Facebook - konwersja
Przeczytaj fragment on-line
Darmowy fragment

  • Empik Go W empik go

Mistrzowska kuchnia - ebook

Wydawnictwo:
Format:
EPUB
Data wydania:
1 stycznia 2024
20,60
2060 pkt
punktów Virtualo

Mistrzowska kuchnia - ebook

Czy dania rodem z najlepszych restauracji świata można przygotować w domowym zaciszu? Oczywiście! „Mistrzowska kuchnia” zawiera przepisy, którymi mogliby pochwalić się najbardziej rozpoznawalni szefowie kuchni. W tym wydaniu autor przedstawia przepisy na dania wegańskie.
Kategoria: Kuchnia
Zabezpieczenie: Watermark
Watermark
Watermarkowanie polega na znakowaniu plików wewnątrz treści, dzięki czemu możliwe jest rozpoznanie unikatowej licencji transakcyjnej Użytkownika. E-książki zabezpieczone watermarkiem można odczytywać na wszystkich urządzeniach odtwarzających wybrany format (czytniki, tablety, smartfony). Nie ma również ograniczeń liczby licencji oraz istnieje możliwość swobodnego przenoszenia plików między urządzeniami. Pliki z watermarkiem są kompatybilne z popularnymi programami do odczytywania ebooków, jak np. Calibre oraz aplikacjami na urządzenia mobilne na takie platformy jak iOS oraz Android.
ISBN: 978-83-8351-719-3
Rozmiar pliku: 2,3 MB

FRAGMENT KSIĄŻKI

Smaczne, zdrowe, ekonomiczne i bardzo proste szaszłyki ziemniaczane z sosem musztardowym. Wrzuć je na grilla i ciesz się ich smakiem!

PORCJE: 6

CZAS:

5 min — przygotowanie
25 min — gotowanie

SKŁADNIKI:

1 kg całych małych ziemniaków ze skórką
3 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżki posiekanego, świeżego rozmarynu
1/2 łyżki posiekanego, świeże oregano
6 świeżych cebul, drobno posiekanych
2 łyżki stołowe musztardy
1,5 łyżeczki białego octu balsamicznego
sól
świeżo zmielony pieprz
metalowe lub drewniane patyczki do szaszłyków

Ziemniaki dokładnie umyj razem ze skórką. Włóż je do garnka z wodą. Od chwili, gdy woda zacznie wrzeć, gotuj przez 5—7 minut, w zależności od ich wielkości. Nie rozgotowywać wystarczy je lekko zmiękczyć.

Rozpal ogień na grillu. Ziemniaki pokrój na 3—4 plasterki, w zależności od ich wielkości. Dopraw je solą i pieprzem. Grilluj przez około 15 minut, regularnie obracając, aż się ładnie zarumienią. Wyłóż je na talerzu.

Wymieszaj 1,5 łyżki oliwy z oliwek, zioła, połowę świeżej cebuli. Dodaj zgrillowane ziemniaki. Wszystko wymieszaj.

Do miski włóż pozostałą oliwę z oliwek, musztardę, ocet, pozostałą cebulę oraz sól i pieprz. Dokładnie wszystko wymieszaj i polej gorące szaszłyki ziemniaczane.

Podawaj, póki są gorące!

Ratatouille z cienko pokrojonych warzyw z sosem pomidorowym. Podawane z serem wegańskim serem feta i ciepłym pieczywem tworzą doskonałe danie albo smaczną przekąskę.

Przedstawiona wersja w porównaniu do klasycznego ratatouille jest wykonywana znacznie szybciej. Użyj gotowej pieczonej papryki lub upiecz paprykę i obierz ją.

PORCJE: 4

CZAS:

15 min — przygotowanie
50 min — gotowanie

SKŁADNIKI:

2 pomidory
2 dynie
1 średnia cebula
1 bakłażan (Tsakoniki — długi i wąski)
1 cienka papryka
3 łyżki oliwy z oliwek
sól
świeżo zmielony pieprz

SOS:

3 zmielone pomidory
3 ząbki siekanego czosnku
1 pieczona papryka, posiekana
1 drobno posiekana cebula
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 gałązka tymianku lub trochę oregano

Umyj wszystkie warzywa, osusz je i pokrój w cienkie, okrągłe plasterki o grubości pół centymetra.

Do żaroodpornego naczynia włóż składniki na sos — zmielone pomidory, czosnek, cebulę, paprykę, tymianek i pietruszkę.

Wszystkie warzywa ułóż naprzemiennie z pomidorami, w rzędzie.

Skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem, przykryj papierem nieprzywierającym i folią aluminiową.

Piecz w temperaturze 170°C z termoobiegiem na środkowym ruszcie przez 40 minut.

Następnie usuń przykrycie i piecz przez kolejne około 15 minut, aby ratatouille z wierzchu lekko się zarumieniło.

Pozostaw do osiągnięcia temperatury pokojowej i podawaj z wegańskim serem feta i świeżym pieczywem.

mniej..

BESTSELLERY

Menu

Zamknij