- W empik go
Na trudne czasy - ebook
Na trudne czasy - ebook
Co raz częściej zaczynamy zwracać uwagę na ceny podstawowych produktów, które spożywamy codziennie jak pieczywo, przez ich gwałtownie narastające ceny przez inflację. Wierzymy, że właśnie dlatego jesteśmy tu z tego powodu, czy innego, jak na przykład przygotowanie się „w razie wypadku”. Tak więc to dlatego stworzyliśmy tę książkę! Znajdziemy tu 32 sposoby na przygotowanie różnych wyrobów mącznych od pieczywa po ciastka, za pomocą prostych, podstawowych składników.
Kategoria: | Kuchnia |
Zabezpieczenie: |
Watermark
|
ISBN: | 978-83-8324-853-0 |
Rozmiar pliku: | 3,4 MB |
FRAGMENT KSIĄŻKI
Autorem książki jest Maria Siecińska.
Od dziecka bardzo lubiła pomagać w kuchni. Gotowanie od zawsze było jej największą pasją, oraz niezwykłą umiejętnością, którą chciała by rozwijać i się podzielić z Wami.
Postanowiła ona Wam to pokazać na serwisie YouTube, gdzie posiada kanał o nazwie Gotuj z Maszką.
Mimo tego, że wszystkie jej przepisy znajdziecie na jej kanale, zdecydowała się oto napisać kolejną książkę z przepisami „na trudne czasy”. Być może znajdziemy tu przepisy, o których nigdy wcześniej nie widzieliśmy!
Przepisy są przygotowywane z łatwo dostępnych składników, które z pewnością znajdziemy w najbliższym Ci sklepie.
Gotowanie to niezwykła pasja!
Pozdrawiamy i zapraszamy do czytania!
MARIA SIECIŃSKATrudne czasy
Jak widać zaczynamy znowu żyć w trudnych czasach…
Ale czym tak właściwie są te TRUDNE CZASY?
Żyjemy obecnie pod wpływem zachwianej sytuacji gospodarczej, a prościej mówiąc ciągłych zmianach w cenach i naszych zarobkach.
Co raz częściej zaczynamy zwracać uwagę na ceny podstawowych produktów, które spożywamy codziennie jak pieczywo, przez ich gwałtownie narastające ceny przez inflację. Wierzymy, że właśnie dlatego jesteśmy tu z tego powodu, czy innego, jak na przykład przygotowanie się „w razie wypadku”.
Tak więc to dlatego stworzyliśmy tę książkę!
Znajdziemy tu 32 sposoby na przygotowanie różnych wyrobów mącznych od pieczywa po ciastka, za pomocą prostych, podstawowych składników.
PAMIĘTAJMY, by zawsze mieć w domu zapas tych składników. Są to między innymi:
— mąka
— drożdże świeże lub suche
— cukier zwykły i cukier puder
— sól, ewentualnie inne przyprawy
Z tymi składnikami będziemy w stanie przygotować większość z moich przepisów w tej książce, czy też trochę zaimprowizować do własnych potrzeb.
ZAPRASZAM!Jak wychodować zakwas?
Możemy w domu samodzielnie przygotować zakwas z mąki żytniej. Przygotowanie takiego zakwasu zajmuje około 5 dni. Hodowanie zakwasu odbywa się w cyklach 24 / 12 godzinach, codziennie o tej samej porze trzeba dokarmiać zakwas.
Do zakwasu POTRZEBUJEMY:
— 240 g mąki żytniej (2000 typ)
— 240 ml wody letniej
— 1 litrowy słoik ( wyparzony)
— drewnianą łyzkę
DZIEŃ 1. Wieczorem o 20-tejgodzinie wsypujemy do słoika 60 g mąki i 60 ml wody dokładnie mieszamy drewnianą łyżką i przykrywamy czystą szmatką. Słoik zostawiamy w ciepłym miejscu.
DZIEŃ 2.Wieczorem zakwas dokarmiamy. O godzinie 20-tej dodajemy 60 g mąki i 60 ml wody dokładnie wymieszać czystą łyżką. Przykrywamy czystą szmatką i odkładamy w ciepłe miejsce.
DZIEŃ 3. O 8 rano należy pomieszać zakwas łyżką i przykryć szmatką. Wieczorem o 20-tej dodajemy do słoika 60 g mąki i 60 ml wody dokładnie wymieszać czystą łyżką i przykryć czystą szmatką.
DZIEŃ 4. O 8 rano mieszamy łyżką i przykrywamy. O 20-tej dodajemy 60 g mąki i 60 ml wody mieszamy i przykrywamy czystą szmatką.
DZIEŃ 5. Po południu zakwas powinien być gotowy. Prawidłowo zrobiony zakwas ma kwaśny zapach i konsystencją przypomina gęstą śmietanę.
GOTOWY ZAKWAS POWINNO SIĘ TRZYMAĆ W LODÓWCE I DOKARMIAĆ RAZ W TYGODNIU.
Chleb na zakwasie
Składniki:
— 200 g mąka pszenna typ 650
— 300 g mąka żytnia typ 720
— 3 łyżki zakwasu
— 350 ml wody ciepłej
— 1 łyżeczka soli
— płatki owsiane do posypania
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę żytnią i pszenną, dodajemy do tego zakwas żytni oraz sól. Następnie wlewamy ciepłą wodę i mieszamy łyżką do połączenia składników.
Blaszkę o wymiarach (11 x 31,5 cm) wyścielam papierem do pieczenia. Przekładamy na nią ciasto i wyrównujemy łyżką wierzch ciasta. Po czym posypujemy płatkami owsianymi. Przykrywamy czystą ścierką i odkładamy na 5 godzin. Piekarnik nagrzewamy na 190 stopni (góra i dół) z termoobiegiem. Wstawiamy chleb do nagrzanego piekarnika i pieczemy 45 minut.
Takiego chlebka pysznego nie kupisz w sklepie.
Smacznego!
Chleb w słoiku
Składniki:
— 650 g mąki pszennej (typ 450)
— 400 ml wody ciepłej
— 10 g drożdże suche
— 1 łyżeczka cukru
— 1 łyżeczka soli
— 3 łyżki oleju
— 1 łyzka czarnuszki
— 1 łyżka siemię lniane
— 1 łyżka nasion chia
Można dodawać inne ziarna, które lubisz np. słonecznik, nasiona dyni.
Przygotowanie:
Na początek wlewamy do miski cieplą wodę, następnie dodaję suche drożdze oraz cukier. Dokładnie mieszamy i odkładamy na 15 minut. Do osobnej miski wrzucamy mąkę, ziarna i sól. Ponownie mieszamy. Następnie wymieszane suche składniki dodajemy do poprzedniej miski z drożdżami. Tak też również mieszamy. Kiedy już powstanie nam jednolita masa, dodajemy do niej oleju, a następnie mieszamy ręką, dopóki ciasto zrobi się gładkie. Ciasto wyjmujemy na blat i rozkrajamy na 8 równych części. Te części formujemy w kulki. Kolejno przygotowujemy słoiki (pamiętajmy, że muszą to być specjalne słoiki, bez zwężenia u szyjki, moje mają akurat 350ml objętości). Smarujemy ich środek olejem. Do słoików wkładamy uformowane ciasto, które lekko przyciskamy ku dnu słoika. Nagrzewamy piekarnik na 100 stopni Celsjusza, wyłączamy i wkładamy nasze słoiki na 30 minut, aby ciasto urosło. Po tym czasie, ponownie włączamy piekarnik, zmieniamy temperaturę na 200 stopnie Celsjusza i w taki sposób pieczemy nasze chlebki przez 45 minut. Następnie wyjmujemy słoiki z piekarnika i jak najszybciej zakręcamy je pokrywką. Ponowne nagrzewamy piekarnik na 130 stopni Celsjusza i wkładamy zamknięte już słoiki na 15 minut. Kiedy już je wyjmiemy, odwracamy je na dół wieczkiem i zostawiamy do ostygnięcia.
Porcja na 8 słoików.
Smacznego!
Chleb łyżką mieszany
Składniki:
— 1kg mąki (450 typ)
— 1l ciepłej wody
— 50g drożdży świeżych
— 1,5 łyżki soli
— 1 łyżka cukru
— 4 łyżki siemienia lnianego
— 4 łyżki nasion chia
— 4 łyżki oleju
Przygotowanie:
Na początek do miski kruszymy drożdże i dolewamy 200ml wody ciepłej. Dokładnie mieszamy, tak aby drożdże się rozpuściły i odkładamy na 10 minut. Do osobnej miski wrzucamy mąkę, sól, siemię lniane i nasiona chia. Wszystko mieszamy łyżką, żeby składniki dobrze się połączyły. Do tego wlewamy rozczyn z drożdży oraz pozostałe 800ml wody i ponownie mieszamy, aż ciasto przybierze nieco kleistej konsystencji. Na koniec dodajemy 4 łyżki oleju, po czym jeszcze chwilę mieszamy. Następnie przygotowuję żaroodporne naczynie, które wyścielam papierem do pieczenia. Do gotowego naczynia wlewamy ciasto. Delikatnie poprawiamy kształt ciasta za pomocą łyżki. Posypujemy nasionami dyni i ewentualnie szczyptą mąki. Tak też odstawiamy chleb na 10 minut. Po tym czasie, chleb wstawiamy do zimnego piekarnika i nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni Celsjusza (na górę-dół, z termoobiegiem) na 60 minut. Dla lepszego efektu, na spodzie piekarnika możemy postawić małe naczynie z wodą. Po godzinie czasu wyjmujemy chleb z piekarnika i odstawiamy na chwilę do ostygnięcia. Tak właśnie nasz chleb jest gotowy.
Smacznego!
Chleb bez rośnięcia
PRZEPIS NA ( 2 chleby)
Składniki:
— 300 g mąki pszennej (typ 450)
— 350 g orkiszowej ( typ 630)
— 350 g penoziarnistej (typ 2000)
— 10 g drożdże
— 1 litr wody ciepłej
— 1 łyzka cukru
— 1,5 łyżki soli
— 1 szkl. płatków owsianych (200 ml)
— 1 skl. słonecznika
— 4 łyżki oleju lub oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Na początek należy przygotować 1 litr ciepłej wody. Następnie do miski kruszymy drożdże, wlewamy około 100ml wody ciepłej, którą przygotowaliśmy i dodajemy do tego cukier. Mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą i odkładamy na bok.
Teraz do większej miski wsypujemy mąkę, sól, płatki owsiane i słonecznik. Wszystko razem mieszamy i od razu dolewamy rozczyn z drożdży i wodę, która nam została. Mieszamy wygodną drewnianą łyżką. Na koniec dodajemy 4 łyżki oleju, dokładnie mieszamy łyżką i od razu rozkładamy na dwie foremki do chlebów. PAMIĘTAJCIE, przed tym jak ciasto wstawimy do foremki przykrywamy je papierem do pieczenia. Wstawiamy je do zimnego piekarnika i ustawiamy temperaturę na 180 C na jedną godzinę (60 minut).
Po godzinie wyjmujemy chleby i wykładamy do ostygnięcia po czym przykrywamy szmatką.
PS. Gdy zaczęłam piec sama chleb z tego przepisu, już więcej nie kupuję pieczywa w sklepie!
Smacznego!
Chleb bez mąki i drożdży
Składniki:
— 400 g płatków owsianych
— 500 ml kefiru lub maślanki
— 100 g słonecznika
— 3 łyzki siemię lniane
— 3 łyżki nasiona (chia)
— 1 łyżka soli
— 1 łyżeczka sody
Można dodawać ziarna, które lubisz.
Przygotowanie:
Do miski wlewamy kefir lub maślankę i dodajemy 1 łyżeczkę sody. Dokładnie mieszamy i odkładamy na 10 minut. Następnie do drugiej miski wsypujemy płatki owsiane, słonecznik, siemię lniane, nasiona chia i sól, to wszystko mieszamy. Po chwili dolewamy kefiru, dodajemy wcześniej przygotowaną sodę i dokładnie mieszamy. Teraz przygotowujemy blachę do pieczenia. Dno blachy ścielimy papierem do pieczenia i wrzucamy wymieszaną mieszankę. Piekarnik włączamy na 180 C (na górę i dół) i pieczemy przez 50 minut. Porcja chlebka na małą formę do pieczenia.
Smacznego!
Chleb domowy jak u babci
Składniki:
— 350 g mąki tortowej (typ 450)
— 250 ml wody ciepłej
— 1 łyżeczka cukru
— 1 łyżeczka soli
— 7 g suchych drożdży
— 3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Na początek do szklanki wsypujemy suche drożdże i odmierzone 100 ml wody. Dokładnie mieszamy i odkładamy na 15 minut.
Do dużej miski wsypujemy mąkę, sól i cukier. Mieszamy i dolewamy do tego rozczyn z drożdży i wodę, która nam została. Mieszamy dłońmi do uzyskania jednolitego ciasta.
Przykrywamy szmatką i odkładamy na 1 godzinę, żeby ciasto urosło. Po godzine formujemy chleb, wkładamy do żaroodpornego naczynia i znów przykrywamy na 30 minut.
Następnie nagrzewamy piekarnik na 250 C. Gdy wstawimy chleb do piekarnika, zmieniamy temperaturę na 200 C i pieczemy przez 40 minut.
Jeśli chcesz, aby chlebek był bardzo chrupiący, pamiętaj włożyć na spód piekarnika w pojemniku z około 100 ml wody.
Smacznego!