- W empik go
Najlepsze włoskie przepisy. Część 3 - ebook
Najlepsze włoskie przepisy. Część 3 - ebook
Książka zawiera zbiór smacznych włoskich przepisów przygotowywanych w najlepszych zagranicznych restauracjach, jak w Bar Agricole, San Francisco, Palizzi Social Club w Filadelfii, Chiltern Firehouse w Londynie oraz włoskich regionach takich jak Emilii Romanii znanej z najlepszych potraw robionych we Włoszech. Książka zawiera wiele smacznych przepisów, idealny prezent dla osób uwielbiających kuchnie włoską oraz, które po prostu lubią prosto i bardzo smacznie zjeść.
Kategoria: | Poradniki |
Zabezpieczenie: |
Watermark
|
ISBN: | 978-83-8273-747-9 |
Rozmiar pliku: | 1,0 MB |
FRAGMENT KSIĄŻKI
Jeśli muszle są idealnie ugotowane na pierwszym etapie, po upieczeniu będą miękkie i zwiotczałe. Ten przepis pochodzi z Palizzi Social Club w Filadelfii, najlepszej restauracji w Ameryce.
Składniki
8 Porcji
340 g muszli makaronu jumbo,
sól koszerna,
2 duże żółtka,
1 duże jajko,
2 szklanki świeżej ricotty z pełnego mleka,
85 g parmezanu, drobno startego, plus więcej do podania,
1/4 szklanki drobno posiekanej pietruszki,
225 g mozzarelli o niskiej zawartości wilgoci, grubo startej,
podzielonej, świeżo zmielony czarny pieprz, 3 kubki
klasycznego sosu Marinara, podzielony, suszone oregano
i oliwa z oliwek (do podania).
Przygotowanie
KROK 1
Rozgrzej piekarnik do 375°C. Gotuj muszle w dużym garnku wrzącej osolonej wody, od czasu do czasu mieszając, aż będą bardzo al dente, drenaż. Uruchom pod zimną wodą, aby zatrzymać gotowanie i ponownie odcedzić.
KROK 2
Lekko ubij żółtka i jajko w dużej misce. Wymieszaj ricottę, parmezan, pietruszkę i 1,5 szklanki mozzarelli, dopraw solą i pieprzem. Przenieś wypełnienie do dużej, zamykanej plastikowej torebki.
KROK 3
Rozłóż 1,5 szklanki sosu marinara w naczyniu do pieczenia o wymiarach 13x9. Odetnij 1 koniec plastikowej torby i pracując pojedynczo, wyciśnij nadzienie do skorupek, układając je w jednej warstwie w naczyniu do pieczenia. Sos marinara i pozostałą mozzarellę przykryj patelnię szczelnie folią i piecz muszle, aż sos zacznie bulgotać, 35–40 minut, odstaw na 5 minut.
KROK 4
Ostrożnie przesuń stojak na górę piekarnika i podgrzej brojlera. Makaron odsłaniamy i smażymy, aż lekko się zrumieni, około 2 minuty. Posyp oregano i więcej parmezanu i skrop olejem. Makaron można upiec z 3-dniowym wyprzedzeniem. Ostudzić, przykryj i odłożyć. Podgrzewać pod przykryciem w 375°C.Ziemniaczane Gnocchi
Gdy robimy gnocchi, wszystko inne powinno być proste. Klasyczny sos pomidorowy i pieczona łopatka wieprzowa to najlepszy wybór.
Składniki
8 Porcji
1,5 kg średnio rdzawych ziemniaków, wyszorowanych (około
6 lub 7),
3/4 szklanki mąki uniwersalnej i więcej na powierzchnię,
1 łyżka soli koszernej i więcej,
sos pomidorowy,
starty parmezan i posiekana pieczeń wieprzowa, (do podania).
Przygotowanie
KROK 1
Rozgrzej piekarnik do 350°C. Ziemniaki nakłuć widelcem, a następnie zapiec bezpośrednio na ruszcie piekarnika do miękkości, około 1 godziny. Gdy ostygnie, zeskrob miąższ ziemniaka do średniej miski, odrzuć skórki.
KROK 2
Przełóż przez młyn do żywności, lub rozdrabniacz na blachę wyłożoną ręcznikiem papierowym (aby wchłonąć nadmiar wilgoci). Niech ostygnie całkowicie.
KROK 3
Przełóż ziemniaki do dużej miski, posyp szklanki mąki i 1 łyżką. posolić i ugniatać, aż powstanie lepkie ciasto. Lekko opuść ręce i powierzchnię roboczą. Ciasto podzielić na 6 porcji. Zwiń każdą w długą, zwartą linę o grubości około 0,5cm. Pokroić na kawałki.
KROK 4
Pracując w 4 partiach, gotuj gnocchi w dużym garnku z wrzącą osoloną wodą, aż się uniosą, około 3 minuty. Używając łyżki cedzakowej, przełóż na patelnię z sosem pomidorowym. Posyp parmezanem i podawaj z łopatką wieprzową.Pietro’s Chicken Parmezan
W Pietro’s kucharze smażą na głębokim oleju kotlety z kurczaka na dużej, szerokiej patelni, dzięki czemu olej bardzo szybko się ogrzewa i pozostaje tam po dodaniu kotleta. Sprytny, ale potencjalnie niechlujny przepis (jest dużo oleju!). Jeśli masz holenderski piekarnik z wysokimi ścianami, zminimalizuje to rozpryski.
Składniki
4 Porcje
SOS MARINARA
1/3 szklanki oliwy z oliwek,
1 średnia biała cebula, drobno posiekana,
1/2 szklanki białego wytrawnego wina,
dwie 0,9 kg puszki całych obranych pomidorów,
najlepiej San Marzano,
sól koszerna,
świeżo zmielony pieprz.
KURCZAK PRZYGOTOWANIE
Dwie 0,22 kg piersi z kurczaka bez skóry i kości,
3 duże jajka,
3 kubki zwykłej drobnej suchej bułki tartej,
1 szklanka mąki uniwersalnej, 3 szklanki oleju roślinnego,
0,11 kg parmezanu, startego,
najlepiej na dużych, gwiazdkowatych otworach
tarki pudełkowej (około 1/2 filiżanki).
Przygotowanie
Sos marinara
KROK 1
Rozgrzej olej w dużym holenderskim piekarniku, lub innym ciężkim garnku. Cebulę gotować często mieszając, aby uniknąć brązowienia, aż będzie bardzo miękka i przezroczysta, 12–15 minut. Dodać wino, doprowadzić do wrzenia i gotować, aż prawie całkowicie wyparuje, 6—8 minut. Dodaj pomidory i ich płyn. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, skrobiąc dno patelni, aż pomidory będą miękkie, a płyn bardzo stężony, 1,5 — 2 godziny. Dopraw solą i pieprzem.
KROK 2
Przepuścić sos do dużego rondla przez młyn do żywności wyposażony w krążek ze średnimi otworami. (Alternatywnie możesz użyć blendera zanurzeniowego lub zwykłego blendera, po prostu uważaj, aby nie przegotować).
KROK 3
Sos można przygotować 5 dni wcześniej. Ostudzić, przykryj i odłóż. Kurczak
KROK 4
Umieść pierś kurczaka na desce do krojenia, skórą do góry. Trzymając nóż równolegle do deski, przeciąć pierś wzdłuż dłuższego boku, zatrzymując się w połowie”, zanim przejdziesz do końca. Otwórz pierś w górę jak książkę, z połączoną stroną pełniącą rolę grzbietu. Umieść posmarowaną masłem pierś między 2 kawałkami plastiku zawinąć i delikatnie ubijać, aż będzie tak cienkie, jak to możliwe, bez rozdzierania mięsa, najlepiej do około 1/4 grubości. Powtórz z pozostałą piersią kurczaka.
KROK 5
Jajka, bułkę tartą i mąkę umieszczaj w osobnych, płytkich miseczkach (świetnie sprawdzą się formy do ciasta, lub talerze do ciasta). Obficie doprawić solą i pieprzem. Pracując z 1 kotletem na raz, lekko dopraw solą i pieprzem i wsyp w mąkę, strząsając nadmiar. Zanurz w jajkach, pozwalając nadmiarowi skapnąć z powrotem do miski, a następnie obtocz w bułce tartej, strząsając nadmiar. Ułóż na blasze do pieczenia z brzegami.
KROK 6