Montignac nad Wisłą - ebook
Montignac nad Wisłą - ebook
Metoda Montignac nie jest dietą to swoista filozofia, której celem jest obok aspektów zdrowotnych minimum zakazów a maksimum rozkoszy kulinarnych. Jej dewizą jest jedzenie do syta i nie opuszczanie posiłków. Nawet wypicie lampki wina jest dozwolone. Ale... są produkty, których należy unikać. Szczęśliwie jest ich niewiele, więc łatwo je zapamiętać. Książka ta została napisana specjalnie dla polskiego Czytelnika i uwzględnia polskie zwyczaje kulinarne i ulubione smaki. Zawiera przepisy na potrawy przystosowane do zasad Metody. Znajduje się w niej około 150 przepisów na pyszne, łatwe do przygotowania dania również z innych kuchni świata doskonałe na śniadanie, obiad i kolacje, a nawet na wystawne przyjęcie. Ria Tummers jako pierwsza dostosowała w 1995 roku Metodę MONTIGNAC do holenderskiego sposobu odżywiania się. A teraz ma nadzieję, że dzięki tej książce Czytelnicy odkryją, że nawet niewielkie zmiany w dotychczasowym jadłospisie wpływają na sukces. Będzie można jeść do syta i nie przybierać na wadze. A to osiągnie się, przestrzegając zasad Metody.
Kategoria: | Zdrowie i uroda |
Zabezpieczenie: |
Watermark
|
ISBN: | 978-83-88108-23-5 |
Rozmiar pliku: | 1 015 KB |
FRAGMENT KSIĄŻKI
Zainteresowanie książkami kucharskimi według Metody MONTIGNAC systematycznie rośnie również w Polsce, a wraz z nim zwiększa się grupa osób chcących gotować i jeść zgodnie z jej zasadami. Widocznie dla polskiego smakosza są to także zdrowe i pyszne potrawy, które z łatwością można przygotować. To nic dziwnego, szczególnie że od niepamiętnych czasów historia była świadkiem wielorakich kontaktów Polski z krajami Europy Południowej bądź to za sprawą religii, bądź wojen lub królewskich ślubów. Warzywa, surówki i sałatki – tak ważne elementy Metody – są w obydwu kulturach powszechnie akceptowane. Podobnie jest również w przypadku innych produktów, jak świeże ryby słodkowodne, drób i dziczyzna.
Stąd też zrodził się pomysł kolejnej książki w duchu Montignaca pełnej przepisów na przepyszne, szybkie i łatwe do przygotowania dania. Tym razem nie jest to tłumaczenie jednej z moich niderlandzkich książek. Teraz wzięłam pod uwagę polskie zwyczaje kulinarne i ulubione potrawy Polaków, i tak oto powstała książka zawierająca przepisy na tradycyjne polskie dania dostosowane do wytycznych Metody MONTIGNAC.
Polacy, którzy chcą smacznie i zdrowo jeść i przy tym nie porzucać swojego dotychczasowego trybu odżywania się, znajdą tu dużo inspiracji i wskazówek, aby Metodę MONTIGNAC stosować w prawidłowy sposób. Dla urozmaicenia włączyłam parę przepisów z innych krajów i części świata. Zapraszają one do przygody kulinarnej i spotkania z nowymi smakami oraz składnikami. Opracowując różnorakie przepisy, brałam pod uwagę fakt, aby czas potrzebny na przygotowanie dań był jak najkrótszy i aby jak najwięcej pozostało go na radowanie się pysznościami przy stole.
Coraz więcej polskich lekarzy poleca Metodę MONTIGNAC swoim pacjentom. Także wiele ośrodków medyczno-rekreacyjnych zaadaptowało tę Metodę do swoich programów odchudzających. Tysiące osób przekonało się, że można znacznie schudnąć, jedząc zdrowo i smacznie, i to w wystarczających ilościach.
Podczas mojego krótkiego pobytu w Polsce wczesną wiosną roku 2000 miałam okazję poznać polską kuchnię, która od razu przypadła mi do gustu. Szybko zorientowałam się, że nietrudno zastosować w niej Metodę MONTIGNAC. Z hotelowej karty dań, a także menu innych warszawskich restauracji, w których wówczas miałam okazję jeść, swobodnie mogłam wybrać takie potrawy, które doskonale spełniały wymogi Metody. Także wybór produktów w supermarketach i na bazarach był na tyle bogaty, że z pewnością nie napotkają Państwo trudności podczas zakupów odpowiednich składników.
Mam nadzieję, że wiele radości przyniesie Państwu przyrządzanie i degustacja opisanych w tej książce potraw, które oparte są na zdrowych zasadach odżywania się. Ich spożywanie powinno stać się rytuałem upiększającym naszą codzienność i niosącym zdrowie.
Ria Tummers