów wśród czytelników
e-booków. Możesz go odczytać na czytniku Kindle oraz na smartfonach i
tabletach po zainstalowaniu specjalnej aplikacji. Więcej informacji
znajdziesz w dziale Pomoc.
Multiformat
E-booki w Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu.
Oznacza to, że po dokonaniu zakupu, e-book pojawi się na Twoim koncie we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu.
Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu.
Multiformat
E-booki sprzedawane w księgarni Virtualo.pl dostępne są w opcji
multiformatu - kupujesz treść, nie format. Po dodaniu e-booka do koszyka
i dokonaniu płatności, e-book pojawi się na Twoim koncie w Mojej
Bibliotece we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego
tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na
karcie produktu przy okładce. Uwaga: audiobooki nie są objęte opcją
multiformatu.
czytaj
na tablecie
Aby odczytywać e-booki na swoim tablecie musisz zainstalować specjalną
aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego,
który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. Bluefire
dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu
w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale
Pomoc.
czytaj
na czytniku
Czytanie na e-czytniku z ekranem e-ink jest bardzo wygodne i nie męczy
wzroku. Pliki przystosowane do odczytywania na czytnikach to przede
wszystkim EPUB (ten format możesz odczytać m.in. na czytnikach
PocketBook) i MOBI (ten fromat możesz odczytać m.in. na czytnikach Kindle).
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu
w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale
Pomoc.
czytaj
na smartfonie
Aby odczytywać e-booki na swoim smartfonie musisz zainstalować specjalną
aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego,
który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. iBooks dla
EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu
w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale
Pomoc.
Czytaj fragment
Pobierz fragment
Pobierz fragment w jednym z dostępnych formatów
Mistrzowska kuchnia - ebook
Czy dania rodem z najlepszych restauracji świata można przygotować w domowym zaciszu? Oczywiście! „Mistrzowska kuchnia” zawiera przepisy, którymi mogliby pochwalić się najbardziej rozpoznawalni szefowie kuchni. W tym wydaniu autor przedstawia przepisy na dania wegańskie.
Kategoria: | Kuchnia |
Zabezpieczenie: |
Watermark
|
ISBN: | 978-83-8351-719-3 |
Rozmiar pliku: | 2,3 MB |
FRAGMENT KSIĄŻKI
Smaczne, zdrowe, ekonomiczne i bardzo proste szaszłyki ziemniaczane z sosem musztardowym. Wrzuć je na grilla i ciesz się ich smakiem!
PORCJE: 6
CZAS:
5 min — przygotowanie
25 min — gotowanie
SKŁADNIKI:
1 kg całych małych ziemniaków ze skórką
3 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżki posiekanego, świeżego rozmarynu
1/2 łyżki posiekanego, świeże oregano
6 świeżych cebul, drobno posiekanych
2 łyżki stołowe musztardy
1,5 łyżeczki białego octu balsamicznego
sól
świeżo zmielony pieprz
metalowe lub drewniane patyczki do szaszłyków
Ziemniaki dokładnie umyj razem ze skórką. Włóż je do garnka z wodą. Od chwili, gdy woda zacznie wrzeć, gotuj przez 5—7 minut, w zależności od ich wielkości. Nie rozgotowywać wystarczy je lekko zmiękczyć.
Rozpal ogień na grillu. Ziemniaki pokrój na 3—4 plasterki, w zależności od ich wielkości. Dopraw je solą i pieprzem. Grilluj przez około 15 minut, regularnie obracając, aż się ładnie zarumienią. Wyłóż je na talerzu.
Wymieszaj 1,5 łyżki oliwy z oliwek, zioła, połowę świeżej cebuli. Dodaj zgrillowane ziemniaki. Wszystko wymieszaj.
Do miski włóż pozostałą oliwę z oliwek, musztardę, ocet, pozostałą cebulę oraz sól i pieprz. Dokładnie wszystko wymieszaj i polej gorące szaszłyki ziemniaczane.
Podawaj, póki są gorące!
Ratatouille z cienko pokrojonych warzyw z sosem pomidorowym. Podawane z serem wegańskim serem feta i ciepłym pieczywem tworzą doskonałe danie albo smaczną przekąskę.
Przedstawiona wersja w porównaniu do klasycznego ratatouille jest wykonywana znacznie szybciej. Użyj gotowej pieczonej papryki lub upiecz paprykę i obierz ją.
PORCJE: 4
CZAS:
15 min — przygotowanie
50 min — gotowanie
SKŁADNIKI:
2 pomidory
2 dynie
1 średnia cebula
1 bakłażan (Tsakoniki — długi i wąski)
1 cienka papryka
3 łyżki oliwy z oliwek
sól
świeżo zmielony pieprz
SOS:
3 zmielone pomidory
3 ząbki siekanego czosnku
1 pieczona papryka, posiekana
1 drobno posiekana cebula
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 gałązka tymianku lub trochę oregano
Umyj wszystkie warzywa, osusz je i pokrój w cienkie, okrągłe plasterki o grubości pół centymetra.
Do żaroodpornego naczynia włóż składniki na sos — zmielone pomidory, czosnek, cebulę, paprykę, tymianek i pietruszkę.
Wszystkie warzywa ułóż naprzemiennie z pomidorami, w rzędzie.
Skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem, przykryj papierem nieprzywierającym i folią aluminiową.
Piecz w temperaturze 170°C z termoobiegiem na środkowym ruszcie przez 40 minut.
Następnie usuń przykrycie i piecz przez kolejne około 15 minut, aby ratatouille z wierzchu lekko się zarumieniło.
Pozostaw do osiągnięcia temperatury pokojowej i podawaj z wegańskim serem feta i świeżym pieczywem.
PORCJE: 6
CZAS:
5 min — przygotowanie
25 min — gotowanie
SKŁADNIKI:
1 kg całych małych ziemniaków ze skórką
3 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżki posiekanego, świeżego rozmarynu
1/2 łyżki posiekanego, świeże oregano
6 świeżych cebul, drobno posiekanych
2 łyżki stołowe musztardy
1,5 łyżeczki białego octu balsamicznego
sól
świeżo zmielony pieprz
metalowe lub drewniane patyczki do szaszłyków
Ziemniaki dokładnie umyj razem ze skórką. Włóż je do garnka z wodą. Od chwili, gdy woda zacznie wrzeć, gotuj przez 5—7 minut, w zależności od ich wielkości. Nie rozgotowywać wystarczy je lekko zmiękczyć.
Rozpal ogień na grillu. Ziemniaki pokrój na 3—4 plasterki, w zależności od ich wielkości. Dopraw je solą i pieprzem. Grilluj przez około 15 minut, regularnie obracając, aż się ładnie zarumienią. Wyłóż je na talerzu.
Wymieszaj 1,5 łyżki oliwy z oliwek, zioła, połowę świeżej cebuli. Dodaj zgrillowane ziemniaki. Wszystko wymieszaj.
Do miski włóż pozostałą oliwę z oliwek, musztardę, ocet, pozostałą cebulę oraz sól i pieprz. Dokładnie wszystko wymieszaj i polej gorące szaszłyki ziemniaczane.
Podawaj, póki są gorące!
Ratatouille z cienko pokrojonych warzyw z sosem pomidorowym. Podawane z serem wegańskim serem feta i ciepłym pieczywem tworzą doskonałe danie albo smaczną przekąskę.
Przedstawiona wersja w porównaniu do klasycznego ratatouille jest wykonywana znacznie szybciej. Użyj gotowej pieczonej papryki lub upiecz paprykę i obierz ją.
PORCJE: 4
CZAS:
15 min — przygotowanie
50 min — gotowanie
SKŁADNIKI:
2 pomidory
2 dynie
1 średnia cebula
1 bakłażan (Tsakoniki — długi i wąski)
1 cienka papryka
3 łyżki oliwy z oliwek
sól
świeżo zmielony pieprz
SOS:
3 zmielone pomidory
3 ząbki siekanego czosnku
1 pieczona papryka, posiekana
1 drobno posiekana cebula
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 gałązka tymianku lub trochę oregano
Umyj wszystkie warzywa, osusz je i pokrój w cienkie, okrągłe plasterki o grubości pół centymetra.
Do żaroodpornego naczynia włóż składniki na sos — zmielone pomidory, czosnek, cebulę, paprykę, tymianek i pietruszkę.
Wszystkie warzywa ułóż naprzemiennie z pomidorami, w rzędzie.
Skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem, przykryj papierem nieprzywierającym i folią aluminiową.
Piecz w temperaturze 170°C z termoobiegiem na środkowym ruszcie przez 40 minut.
Następnie usuń przykrycie i piecz przez kolejne około 15 minut, aby ratatouille z wierzchu lekko się zarumieniło.
Pozostaw do osiągnięcia temperatury pokojowej i podawaj z wegańskim serem feta i świeżym pieczywem.
więcej..